Nieuws

Schaal en innovatie noodzakelijk voor groen gas, hoe doet GIDARA Energy dat?

23.05.2022 | Analyse

Sinds de Russische inval in Oekraïne is de interesse in isolatie, warmtepompen en andere verduurzamende oplossingen door het dak gegaan. Torenhoge gasprijzen en de wens om onafhankelijk te worden van Russisch aardgas brengen een aardgasvrije toekomst zo in een stroomversnelling.

Vertraging bouw stikstoffabriek in Groningen

20.05.2022 | Nieuws

Hans Vijlbrief, staatssecretaris van Mijnbouw, schrijft aan de Tweede Kamer dat de bouw van de stikstoffabriek in Zuidbroek, Groningen opnieuw vertraagd is. Gasunie adviseert daarom meer gas te winnen in Groningen.

Europese lidstaten verplicht om gasvoorraden tot minimaal 80 procent te vullen

20.05.2022 | Nieuws

Het Europees Parlement heeft ingestemd met een verplichte opslagcapaciteit tot minimaal 80 procent, dat meldt onder andere De Telegraaf. Waar mogelijk is de doelstelling zelfs 85 procent en voor 2023 geldt een verplichting van 90 procent, waarbij vloeibaar gas (LNG) meetelt.

Een inkijkje in de HVAC op de aankomende consumentenbeurs Huis & Energie

20.05.2022 | Actueel

Op 10, 11 en 12 juni vindt de tweede editie van de grote verduurzamingsbeurs voor de consument plaats: Huis & Energie. De Nederlander is klaar om met de eigen woning een verduurzamingsstap te maken en daarin heeft HVAC een essentieel aandeel.

REPowerEU met aandacht voor warmtepompen en biogas

19.05.2022 | Nieuws

De Europese Commissie heeft zijn REPowerEU-plan gepresenteerd. Hierin maakt het duidelijk hoe de Europese lidstaten versneld afstand kunnen nemen van Russische fossiele brandstoffen.

Bouwen voor het verleden of voor de toekomst?

19.05.2022 | Analyse

Het belang van duurzaamheid bij nieuwbouw en renovatiewoningen is groot. Meer dan ooit nu de energieprijzen door het dak gaan. Projectontwikkelaars, bouwbedrijven en woningcorporaties zijn zich meer en meer bewust dat een groot deel van een geslaagde energietransitie op hun schouders drukt.

Wil Nederland meer of minder geothermie?

19.05.2022 | 't Hoekje

De huidige toestand in de wereld zorgt voor drastische maatregelen en vooral voor bewustwording. Waarom gas importeren uit Rusland als de aardwarmte ook gebruikt kan worden? Waarom gaat het allemaal zo moeizaam als het gaat om geothermie? Kijk maar eens wat Twitter te melden heeft:              1.

Mogelijk volledige gasstop Rusland baart Europese Commissie zorgen

18.05.2022 | Nieuws

Uit een uitgelekt document blijkt de zorg van de Europese Commissie om een mogelijk complete verstoring van de gasleveranties door Rusland, dat meldt NRC. De Commissie lijkt rekening te houden met een plotse (gedeeltelijke) leveringsstop van Russisch aardgas.

‘Er móéten meer jongeren voor de energietransitie gaan kiezen’

18.05.2022 | Interview

Eind vorig jaar sloten Avans Hogeschool, Enexis Netbeheer, Spie, Hoppenbrouwers Techniek, Croonwolter&dros, RWE, MPC Energy, Volker Energy Solutions, Batenburg Energietechniek, HyTEPS, en Baas infra een pact om het tekort aan technisch opgeleid personeel tegen te gaan.

Warmtepomp verplicht voor verwarming vanaf 2026

17.05.2022 | Nieuws

Vanaf 2026 is het voorbij met de cv-ketel. Het kabinet kondigt aan dat de (hybride) warmtepomp dan de standaard wordt voor het verwarmen van woningen. Dit houdt in dat mensen vanaf dan bij de vervanging van een cv-installatie moeten overstappen op een duurzamer alternatief.

Warmtenet gepland? Dan geen ISDE

17.05.2022 | Column

Ik maak me zorgen. Alle gemeenten maken een Transitievisie Warmte. Zij geven daarin per wijk aan hoe woningen en andere gebouwen in de toekomst van warmte worden voorzien.

Van het gas met een geogrid

17.05.2022 | Actueel

Is een 'geogrid' een slimmere toepassing van geothermie? Wat zijn de voordelen van een netwerk van boorgaten om aardwarmte te benutten ten opzichte van een enkel, diep, boorgat? Een praktijkvoorbeeld verricht in Boston kan inzicht bieden.

HVC vraagt subsidie aan voor aardgasvrij maken 16.377 woningen

16.05.2022 | Nieuws

Warmtebedrijf HVC heeft bij het Nationaal Groeifonds subsidie aangevraagd voor het aardgasvrij maken van 3.049 woningen in Den Helder, 3.506 woningen in Hoorn, 7.

Doorzetters halen zestienduizend euro op voor onderzoek duurzaam warmtenet

16.05.2022 | Nieuws

In de Oegtgeestse wijk Poelgeest heeft bewonerscoöperatie Energiek Poelgeest een provinciale subsidie van 16.000 euro binnengebracht, schrijft het Leidsch Dagblad.

Zijn de voordelen van warmteopslag al voldoende voor de investering?

16.05.2022 | Analyse

Nederland wordt nog niet warm van het idee om warmte op te slaan. Is het draagvlak voor de energietransitie onvoldoende, of levert het te weinig op in de portemonnee? En nog belangrijker: hoe komt de warmtebatterij aan de man? Dit artikel is het derde en laatste deel uit de serie over warmteopslag.

Prijzen warmtenet en gasprijs worden voorlopig nog niet losgekoppeld

13.05.2022 | Nieuws

Voorlopig komt er nog geen ontkoppeling van de energieprijs voor warmtenetten en de gasprijs, dat meldt de NOS. Hoewel Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, eerder dit jaar liet weten hier wel naar te kijken, zal dat in 2022 niet geregeld zijn.

Kamervragen over

12.05.2022 | Nieuws

De lange wachttijden bij aanvragen voor warmtepompen en zonnepanelen leiden al enige tijd tot zorgen. Zo sprak Nu.nl begin maart over een gekkenhuis op de markt voor warmtepompen en zonnepanelen door de ver oplopende wachttijden.

EM-Power Europe 2022: besparen op verwarmingskosten door slimme innovatie

12.05.2022 | Actueel

De toekomst van de levering van elektriciteit en warmte uit hernieuwbare bronnen is afhankelijk van de samenwerking tussen de verschillende sectoren in het energiesysteem.

Het CO2-etende asfalt van Piet Zijlstra

12.05.2022 | 't Hoekje

CO2, daarvan moet de uitstoot naar beneden. Daar is Piet Zijlstra, uitvinder, het over eens. Na vier jaar experimenteren en laboratoriumonderzoek in eigen beheer ligt er nu een weg van 60 meter in de Klimaatproeftuin bij BuildinG in Groningen.

Verwarmen met inductie, hoe werkt dat?

12.05.2022 | Innovatie

Nederland moet van het gas los, dat weten we nu wel. Maar welke keuzes heeft de consument? Warmtepomp, elektrisch verwarmen, infrarood en sinds kort ook inductie.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu