Nieuws

Versnellen

21.12.2021 | Column

Wat vliegt die tijd. Ik ben alweer bijna een jaar ‘onderweg’ als voorzitter van Stichting Warmtenetwerk. Een organisatie die volop in ontwikkeling is, waarin we met onze leden op verschillende manieren samenwerken aan duurzame, collectieve warmte.

Hoe kan bodemenergie dominant worden in de ruimtelijke ordening?

21.12.2021 | Seminar

Onlangs organiseerde branchevereniging Bodemenergie Nederland de online themamiddag Energietransitie: denken in de breedte én diepte waarin verschillende sprekers de potentie van bodemenergie verder uitdiepten.

Is de warmtepasta uit Enschede een wereldwijde gamechanger?

20.12.2021 | Nieuws

Ronald Meijer en Edgar van Hattum doen een grote belofte: een warm huis voor slechts de helft van het geld. Met hun warmtepasta willen ze vanuit Enschede de wereld veroveren, dat schrijft RTV Oost.

Little Lilly meet luchtkwaliteit binnenshuis en vergroot bewustzijn

20.12.2021 | Actueel

Anno 2021 lijkt luchtkwaliteit belangrijker dan ooit. Maar ver voor de coronacrisis ons in een greep hield, terwijl de toename van CO2-uitstoot vaker zijn tol eiste, hield de Vlaamse Alexandra Lybeart zich al bezig met de vraag hoe de consument op een laagdrempelige manier de luchtkwaliteit kan controleren.

Wetsvoorstel warmtetransitie in gebouwde omgeving open voor consultatie

17.12.2021 | Nieuws

Het Rijk heeft het wetsvoorstel gemeentelijke instrumenten warmtetransitie in consultatie gebracht. Dit biedt gemeenten de mogelijkheid om te regelen welke wijken op termijn overstappen op een duurzaam alternatief voor aardgas.

Hoe krijgen we duizend woningen per dag van het gas af?

17.12.2021 | Seminar

Econic is in 2018 gestart met één simpele missie: Een wereld zonder emissie. In 2030 moeten 1,5 miljoen woningen van het gas af. Een snelle rekensom leert dat dat neerkomt op duizend woningen per dag.

New York verbiedt gebruik van aardgas bij constructie nieuwe gebouwen

16.12.2021 | Nieuws

New York City wordt de grootste stad van de VS die het gebruik van aardgas zal verbieden in de constructie van nieuwe gebouwen. Een zet die de ontwikkeling en bouw van onroerend goed in de grootste stad van de natie aanzienlijk zal beïnvloeden, zo meldt The New York Times.

Er is een regeerakkoord, wat staat de warmtesector te wachten?

16.12.2021 | Analyse

Woensdag 15 december kwam het verlossende bericht dat er na 274 dagen een regeerakkoord was bereikt door VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Het kabinet komt met een breed pakket maatregelen om onder aanvoering van een minister van Klimaat en Energie tenminste 55 procent CO2-reductie in 2030 mogelijk te maken.

Winactie voor verduurzamers

16.12.2021 | 't Hoekje

Ben jij iemand die regelmatig bezig is de wereld een beetje groener te maken? Ligt je dak vol zonnepanelen? Heb je net een warmtepomp aangeschaft? Staat je kachel laag en heb je een dikke trui aan? Of ruim je buiten altijd op wat een ander laat liggen? Dan is deze winactie voor jou! Want al weten we dat jij dat doet om de planeet en de toekomstige generaties te helpen, je mag best een keer een schouderklopje hebben.

Voorwaarden MOOI-subsidie 2022 gepubliceerd

15.12.2021 | Nieuws

Onlangs zijn de vernieuwde voorwaarden voor de Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI)-subsidie ronde in 2022 gepubliceerd in de Staatscourant.

200 miljard euro voor renovatie slecht geïsoleerde gebouwen

15.12.2021 | Nieuws

De Europese Commissie maakt vandaag bekend 200 miljard euro te gaan uittrekken voor de renovatie van woningen en gebouwen met energielabel G, schrijft de NOS. Vanaf 2030 mogen panden dit minst zuinige label niet meer hebben.

Energietransitie in de gebouwde omgeving: waar staan we?

15.12.2021 | Seminar

In verschillende bestuurslagen worden de doelstellingen uit het Klimaatakkoord momenteel omgezet in plannen voor concrete uitvoering. Van welke scenario’s wordt daarbij uitgegaan en welke rol kunnen warmtepompen daarbij spelen? Tijdens het Warmtepompcongres gaf Casper Tigchelaar, onderzoeker bij de afdeling energietransitiestudies van TNO, en betrokken bij het doorberekenen van de plannen van het Planbureau voor de Leefomgeving, een overzicht.

Leveringszekerheid gas niet gegarandeerd

14.12.2021 | Nieuws

Omdat het kabinet de gaslevering overlaat aan de commerciële markt kan het momenteel de leveringszekerheid van gas niet garanderen. Dat brengt vooral onzekerheid met zich mee voor bedrijven zoals de glastuinbouw, zink- en aluminiumfabrieken die gasintensief zijn, schrijft de NOS.

Warmtepomp in Zweden is net zo ingeburgerd als de cv-ketel in Nederland

14.12.2021 | Interview

De eerste warmtepomp werd begin van de twintigste eeuw in Zürich in gebruik genomen. Halverwege de jaren zeventig begon men in Zweden de warmtepomp verder te ontwikkelen en produceren.

Wees voorbereid op de toekomst met de juiste kennis

14.12.2021 | Column

Verandering in het klimaat is ook in ons land steeds duidelijker waarneembaar. Zo kregen we het afgelopen jaar naast tropische temperaturen ook te maken met extreme regenval en overstromingen.

Rotterdam reduceert ruim één miljoen ton CO2

13.12.2021 | Nieuws

De city slogan van Rotterdam is Make it Happen en als je het over de lokale klimaataanpak hebt, dan kan dat wel eens kloppen. De stad heeft in de afgelopen vier jaar ruim 1 miljoen ton CO2 gereduceerd.

Wat kan Nederland leren van Denemarken als het gaat om warmtenetten?

13.12.2021 | Analyse

Warmtelevering via een warmtenet is de meest voorkomende manier van verwarmen in Denemarken. Maar liefst 65 procent van de Deense huishoudens is aangesloten op zo’n net.

Kan geothermie CO2-neutraal worden?

10.12.2021 | Nieuws

Hoewel geothermie een van de schoonste warmtebronnen is, is boren naar aardwarmte niet geheel zonder uitstoot. TNO heeft onderzocht of en hoe de exploitatie van geothermie CO2-neutraal gerealiseerd kan worden.

Kamer wil overprogrammering tegengaan met second opinion

10.12.2021 | Nieuws

Verschillende partijen in de Tweede Kamer pleiten voor een second opinion voorafgaand aan de uitkering van de SDE++-subsidie. Op 9 december dienden vier leden hierover een motie in, waar 14 december over zal worden gestemd.

‘Een hybride oplossing past perfect in de vervangingsmarkt’

10.12.2021 | Seminar

Jeroen Peeters is manager heating bij Daikin en vertelde tijdens zijn seminar op Huis & Energie hoe  belangrijk de invloed van de installateur is bij het inspelen op de vervangingsmarkt.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu