Nieuws

Aansluitkosten warmtenet kunnen nu al met 30 procent omlaag

05.07.2022 | Actueel

De stijgende gasprijzen en de gekoppelde kosten van huishoudens die op een warmtenet zijn aangesloten, heeft het imago van warmtenetten geen goed gedaan, zo merkte Stichting Warmtenetwerk.

Verdeling tweede openstelling SDE++ 2021 bekend

04.07.2022 | Nieuws

Van 5 oktober tot 11 november vond de tweede openstelling van de SDE++ plaats. Er was een verplichtingenbudget beschikbaar van 5 miljard euro. Inmiddels zijn alle aanvragen beoordeeld en zijn de beschikkingen afgegeven door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, meldt Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, in een brief aan de Tweede Kamer.

Berlijn vraagt industrie 500.000 warmtepompen per jaar te produceren

04.07.2022 | Nieuws

Om de doelstelling voor 2024 om 500.000 warmtepompen per jaar te produceren te halen, dringt de Duitse regering er bij de industrie op aan om de nodige investeringen te doen.

District cooling, het diepzeewaterkoelingproject Curaçao

04.07.2022 | Innovatie

Van koude meren bij Amsterdam naar het Caribische gebied. District cooling kan in verschillende klimaten worden ingezet. Bij gebruik van zee­wa­ter­koe­ling spreekt men van Sea Wa­ter Air Con­di­ti­o­ning.

Duitse Uniper vraagt staatsteun aan vanwege verlaagde Russiche gaslevering

01.07.2022 | Nieuws

De verlaagde Russische gasleveringen hebben grote gevolgen gehad voor de Duitse energiereus Uniper. Het bedrijf heeft inmiddels staatssteun aangevraagd.

Energielabel C voor kantoren, van dwang naar realiteit

01.07.2022 | Actueel

Tijdens het congres Duurzaam Bouwen op de beurs Duurzaam Verwarmd sprak Joël Franken van Wij Maken Energie over de energielabel C-eis voor kantoren. Franken: “Er is geen goed of fout maar er zijn enkel veel keuzes.

Warmtenetten moeten volgens Jetten van privaat naar publiek eigendom

30.06.2022 | Nieuws

Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten is voornemens het eigendom van warmtenetten over te brengen van privaat naar publiek, zo meldt Energeia.  Dit zou blijken uit een notitie in handen van de nieuwssite.

Gasunie officieel aangewezen om Nederlands waterstofnetwerk aan te gaan leggen

30.06.2022 | Actueel

Het hing al enige tijd in de lucht, maar Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, heeft Gasunie aangewezen als de partij om het waterstofnetwerk in Nederland de komende jaren gaan aanleggen en zal daarna als beheerder optreden.

Huh? Van energielabel F naar C zonder maatregelen

30.06.2022 | 't Hoekje

In de rubriek 'Huh?' plaatsen wij berichten waarvan je denkt 'dit kan niet waar zijn'. Het ene moment heb je een vochtige, tochtige, zeer slecht geïsoleerde woning met het op één na slechtste energielabel F.

Nederlandse Emissieautoriteit: ‘Biomassa uit Estland is duurzaam’

29.06.2022 | Nieuws

De Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) heeft zijn onderzoek afgerond naar de duurzaamheid van biomassa afkomstig uit Estland. De NEa zegt geen aanwijzingen te hebben gevonden dat er in Estland “structurele tekortkomingen in duurzaam bosbeheer zijn volgens de geldende duurzaamheidsnormen”.

Lager aandeel hernieuwbare energie door onder andere minder meegetelde biomassa

29.06.2022 | Nieuws

In 2021 lag het aandeel hernieuwbare energie op 12 procent van het totale energieverbruik in Nederland, tegenover 14 procent in 2020. Ten opzichte van 2020 is er minder biomassa meegeteld voor het aandeel hernieuwbare energie en is er geen hernieuwbare energie uit het buitenland ingekocht.

29.06.2022 | Interview

Waar staat infrarood verwarmen in een markt waarin zonnepanelen en warmtepompen niet meer aan te slepen zijn dankzij een versnelde energietransitie? Welke plaats heeft dit alternatief voor verwarming tussen andere gesubsudieerde oplossingen? Warmte365 sprak met Joris Santini van Redwell over deze ontwikkelingen in de markt en de kansen voor infrarood op de Huis en Energiebeurs afgelopen weekend in Den Bosch.

Parlementaire enquête naar Groningse gaswinning begonnen

28.06.2022 | Nieuws

Gisteren is de parlementaire enquête naar de gaswinning in Groningen begonnen. De Tweede Kamer wil hiermee achterhalen wat de impact is van de gaswinning.

SDE++ per vandaag geopend

28.06.2022 | Nieuws

Aanvragen voor de SDE++ regeling kunnen vanaf vandaag worden ingediend. De regeling Stimulering Duurzame Energieproductie moet de drempel verlagen voor het nemen van maatregelen ter verduurzaming.

Investering van 1,9 miljard euro in Rotterdams bio-raffinaderij door Finse eigenaar

28.06.2022 | Nieuws

Neste heeft aangekondigd bijna 2 miljard euro te zullen investeren in haar Rotterdamse raffinaderij. De investering moet de productie van duurzame brandstof verhogen vanaf 2026.

28.06.2022 | Actueel

De recente stijgingen van de gasprijzen en de meestijgende kosten van mensen die op een warmtenet zijn aangesloten hebben het imago geen goed gedaan, zo merkte Stichting Warmtenetwerk.

Vloerisolatie zou speerpunt tweede Nationaal Isolatieprogramma moeten zijn

28.06.2022 | Column

“Bij het verduurzamen zouden we moeten beginnen met hoogwaardig isoleren”, schrijft Simon Verduijn in de nieuwsbrief van Stroomversnelling van eind vorig jaar.

ABN AMRO: ‘Investeringen in de Nederlandse energietransitie moeten meer dan verdubbelen’

27.06.2022 | Nieuws

Na onderzoek trekt ABN AMRO  de conclusie dat investeringen in de energietransitie van ons land meer dan verdubbeld zouden moeten worden ten opzichte van het vorige decennium, dit presenteren zij in hun SustainaWeekly.

Hoe ontwikkelen de wachttijden voor isolatie zich?

27.06.2022 | Analyse

Mensen die de woning willen verduurzamen komen tegenwoordig vaak van een koude kermis thuis. Wachttijden voor installatie van warmtepompen en zonnepanelen lopen steeds verder op.

Participatie en polarisatie in de gemeentelijke energietransitie

24.06.2022 | Actueel

Hoe creëer je draagvlak en voorkom je weerstand bij het plannen van projecten ter verduurzaming? Hoe vergroot je als gemeente de participatie en beperk je polarisatie? De Vereniging van Nederlands Gemeenten (VNG) en het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie (NP RES) verzorgen samen een introductieprogramma in verduurzaming voor (nieuwe) raadsleden.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu