‘Geef elk huishouden 2000 euro’

16.03.2021 Simone Tresoor

‘Geef elk huishouden 2000 euro’

Natuur & Milieu, Koninklijk Bouwend Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie, Energie-Nederland en de Consumentenbond willen dat er een ‘isolatievoucher’ geïntroduceerd wordt als onderdeel van het Nationaal Isolatie Programma, staat te lezen op www.aannemervak.nl.

De partijen hebben een gezamenlijk ‘position paper’ uitgebracht waarin zij constateren dat veel woningen slecht of niet goed geïsoleerd zijn wat leidt tot een hoge energienota en wat slecht is voor het klimaat. Ruim 2,7 miljoen woningen hebben een energielabel lager dan C. Met het geld van het voucher kunnen jaarlijks 104.000 woningen worden verduurzaamd en dat is nodig als eerste stap om de woning te kunnen verwarmen met duurzame energiebronnen.

Kosten zijn de belangrijkste barrière

Uit eerder onderzoek bleek dat voor de meeste huishoudens de kosten de belangrijkste barrière zijn. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) becijfert dat met een extra jaarlijks overheidsbudget van 208 miljoen euro er zo’n 104.000 koopwoningen per jaar en tot aan 2031 ruim een miljoen woningen kunnen worden verduurzaamd. Dat leidt tot 0,4 Mton CO2-reductie per 2030.

Nu is De terugverdientijd voor deze investering is voor bewoners volgens EIB nog altijd zo’n 13-25 jaar. Om de terugverdientijd te verminderen tot 7 jaar is een voucher nodig  van 2600-5000 euro. Naast CO2-reductie levert dit 3.200 nieuwe banen op in de bouwsector op en nog eens 1.600 in andere sectoren zoals de toelevering en advies.

Geen middelen voor de voucher

De Tweede Kamer had de wens al uitgesproken voor een Nationaal Isolatie Programma maar toch gaf minister Ollongren begin maart aan dat zij vooralsnog geen middelen heeft voor de voucher. De initiatiefnemers zouden graag zien dat er vanaf 2030 een isolatieplicht komt bij verkoop of renovatie, maar ook dat de hoogte van de hypotheek afhankelijk wordt van de energieprestatie van de woning. Ook zien zij graag een voortzetting van het verlaagde btw-tarief voor isolatiewerkzaamheden en een ophoging van het beschikbare budget voor isolatie via de ISDE (investeringssubsidie duurzame energie) en het toegankelijk maken van deze regeling voor zowel woningeigenaren als de particuliere huursector.