Duurzame energie en warm water op het dak; waarom nog wachten?

18 februari 2021

Duurzame energie en warm water op het dak; waarom nog wachten?

5 vragen aan… Solarus directeur Niels Stolk

De verschuiving van fossiele naar duurzame energie is heel hard nodig is. “We moeten met z’n allen investeren, innoveren, samenwerken en veranderingen realiseren. Het liefst nu, vandaag nog!” Niels Stolk (50) is directeur van Solarus Smart Energy Solutions dat een innovatief zonne-energiesysteem heeft ontwikkeld voor het produceren van duurzame energie én direct warm water op dak. “Met onze panelen willen we een oplossing op de markt brengen die nét zo betrouwbaar, comfortabel en gemakkelijk te installeren is als de cv-ketel. Maar dan volledig gasvrij!”

In ‘5 vragen aan’ gaan we in gesprek met Solarus directeur Niels Stolk over zijn missie, de nieuwe start die Solarus in april 2020 heeft gemaakt, het innovatieve zonne-energiesysteem, een mooi voorbeeldproject én zijn kijk op de energietransitie.

Wat is jouw persoonlijke missie en hoe uit zich dat in Solarus?

In 2016 heb ik het roer volledig omgegooid. Ik had 15 jaar gebouwd aan een goed lopend bedrijf met zeven vestigingen wereldwijd, maar wilde vernieuwing. Samen met mijn vrouw en vijf zonen ben ik een jaar naar Zuid-Amerika gegaan om daar -zonder doel en zonder plan- rond te reizen. Een onvergetelijke en bijzondere ervaring. Toen ik daar was heb ik mijzelf voorgenomen dat ik bij terugkomst nóg meer wilde bijdragen aan een betere toekomst. Waarbij ik altijd drie belangrijke pijlers in het oog houdt: het moet ergens over gaan, het moet een verschil maken, het moet ‘groter’ zijn dan mijzelf. Toen ik kennis maakte met Solarus, vielen alle puzzelstukjes op z’n plek. Nederland helpen naar een gasvrije toekomst -de missie van Solarus- is het grotere doel waar ik samen naar wil streven. We moeten onze planeet anders gaan behandelen; we hebben gewoonweg geen keus. De innovatieve hybride panelen van Solarus leveren vier keer meer directe energie op dan ‘gewone’ zonnepanelen en zijn een 100 procent duurzame warmwater-oplossing. Mijn missie? Ervoor zorgen dat het dak van zoveel mogelijk bedrijfspanden en huizen in Nederland wordt voorzien van panelen om zonne-energie én warmte op te wekken. De cv-ketel is dan niet meer nodig. Ik zie geen enkele reden om dit niet te doen: je bespaart geld en helpt het klimaat. Lachend Ik zou het wel van de daken willen schreeuwen!

Uitgelichte quote:

“Nederland helpen naar een gasvrije toekomst -de missie van Solarus- is het grotere doel waar ik samen naar wil streven. We moeten onze planeet anders gaan behandelen; we hebben gewoonweg geen keus.”

Jullie zijn in april 2020 gestart met Solarus Smart Energy Solutions toen Solarus Sunpower BV aan het begin van het jaar failliet was gegaan. Vertel!

Toen na het faillissement -begin 2020- duidelijk werd dat een doorstart niet mogelijk was, zijn we gaan kijken naar andere mogelijkheden. Een vervolgavontuur, zelfstandig, zag ik niet zitten. Daarom zijn we op zoek gegaan naar andere mogelijkheden van samenwerking, passend bij het DNA van Solarus. Toen ik met Abora uit Spanje in contact kwam, was meteen duidelijk: wij spreken dezelfde taal! Door onze krachten en kennis te bundelen kunnen we een versnelling maken. Daar waar de nadruk altijd sterk heeft gelegen op de ontwikkeling van onze technologie, willen we nu juist gaan ‘doen’. Zo zijn we met een -deels nieuw- team in april gestart onder de naam Solarus Smart Energy Solutions waarbij we ons eerst volledig richten op Nederland. Waar in Spanje de focus voornamelijk ligt op warm water -omdat daar de verwarmingsbehoefte minder is- kunnen we in Nederland écht een stap verderzetten. Door slimme oplossingen te bedenken in combinatie met de warmtepomp bijvoorbeeld. Als dat succesvol is, gaan we verder uitrollen in de landen om ons heen.

Wat is volgens jou het onderscheidend vermogen van Solarus en van het paneel wat jullie leveren?

De zon is de grootste bron van duurzame energie. Alleen gebruiken we die bron nog te weinig en vooral: niet efficiënt. Zonnepanelen op je dak plaatsen is een mooie eerste stap, maar dat veranderd nog niets aan je gasrekening. Terwijl ook juist dát zo belangrijk is. Ik geloof echt dat we met onze PVT (Photo Voltaisch Thermisch) panelen, die licht én warmte benutten, de volgende stap in de energietransitie kunnen zetten. Omdat het dak op een woonhuis maar een beperkt oppervlak heeft, wil je daar natuurlijk zoveel mogelijk energie vanaf halen. Onze hybride panelen zijn precies daarvoor; situaties waar én weinig ruimte is én continue behoefte aan warm water. Omdat ons PVT-paneel dezelfde afmeting heeft als een zonnepaneel, kun je het systeem ook naadloos gebruiken naast andere zonnepanelen.

Onze PVT-panelen leveren met afstand de meeste zonne-energie per vierkante meter. Dat uit zich alleen al in het feit dat je voor ons PVT-paneel -als enige paneel in de Nederlandse markt- een aanzienlijke ISDE subsidie (Investeringssubsidie duurzame energie) kunt ontvangen, omdat de efficiency tot 89% bedraagt. Woonhuizen, hotels, ziekenhuizen, zorginstellingen en bedrijven die dagelijks veel warm water nodig hebben, profiteren direct van de voordelen. Samen met Greenchoice gaan we binnenkort een pilotproject starten waarbij er een combinatie komt van PVT, gewone PV, een warmtepomp en warmwateropslag. Het doel van deze pilot is om gasvrij te gaan leven of in ieder geval tot een 70% gasreductie te komen. Veel installateurs denken nog met een cv-gedachte; met gasgedreven oplossingen. Dat blijkt alleen al uit het feit dat er vorig jaar zo’n 500.000 cv-ketels zijn verkocht en ‘maar’ 30.000 warmtepompen. Installateurs zijn helaas onvoldoende op de hoogte van de mogelijkheden en kiezen dus vaak nog voor de bekende weg. Maar dat is niet meer nodig nu duurzame systemen met elkaar gecombineerd kunnen worden. Het vraagt om verandering. Want duurzame energie én warm water haal je eenvoudig van het dak. Waar wachten we nog op?

“Veel installateurs denken nog met een cv-gedachte; met gasgedreven oplossingen. Dat blijkt alleen al uit het feit dat er vorig jaar zo’n 500.000 cv-ketels zijn verkocht en ‘maar’ 30.000 warmtepompen.”

Inmiddels liggen jullie panelen al op verschillende daken. Welk project (in Nederland) is voor jou het meest opvallend en inspirerend?

Voorop staat dat ik trots ben op elk project dat we realiseren! Omdat we met alles bijdragen aan een duurzamere wereld. Zo gebruikt kaasmakerij Henri Willig in Katwoude onze panelen al zo’n vier jaar om de kaaswrongel te wassen met het warme water wat rechtstreeks van de panelen komt. Waar andere PVT-panelen het water opwarmen tot maximaal 40 graden, gaat het paneel van Solarus tot maar liefst 70 graden. In de particuliere markt hebben we een mooi project gerealiseerd in samenwerking met STIEBEL ELTRON. Zij hebben een duurzame oplossing ontwikkeld waarbij de warmtepomp, de warmteterugwininstallatie en de warmwaterboiler in één innovatieve unit (zonder buitenunit van de warmtepomp) zijn samengebracht. In combinatie met de PVT-panelen van Solarus op het dak zorgt deze totaaloplossing voor een volledig energieneutraal woonhuis waarbij duurzame energie wordt opgewekt en het huishouden van warm water wordt voorzien. Ik zeg altijd: je kunt wel panelen op je dak leggen, maar het beste resultaat behaal je door goed na te denken over de juiste combinatie met bijvoorbeeld de warmtepomp. Veel installateurs denken veelal nog vanuit de cv-gedachte, maar gasvrij leven is heel dichtbij. Het vraagt enkel om een andere manier van denken en het juist combineren van systemen. Maar geloof me: dan zijn we er! En het is nét zo betrouwbaar en eenvoudig als de cv-ketel. Laten we niet afwachten, de technologie is er, nu moeten we doorpakken!

Hoe kijk jij aan tegen de energietransitie? Wat is er volgens jou nodig om in 2050 volledig energieneutraal te zijn?

Om over dertig jaar volledig energieneutraal te zijn, moeten we nú de blokkade weghalen. Negen van de tien keer is dat een geldkwestie (de initiële kosten van de investering) en ook een stukje onwetendheid. Met de huidige technologieën en de stimuleringsmaatregelen van de overheid in de vorm van subsidies, zie je dat de uiteindelijke maandlasten voor zowel bedrijven als particulieren nagenoeg gelijk blijven. Veel mensen weten dat niet. Door eigen stroom en warm water te produceren, betaal je niet meer aan je energiemaatschappij, maar los je af aan je financierder of maak je zelf rendement op je spaargeld. Hierdoor komt de investering altijd naar je toe. Laat je dus niet tegenhouden door ‘paybacks’; investeren in een gasvrije toekomst is een goede investering en betaald zich altijd terug! Daarnaast denk ik dat een stuk educatie van installateurs van cruciaal belang is. Als zij goed op de hoogte zijn van de technologieën en alternatieven voor de cv-ketel én hoe zij deze kunnen combineren, zullen zij daar eerder voor kiezen. Uiteindelijk draait het allemaal om samenwerking! Met alleen onze panelen zijn we er niet. Ik zie samenwerking dan ook als een mooie en vooral cruciale uitdaging om in 2050 energieneutraal te kunnen zijn. Laten we geen resources verspillen... het benutten van duurzame energie uit zon, wind en water -uit alles wat er al is- is onze mooiste energievoorziening.

“Laten we geen resources verspillen... het benutten van duurzame energie uit zon, wind en water -uit alles wat er al is- is onze mooiste energievoorziening.”

Als je een oproep zou kunnen doen aan alle bedrijven in Nederland die op het punt staan te verduurzamen, wat zou die dan zijn?

Dat is echt ‘walk the talk’! Ik zie zoveel bedrijven om mij heen die zeggen dat ze iets doen aan corporate responsibility en duurzaamheid. Maar helaas zijn dat vaak minimale en/of geen lange termijn oplossingen. En met het kopen van carbon credits los je ook niets op! Ik wil bedrijven dan ook uitdagen écht het verschil te maken; te kijken naar je  energiebehoefte en op welke manier je op jouw terrein of gebouw de meeste van deze energie zelf kunt produceren. En dit te combineren met slimme oplossingen om uiteindelijk tot een energieneutrale oplossing te komen. Ik zie het bij mijn zoons; jongeren leven steeds bewuster en willen werken voor bedrijven die duurzaam ondernemen. Bedrijven hebben een voortrekkersrol, dus voeg de daad bij het woord en ga écht aan de slag met duurzame oplossingen dan speel je vandaag en zéker in de toekomst ook nog mee. Begin vandaag!

Interesse in de hybride zonnepanelen van Solarus?

Bent u geïnteresseerd in het innovatieve zonne-energiesysteem van Solarus zodat ook u een gasvrij systeem voor een duurzame toekomst kunt realiseren? Zakelijk of particulier? Neem (vrijblijvend) contact met ons op: 085 – 065 92 07 of info@solarus.com om de mogelijkheden te bespreken. Wij helpen u graag!

Dit artikel is 18 februari 2021 geplaatst door: Solarus, Smart Energy Solutions

 

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: Webinarreeks na-isoleren van woningen: Lancering Routekaart Na-isolatie

2 maart 2021
10:15 - 12:00

TKI Urban Energy

Lees verder

Webinar: All in One Compact Lucht-Water Warmtepomp 5 maart 2021

Logo Panasonic
5 maart 2021
10:00-11:00

Panasonic

Lees verder

Webinar: Smart Energy Community: Build Together!

6 maart 2021
15:00 tot 16:00 uur.

TKI Urban Energy

Lees verder

Webinar: All in One Compact Lucht-Water Warmtepomp 10 maart 2021

Logo Panasonic
10 maart 2021
19:00-20:00

Panasonic

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu