Nieuws

Het kabinet schaalt het gebruik van kolengestookte energiecentrales op

21.06.2022 | Nieuws

In de komende maanden zal het kabinet het gebruik van de kolengestookte energiecentrales gaan opschalen. Volgens Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, heeft de regering dit besloten te doen om huishoudens deze winter warm te houden.

Vierjarige cycli zit gemeenten in de weg bij het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed

21.06.2022 | Actueel

Het vervolg van het verslag van het webinar over de verduurzaming van gemeentelijk vastgoed verzorgd door de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) voor nieuwe raadsladen.

Kabinet kondigt eerste niveau gascrisis aan

21.06.2022 | Nieuws

Met een ‘vroegtijdige waarschuwing’ heeft het kabinet het eerste niveau van een gascrisis aangekondigd. Daarmee treedt het Bescherm- en Herstelplan Gas in werking.

Oppassen voor tunnelvisie

21.06.2022 | Column

Ken je dit? Wanneer je iets heel graag wilt en je jezelf een groot doel heb gesteld? Dat je omgeving je, zonder enig kritisch geluid en in alle hevigheid, blijft aanmoedigen en je volledig ondersteund in je zienswijze? Dan is de kans groot dat er onderweg tunnelvisie ontstaat.

Een warmtepomp van 20 megawatt

20.06.2022 | Nieuws

Siemens Energy is een van de grootste warmtepompen van het land aan het bouwen. Hij zal komen te staan bij steenkolencentrale Grosskraftwerk in Mannheim en heeft een thermisch vermogen van 20 megawatt, volgens Powerengineeringint.

District cooling, een bezoek aan de installatie in Amsterdam-Zuidoost

20.06.2022 | Innovatie

Op bezoek bij de district cooling installatie van Vattenfall in Amsterdam Zuidoost. Warmte365 kreeg een kijkje achter de schermen bij de installatie die onder andere de Johan Cruijff Arena en het Academisch Medisch Centrum (AMC) van koeling voorziet met koud water uit de Ouderkerkerplas.

Deense kroonprins en -prinses in Nederland voor District Heating & Energy Efficiency

20.06.2022 | Nieuws

Frederik en Mary van Denemarken, de Deense kroonprins en kroonprinses, zijn vandaag en morgen in Nederland voor een staatsbezoek en handelsmissie – District Heating & Energy Efficiency geheten.

Duitse zorgen over toevoer Russisch gas

17.06.2022 | Nieuws

Gazprom heeft gewaarschuwd dat het de gastoevoer naar Duitsland mogelijk geheel stop zet. Dinsdag werd de aanvoer reeds verlaagd met 40 procent en een dag later werd dit uitgebreid naar 60 procent.

Wees niet tevreden met een energieneutraal gebouw

17.06.2022 | Innovatie

“We hebben een economie gebouwd op basis van geld en niet op basis van levensgeluk. Er zijn wijken in Nederland waar mensen drie jaar korter leven dan in betere wijken.

Ruim vierhonderd wetenschappers tegen nieuwe gasboringen Noordzee

16.06.2022 | Nieuws

Scientists for Future NL en Scientist Rebellion NL, twee groepen van betrokken wetenschappers, hebben een open brief geschreven aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Zeg eens eerlijk installateur: Zet jij

16.06.2022 | 't Hoekje

Het begon een aantal jaren geleden met een oproep van Urgenda: zet je cv-ketel op zestig graden Celsius. Dit bespaart enorm veel gas. Het kan niet urgenter zijn dan nu.

Zo wil Jetten de belemmeringen wegnemen voor ‘onmisbare’ hybride warmtepompen

16.06.2022 | Analyse

Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, heeft zijn Actieplan hybride warmtepompen naar de Tweede Kamer gestuurd. De minister noemt de hybride warmtepomp een “onmisbare oplossing”, “spijtvrij” en in verschillende situaties “een eindoplossing voor 2050”.

Minister Jetten presenteert Actieplan hybride warmtepompen: ‘Onmisbare oplossing’

15.06.2022 | Nieuws

Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, heeft zijn Actieplan hybride warmtepompen naar de Tweede Kamer gestuurd. Hierin legt hij uit hoe hij de uitrol van de hybride warmtepomp in de gebouwde omgeving denkt te kunnen versnellen.

Minder aardgasverbruik zorgt voor 11 procent lagere uitstoot broeikasgassen

15.06.2022 | Nieuws

In het eerste kwartaal van 2022 was de uitstoot van broeikasgassen 11 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2021, dat melden het CBS en het RIVM op basis van de voorlopige kwartaalcijfers over de broeikasgassenuitstoot conform de richtlijnen van het IPCC.

Hoe ontwikkelen de wachttijden voor warmtepompen zich?

15.06.2022 | Analyse

Warmte365 sprak met diverse aanbieders van warmtepompen. Welke wachttijden communiceren zij naar klanten en installateurs, wat zijn de knelpunten en welke oplossingen zijn er? Eerder was groothandel Navetto aan het woord.

Europees Parlement maakt bezwaar tegen opnemen aardgas in EU-taxonomie

14.06.2022 | Nieuws

Leden van het Europees Parlement hebben bezwaar gemaakt tegen het opnemen van kernenergie en aardgas in de Europese taxonomie. Tijdens de plenaire vergadering van 4 tot en met 7 juli zal het gehele Parlement haar definitieve oordeel vellen over de lijst van ecologisch duurzame economische activiteiten.

Bewonerscoöperatie MeerEnergie hoopt warmtenet zelf op te zetten

14.06.2022 | Nieuws

MeerEnergie, de bewonerscoöperatie die zich inzet voor het warmtenet in de wijk Middenmeer in Amsterdam, is nu bezig zijn eigen warmtebedrijf op te zetten.

Groothandel Navetto over wachttijden en paradepaardjes

14.06.2022 | Interview

Eerder deelde Solar365 al het eerste deel van het interview met Eddy van Dijk, commercieel directeur van Navetto. In dit vervolg wordt onder andere gesproken over de wachttijden voor warmtepompen, inzicht in ontwikkelingen in omgeving van de klant, persoonlijke paradepaardjes en de toegenomen interesse in opslag.

We moeten de deur dichthouden

14.06.2022 | Column

Krapte op de arbeidsmarkt is een onderwerp dat we elke keer terug zien in de media. Inmiddels zien we dat er te veel vacatures zijn voor te weinig mensen. En dat merken we ook in de techniek.

Globale markt voor warmtepompen bijna 2,5 miljard dollar in 2021

13.06.2022 | Nieuws

Volgens een rapport van Global Market Insights bedroeg de wereldwijde markt voor warmtepompen bijna 2,5 miljard dollar in 2021. Van 2022 tot 2030 wordt een jaarlijkse groei verwacht van 7 procent.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu