Nieuws

Een gezond binnenklimaat voor iedereen graag

22.02.2022 | Analyse

Nooit eerder was ventilatie zoveel in het nieuws als de afgelopen tijd. En als je aan de gemiddelde Nederlander vraagt wat hij wenst: een gezond binnenklimaat of een energiezuinig huis, is de kans groot dat hij voor het eerste kiest.

Wijzigingen Mijnbouwwet inzake geothermie besproken

21.02.2022 | Nieuws

Donderdag vond het plenaire Kamerdebat plaats over de wijziging van de Mijnbouwwet, specifiek over de aanpassing van het vergunningsstelsel voor het opsporen en winnen van aardwarmte.

Kleinbehuisde klant? Dan is deze warmtepomp interessant

21.02.2022 | Interview

Ze hebben hem al jaar en dag naar volle tevredenheid in de handel en hij heeft bijna geen introductie meer nodig: de Aquarea Monobloc warmtepomp van Panasonic. Hij is plug-and-play installeerbaar en vooral heel handig voor kleinbehuisde klanten.

140 Belgische huishoudens testen zelf of woning geschikt is voor warmtepomp

18.02.2022 | Nieuws

Een 140-tal gezinnen in Mechelen doet de komende twee weken mee aan de '50 graden-test'. Door de temperatuur van hun verwarmingsketel een tijdje te verlagen, kunnen ze onderzoeken of hun woning al geschikt is voor een warmtepomp of extra isolatie nodig heeft.

Hier lopen warmtenetten en geothermieprojecten tegenaan

18.02.2022 | Actueel

Tijdens het derde webinar in de reeks Partners in energie-uitdagingen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) werd er gesproken over de pijnpunten bij het aanleggen van een warmtenet en de hulpvraag aan de overheid voor geothermie.

Bitcoins mijnen met geothermische energie

17.02.2022 | Nieuws

Mexicaanse miljardair Ricardo Salinas Pliego wil grootschalig Bitcoins mijnen in Mexico met geothermische energie. Door gebruik te maken van de energie die wordt opgewekt door de geothermische centrale van Domo San Pedro in Mexico, hoopt Pliego zijn vermogen verder uit te breiden, schrijft ThinkGeoEnergy.

Huh? Teake dacht dat hij lekker bezig was

17.02.2022 | 't Hoekje

In de rubriek 'Huh?' plaatsen wij berichten waarvan je denkt 'dit kan niet waar zijn'. Stel: je bent als installatiebedrijf lekker groen bezig.

Tonzon onderzocht effectiviteit met warmtecamera

17.02.2022 | Actueel

Vloerverwarming wordt vaak geprezen als een duurzame oplossing. Maar met vloerverwarming alleen ben je er nog niet. Toch is niet elke partij zich daarvan bewust.

Hulplijn ventilatie op scholen staat roodgloeiend

16.02.2022 | Nieuws

Onlangs kregen de scholen in Nederland CO2-melders uitgereikt. Als deze melders aangeven dat het niet goed gesteld is met de luchtkwaliteit kunnen de scholen een hulplijn, opgezet door het ministerie, bellen zodat ze verder geholpen kunnen worden.

‘Ons warmtepompsysteem biedt meer handelingsvrijheid’

16.02.2022 | Interview

Het warmtepompsysteem op hoge temperatuur dat Vattenfall en Feenstra samen hebben ontwikkeld kan een cv-ketel één-op-één vervangen, waardoor de techniek aangepast is aan de huizen, in plaats van andersom.

Shell op de vingers getikt door Reclame Code Commissie

15.02.2022 | Nieuws

Shell mag zichzelf niet meer ‘een van de grootste aanjagers van hernieuwbare energie’ noemen, dat besloot de Reclame Code Commissie (RCC) deze week naar aanleiding van een klacht over Shells reclamecampagne ‘Wij veranderen’, schrijft BNN/Vara.

Een hybride warmtepomp is niet altijd de slimste oplossing

15.02.2022 | Column

Het kan niemand zijn ontgaan. Er woedt een ware hyperige hybridewind door ons land. Deze wordt sterk gevoed door de lobbyende partijen. En natuurlijk, er is best wat voor te zeggen, want lekker makkelijk toch? Geen investeringen in extra isolatie en het verwarmingsafgiftesysteem.

Hoe gaat het met het nationaal isolatieprogramma?

15.02.2022 | Actueel

Eind vorig jaar presenteerde destijds demissionair minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren het nationaal isolatieprogramma. Het programma zou zowel bewoners van koop- als huurwoningen evenals bedrijven meer mogelijkheden bieden om de gebouwen beter te isoleren.

Eerste uitwerking beleidsprogramma Klimaat en Energie dit voorjaar

14.02.2022 | Nieuws

Dit voorjaar presenteert de Nederlandse regering de eerste uitwerking van het beleidsprogramma Klimaat en Energie. Het plan is ambitieus, in 2050 wil men bij de nul uitkomen als het gaat om de uitstoot van broeikasgassen.

Stand van zaken bij de planvorming warmtetransitie

14.02.2022 | Seminar

Tijdens het derde webinar in de reeks Partners in energie-uitdagingen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) werd de microfoon gegeven aan diverse sprekers op het gebied van planvorming en regelgeving bij hernieuwbare warmte.

Een warm huis, een koel huis of allebei?

11.02.2022 | Actueel

Als je de gemiddelde Nederlander vraagt of hij liever een warm huis of een koel huis heeft, zal er meestal gekozen worden voor warm. Want in de winter met koude voeten en in een dikke trui op de bank zitten, daar zit niemand op te wachten.

Energie-Nederland: ‘Verschuif de belastingdruk van elektriciteit naar gas’

10.02.2022 | Nieuws

In zijn position paper Naar een toekomstige energiebelasting pleit Energie-Nederland onder andere voor het meer in balans brengen van de belasting op elektriciteit en gas.

Thuisklusser: Arjan Busch

10.02.2022 | 't Hoekje

Vaak hoor je dat het huis van de schilder niet altijd goed in de lak staat en de aannemer zijn eigen woning laat versloffen. Deze vooroordelen zijn zeker niet van toepassing op de hoofdpersoon uit de rubriek ‘de thuisklusser’.

Betere isolatie vereist ook betere ventilatie

10.02.2022 | Innovatie

De eisen voor het energiegebruik van woningen worden steeds verder aangescherpt. Door deze eisen zijn gebouwen beter geïsoleerd en luchtdichter, waardoor de natuurlijke ventilatie in huis afneemt.

Urgenda-doel 2020 gehaald terwijl uitstoot hoger ligt

09.02.2022 | Nieuws

In 2020 lag de uitstoot van broeikasgassen 25,5 procent lager dan in 1990, blijkt uit de definitieve emissiecijfers van het CBS en het RIVM. Dit werd vooral veroorzaakt door de sluiting van kolencentrales, maar ook door minder wegverkeer door de pandemie.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu