Nieuws

Voorlichtingscampagne warmtepompen van start

01.12.2022 | Nieuws

Dinsdag is de eerste fase van de voorlichtingscampagne over warmtepompen van start gegaan. De campagne is ontwikkeld door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) als onderdeel van het ‘Actieplan (hybride) warmtepompen’.

Met de hybride warmtepomp kiest het kabinet voor realisme

01.12.2022 | Analyse

15 juni stuurde Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, het Actieplan hybride warmtepompen naar de Tweede Kamer. De minister noemt de hybride warmtepomp een “onmisbare oplossing”, “spijtvrij” en in verschillende situaties “en een eindoplossing voor 2050”.

F-gassen en de toekomst

30.11.2022 | Actueel

Elke warmtepomp heeft een koudemiddelcircuit. De technologie wordt al honderd jaar heel succesvol gebruikt. Uiteraard moeten de warmtepompinstallateurs weten hoe je met die koudemiddelen moet omgaan.

EasyJet en Rolls-Royce testen waterstofmotor voor vliegtuig

29.11.2022 | Nieuws

Motorbouwer Rolls-Royce en vliegtuigmaatschappij EasyJet hebben in een samenwerkingsverband hun eerste vliegtuigmotor getest die op groene waterstof draait. Volgens EasyJet betrof het een test waarbij het vliegtuig nog op de grond bleef.

Holland Solar:

29.11.2022 | Analyse

Volgens branchevereniging Holland Solar, kan de huidige aardgascrisis sneller verholpen worden dan momenteel gestipuleerd wordt. De belangengroep zet in een publicatie uiteen welke ingrepen volgens hen nodig zijn om versneld het gebruik van aardgas uit te sparen met zonnestroom en -warmte.

Samen verder vooruitdenken

29.11.2022 | Column

De afgelopen maanden wordt de berichtgeving in de landelijke pers gedomineerd door de energietransitie en de hoge energiekosten. Logisch, want we hebben er allemaal mee te maken.

35 miljoen euro extra subsidie voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers

28.11.2022 | Nieuws

Het kabinet stopt nog eens 35 miljoen euro in de ISDE-pot voor isolatie van huizen en bijvoorbeeld het plaatsen van warmtepompen en zonneboilers. De subsidie, met inmiddels een budget van 325 miljoen euro, was in trek en dreigde sneller op te raken dan gedacht.

Techniek Nederland werkt hard aan toename warmtepompinstallateurs

28.11.2022 | Interview

De warmtepomp is niet aan te slepen en daarbij is de vraag naar installateurs groter dan het aanbod. Techniek Nederland vertegenwoordigt zo’n 6.000 bedrijven en zijn daarmee één van de grootste werkgeversorganisaties in Nederland.

Techniek Nederland:

25.11.2022 | Nieuws

Brancheverenigingen VNO-NCW, MKB-Nederland en Techniek Nederland zijn tevreden over het besluit van het kabinet om definitief een streep te trekken door de drempel om in aanmerking te komen voor de tegemoetkoming energiekosten (TEK).

Expertteam: ‘Geef voorrang aan energiebesparing, gedragsverandering en elektriciteitssysteem’

25.11.2022 | Analyse

Komend voorjaar komt het Expertteam Energiesysteem 2050 met het Nationale Plan Energiesysteem 2050, waarin het schetst hoe de economie en maatschappij er in 2050 uit kunnen zien en welke mogelijkheden er zijn om voor een klimaatneutraal energiesysteem.

HyStock onderzoekt microbiologische reacties van waterstofopslag

24.11.2022 | Nieuws

Het demonstratieproject waterstofopslag A8, vernoemd naar het boorgat A8 van HyStock, startte in 2021 om aan te tonen dat waterstofopslag in zoutcavernes veilig is.

Sneller verduurzamen door het wiel maar één keer uit te vinden

24.11.2022 | Analyse

Om het geschetste verduurzamingspotentieel maximaal te benutten is het belangrijk dat alle gemeenten zo snel mogelijk voor elke wijk een duurzame warmtetechniek aanwijzen.

Metalen smelten met zonnewarmte

24.11.2022 | 't Hoekje

Je kent ze misschien wel: kinderen die met een vergrootglas spelen op een pleintje of in de tuin. Met behulp van het glazen gereedschap wordt zonlicht dusdanig geconcentreerd, dat het op een klein oppervlakte erg warm kan worden.

Voor maar liefst 2,5 miljard euro aan geothermieprojecten ingediend voor de SDE++

23.11.2022 | Nieuws

Er is voor 13,9 miljard aan projecten ingediend voor de SDE++, zo blijkt uit een Kamerbrief van Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie. Hiermee is het budget met 900 miljoen overschreden.

Verkorting arbeidstijd cruciale voorwaarde voor opschaling warmtepomp

23.11.2022 | Actueel

Hoe kunnen we snel meters maken met de (hybride) warmtepomp? Hierover sprak Thomas Piessens, programmamanager energie bij Techniek Nederland, tijdens het Congres Toekomst van de Warmtepomp.

Groningen start met bouw grootste zonnewarmtepark van Nederland

22.11.2022 | Nieuws

In Groningen is men begonnen met de bouw van een zonnewarmtepark met een oppervlakte van 12 hectare. De zonnewarmte is voldoende voor een kwart van alle warmte die meer dan 10.

De torens van het Zandkasteel gaan over op gasloos

22.11.2022 | Nieuws

In de jaren ’80 van de vorige eeuw verrees in Amsterdam-Zuidoost in opdracht van de Nederlandsche Middenstandsbank het iconische gebouw. Dit gebouw zou lang dienst doen als hoofdkantoor van ING, en werd in 2017 een gemeentelijk monument.

Neem geen afwachtende houding aan bij CO-certificering

22.11.2022 | Column

Vanaf 1 januari 2023 mogen alleen gecertificeerde installatiebedrijven met vakbekwame installatie- en onderhoudsmonteurs werkzaamheden uitvoeren aan gastoestellen.

Meeste gemeenten hebben nog altijd geen concrete warmtevisie

22.11.2022 | Analyse

Uit een evaluatie van de startwijken door Netbeheer Nederland begin dit jaar bleek dat voor 700 van de 3.353 startwijken tenminste één concrete warmtetechniek wordt aangewezen om voor 2030 mee te beginnen.

Coalitie roept kabinet op om energietransitie prioriteit te geven bij stikstofreductie

21.11.2022 | Nieuws

Een brede coalitie van bedrijven, van Greenchoice tot Shell en van Holland Solar tot de Vereniging Warmtepompen, roept het kabinet op om de energietransitie prioriteit te geven bij de aanpak voor stikstofreductie, zo meldt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

12311»  van 66

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu