Nieuws

Het dak op

29.06.2021 | Column

Het dak is een plek waar steeds meer techniek samen komt. Dat weten we natuurlijk al langer. Maar de mogelijkheden zijn talrijker dan menigeen denkt! Neem bijvoorbeeld Rotterdam.

Vitens mengt zich in geothermiediscussie

29.06.2021 | Actueel

Het gebruik van aardwarmte als energiebron heeft de afgelopen weken tot veel discussie geleid. Het Nederlandse waterleidingbedrijf Vitens heeft zich hier nu ook in gemengd met een uitgebreid statement van Peter Salverda, de Strategisch Omgevingsmanager.

Startup Voltgoed wint met slimme aansturing warmtepomp

28.06.2021 | Nieuws

De Eindhovense startup Voltgoed heeft de hoofdprijs van de Enpuls Challenge in de wacht gesleept. Het bedrijf ontvangt budget en begeleiding voor het ontwikkelen van hun product.

Het emissiehandelssysteem: hoe zit het ook alweer?

28.06.2021 | Analyse

Begin mei ging de prijs voor het uitstoten van een ton CO2 voor het eerst door de 50 euro-grens heen. Volgens velen een historisch moment dat laat zien dat het Europese emissiehandelssysteem (ETS) begint te werken.

Voorstel NVDE voor klimaatrijke rijksbegroting

25.06.2021 | Nieuws

In het najaar behandelt zal het parlement de Rijksbegroting 2022 behandelen. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) pleit voor een stevig pakket dat de noodzakelijke sprong vooruit in het Klimaatplan mogelijk maakt.

Doekle Terpstra reageert op ophef om verduurzamen kantoren

25.06.2021 | Nieuws

Onlangs ontstond er ophef over de situatie dat eigenaren van kantoorpanden nog anderhalf jaar hebben om voor minimaal energielabel C te zorgen, ook Warmte365 besteedde hier aandacht aan.

Gorinchem en Schiedam: warmtenetten in de praktijk

25.06.2021 | Actueel

In de provincie Zuid-Holland zijn meerdere initiatieven gestart voor het realiseren van slimme warmtenetten. Tijdens een kennissessie van Smart Energy NL lichtte Arien van der Maas van Provincie Zuid-Holland de realisatie van de warmtenetten in Schiedam en Gorinchem toe.

Vernieuwde erkenning warmtepompen open voor kritiek

24.06.2021 | Nieuws

De vernieuwde erkenningsregeling voor niet-grondgebonden warmtepompen is recent gepubliceerd. Er is een mogelijkheid tot het indienen van kritiek op deze regeling.

De thuisklusser: Martijn van Kralingen en zijn pijpenlaatje uit 1907

24.06.2021 | 't Hoekje

Wie duurzaam wilt wonen, kijkt al gauw naar een toekomstbestendig nieuwbouwhuis. Installateur Martijn van Kralingen zag echter potentie in een zogeheten pijpenlaatje met een respectabele leeftijd van 100 jaar.

Op 20 kilometer diepte dankzij de magnetron

24.06.2021 | Actueel

Voor iedere 300 meter die je de hoogte in gaat wordt het zo’n 2 graden kouder. Maar dat geldt ook andersom: hoe dieper je in de aarde graaft, hoe warmer het wordt.

VEH: ‘Praat niet tegen, maar met burgers’

23.06.2021 | Nieuws

Een helder verhaal van Cindy van de Velde-Kremer, directeur van Vereniging Eigen Huis (VEH) op Cobouw.nl vandaag: “De energietransitie is een sociaal verhaal: kom met subsidies.

Passief koelen met een zomernachtventilatieluik

23.06.2021 | Analyse

In 1700 deden de Italianen het al: na een warme dag gingen ’s nachts beneden de luiken voor de ramen los en zette men een dakluik naar de sterren open. Door ‘de trek’ naar boven koelde het huis weer heerlijk af: passief koelen avant la lettre.

Lekkage warmtenet Rivierensingel

22.06.2021 | Nieuws

In Helmond is een lek ontdekt in een warmtenet van Ennatuurlijk. Graafwerkzaamheden zijn nodig om het lek te kunnen verhelpen. Het warmtenet transporteert warm water vanaf de warmtekrachtcentrale Helmond naar de wijk Brouwhuis.

De valkuil bij het vermogen bepalen van een warmtepomp

22.06.2021 | Column

Bij het kiezen van een warmtepomp is het juiste vermogen het belangrijkst. Uiteraard is dit afhankelijk van de isolatiewaarde van de woning. Als er na de bouw verbeteringen zijn aangebracht of de woning is vergroot, dan is het vermogen ook vaak anders.

Lage risico

22.06.2021 | Actueel

Wat van ver komt, is lekker en onbekend maakt onbemind. Zo ook aardwarmte dat zich diep onder de grond bevindt. Terwijl we deze duurzame warmte heel goed kunnen inzetten voor ons eigen comfort, is het nog een vrij onbekende vorm van energie.

103,5 miljoen voor warmteleiding Zuid-Holland

21.06.2021 | Nieuws

Een meerderheid in de Provinciale Staten van Zuid-Holland stemde voor het reserveren van maar liefst 103,5 miljoen euro voor de warmteleiding WarmtelinQ+ (WLQ+).

Diederik Samsom minister Energietransitie?

21.06.2021 | Nieuws

Er gaat een gerucht rond in het Haagse waarin de naam Diederik Samsom wordt genoemd als minister van Klimaat en Energietransitie. Uitkijkend naar een nieuw kabinet mag niet vergeten worden dat er een forse klimaat- en energieopgave aankomt.

G2 Energy zet in op combinatie zonthermie met andere bronnen

21.06.2021 | Interview

Nu dubbelgebruik steeds meer de norm lijkt te worden, worden instanties zich langzaamaan bewust van de grootse voordelen van zonthermie. G2 Energy, een bedrijf dat zich in zonnewarmte specialiseert, blikt terug op een bijzonder jaar en vooruit op de trends die komen gaan.

Boringen aardwarmte vormen dreigement drinkwater

18.06.2021 | Nieuws

De overheid moet meer actie ondernemen om de kwaliteit van ons drinkwater te beschermen bij boringen naar aardwarmte. Dat is de conclusie van de Algemene Rekenkamer in een rapport.

Zo gaat 1 op 5 de hitte te lijf

18.06.2021 | Nieuws

Bij 19 procent van de Nederlandse huishoudens is minstens één airco aanwezig. Dat onthult een onderzoek dat in opdracht van Milieu Centraal werd uitgevoerd.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu