“Per 1 juli ook digitaal energielabel”

01.03.2021 Anje Hoogland

“Per 1 juli ook digitaal energielabel”

Sinds 1 januari is het nieuwe energielabel ingegaan. Voor een paar honderd euro komt een energieadviseur langs om je woning een letter toe te kennen die aangeeft hoe energiezuinig je huis is. Maar waarom zou zo’n adviseur dat in moeten schatten als het werkelijke energieverbruik van je huis ook gewoon afgelezen kan worden? Peter Cool, CTO van Intergas, probeert zich in Den Haag hard te maken om voor deze veel goedkopere, realtime optie te kunnen kiezen.

Intergas meet al bij 70.000 woningen nauwkeurig het energieverbruik. Het bedrijf heeft namelijk een cloud gebouwd waarop al hun verwarmingstoestellen zijn aangesloten. Deze cloud is de centrale verbinding van een systeem bestaande uit een toestel, een thermostaat en een app waarmee de bewoner zijn toestel op afstand kan bedienen. Iedere vijftien seconden geeft die energie en andere data door.

“We kunnen alles dus realtime volgen. Als we deze data combineren met gegevens van het KNMI over de temperatuur, neerslag, zon en wind, en met data over de bouw van het kadaster dan weet je precies hoe energiezuinig een huis is. Dat hoeft dus niet ingeschat te worden door een adviseur die tenslotte toch niet echt kan zien hoe goed de muren van de woning zijn. Terwijl het werkelijke verbruik gewoon kan worden afgelezen. Kortom: meten is weten. Wat je in deze discussie ziet is eigenlijk een ontkenning van de vooruitgang: het meten in de woning is onderdeel van de thermostaat en app en kost dus eigenlijk niets. Dat scheelt dus een hoop kosten voor mensen die hun woning willen verkopen of verhuren.”

"Het apparaat meet precies hoe efficiënt de schil van je woning is."

Hij vervolgt: “Het voelt ordinair om te lobbyen voor je eigen product. Maar het is echt ongelooflijk wat we er allemaal mee kunnen doen. Natuurlijk zijn mensen er ook kritisch over. Zo merken ze op dat er je geen bewonersgedrag aan af kunt lezen. Maar als de bewoners bijvoorbeeld niks gebruiken omdat ze op vakantie zijn kun je dat er wel degelijk uit filteren. Je ziet dat namelijk ook aan hun watergebruik. Er zijn ook wel terecht kritische vragen gesteld over privacy. Maar ook daar hoeven ze zich geen zorgen over te maken. In de cloud is de toesteldata van de ketel, hybride- of warmtepomp gescheiden van het woonadres en de gebruikersnaam. Die data wordt opgeslagen via de blockchain techniek, de techniek achter bitcoin. Het is daardoor zelfs beter beveiligd dan de AVG vereist.”

Het mooie aan de cloud is volgens de CTO ook dat je heel goed de gevolgen van aanpassingen aan je huis kunt zien. Zo konden ze aflezen dat de nieuwe spouwmuurisolatie van een twee-onder-een-kapwoning uit de jaren dertig 30% gasbesparing opleverde. “En als we bijvoorbeeld bij tien woningen weten dat ze spouwmuren hebben gekregen, kunnen we uit die data opmaken wat dat gemiddeld voor je energieverbruik doet. Dat kan een volgende geïnteresseerde meenemen in zijn overweging ook spouwmuren te nemen. Net als bij het installeren van dubbelglas of andere kozijnen. Het apparaat meet precies hoe efficiënt de schil van je woning is.”

Cool streeft er in Den Haag naar dat er per 1 juli 2021 ook een digitaal energielabel voor je huis kan worden afgegeven.