Nieuws

03.08.2021 | Actueel

Wie nu besluit een airco aan te schaffen, wacht gemiddeld nog een jaar op de installatie ervan. We hebben dringend vakmensen nodig, maar waar halen we ze vandaan? Jeroen Peepers van Aedes en Maxine Verhagen van Bouwend Nederland gaan in dialoog over de mogelijkheden.

Aardgasproject Canada loopt spaak om kosten en weerstand

02.08.2021 | Nieuws

Een door Shell geleid project voor de bouw van een installatie voor winning en transport van vloeibaar aardgas in Canada ter waarde van 40 miljard Canadese dollar dreigt opnieuw vertraging op te lopen.

De rol van ventileren bij coronabestrijding

30.07.2021 | Actueel

Dat je je handen moet wassen, afstand moet houden en je moet laten testen mag na ruim een jaar vol persconferenties wel duidelijk zijn. Maar hoe zit het met de nieuwe maatregel tegen het coronavirus? Onlangs kwam het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu met een verrassende en ingrijpende conclusie.

Ventilatie horeca in nieuwe norm gebrekkig

29.07.2021 | Nieuws

De ventilatiemaatregelen in de horeca zijn ondermaats. Dat schrijft het NRC naar aanleiding van de ingang van de nieuwe Alcoholwet, die ervoor gezorgd heeft dat de ventilatienorm vijf keer lager is geworden.

Geit in de tuin: Rajesh Kotireddy van Solarus

29.07.2021 | 't Hoekje

Pas toen een van onze collega's al jaren bij Solar Solutions International had gewerkt, ontdekten wij dat zij een geit in haar kleine Amsterdamse stadstuin had lopen.

NVDE:

22.07.2021 | Nieuws

De NVDE pleit voor een flinke uitbreiding van het SDE++-budget voor 2022. Het budget is met name nodig voor duurzame warmte, en zou vrij kunnen komen dankzij de Green Deal.

Is de regeling legionellapreventie nog in lijn met de huidige wetenschappelijke kennis?

21.07.2021 | Innovatie

Legionella doet bij velen een belletje rinkelen. De ziekte verwierf wereldwijde bekendheid tijdens een grote uitbraak in 1999 bij een bloemententoonstelling in Bovenkarspel, doordat het vrij spel kreeg in stilstaand warmwater.

Lekker warm

20.07.2021 | Column

Het is zomer, dus de kop boven deze column lijkt logisch. Alleen staat “lekker warm” in dit geval voor aangename warmte tijdens de wintermaanden. Wanneer je wegdroomt zie je al snel een vrolijk gezin, gezellig rond de haard genietend van heerlijke echte warmte.

Professional in de duurzame warmte? Kom naar de Warmtepomp Business Day!

20.07.2021 | Actueel

Ben je actief in de hard groeiende warmtepompenmarkt? Wil je dat jouw functie en bedrijf relevant blijven? Laat je dan informeren over de belangrijkste trends die deze sector de komende jaren zullen veranderen.

‘Topsportaccommodaties verduurzamen is puzzelen met strenge eisen’

19.07.2021 | Actueel

Vrijdag (23 juli) beginnen de Olympische Zomerspelen in Tokio. Voor veel sporters en supporters een moment waar lang naartoe gewerkt is, zeker nu de Spelen een jaar zijn uitgesteld.

4,9 miljoen euro subsidie voor (bij)scholing

16.07.2021 | Nieuws

Middels een gezamenlijk subsidieproject willen NVKL, Fedecom en FNV (bij)scholing makkelijk en betaalbaar maken. Via een subsidieregeling van de Nederlandse overheid is er voor werkenden in de agro-, groen- en koudetechniek een bijdrage van 4,9 miljoen euro beschikbaar gesteld.

FlexTherm Eco slaat stroom op als warmte dankzij zout

16.07.2021 | Innovatie

In 2019 lanceerde Flamco de FlexTherm Eco, om vervolgens direct in de prijzen te vallen. Jeroen van Halem, training development manager van Flamco legt uit waarom de compacte warmteopslag zo in de smaak valt.

EU: ‘ETS moet versterkt de laatste fase in’

15.07.2021 | Analyse

Begin mei ging de prijs voor het uitstoten van een ton CO2 voor het eerst door de 50 euro-grens heen. Volgens velen een historisch moment dat laat zien dat het Europese emissiehandelssysteem (ETS) begint te werken.

Ventileren vierde basisregel coronapreventie

15.07.2021 | Nieuws

De eerste drie basisregels kunnen we inmiddels wel dromen: was je handen, houd 1,5 meter afstand en laat je testen/blijf thuis bij klachten. Tijdens het afgelopen coronadebat liet demissionair minister-president Mark Rutte weten hier een vierde aan toe te voegen, namelijk ventilatie.

3 mythes over de warmtepomp

15.07.2021 | 't Hoekje

De traditionele CV-ketel maakt plaats voor de warmtepomp. Toch is nog niet iedereen overtuigd van deze duurzame oplossing. Wat zijn de voornaamste redenen waarom de klant nog even wacht met de aanschaf van de pomp, en zijn die argumenten wel zo gegrond? In het televisieprogramma Radar zijn de systemen vaker aan de schandpaal genageld om het geluidsniveau.

Groene gevel tegen hittestress

14.07.2021 | Nieuws

In het Belgische Gent gaan de handen op elkaar voor een proefproject van de Gentse universiteit en het bedrijf Muurtuin. Hun groene gevel zuivert water, isoleert en voorkomt een veel voorkomend stadsprobleem, namelijk hittestress, schrijft VRT.

Brugge: kasseien eruit, warmtenet erin?

14.07.2021 | Analyse

De kasseien moeten uit de grond in Brugge. Als het aan de gemeente ligt gaat ze flink aan de slag om de stad te verduurzamen met een warmtenet. Een warmtenet zal volgens een studie 75 procent van de woningen en panden moeten verwarmen.

Gulpener brouwt in 2030 fossielvrij

13.07.2021 | Nieuws

Bierbrouwer Gulpener wil in 2030 af zijn van fossiele brandstoffen, dat meldt Gawalo. Hiervoor zet het bedrijf grotendeels in op het gebruik van restwarmte en een butaan-warmtepomp.

Wat werd er besloten tijdens het energiedebat?

13.07.2021 | Actueel

Donderdag debatteerde de Tweede Kamer over klimaat en energie. De ene na de andere motie werd besproken, 22 in totaal. 13 werden aangenomen, 9 verworpen. Welke moties werden er besproken met betrekking op de warmtesector, welke werden aangenomen en gaan in de toekomst terugkomen? De Kamerleden Christine Teunissen en Lammert van Raan (PvdD) riepen het kabinet op om binnen de EU te pleiten om met de werkelijke uitstoot van houtige biomassa te rekenen.

Combi koelen én verwarmen is sleutel in energietransitie

13.07.2021 | Column

Nu de zomers warmer worden en de winters milder, begint onze energiebehoefte voor verwarmen en koelen te veranderen. Het energiegebruik voor koeling gemeten in zgn.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu