Nieuws

De lessen die Nederlandse geothermie kan leren van de buren

13.06.2022 | Analyse

Nederland heeft rond de 24 doubletten die aardwarmte produceren, meestal op 2.000 tot 3.000 meter diepte. Momenteel wordt geothermie in Nederland vooral gebruikt voor glastuinbouw, maar om geothermie te gebruiken voor het verwarmen van woonwijken moet er nog een stap worden gezet.

TNO: ‘Er is genoeg ruimte om het aandeel Russisch gas te compenseren’

10.06.2022 | Nieuws

Naar aanleiding van de Russische inval in Oekraïne stelde TNO voor de commissie van Economische Zaken en Klimaat van de Tweede Kamer een whitepaper op. Nederland onafhankelijk van Russisch gas | Opties voor korte en lange termijn gaat in op de verschillende opties waarmee Nederland versneld afscheid kan nemen van Russisch aardgas.

1,2 miljoen huishoudens lopen risico bij blijvend hoge energieprijzen

10.06.2022 | Nieuws

Bij blijvend hoge prijzen van energie en andere vaste lasten kunnen tussen de 670.000 en 1,2 miljoen huishoudens moeite krijgen met het betalen van hun maandelijkse lasten.

Hoe kunnen gemeenten hun maatschappelijk vastgoed verduurzamen?

10.06.2022 | Actueel

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten organiseerde op 19 mei 2022 de webinar verduurzaming maatschappelijk vastgoed. Namens drie gemeenten deelden sprekers hun ervaringen en werkwijze aan de hand van de 'portefeuille routekaart'.

Europees Parlement frustreert uitbreiding Europese emissiehandelssysteem

09.06.2022 | Nieuws

De sociaaldemocraten en groenen stemden uiteindelijk tegen omdat zij liever geen voorstel instemden dan een voorstel waarin zij zich niet konden vinden, dat meldt NRC.

Hybride of all-electric, maar hoe dan?

09.06.2022 | Innovatie

De warmtepomp breekt door, toch valt of staat de techniek met gedegen advies en een juiste klantaanpak. Hoe kan de eindgebruiker wegwijs worden? Om de klant te helpen de voor hem juiste beslissing te maken opende Remeha zijn Experience Center in Haarlem.

Team van Universiteit van Oklahoma wint studenten competitie geothermie

09.06.2022 | 't Hoekje

Een team van de Universiteit van Oklahoma heeft de Geothermal Collegiate Competition 2022 gewonnen, dat meldt Think GeoEnergy. Met de winst van het jaarlijkse evenement ter promotie van de ontwikkeling van geothermie won het team een beurs van 10.

Intentieovereenkomst getekend voor leveren boorinstallatie Geothermie Delft

08.06.2022 | Nieuws

Het project Geothermie heeft deze week momentum gevonden. Na het verkrijgen van de SDE++-subsidie is een intentieovereenkomst getekend tussen GTD en Huisman voor het leveren van de boorinstallatie.

PAW: ‘Betaalbaarheid van de transitie blijft een aandachtspunt’

08.06.2022 | Actueel

Binnen het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) zijn 56 gemeenten aan de slag met 64 proeftuinen om te leren hoe de wijkgerichte aanpak kan worden ingericht en opgeschaald.

Techniek Nederland aan De Jonge:

07.06.2022 | Nieuws

Zeven jaar geleden werd een een alarmerend rapport uitgebracht over de koolmonoxiderisico's van cv-ketels. Ondanks inspanningen van Techniek Nederland geldt er nog steeds geen verplichting tot het inschakelen van een gecertificeerd bedrijf voor werk aan een cv-ketel.

Meer steenkool of Gronings aardgas? Bespaar eerst 5 miljard kuub aardgas

07.06.2022 | Analyse

GasTerra ontvangt geen Russisch aardgas meer, waardoor er 2 miljard kubieke meter aardgas minder Nederland binnenkomt. Volgens Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, zal dit geen gevolgen hebben “voor de fysieke levering van gas aan Nederlandse huishoudens” of “aan het Nederlandse bedrijfsleven”.

Waarom meedoen aan een collectief CO-certificaat?

07.06.2022 | Column

Inmiddels is bij de gehele sector bekend dat vanaf 1 januari 2023 een CO-certificering verplicht is. Een verplichting waar veel ondernemers en organisaties behoorlijk tegenop zien.

Finland wil snel klimaatneutraal zijn, maakt klimaatdoelen wettelijk bindend

06.06.2022 | Nieuws

Het Finse parlement heeft voor de Wet Klimaatverandering gestemd. Hierin committeert het land zich aan klimaatneutraliteit in 2035, dat meldt Change Inc. In 2040 wil het al meer CO2 uit de atmosfeer halen dan het uitstoot.

Wat betekent het nieuwe beleidsprogramma gebouwde omgeving voor de warmtesector?

06.06.2022 | Analyse

Vorige week presenteerde Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, het Beleidsprogramma versnelling verduurzaming gebouwde omgeving.

Stichting Technasium en Wij Techniek sluiten samenwerkingsverband

03.06.2022 | Nieuws

Directeuren Ria Sluiter (Stichting Technasium) en Sven Asijee (Wij Techniek) hebben een samenwerkingsverband gesloten dat geldt voor meer dan honderd middelbare scholen verspreid over heel Nederland.

Geen koudwatervrees voor energie uit damwanden

03.06.2022 | Innovatie

Door stalen damwanden te voorzien van collectoren kunnen havenkades, kanaaloevers, bouwkuipen, dijken en alle andere waterkeringen zonder aardwarmteboringen van warmte en koude worden voorzien.

Beleidsprogramma Klimaat naar de Kamer

02.06.2022 | Nieuws

Het kabinet heeft zijn beleidsprogramma Klimaat gepresenteerd. Hierin werkt Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, verder uit hoe het kabinet in 2030 de Nederlandse CO2-uitstoot met tenminste 55 procent denkt terug te kunnen dringen.

WKO Duurzaamheid Award 2022 uitgereikt

02.06.2022 | 't Hoekje

Onlangs ontving Diederick Hilckmann, beheerder van de werktuigkundige installaties aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, de WKO Duurzaamheid Award 2022, dat meldt Expertise Centrum Warmte.

Hoe ontwikkelen de wachttijden voor warmtepompen zich?

02.06.2022 | Analyse

De vraag naar warmtepompen is enorm gestegen. Helaas geldt hetzelfde voor de gemiddelde levertijd voor wie nu een warmtepomp wil laten installeren. Wachttijden van zes tot achttien maanden zijn geen uitzonderingen.

Vanaf 2030 geen woningverhuur met energielabel E, F of G

01.06.2022 | Nieuws

De zojuist gepresenteerde verduurzamingsplannen van Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, melden dat zowel woningcorporaties als particuliere verhuurders vanaf 2030 geen woningen meer mogen verhuren met energielabel E, F of G.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu