Nieuws

‘Met onze methodes willen we huizen binnen twee dagen gaan isoleren’

09.06.2021 | Analyse

“In 2050 moet Nederland van het aardgas af zijn”, memoreert Bram Tankink, business developer duurzaamheid van Brightlands Chemelot Campus en projectleider van BRIMM.

Openstelling SDE++ naar achter geschoven

08.06.2021 | Nieuws

De openstelling van de SDE in het begin van het jaar is positief verlopen. Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Yesilgöz-Zegerius heeft in een kamerbrief bericht over het verloop en een nieuwe datum gepubliceerd.

Biomassacentrale legaal

08.06.2021 | Nieuws

De omgevings- en natuurvergunning die het College van Gedeputeerde Staten in Noord-Holland op 9 september 2019 en 10 april 2020 verleend heeft aan Vattenfall, wordt als terecht beschouwd.

Gebundelde krachten voor circulariteit

08.06.2021 | Actueel

De recyclingsverplichting was tot begin dit jaar nog op verschillende manieren in te vullen. Dit maakte het proces niet alleen behoorlijk onduidelijk, ook bemoeilijkte dit het behalen van de wettelijke doelstellingen rondom recycling.

In memoriam: Jacques (Sjaak) van Hove

08.06.2021 | Actueel

In memoriam Jacques (Sjaak) van Hove 3 februari 1940 – 19 mei 2021 Onlangs is Jacques (Sjaak) van Hove ons ontvallen. Een vakbroeder is niet meer. Sjaak was de uitvinder van de wko en hierdoor de oervader van het succes van bodemenergie.

Een golf van renovaties: Brussel wil fiks investeren in het verduurzamen van woningen

08.06.2021 | Column

Afgelopen maand mocht ik voor een EU-bijeenkomst Diederik Samsom, hoofd van het Kabinet van EU Commissaris Frans Timmermans, interviewen. Onderwerp was het ‘Groene Marshall-plan’ wat de commissie nu uitrolt over Europa en de enorme veranderingen die deze Green Deal met zich mee brengt.

‘Geef huiseigenaren vooraf subsidie bij isoleren’

07.06.2021 | Nieuws

Als de kosten niet zo hoog waren geweest, zouden veel meer eigenaren hun huis isoleren. Dat concludeert Vereniging Eigen Huis (VEH) na een onderzoek. Ze stelt daarom voor om vooraf subsidie te geven in plaats van achteraf.

STULZ:

07.06.2021 | Interview

De grote baas van STULZ Groep B.V. is zo druk als een klein baasje. Carlo Brouwer, managing director, heeft momenteel, buiten het leiden van het klimaatbeheersingsbedrijf, een erg drukke agenda.

Dutch Climate Systems’ ICECUBE wint Innovation Award 2021

04.06.2021 | Nieuws

Dutch Climate Systems is de winnaar van de XIC Innovation Award 2021. Ze ontvingen de prijs voor hun ICECUBE, een energiezuinige airconditioning die geen gebruik maakt van F-gassen.

CBS: Helft Nederlanders ziet aardgasvrij zitten

04.06.2021 | Nieuws

Het CBS heeft cijfers bekendgemaakt die laten zien hoe Nederlanders tegenover klimaatverandering en de energietransitie staan. Bijna de helft van inwoners boven de 18 jaar geeft aan voorstander te zijn van minderen met aardgas.

De warmtetransitie op bedrijventerreinen: gaat het lukken?

04.06.2021 | Actueel

Als er één ding zeker is bij bedrijventerreinen, dan is het dat er veel potentieel is aan warmte- en koudevraag en –aanbod. Het is dan ook op zijn minst opmerkelijk te noemen dat deze terreinen in eerste instantie niet waren meegenomen in het energietransitieplan voor de gebouwde omgeving.

Utrechtse proefboring voor landelijk geothermie-onderzoek

03.06.2021 | Nieuws

Energie Beheer Nederland gaat binnen enkele jaren een proefboring uitvoeren in de gemeente Utrecht, De Bilt of Zeist om nader onderzoek te doen naar de mogelijkheden van aardwarmte.

De Thuisklusser: drie generaties op één terrein leven off-grid

03.06.2021 | 't Hoekje

Vaak hoor je dat het huis van de schilder niet altijd goed in de lak staat en de aannemer zijn eigen woning laat versloffen. Deze vooroordelen zijn zeker niet van toepassing op de hoofdpersoon uit de rubriek ‘de thuisklusser’.

Techniek Nederland waarschuwt: ‘Installateur, let op je rendement’

02.06.2021 | Nieuws

Een onderzoek van Techniek Nederland laat een verontrustend beeld zien. Bijna alle installateurs hebben te maken met prijsstijgingen en langere levertijden. Bovendien verwachten de meeste ondernemers dat het eind van die ontwikkeling nog niet in zicht is.

Vattenfall wil eerste Nederlandse E-boiler in Diemen bouwen

01.06.2021 | Nieuws

Het besluit om de elektrische boiler in Diemen te gaan bouwen is nog niet definitief, die beslissing wordt medio 2022 genomen. Als de uitkomst positief is, kan de grote E-boiler in 2024 in gebruik genomen worden, dat meldt Warmtenetwerk.

Energieverbruik uit biomassa met 10 procent gestegen

01.06.2021 | Nieuws

Vorig jaar is het energieverbruik uit biomassa met 10 procent gestegen ten opzichte van 2019, dat blijkt uit cijfers van het CBS. Het aandeel van alle vormen van hernieuwbare energie in Nederland steeg in 2020 ook tot een nieuwe recordhoogte van 11,1 procent, toch is dit niet genoeg.

‘Veilige klimaattechniek draait altijd om maatwerk’

01.06.2021 | Interview

Om explosies te voorkomen of de kans hierop zoveel mogelijk te beperken, werkt Horos zoveel mogelijk met explosieveilige uitvoeringen. Het bedrijf adviseert, levert en installeert installaties voor ieder soort binnenklimaat.

Regeljungle installatiebranche vraagt om goede gids op certificeringsgebied

01.06.2021 | Column

Toen ik als teamleider installatie en fabrikanten bij Kiwa werd gevraagd om een column te schrijven voor Warmte365 ontging de ironie me niet. Want bij Warmte365 ligt de focus op duurzaamheid en slimme innovaties op dit gebied, terwijl de grootste uitdaging waarmee we de komende tijd bij Kiwa te maken krijgen, draait om doodgewone ouderwetse gasverbrandingstoestellen.

Whiskystokerij destilleert met aquathermie

31.05.2021 | Nieuws

De Japanse brouwer Shin Group maakte bekend een whiskystokerij te zullen bouwen. Voor de distillatie zal aquathermische warmte uit het nabijgelegen Kanose-gebied worden gebruikt.

‘Forse subsidie in beginfase goedkoper op lange termijn’

31.05.2021 | Analyse

Dat concluderen onderzoekers van het Rochester Institute of Technology in hun studie What is the optimal subsidy for residential solar? De hoge kosten in de beginfase worden ruimschoots gecompenseerd door toekomstige besparingen, waardoor hogere subsidies uiteindelijk de goedkopere optie blijkt.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu