'Beste installateur: Hier is mijn zoon, leer hem alles'

08.12.2021 Simone Tresoor

Een persoonlijk verhaal op deze manier ligt wellicht niet in de lijn der verwachtingen op Warmte365. Maar het is wel een belangrijk verhaal. Het opleiden van nieuwe installateurs is essentieel bij de stappen die we nemen richting de energietransitie. En die stappen kunnen niet worden gezet zonder jullie hulp.

De schrijver van dit stuk is, buiten journalist bij Solar365 en Warmte365, ook moeder. En zoals zoveel moeders wil ik graag dat mijn kinderen ‘goed terechtkomen’. In de afgelopen jaren heb ik mijn uiterste best gedaan van mijn twee kinderen leuke, goede en stevige mensen te maken. Ik kan ze alleen niet opleiden.

‘Thijs is heel slim, maar ook dyslectisch’
“Je mag worden wat je wil, als je er maar gelukkig van wordt en je talenten benut”, was mijn boodschap altijd. Bij mijn dochter ging dat vrij vlekkeloos. Mijn zoon was een ander verhaal. Hij vond school echt helemaal niets. Toen hij - met een tiende in de plus - zijn havodiploma had gehaald, vond ik na de diploma-uitreiking, bij het opruimen van zijn kamer, de meeste van zijn boeken nog in het cellofaan. Thijs is heel slim, maar ook dyslectisch.

Er kwam een tussenjaar met werken in de horeca en reizen door Azië. Het jaar daarvoor was ik alle open dagen met hem af geweest. Politie, defensie, sportopleidingen, niets vond hij leuk. Uiteindelijk koos hij voor de koksopleiding. Het duurde welgeteld een jaar voordat hij zijn messenset aan de wilgen hing.

IW ontzorgt het installatiebedrijf
Inmiddels was hij 19 jaar en werkte hij fulltime in de horeca. Ik begon me zachtjes aan zorgen te maken. Welk beroep zou bij hem passen? Tot ik, via mijn werk, contact kreeg met Installatiewerk Noord-Holland (IW-Noord-Holland), een landelijk opleidingsbedrijf in de installatie- en elektrotechniek. Zou installatietechniek wat voor hem zijn? Wel een job met baanzekerheid tot in de verre toekomst.

Leerlingen die via IW beginnen zijn bij het bedrijf in dienst en krijgen vanaf dag één salaris, werkkleding, gereedschap en zelfs een bedrijfsuitje en kerstpakket aan het eind van het jaar. Vervolgens worden ze gedetacheerd bij bedrijven die daarbij volledig worden ontzorgd. Als een leerling ziek wordt is dat risico voor IW. Twee keer per jaar wordt het werkbedrijf door IW bezocht om te kijken hoe de leerling het doet. De afspraak met de bedrijven is dat ze tijd stoppen in de studenten en ze veel verschillende werkzaamheden laten doen zodat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen.

‘Hij heeft zijn eerste warmtepomp geplaatst’
Thijs mocht twee dagen meelopen op de praktijkdagen van IW waar instructeur Erik Vellema hem onder zijn hoede nam. Tot mijn verbazing kwam mijn zoon behoorlijk enthousiast thuis. Dit wilde hij wel proberen! Inmiddels zijn we drie maanden verder en heeft het horecaleven plaats gemaakt voor een wekker die om vijf uur gaat. De installateur in spé moest daar uiteraard wel even aan wennen.

Drie tot vier dagen per week wordt hij opgehaald door zijn begeleider van het installatiebureau waar hij is gedetacheerd. De andere dagen worden verdeeld over zijn praktijkopleiding bij IW en de theorieopleiding via het ROC. Hij is aan de slag gegaan bij nieuwbouwprojecten en gaat soms mee naar particuliere klanten. Inmiddels heeft hij al veel riolering en afwatering aangelegd, maar ook badkamers geplaatst. En laatst vertelde hij dat hij zijn eerste warmtepomp had geplaatst, ik was een trotse moeder.

‘Geef hem je tijd en je kennis’
Maar wat wil ik nu eigenlijk vertellen met dit verhaal? Dat het enorm belangrijk is dat jullie het opleiden van nieuwe installateurs serieus nemen en er ook tijd voor vrijmaken. Niet alleen omdat het mijn zoon is, maar omdat je bezig bent een kind op te leiden dat het straks van je overneemt als jij met pensioen gaat.

Dus: geef hem je tijd. Stop alle kennis die je bezit in je opvolger. Maak hem enthousiast door hem veel verschillende dingen te laten doen en zorg dat hij het goed begrijpt. Spreek zijn taal. Ik heb het voorwerk gedaan, maar jij moet het afmaken. Geef hem dus gerust op zijn donder als hij zich een keer verslaapt.

Laatst had Thijs op maandagavond een personeelsuitje van zijn oude horeca-baan. Om twee uur ’s nachts kwam hij, niet geheel nuchter, thuis en dat terwijl zijn wekker om vijf uur ging. Toen hij de volgende middag thuiskwam was hij gesloopt. Ik vroeg: “Hielden ze nog een beetje rekening met je korte nacht?” Waarop hij antwoordde: “Ik heb de hele dag in badkamers moeten 'jekkeren' met mijn zere hoofd.” Deze moeder kon niet ophouden met lachen.

Interesse in het begeleiden van ‘een Thijs’? Neem contact op met IW.