26 blije buren isoleren 1.200 vierkante meter aan spouwmuur

02.02.2022 Simone Tresoor

26 blije buren isoleren 1.200 vierkante meter aan spouwmuur

Adriaan Switjink kun je erbij hebben als buurman én als voorbeeld hoe verduurzamen ook kan. Toen de buren van de Kempstraat 23 in Haarlem in de buurt-WhatsAppgroep meldden dat ze gingen isoleren, besloot Switjink eens te kijken wie er nog meer mee wilden doen.

En met succes: deze week worden 26 huishoudens in de straat van spouwmuurisolatie voorzien. Met als fijn gevolg dat ze niet alleen kosten besparen, maar ook 10.000 kilo CO2, schrijft het Noordhollands Dagblad.

Duurzaamheidsloket gaf advies
De buren op nummer 23 hadden de offertes al in huis. Sitjink ging van deur tot deur om te kijken wie er mee wilden doen. Dat waren eerst drie buren, toen tien en eindigde met 26 buren. Het Duurzaamheidsloket van de gemeente gaf Sitjink advies.

Spouwmuurisolatie bleek een goede optie, omdat veel van de jaren '30 huizen in de straat geen kruipruimte hebben en vloerisolatie lastig is. De daken zijn vaak al geïsoleerd door een opbouw. Alles bij elkaar zal er in de straat zo’n 1.200 vierkante meter aan spouwmuur geïsoleerd worden.

Switjink heeft de smaak te pakken
Niet alleen wordt er door het isoleren jaarlijks 10.000 kilo CO2 bespaard, door het tegelijkertijd isoleren besparen ze ook op de kosten. En dat scheelt al snel 200 tot 300 euro per huis. De isolatie is in drie tot vier jaar terugverdiend.

Maar Switjink heeft de smaak inmiddels te pakken. Om in aanmerking te komen voor de rijkssubsidie moet je namelijk ten minste twee besparende maatregelen treffen bij het verduurzamen van je huis. Zijn volgende stap is inventariseren wie interesse heeft om nog meer uit te voeren. Hij blij, de planeet blij en de buren blij.