5 februari: Warmtetruiendag

05.02.2021 Joyce Beuken

5 februari: Warmtetruiendag

Een hartverwarmend nieuwtje: Vandaag, vrijdag 5 februari, is het in Nederland Warmetruiendag! Op deze frisse vrijdag wanen honderdduizenden Nederlanders zich in een dikke trui om zo de verwarming verder dicht te kunnen draaien.

Volgens de organisatie van de jaarlijkse feestdag is meedoen simpel: “zet de verwarming lager, trek een extra warme trui aan en bespaar 6% energie en CO2 per graad.” Als heel Nederland op 1 dag 1 graad lager stookt, wordt er zo’n 6,3 miljoen kilo CO2 bespaard.

Megaton Co2

Als Warmetruiendag een heel seizoen zou worden doorgezet, zouden we volgens de organisatie 1 megaton aan Co2 kunnen besparen. Daarmee zou 30 procent van de Co2-reductie die we per 2030 moeten hebben behaald binnen zijn.

Voordeel

Dit is het vijftiende jaar op rij dat de Warmtetruiendag georganiseerd wordt. Maar liefst 2,5 miljoen mensen hebben deelgenomen aan het evenement. Draag je vandaag ook een warme trui om minder te hoeven stoken? Doe dat niet alleen vandaag: dat is goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. De besparing werpt natuurlijk ook zijn vruchten af op je energierekening. Zo houd je al snel wat over voor nog meer warme truien.