6 procent btw op warmtepompen in België

29.03.2022 Simone Tresoor

6 procent btw op warmtepompen in België

Het voorstel van de Belgische minister van Financiën, Vincent van Peteghem, om het btw-tarief voor warmtepompen, zonneboilers, zonnepanelen en zonnecollectoren te verlagen van 21 naar 6 procent is goedgekeurd door de ministerraad, schrijft Het Nieuwsblad.

Het betreft een maatregel voor woningen van minder dan tien jaar oud die tijdelijk van toepassing zal zijn van 1 april dit jaar tot en met 31 december 2023. Dit lage tarief bestond al voor oudere woningen. De federale regering besliste 1,16 miljard euro vrij te maken om energieafhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en de energietransitie te versnellen. Tevens werd er besloten de twee jongste kerncentrales langer open te laten zijn en de capaciteit van offshore wind op de Noordzee uit te breiden. 

Prijzenstorm
Van Peteghem: “Onze gezinnen bevinden zich middenin een prijzenstorm. Voor velen is meekomen in de energietransitie het allerlaatste van hun zorgen. Terwijl het dé manier is om de energiefactuur structureel te verlagen. Daarom moeten we hen niet afschrikken maar begeleiden. Die richting en duidelijkheid bieden we met dit pakket fiscale steunmaatregelen.”