Nieuws

Noodlijdende Duitse gasimporteur Uniper wordt genationaliseerd

21.09.2022 | Nieuws

Uniper, Duitslands grootste importeur van Russisch gas, zal worden genationaliseerd. De Duitse regering heeft volgens het persbureau Reuters een meerderheidsbelang in het voormalige Finse bedrijf gekocht voor 8 miljard euro, meldt de Volkskrant.

Kabinet benoemt voorzitter Platform maatschappelijk dialoog en reflectie

21.09.2022 | Nieuws

Kees Vendrik is door het kabinet genoemd als beoogd voorzitter van het Platform maatschappelijk dialoog en reflectie over het Klimaatbeleid. Het platform gaat aan het einde van de Dag van het Klimaatakkoord op 3 november 2022 officieel van start en vervangt het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord, meldt de Rijksoverheid.

Zo verduurzaamt gemeente Haarlem haar schoolgebouwen

21.09.2022 | Actueel

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland berekende dat er 42 miljard euro nodig is om ons onderwijsvastgoed klimaatneutraal te krijgen. Maar er is nog grote onduidelijkheid of en welke budgetten er beschikbaar worden gesteld door het Rijk.

Meer overheidssubsidies naar energieonderzoek en -innovatie, vooral voor energiebesparing

20.09.2022 | Nieuws

In 2021 heeft de Rijksoverheid 421 miljoen euro geïnvesteerd in energieonderzoek en -innovatie, dat blijkt uit de jaarlijkse Monitor publiek gefinancierd energieonderzoek.

Geothermie Nederland overhandigt actieplan aan ministerie van Economische Zaken en Klimaat

20.09.2022 | Nieuws

De Nederlandse geothermiesector heeft een actieplan overhandigd aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De kernboodschap daarvan is dat Nederland meer werk moet maken van de mogelijkheden van aardwarmte voor het bereiken van de klimaatdoelstellingen en het bezweren van de energiecrisis.

Energiearmoedefixers

20.09.2022 | Column

Het nieuws gaat er iedere dag over. Toch realiseren weinig mensen zich hoe erg het voor een deel van Nederland gaat worden. Er is de afgelopen maanden hulp gegeven om de energierekening te betalen waar veel huishoudens nu nog profijt van hebben.

Een prijsplafond, verplichte meerjarige contracten en een lager voorschot op de energierekening

20.09.2022 | Actueel

Vanaf 1 november gaat het voorschotbedrag op de energierekening omlaag, dat meldt de NOS. Ook meldt de publieke omroep dat er een prijsplafond komt voor energie en dat energiebedrijven meerjarige contracten zullen moeten aanbieden.

Meer Nederlanders positief over de energietransitie door de oorlog in Oekraïne

19.09.2022 | Nieuws

Sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen is dertig procent van de Nederlanders positiever geworden over de energietransitie, dat blijkt uit een opinieonderzoek van Motivaction in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

ABN AMRO en CBS oneens over problematische energienaheffingen

19.09.2022 | Nieuws

De energierekening van huishoudens stijgt, maar in een veel langzamer tempo dan de door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekende inflatie. Dat concludeert ABN AMRO op basis van een analyse van hun transactiedata.

Greenpeace sleept Europese Commissie voor het gerecht

19.09.2022 | Nieuws

Als de Europese Commissie niet afziet van het groene label voor aardgas en kernenergie, stapt Greenpeace naar de rechter. Acht Europese Greenpeace-afdelingen hebben de Commissie gezamenlijk een ultimatum gesteld, dat meldt De Ondernemer.

Warmtepompindustrie kan aan de bak, kostprijs daalt voorlopig niet

19.09.2022 | Analyse

Recentelijk presenteerde adviesbureau BDH zijn onderzoek naar kostprijsdalingen van verschillende typen warmtepompen in een webinar. In opdracht van TKI Urban Energy onderzocht BDH hoe de productie- en installatiekosten zich ontwikkelen, omdat een kostprijsdaling noodzakelijk is om een volgende stap te zetten richting een aardgasvrij Nederland in 2050.

SER: ‘Grondstoffentransitie moet sneller om de klimaatdoelen te halen’

16.09.2022 | Nieuws

Hoe mensen nu omgaan met energie, grondstoffen en materialen leidt tot klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en milieuproblemen. Om dit duurzaam op te lossen, moeten de energietransitie en de grondstoffentransitie samen worden aangepakt.

935 woningen in Amsterdam ZO verduurzaamd

16.09.2022 | Analyse

Woningcorporatie Eigen Haard, het Nationaal Warmtefonds, twee Verenigingen van Eigenaren en de gemeente Amsterdam werken de komende anderhalf jaar samen. Dat doen ze bij de verduurzaming van een kleine duizend woningen in de wijk Holendrecht in Amsterdam‑Zuidoost.

Tarnocs ‘top 100’ Turbineketel

15.09.2022 | Innovatie

De KVK Innovatie Top 100 is al zestien jaar de ondernemerscompetitie van de meest succesvolle innovaties uit het midden- en kleinbedrijf. De winnaar krijgt geen geldprijs maar wel veel aandacht van landelijke media zoals de grote dagbladen en vakmedia.

Op kierjacht met een rookmachine

15.09.2022 | 't Hoekje

Een duurzame woning nóg duurzamer krijgen? Het is een beste uitdaging. Een van de laaghangende vruchten is het opsporen en dichten van kiertjes. Want wat niet naar buiten kan, raak je ook niet kwijt.

Europese Commissie presenteert definitieve noodinterventie op de energiemarkt

14.09.2022 | Nieuws

“Dit is een oorlog tegen onze energie, een oorlog tegen onze economie, een oorlog tegen onze waarden en een oorlog tegen onze toekomst”, zo zei Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, in de jaarlijkse State of the Union.

Broeikasgassen 9 procent lager in tweede kwartaal 2022

14.09.2022 | Nieuws

In het tweede kwartaal van 2022 was de uitstoot van broeikasgassen 9 procent lager ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2021. Vooral door minder aardgasverbruik in de industrie, landbouw en de gebouwde omgeving.

De Nederlandse aanpak van de energiecrisis mist vooral visie

14.09.2022 | Actueel

“Kan klimaatbeleid de energiecrisis oplossen”, die vraag stond centraal tijdens een recent webinar van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord. Als het tempo van de energietransitie wordt verhoogd zal dat uiteindelijk wel lukken, maar de energiecrisis is nu.

Gasprijs valt terug onder de 200 euro

13.09.2022 | Nieuws

De gasprijs is in minder dan drie weken tijd maar liefst 45 procent gedaald, dat meldt de NOS. Werd er op 26 augustus nog een recordprijs van ruim 346 euro per megawattuur gerekend, dinsdagmiddag stond de koers rond de 190 euro.

42 miljard euro nodig voor verduurzaming scholen

13.09.2022 | Actueel

Voor wie wel eens kinderen naar school heeft gebracht komt dit vast niet als een verrassing: een kwart van het onderwijsvastgoed mét energielabel is energetisch slecht.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu