Warmtepompboiler feiten en fabels

25 oktober 2022

Warmtepompboiler feiten en fabels

Warmtepompen, zijn inmiddels bij iedereen wel bekent. Maar de warmtepompboiler is nog niet zo populair, en dat is jammer. Want de bereiding van warm tapwater vraagt ook een niet verwaarloosbare hoeveelheid energie. En als dat zonder gas kan, en bovendien energiezuinig, is dat een win-winsituatie.

Een warmtepompboiler is een voorziening voor warmtapwater met een voorraadvat. Het water wordt primair verwarmd met een kleine warmtepomp. Als back-up is een elektrisch verwarmingselement aanwezig. Wanneer de warmtepomp niet voldoende energie uit de bron kan betrekken, springt het elektrisch verwarmingselement bij. Ook wanneer de vraag groter is dan de inhoud van de boiler toelaat, zorgt het elektrisch verwarmingselement voorondersteuning bij het produceren van warm water of voor de legionella bestrijding. De meeste warmtepompboilers kunnen prima tot 60 graden Celsius produceren zonder hulp van elektrische ondersteuning.  Warmtepompboilers zijn voorzien van een monoblok warmtepomp, zonder buitenunit. De benodigde lucht betrekken bij een lucht/water versie ze van buiten en/of uit ventilatielucht. Er zijn ook warmtepompboilers die de retour van vloerverwarming of thermische panelen (bijvoorbeeld PVT) als bron (eventueel als extra bron) kunnen gebruiken. Dit zijn water/water warmtepompboilers. De meeste warmtepompboilers zijn echter lucht/water-warmtepompen.

Besparing?

De warmtepompboilers bevatten een warmtepomp met een relatief laagvermogen, dit vermogen is afgestemd op het volume van het voorraadvat. De warmtepomp onttrekt energie aan een bron. In het geval van lucht/water-warmtepompen onttrekt de warmtepomp energie aan de lucht, en draagt die over aan water.

Wanneer de temperatuur van de aangevoerde lucht hoog genoeg is, bevat deze genoeg energie om het water alleen met de warmtepomp op temperatuur te brengen. Zo gebruikt de warmtepompboiler ongeveer 75 procent energie uit buitenlucht en 25 procent energie uit elektriciteit. De efficiëntie van een warmtepompboiler wordt net als bij een gewone warmtepomp uitgedrukt in de COP.

Als er niet genoeg energie uit de aangevoerde lucht of andere bron gehaald kan worden om het warm tapwater op de juiste temperatuur te krijgen, dan springt een elektrisch verwarmingselement bij. Daarmee gaat wel het elektriciteitsverbruik van de warmtepompboiler omhoog.  Maar over het algemeen kan je stellen dat in een gemiddeld jaar de warmtepomp boiler 75% van zijn benodigde energie uit de bron kan halen.

Voor wie?

Warm tapwater is iets wat bijna iedereen in Nederland dagelijks gebruikt. Als het niet is voor douche of bad, dan wel voor de afwas. Warm tapwater uit de cv-ketel was lang vanzelfsprekend. Met de sterk gestegen gasprijzen is dat steeds minder het geval. Ook de behoefte om duurzamer met energie om te gaan speelt een rol.

De warmtepompboiler kan naast een warmtepomp werken. Daarbij verzorgt de warmtepomp de ruimteverwarming. De warmtepompboiler zorgt geheel zelfstandig voor warm tapwater. Warmtevraag voor ruimteverwarming en sanitair warm water zitten elkaar dan niet in de weg.

Toegegeven, een warmtepompboiler is niet oneindig groot. Maar met een inhoud van slechts 80 liter kan een warmtepompboiler in totaal per dag ruim 240 liter water van 40 graden leveren. Daarmee kunnen twee personen elk dagelijks twee keer warm douchen, ’s ochtends en ’s avonds. Voor grotere huishoudens, of voor wie een bad heeft, is een wat grotere warmtepompboiler van 150 liter aan te raden. Die levert per etmaal zo’n 380 liter water van 40 graden. Trekt men een 80 liter boiler in één keer leeg, dan levert dat iets meer dan 100 liter water van 40 graden op. Met een warmtepompboiler van 150 liter vult u een bad van 200 liter. En is de boiler leeg, maar is er toch warm water nodig, dan springt het elektrisch verwarmingselement in om de warmtepomp te ondersteunen met het verwarmen van het voorraadvat (het is dus geen doorstroom verwarmer)

Een warmtepomp boiler bestaat al een tijdje op de markt en wordt als bijdrage aan de oplossing voor de komende energieproblematiek onderschat. Toch worden deze ook steeds efficiënter. De isolatie is steeds beter waardoor het stand-verlies tot een minimum wordt beperkt. De warmtepomp zelf wordt steeds beter en niet te vergeten steeds betere en minder schadelijke koelmiddelen zoals bijvoorbeeld R290. En als een warmtepompboiler wordt aangesloten en gebruikt waarvoor hij bedoeld is, kan dit een manier van energiebesparing zijn. Ook zijn veel warmtepompboilers aangemeld bij de BCRG en hebben zij een NTA 8800 kwaliteitscertificaat dit maakt de Energie Prestatie berekeningen een stuk makkelijker en kan er ook in de gehele installatie een waarde aan worden toegekend.

Doorpakken!

De warmtepompboiler verdiend een groter platform en zou vaker overwogen kunnen worden in een installatie bij zowel renovatie als nieuwbouw.er zijn namelijk geen extra isolerende maatregelen nodig om deze efficiënt te laten werken. Het is een relatief simpele manier om energie te besparen op de warmwater behoefte en mits goed aangesloten en binnen het gebruiksprofiel van de gebruiker ook een welkome energiezuinige installatie. En je kan er nog subsidie op krijgen ook!

In het buitenland lijken ze al wat verder te zijn met het integreren van de warmtepompboiler in renovatie en nieuwbouw. In Frankrijk is de warmtepompboiler ongekend populair, en in Engeland worden hele nieuwe appartementencomplexen neergezet waar de gehele watervoorziening per appartement met een individuele warmtepompboiler geregeld wordt en het verwarmen van de ruimtes d.m.v. elektrische verwarming (convectoren).

Dit artikel is 25 oktober 2022 geplaatst door: Dimplex