40 procent huurverlaging door verkeerde warmtepomp

01.09.2021 Simone Tresoor

40 procent huurverlaging door verkeerde warmtepomp

Twee winters zaten ze in de kou. Nu heeft de rechter besloten dat de huurders van appartementen aan de Touwbaan in Harderwijk een huurverlaging van maar liefst 40 procent moeten krijgen. De reden: hun verhuurder heeft de verkeerde warmtepomp geïnstalleerd, schrijft de Woonbond.

Het voormalig kantoorpand werd gerenoveerd tot een appartementencomplex met een gasloos verwarmingssysteem. De woningen hebben allemaal een warmtepompboiler voor warm water en vloerverwarming. Begin 2019 betrokken de eerste huurders de woningen. Al snel kwamen er klachten over hoge energierekeningen, een koud huis en lauw water uit de kraan en douche.

Warmtepompboiler alleen voor water
Niet veel later kwamen de huurders er via de handleiding van de warmtepompboiler achter dat deze alleen bedoeld is om tapwater mee te verwarmen en dus niet om het appartement mee te verwarmen. Tot die conclusie kwamen ook twee installateurs en een medewerker van de Woonbond die in opdracht van de verhuurders op onderzoek uitgingen.

De rechter laat vooral de Woonbond-rapportage streng meewegen in zijn uitspraak: “De ventilatiewarmtepompboiler mag volgens de fabrikant niet voor ruimteverwarming gebruikt worden. Het toestel is daar ook helemaal niet geschikt voor. Tijdens het stookseizoen kan de warmtepomp nauwelijks een bijdrage leveren aan de verwarming van woningen.” En hoewel de verhuurder dit alles blijft ontkennen, vindt de rechter de verwarming van de woningen – in juridische zin – een gebrek vertoont. 

Schadevergoeding
De bijzonder hoge huurverlaging van 40 procent geldt tijdens de stookmaanden, van oktober tot april en gaat in met terugwerkende kracht. Voor de tien huurders betekent dit een teruggave variërend van 1.650 tot 4.240 euro. De huurvermindering geldt tot het gebrek is opgelost.

De verhuurder is van plan om de warmtepompboilers te vervangen door cv-ketels. Wanneer is nog onbekend. De huurders vroegen de rechter ook om een schadevergoeding voor de hoge energierekening. Deze heeft de rechter niet toegekend omdat hij niet aantoonbaar achtte dat elektrisch verwarmen goedkoper zou zijn geweest.