Nieuws

‘Aerogel heeft de hoogste isolatiewaarde ter wereld’

18.06.2021 | Analyse

Binnen het BRIMM-project wordt gewerkt aan de isolatiematerialen en –methoden van morgen, om hiermee de woningbouw te verduurzamen. Zodat uiteindelijk in 2050 heel Nederland aardgasvrij kan wonen.

Rutte en Minnesma in gesprek over ambitieus klimaatplan

17.06.2021 | Nieuws

Jarenlang waren ze het niet met elkaar eens: Rutte en Minnesma. Urgenda, de organistatie waarvan Marjan Minnesma directeur is, sleepte het kabinet jaren geleden met succes voor de rechter.

Gemeente, zorggroep en corporatie werken aan warmtesysteem

17.06.2021 | Actueel

Woningcorporatie Woonforte werkt met Gemeente Alphen aan den Rijn en Alrijne Zorggroep aan het ontwikkelen van een warmtesysteem. Bart Fugers, consultant bij de Warmteregisseurs, helpt de gemeente met dit project.

Dagboek van een installateur: Geen cv meer nodig

17.06.2021 | 't Hoekje

Naast het installeren van warmtepompen, is het inmiddels ook niet ongebruikelijk dat ik af en toe een module moet verplaatsen. Consumenten hebben geen besef van de problemen die het kan opleveren als de pomp onhandig geplaatst wordt.

Helft kantoren voldoet nog niet aan juiste energielabel

16.06.2021 | Nieuws

Eigenaren van kantoorpanden hebben nog anderhalf jaar de tijd om te zorgen voor een energielabel C of beter, want vanaf 1 januari 2023 moeten alle kantoorgebouwen voldoen aan de eisen die horen bij dit energielabel.

Weer meer warmtepompen geïnstalleerd

16.06.2021 | Actueel

Het aantal geïnstalleerde warmtepompsystemen is vorig jaar gestegen tot een kleine miljoen warmtepompen, dat blijkt uit cijfers van het CBS. In 2019 steeg het aantal geïnstalleerde warmtepompsystemen met bijna 166.

Eneco wil met klanten klimaatneutraal zijn in 2035

15.06.2021 | Nieuws

De energiemaatschappij wil dat in 2035 de eigen activiteiten en de geleverde energie aan klanten klimaatneutraal zijn. Eneco presenteerde daarvoor vandaag zijn One Planet plan met concrete acties, duidelijke investeringskeuzes en meetbare doelstellingen.

78 miljoen naar verduurzaming Amsterdam

15.06.2021 | Nieuws

Amsterdam wil 78 miljoen euro uit het Klimaatfonds gebruiken voor het verduurzamen van de stad. Onderdeel van de plannen is om extra zonnepanelen op corporatiecomplexen te plaatsen, wijken sneller aardgasvrij te maken en woningen sneller te isoleren, dat meldt Binnenlands Bestuur.

Laten we de energietransitie in hapklare brokken aanbieden

15.06.2021 | Column

De doelstelling van het Klimaatakkoord is duidelijk: in 2050 mag de warmtevoorziening van de BV Nederland geen gebruik meer maken van fossiele brandstoffen en dat betekent voor ons vooral dat we afscheid moet gaan nemen van het door ons zo gekoesterde aardgas.

Hoe verduurzaam je een eeuwenoud monument?

15.06.2021 | Actueel

Hoe ouder een woning, hoe lastiger het is om het gebouw te verduurzamen. Toch moeten alle gebouwen uiteindelijk de verduurzamingsslag maken, ook in de erfgoedsector.

Hitte zorgt voor wachtlijst airco’s

14.06.2021 | Nieuws

Nu de eerste hittegolf van het jaar mogelijk voor de deur staat, is er hoogstwaarschijnlijk een wachtrij op komst voor mensen die een airco bestellen. Dat schrijft persvoorlichter Dick Reijman van Techniek Nederland.

G2 Energy vervangt chemicaliën bij zonthermie door water

14.06.2021 | Actueel

Zonnepanelen, warmtepompen en zonthermie zijn dé uitkomsten voor wie duurzaam wilt wonen. Maar nóg efficiënter is het combineren van natuurlijke krachten.

Meer investeringen in energiezuinige maatregelen

11.06.2021 | Nieuws

In 2020 hebben Nederlandse bedrijven meer dan 1,7 miljard euro geïnvesteerd in energiezuinige maatregelen. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van de Energie-investeringsaftrek (EIA).

Hittevraagstuk vraagt om afstemming tussen omgeving, gebouw en bewoner

11.06.2021 | Analyse

Wanneer het meer dan vier dagen meer dan 27 graden is in Nederland, dan wordt het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Door klimaatverandering is dit de afgelopen jaren steeds vaker nodig gebleken en de effecten werken steeds meer door in woningen.

Uitblijven subsidie geothermie funest voor klimaatdoelen

10.06.2021 | Nieuws

Van de 5 miljard euro uit de SDE++-pot is er geen geld beschikbaar gesteld voor geothermie. Stichting Geothermie Nederland verzoekt het ministerie daarom het budget te verhogen.

De warme band tussen de Hortus en de Hermitage

10.06.2021 | Innovatie

Onlangs beschreven wij dat er veel te doen valt bij de warmtetransitie bij bedrijfspanden. Warmte- en koude op bedrijventerreinen is een ingewikkeld thema. Ja: er is vraag naar warmte en koude en ja: er is ook aanbod, maar hoe breng je deze partijen bij elkaar en hoe laat je het werken?  Hoe kom je tot concrete acties zonder dat de subsidiepot weer wat leger wordt door een zoveelste adviesbureau? De samenwerking tussen de Hermitage en Hortus Botanicus is een schoolvoorbeeld van duurzaamheid.

Jasper de Vries van Technea: De Thuisklusser

10.06.2021 | 't Hoekje

Vaak hoor je dat het huis van de schilder niet altijd goed in de lak staat en de aannemer zijn eigen woning laat versloffen. Deze vooroordelen zijn zeker niet van toepassing op de hoofdpersoon uit de rubriek ‘de thuisklusser’.

Tijdelijk geen nieuwe subsidie voor biomassa

09.06.2021 | Nieuws

Net zoals de Tweede Kamer vindt het kabinet dat we zo snel mogelijk moeten stoppen met houtige biomassa voor lage temperatuurwarmte. Omdat er een keerzijde aan het gebruik van biomassa zit, heeft het kabinet besloten de afgifte van nieuwe subsidies van houtige biogrondstoffen voor lagetemperatuurwarmte te stoppen.

Ventileren tegen CO2 als de vogel tjilpt

09.06.2021 | Nieuws

Vroeger namen mijnwerkers een kanarie mee naar hun werk. Als het beestje van zijn stokje viel was er stront aan de knikker en betekende het dat er zich gevaarlijke gassen aan het opstapelen waren.

"Laat lage inkomens ook meedoen aan transitie"

09.06.2021 | Nieuws

Een brede coalitie van milieuorganisaties, werkgeversverenigingen, jongerenorganisaties, hoogleraren en de FNV maakt zich hard om mensen met lagere inkomens meer te betrekken bij de verduurzaming van Nederland, schrijft NU.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu