Nieuws

Microwave als nieuw alternatief

18.03.2021 | Nieuws

Heat Wavy, het bedrijf achter de microwave-boiler, ziet deze als een simpele uitstootvrije vervanging van gasboilers. Op dit moment ontwikkelen ze prototypes, die ze in 2022 verwachten te kunnen testen in huishoudens.

De thuisklusser

18.03.2021 | 't Hoekje

Vaak hoor je dat het huis van de schilder niet altijd goed in de verf staat en de aannemer zijn eigen woning laat versloffen. Deze vooroordelen zijn zeker niet van toepassing op de hoofdpersoon uit de rubriek ‘de thuisklusser’.

“Opschalen voor gasvrij vereist andere aanpak”

17.03.2021 | Actueel

Pessimistische geluiden bij de NOS over aardgasvrij Nederland: het zou allemaal te langzaam gaan, doelen worden niet gehaald en het kost de burger teveel geld. Is het echt zo slecht gesteld met het overschakelen naar gasvrij of valt het eigenlijk wel mee? We spraken erover met Maurice van Rees, onderzoeker bij Dutch New Energy Research en Marjan Minnesma van Thuisbaas, een expertisecentrum over duurzaam wonen zonder aardgas.

‘Geef elk huishouden 2000 euro’

16.03.2021 | Nieuws

Natuur & Milieu, Koninklijk Bouwend Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie, Energie-Nederland en de Consumentenbond willen dat er een ‘isolatievoucher’ geïntroduceerd wordt als onderdeel van het Nationaal Isolatie Programma, staat te lezen op www.

De stille opmars van PVT panelen als bron voor de warmtepomp

16.03.2021 | Column

De interesse vanuit de markt voor PVT-panelen, zowel bij particulieren als projectontwikkelende bouwers en wooncorporaties, is het afgelopen jaar fors toegenomen.

De verkiezingen: energielabels en draagvlak

16.03.2021 | Actueel

Tot en met morgen mag er nog gestemd worden. Wij spraken daarom met Tom van der Lee (GroenLinks), Joris Thijssen (PvdA), Agnes Mulder (CDA), Matthijs Sienot (D66), Sandra Beckerman (SP) en Mark Harbers (VVD) over meerdere duurzame onderwerpen.

Geothermieproject Bavaria mogelijk uitgesteld als gevolg verkiezingsuitslag

15.03.2021 | Nieuws

Tijdens het debat tussen lijsttrekkers over Brabant werd de uitvoerbaarheid van aanstaande projecten omtrent aardwarmte in twijfel getrokken. Jesse Klaver van GroenLinks stelt dat de plannen van Bavaria om aardwarmte in te zetten geen doorgang vinden onder leiding van Mark Rutte.

"Installateur, kies een richting"

15.03.2021 | Interview

Hoewel installateurs voortdurend worden gewaarschuwd dat ze zich breder moeten ontwikkelen denkt de directeur van Wij Techniek, Sven Asijee, daar anders over. “Kies een richting”, raadt hij aan.

Warmtepompen veel goedkoper dan waterstof voor verwarming EU-woningen

12.03.2021 | Nieuws

Waterstofboilers zouden EU-huizen dubbel zoveel kosten als warmtepompen, schat het International Council on Clean Transportation. Luchtwarmtepompen zijn bovendien veruit de meest kosteneffectieve, koolstofarme systemen om Europese woningen te verwarmen.

Zandweerd warm met eigen afvalwater

12.03.2021 | Actueel

De rijksoverheid investeert een bedrag van bijna 100 miljoen euro in proeftuinen die 19 gemeenten moeten helpen aardgasvrij te worden. Warmte365 profileert al deze projecten om te zien wat er van geleerd wordt.

BodemenergieNL sluit aan bij onderzoeksteam Noord-Brabant

11.03.2021 | Actueel

BodemenergieNL, de brancheorganisatie van alle bedrijven die aan open en gesloten bodemsystemen werken, heeft zijn zienswijze wat betreft het gebruik van bodemenergie in de provincie Noord-Brabant ingediend, valt te lezen in hun persbericht.

Ventilatiesysteem na 20 jaar aan vervanging toe

11.03.2021 | Nieuws

Woningcorporaties vervangen oudere ventilatiesystemen na een jaar of 20 meestal voor nieuwe zuinige en stille systemen, maar particuliere eigenaren doen dit bijna nooit.

Cees Besseling: Pionier in van alles

11.03.2021 | 't Hoekje

De pionier zelfst.naamw. (m.) Uitspraak:   [pijoˈnir]: Iemand die als een van de eersten een bepaald gebied betreedt en zijn/haar weg moet vinden zonder gebruik te kunnen maken van de ervaring van anderen.

Overheid moet meer geld beschikbaar stellen voor isolatie

10.03.2021 | Nieuws

Een overgrote meerderheid van de woningeigenaren vindt dat de politiek meer geld beschikbaar moet stellen voor isolatie en dat het in het regeerakkoord moet worden opgenomen.

Is de nieuwe geluidsnorm voor warmtepompen doelmatig?

10.03.2021 | Actueel

Per 1 april wordt een geluidsnorm voor lucht-warmtepompen ingevoerd. De  norm komt niet helemaal uit de lucht vallen. Geluidshinder is een veelgehoord argument.

Duindorp verwarmt met zeewater

09.03.2021 | Nieuws

In de Haagse wijk Duindorp is de nieuwe Zeewater-WKO-installatie (ZWKO) in gebruik genomen. Deze nieuwe warmtecentrale met warmtekoudeopslag vervangt de zeewaterwarmtecentrale, die niet naar behoren functioneerde.

Villawijken lopen achter met isolatie

09.03.2021 | Nieuws

Hoewel isolatie niet de meest ingrijpende verduurzamingsmaatregel is, zijn er nog voldoende huizen waar deze verduurzamingsslag kan worden geslagen. Onderzoek toont aan dat er met name in Heemstede, Laten en Bloemendaal veel slecht geïsoleerde huizen worden bewoond.

Hoe gaan we voldoende woningen bouwen en verduurzamen?

09.03.2021 | Column

Het woningtekort is opgelopen tot meer dan 300.000 woningen. Door de grote schaarste stegen prijzen, zowel in de huur- als de koopsector, sterk in grote delen van het land.

De verkiezingen: duurzame technieken

09.03.2021 | Actueel

Over een week mogen we weer stemmen. Wij bespraken daarom met Agnes Mulder (CDA), Matthijs Sienot (D66), Tom van der Lee (GroenLinks), Joris Thijssen (PvdA), Sandra Beckerman (SP) en Mark Harbers (VVD) een aantal duurzame onderwerpen.

Gasunie investeert 7 miljard in infrastructuur duurzame energie

08.03.2021 | Nieuws

Gasunie zal de komende jaren haar infrastructuur aanpassen en hierin maar liefst 7 miljard euro investeren, meldt het bedrijf in het jaarverslag dat onlangs is gepubliceerd.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu