Nieuws

Lagere drempel voor verduurzaming woning met renteloze lening voor lage inkomens

01.06.2022 | Nieuws

Verduurzamen van huizen van lage inkomens moet makkelijker gemaakt worden. Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, presenteerde hiertoe vandaag het programma Versnelling verduurzaming gebouwde omgeving.

Essent verhoogt prijzen met 25 tot 30 procent per 1 juli

01.06.2022 | Nieuws

Essent kondigde gisteren een verhoging aan van de variabele tarieven van 25 tot 30 procent. Dat kan een stijging betekenen van 25 tot 90 euro per maand, afhankelijk van het type huis, de grootte en het energieverbruik.

Pure winst: isoleer ringleidingen, ketelhuizen en boilers

01.06.2022 | Actueel

“Ik ga vaak bij bedrijven langs om ze te laten zien waar ze warmte verliezen. Mijn warmtecamera is mijn grootste vriend, want dan pas zien ze heel duidelijk waar het mis gaat.

Toch nog een Europese boycot van Russische olie, maar alleen over zee

31.05.2022 | Nieuws

Weken van onderhandelen gingen eraan vooraf, maar de Europese lidstaten hebben dan toch eindelijk een compromis bereikt over een Europese boycot van Russische olie, dat meldt NRC.

District cooling, het coole broertje van stadsverwarming

31.05.2022 | Innovatie

District cooling werkt net als stadsverwarming, maar dan voor koeling. Vanuit een centraal punt wordt koel water de wijk ingeleid van waaruit het verspreid wordt over verschillende panden om deze te koelen.

Onafhankelijkheid

31.05.2022 | Column

Nog nooit is zó duidelijk geweest, dat we in Nederland te afhankelijk zijn geworden van fossiele brandstoffen. We worden overspoeld met berichten in de media over de nadelige positie waarin we ons op dit moment bevinden én dat we de klimaatdoelstellingen niet zullen halen.

Leveringsstop Russisch aardgas, geen fysieke gevolgen voor Nederland zegt Jetten

30.05.2022 | Nieuws

Na Polen, Bulgarije en Finland is Nederland het volgende land dat door Rusland is afgesloten van gasleveringen. GasTerra heeft bekendgemaakt dat het niet in zal gaan op de Russische roebeleis, waarna Gazprom heeft meegedeeld de levering van aardgas met ingang van 31 mei 2022 te staken.

Den Haag gaat voor hoofdtransportleiding WarmtelinQ tekenen

30.05.2022 | Nieuws

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Den Haag is voornemens de overeenkomsten met Gasunie voor de komst van de hoofdtransportleiding WarmtelinQ te ondertekenen.

Geothermie, het vloeibare goud van de diepe ondergrond

30.05.2022 | Analyse

Wanneer men voor het eerst aardwarmte ging benutten is niet goed in te schatten. Wat wel bekend is dat de Duitse mineraloog Georgius Agricola al in de zestiende eeuw merkte dat de temperatuur in mijnen toenam naarmate hij dieper ging.

Prijs groene waterstof duikt omlaag, in 2024 mogelijk al goedkoper dan blauwe waterstof

27.05.2022 | Nieuws

Volgens onderzoek van het Amerikaanse Rocky Mountains Institute (RMI) kan geïmporteerde groene waterstof in 2024 al goedkoper zijn dan lokaal geproduceerde blauwe en grijze waterstof.

In één dag de collectieve cv-ketel van 50 woningen vervangen met één warmtepomp

27.05.2022 | Actueel

Een blije Hen van den Kerkhof, eigenaar van Servex. Zijn bedrijf won de NVKL Koeltrofee voor hun zeer coole oplossing om de gebouwde omgeving een alternatief te bieden voor de aardgas gestookte CV-ketel.

Maatwerk door de groothandel, warmte door Navetto

26.05.2022 | Interview

De vraag naar duurzame energie is explosief gestegen en rent het aanbod momenteel hard voorbij. Nieuwe technische mogelijkheden en geopolitieke verschuivingen veranderen het landschap continu.

Oude cv-ketel prijkt aan de wall of shame

26.05.2022 | 't Hoekje

Als installateur van warmte-oplossingen kom je mogelijk voorbeelden van bestaande installaties tegen die, zacht gezegd, niet optimaal zijn. Wat zijn de vreemdste situaties die jij bent tegen gekomen? Toen de installateur mijn oude cv-ketel zag hangen, pakte hij zijn telefoon om een foto te maken.

ACM geeft netbeheerders lucht met codebesluit congestiemanagement

25.05.2022 | Nieuws

Met het codebesluit congestiemanagement stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) netbeheerders in staat slimmer gebruik te maken van de bestaande elektriciteitsnetten.

Gasprijs terug naar niveau voor inval Oekraïne

25.05.2022 | Nieuws

De prijs voor aardgas is terug naar niveaus vergelijkbaar met voor de Russische inval in Oekraïne. Van een 'normale' gasprijs is echter nog geen sprake.

Europese Commissie wil dat de uitrol van warmtepompen verdubbelt

25.05.2022 | Analyse

De Europese Commissie heeft met zijn REPowerEU-plan een verdere uitwerking en aanscherping van de Fit for 55-suggestie gepresenteerd. Met daarin de beleidspunten waarmee Europese lidstaten versneld afstand kunnen nemen van in eerste instantie Russische fossiele brandstoffen.

2,2 miljard euro uit klimaat- en transitiefonds

24.05.2022 | Nieuws

Waar het ministerie van Defensie er de komende jaren 2,4 miljard euro bij lijkt te gaan krijgen, haalt het kabinet 880 miljoen euro uit het klimaatfonds, 660 miljoen euro uit het transitiefonds en 660 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds.

CO-certificering: begin liever vandaag dan morgen

24.05.2022 | Column

Om het aantal ongelukken door koolmonoxide terug te dringen, mogen werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties vanaf 1 januari 2023 alleen nog worden uitgevoerd door bedrijven die hiervoor gecertificeerd zijn.

De rol van de waterstofketel in de energietransitie

24.05.2022 | Innovatie

Hoe eenvoudig lijkt nu de eerste energietransitie van kolen naar aardgas. Simpelweg omdat er geen keuze was gleed Nederland haast geruisloos over naar de aardgas-cv-ketel.

Meer technisch geschoolde arbeidsmigranten nodig volgens Techniek Nederland

23.05.2022 | Nieuws

Judith van Heeswijk, programmamanager Onderwijs en Arbeidsmarkt bij Techniek Nederland, was onlangs te gast in de Tweede Kamer. Hier pleitte ze voor versnelde toegang tot de Europese en de Nederlandse arbeidsmarkt voor arbeidsmigranten met een technische (voor)opleiding.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu