'Btw-vrijstelling en aparte subsidie kunnen zonnewarmte boost geven'

03.11.2022 Joyce Beuken

©Triple Solar

Zonnewarmte heeft potentie, maar wat is er nodig voor een grote doorbraak? TNO presenteert de conclusies van verschillende casussen waarin zonnewarmte en zonne-energie een rol spelen.

De belangrijkste conclusie, kijkende naar de inpassing van zonnewarmte in woningen en warmtenetten, is dat een reductie in CO2-uitstoot wordt bereikt zonder verhoging van kosten voor de gebruikers. Wie vanaf een aardgassysteem overstapt, kan rekenen op de grootste reductie, zowel op het gebied van kosten als CO2-uitstoot.

Lees ook: Energienet heeft warmteopslag nodig

Zonnewarmte biedt stabiliteit, wat het tevens een groot voordeel geeft ten opzichte van all-electric verwarmingssystemen. Met name de onzekerheid over de ontwikkelingen met betrekking tot de elektriciteitsprijzen maken zonnewarmte populair vanwege de stabiele factor.

Tips
Als tip geeft Corry de Keizer mee om zonnewarmte tijdelijk btw-vrijstelling te geven, net zoals bij zon-PV het geval is. Met name voor grote projecten zouden er lokaal faciliterende maatregelen genomen kunnen worden. Voor een goede businesscase zijn ISDE en SDE++ allebei nog nodig. Een aparte categorie binnen de SDE++ zou seizoensopslag aantrekkelijker kunnen maken.

“De meerwaarde van zonnewarmte moet duidelijk worden gemaakt binnen de energietransitie.”

De Keizer gaat verder met het uitlichten van kansen die er liggen voor zonnewarmte. “We zien op het moment voor alle energietransitie gerelateerde technologieën dat de sector het druk heeft. Het tekort aan installateurs moet ook hier worden geadresseerd. Zonnewarmte kan prijsstabiliteit bieden. Zonnestroom- en zonnewarmtepanelen kunnen elkaar aanvullen. Er is ook een mogelijkheid voor synergie in kosten en opbrengst bij het tegelijk laten plaatsen van een zonnewarmtesysteem en een warmtepomp.”

Esthetiek
PVT is volgens de onderzoekers een uitkomst voor wie waarde hecht aan esthetiek. Dit licht De Keizer niet verder toe, maar waarschijnlijk wordt er gedoeld op het feit dat de verschijning van de warmtepomp nog niet omarmd wordt, terwijl er nog weinig weerstand is tegen het aanzicht van zonnepanelen.

TNO meldt dat er een studie komt naar grootschalige warmteopslag in combinatie met power to heat-technieken, stelt . Daarbij vindt er conversie plaats van overtollige elektriciteit naar warmte met een elektrisch vermogen dat groter is of gelijk is aan 100 kilowatt elektrisch vermogen. Het rapport wordt in het voorjaar verwacht.

Hak- en breekwerk
Op het gebied van draagvlak is er nog terrein te winnen, meldt De Keizer. “De omarming zonnewarmte heeft wellicht ook te maken met hak- en breekwerk wat nog nodig is, in verband met het vervangen van (water)leidingen.” Een toename van het aantal ervaringen met zonneboilers kunnen dit volgens haar op termijn verbeteren.

Er is volgens Luuk Beurskens, TNO-onderzoeker, ook een rol weggelegd voor zonnewarmte afkomstig uit concentrated solar, waarbij spiegels of lenzen om een groot gebied van zonlicht te concentreren in een ontvanger. “Dit gaat gepaard met een hogere temperatuur, en dan ook voornamelijk in de industrie goed inpasbaar, maar ook warmtenetten die met hogere temperatuur werken.”