Nieuws

Zijn de voordelen van warmteopslag al voldoende voor de investering?

16.05.2022 | Analyse

Nederland wordt nog niet warm van het idee om warmte op te slaan. Is het draagvlak voor de energietransitie onvoldoende, of levert het te weinig op in de portemonnee? En nog belangrijker: hoe komt de warmtebatterij aan de man? Dit artikel is het derde en laatste deel uit de serie over warmteopslag.

Prijzen warmtenet en gasprijs worden voorlopig nog niet losgekoppeld

13.05.2022 | Nieuws

Voorlopig komt er nog geen ontkoppeling van de energieprijs voor warmtenetten en de gasprijs, dat meldt de NOS. Hoewel Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, eerder dit jaar liet weten hier wel naar te kijken, zal dat in 2022 niet geregeld zijn.

Kamervragen over

12.05.2022 | Nieuws

De lange wachttijden bij aanvragen voor warmtepompen en zonnepanelen leiden al enige tijd tot zorgen. Zo sprak Nu.nl begin maart over een gekkenhuis op de markt voor warmtepompen en zonnepanelen door de ver oplopende wachttijden.

EM-Power Europe 2022: besparen op verwarmingskosten door slimme innovatie

12.05.2022 | Actueel

De toekomst van de levering van elektriciteit en warmte uit hernieuwbare bronnen is afhankelijk van de samenwerking tussen de verschillende sectoren in het energiesysteem.

Het CO2-etende asfalt van Piet Zijlstra

12.05.2022 | 't Hoekje

CO2, daarvan moet de uitstoot naar beneden. Daar is Piet Zijlstra, uitvinder, het over eens. Na vier jaar experimenteren en laboratoriumonderzoek in eigen beheer ligt er nu een weg van 60 meter in de Klimaatproeftuin bij BuildinG in Groningen.

Verwarmen met inductie, hoe werkt dat?

12.05.2022 | Innovatie

Nederland moet van het gas los, dat weten we nu wel. Maar welke keuzes heeft de consument? Warmtepomp, elektrisch verwarmen, infrarood en sinds kort ook inductie.

Gasunie huurt tweede drijvende LNG-installatie, kabinet wil garant staan

11.05.2022 | Nieuws

Gasunie heeft een bindend contract getekend voor de huur van een drijvende LNG-installatie van het Amerikaanse energie-infrastructuurbedrijf New Fortress Energy.

Hier staat Nederland nu met warmteopslag

11.05.2022 | Analyse

Dat stroomopslag een uitkomst bieden bij het tegengaan van netcongestie is wellicht niets nieuws onder de zon. Maar ook warmteopslag kan een rol spelen bij het slimmer benutten van ons liggende net.

Van het gas af? Dit is de DIY-oplossing van Herman Fiselier

10.05.2022 | Nieuws

Herman Fiselier legt het graag uit. Hij ontwikkelde zijn eigen verwarmingssysteem dat geen gebruik maakt van gas. Hij verving zijn cv-ketel met drie boilers en een regulerend controlekastje.

Verder kijken dan je brancheneus lang is

10.05.2022 | Column

Nederland is aan. Uitvoerende bedrijven, die dagelijks werken aan het verduurzamen van woningen, merken dit als geen ander. Toekomstige opdrachtgevers zijn massaal in beweging gekomen en vechten zo langzamerhand om de gunsten van de bedrijven.

‘Europese norm voor toekomstige gasnet levert internationaal concurrentievoordeel’

10.05.2022 | Actueel

Onderdeel van de energietransitie is het aardgasvrij maken van Nederland. Dat betekent ook dat het gasnet een nieuwe functie zal krijgen, want Nederland moet nog steeds verwarmd worden.

Kleinere installatiebureaus hebben moeite met warmtepompen

09.05.2022 | Nieuws

Uit een onderzoek dat verwarmingsspecialist Remeha liet uitvoeren blijkt dat veel kleine installatiebedrijven moeite hebben afscheid te nemen van de cv-ketel en de warmtepomp te verwelkomen, schrijft Installatie.

Verouderde wet- en regelgeving zitten opschaling warmteopslag in de weg

09.05.2022 | Analyse

Nederland heeft te maken met een snelle stijging van de productiecapaciteit van hernieuwbare energie aan de ene kant, en aan de andere kant een elektriciteitsnet die dit niet kan bijbenen.

Ziekenhuis in Wenen verwarmd met restwarmte datacenter

06.05.2022 | Nieuws

Een overheidsproject in Oostenrijk maakt gebruik van de restwarmte van een datacenter om een nabijgelegen ziekenhuis van warmte te voorzien. De overheid betaalt zo’n 3,5 miljoen euro om geïsoleerde kabel te leggen tussen de Floridsdorf Kliniek en het datacenter van Interxion in Wenen.

Hiermee moeten woningcorporaties rekening houden bij onderhoud van duurzame installaties

06.05.2022 | Actueel

Tijdens het congres Duurzaam Bouwen op de beurs Duurzaam Verwarmd sprak Marten Witkamp  van Stroomversnelling: “Wij noemen ons ook wel een vereniging van koplopers.

Mogelijke Europese boycot van Russische olie versterkt belang energietransitie

05.05.2022 | Nieuws

De Europese Commissie heeft er woensdag voor gepleit om nog dit jaar over te gaan op een volledige Europese boycot van Russische olie, dat meldt NRC. Voor Nederland lijken de directe consequenties mee te vallen, al kan dit de olieprijs verder doen laten stijgen.

Coldplay vliegt de wereld over met biobrandstoffen van Neste

05.05.2022 | Nieuws

In 2019 zette de bekende Britse band Coldplay het touren rondom de wereld op een lager pitje. Pas wanneer een wereldtournee op een duurzamere manier kon gebeuren, waren de leden bereid weer internationaal te gaan spelen.

Warmte Powervrouw Alexandra Teixeira Miguel (Dutch New Energy Research)

05.05.2022 | 't Hoekje

Wat nou: this is a man’s world?! Er raast ook heel wat oestrogeen door het net. Wij praten iedere maand met een spraakmakende vrouw. Teixeira Miguel begon als zogenoemde 'hotello', maar belandt net als veel van haar jaargenoten uiteindelijk in een compleet andere sector.

Warmteopslag voor industriële toepassingen zoals stoom

05.05.2022 | Innovatie

Hoe kan warmte opgeslagen worden om de industrie van stoom te voorzien? Daarover vertelde Doron Brenmiller van Brenmiller Energy tijdens zijn seminar op Duurzaam Verwarmd.

Warmtepomp goedkoper dan gasboiler voor Britten door hoge gasprijs

04.05.2022 | Nieuws

Britten zijn met een efficiënte warmtepomp goedkoper uit dan met een boiler die draait op gas. Dit blijkt uit een nieuwe analyse van het onafhankelijke Regulatory Assistance Project (RAP).

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu