21 februari: de dag dat de duurzame energie ‘op’ is

22.02.2022 Nina Groot

21 februari: de dag dat de duurzame energie ‘op’ is
©NVDE

Als we alle groen opgewekte energie in één keer gebruiken in Nederland, zou de gehele voorraad op 21 februari op zijn. Om bewustzijn te creëren heeft de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) deze dag uitgeroepen tot ‘Green Energy Day’ meldt de website.

“Als we Green Energy Day elk jaar twaalf dagen opschuiven, komen we in 2050 uit op 31 december, dan is al onze energie hernieuwbaar”, vertelt de voorzitter van de NVDE Olof van der Gaag.

En naast dat dit hard nodig is voor het klimaat, biedt het ook kansen voor de economie en werkgelegenheid. Consumenten, bedrijven, regeringen en energiecoöperaties werken allemaal hard om de hoeveelheid duurzame energie in de algehele energiemix te vergroten. Zo is Nederland bijvoorbeeld een wereldleider in zonne-energie.

Het coalitieakkoord stelt ambitieuze klimaatdoelen en wijst aanzienlijke financiering toe om deze te bereiken. In 2019 introduceerde de NVDE het begrip Green Energy Day om zo beter voorstelbaar te maken waar we op dit moment staan met betrekking tot de hoeveelheid groene energie.

En daarnaast geeft het een richtlijn over hoe we met jaarlijkse stappen uit kunnen komen op honderd procent hernieuwbare energie in 2050. “Het gaat in de klimaatdiscussie vaak over verre jaartallen als 2030 en 2050, en over abstract klinkende percentages en doelen. Met Green Energy Day halen we de doelen dichterbij en laten we zien dat het te doen is om ze te halen, als we nu in actie komen”, zegt Van der Gaag.