25 procent meer warmtepompen verkocht in Duitsland

01.09.2022 Jan de Wit

25 procent meer warmtepompen verkocht in Duitsland
©Vaillant

In de eerste helft van dit jaar is de verkoop van warmtepompen in Duitsland met 25 procent gestegen, dat meldt Handelsblatt. In dezelfde periode daalde de verkoop van gaskachels er met 10 procent, zo blijkt uit cijfers van de Federale Vereniging van de Duitse Verwarmingsindustrie.

De flinke stijging van de gasprijzen en de reële mogelijkheid dat Rusland de leveringen van gas aan Duitsland definitief stopt, heeft de verkoop van warmtepompen flink doen stijgen.

25 procent meer warmtepompen werden er verkocht in het eerste halfjaar. Tegenover 10 procent minder verkopen van gaskachels. Het aandeel warmtepomp steeg daarmee met 4 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2021.

Thomas Nowak, secretaris-generaal van de European Heat Pump Association, noemde het cijfer "opmerkelijk", terwijl verwarmingsfabrikant Vaillant ziet dat warmtepompen momenteel zijn snelst groeiende productcategorie is. Maar ook in Duitsland wordt de groei geremd door leveringsproblemen.

De Duitse regering heeft als doelstelling om jaarlijks een half miljoen nieuwe warmtepompen te installeren. Volgens de Duits industrie is dit “ambitieus maar haalbaar”.