Aardgasvrij komt dichterbij

02.02.2021 Tomas Olejniczak

 Aardgasvrij komt dichterbij

Nederland gaat van het aardgas af. Inmiddels heeft iedereen het gehoord en we hebben er allemaal een mening over. De noodzaak, de alternatieven, de termijn, de betaalbaarheid: over alles hebben we verschillende ideeën, en dat is ook goed. We moeten het samen doen, dus we moeten er ook samen uitkomen.

Voor velen blijft het vooralsnog ook bij ideeën en lijkt een aardgasvrij Nederland nog in een verre, abstracte toekomst te liggen. Verreweg de meeste Nederlanders wonen nog steeds in een huis met aardgas, en als de cv-ketel het begeeft zet een monteur er vaak zonder veel blikken of blozen een nieuwe in. Duurzame warmte zie je op tv, maar meestal nog niet in de cv-kast van je eigen huis.

Waar te beginnen?

Dat gaat veranderen. Nieuwbouwhuizen zijn in 2020 al voor bijna 90% aardgasvrij gebouwd, wat dit jaar richting de 100% zal gaan, en ook de bestaande woningen zullen worden aangepakt. In 2030 moeten 1,5 miljoen woningen van het aardgas afgehaald zijn en aangesloten op een warmtenet, warmtepomp of op groen gas. Dit jaar al geldt dat voor 50.000 bestaande woningen. De plannen zijn ambitieus, en nu ze concreet worden, rijst de vraag: waar te beginnen? Welke 50.000 woningen zijn dat? Wanneer is mijn woning aan de beurt? En moet ik nog wel een ketel plaatsen?

Of je nu in een stad of dorp woont, in een koopwoning of huurwoning, in een appartement of in een vrijstaand huis: je woning staat al onder de aandacht. Je gemeente is bezig met een Transitievisie Warmte, of heeft die al af, en jouw buurt staat daar ook in. Er zijn al 46 ‘proeftuinen’ aangewezen, die nog niet allemaal even snel gaan, maar het begin is er.

We moeten nu aan de slag!

Dat wil niet zeggen dat je in de tussentijd moet afwachten. Blijf op de hoogte van de plannen en ontwikkelingen, al zijn die voor de lange termijn. Als je een eigen woning hebt, kun je nu al prima beginnen met het verminderen van je gasverbruik. Isoleer, plaats een (hybride) warmtepomp of een zonneboiler. Er is ruime subsidie in de vorm van de ISDE en er zijn leningen vanuit het Nationaal Warmtefonds. Ook hier loont het enorm om je te verdiepen in de mogelijkheden.

Het wordt steeds meer duidelijk dat goede ideeën voor 2030, of zelfs 2050, niet voldoende zijn om de klimaatdoelen te behalen. We moeten nu aan de slag. Gelukkig hoeven we het niet alleen te doen.