Nieuws

Conflict onderstreept belang energietransitie

28.02.2022 | Nieuws

Als iets de afgelopen dagen pijnlijk duidelijk is geworden, is het de afhankelijkheid van Europa van Russisch aardgas. Uiteindelijk zal de energietransitie de afhankelijkheid verminderen, maar dat gaat nog wel even duren.

Zo check je een warmtenet op gebreken

28.02.2022 | Actueel

Heb je je ooit afgevraagd hoe je erachter komt of een warmtenet functioneert zoals dat moet en geen onregelmatigheden vertoond? Dat kan alleen vanuit de lucht met speciale infraroodcamera’s.

TNO werkt aan een breed toepasbare warmtepomp

25.02.2022 | Nieuws

TNO doet onderzoek naar een breed inzetbaar warmtepompsysteem. De pomp moet uit restwarmte stoom van 100 tot 200 graden Celsius kunnen maken, schrijft K&L. De afgelopen tien jaar telde TNO zeven projecten waarbij onderzoek gedaan werd naar een marktvriendelijke compressiewarmtepomp.

Zien kantooreigenaren de urgentie van energielabel C wel?

25.02.2022 | Interview

We schrijven februari 2022, nog een jaar en dan moeten heel wat kantoorpanden flinke stappen hebben gemaakt in duurzaamheid. Ze moeten dan, zoals wellicht iedereen in deze sector al weet, in elk geval energielabel C hebben en in 2030 moeten ze zijn doorgestroomd naar label A.

Hoekstra: ‘Energieboycot behoort tot de mogelijkheden’

24.02.2022 | Nieuws

In Nederland gaan verschillende stemmen op om Russische energie te boycotten in reactie op Russische invasie in Oekraïne. Wopke Hoekstra, minister van Buitenlandse Zaken, zegt dat dit tot de mogelijkheden behoort.

SKID’S als oplossing voor technisch personeelstekort

24.02.2022 | Innovatie

Rensa Verwarming en Ventilatie werd ruim 65 jaar geleden opgericht en neemt als technische groothandel een vooraanstaande plaats in op de markt van verwarming en ventilatie.

Geit in de tuin: Rob Kleinlugtenbelt van IF

24.02.2022 | 't Hoekje

Pas toen een van onze collega's al jaren bij Solar Solutions International had gewerkt, ontdekten wij dat zij een geit in haar kleine Amsterdamse stadstuin had lopen.

Hittelabel voor woningen kan doden voorkomen

23.02.2022 | Nieuws

Onderzoekers van het Nationaal Kennis- en Innovatieprogramma Water en Klimaat (NKWK) vinden dat corporaties, zorginstellingen en gemeenten een nieuw hittelabel moeten invoeren, schrijft Stadszaken.

Duitsland schort ingebruikname Nord Stream 2 opnieuw op

23.02.2022 | Actueel

In reactie op de erkenning van de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loehansk door de Russische president Vladimir Poetin, heeft de Duitse bondskanselier Olaf Scholz verklaard dat Nord Stream 2 voorlopig niet in gebruik genomen zal worden.

Tweede Kamer neemt nieuw vergunningenstelsel voor geothermie aan

22.02.2022 | Nieuws

De Mijnbouwwet is met een meerderheid van stemmen aangenomen, dat meldt Geothermie Nederland. Belangrijke amendementen voor de geothermiesector over de toewijzing zoekgebied, evaluatie van de wet binnen drie jaar en het overgangsrecht voor houders van een opsporingsvergunning zijn aangenomen.

21 februari: de dag dat de duurzame energie ‘op’ is

22.02.2022 | Nieuws

Als we alle groen opgewekte energie in één keer gebruiken in Nederland, zou de gehele voorraad op 21 februari op zijn. Om bewustzijn te creëren heeft de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) deze dag uitgeroepen tot ‘Green Energy Day’ meldt de website.

Duurzaam door data

22.02.2022 | Column

Er is veel aandacht voor het verduurzamen van gebouwen, onder meer door het toepassen van elektrische warmtepompen. Dat moet ervoor zorgen dat we het energieverbruik en daarmee de CO2-uitstoot tijdens het gebruik kunnen verminderen.

Een gezond binnenklimaat voor iedereen graag

22.02.2022 | Analyse

Nooit eerder was ventilatie zoveel in het nieuws als de afgelopen tijd. En als je aan de gemiddelde Nederlander vraagt wat hij wenst: een gezond binnenklimaat of een energiezuinig huis, is de kans groot dat hij voor het eerste kiest.

Wijzigingen Mijnbouwwet inzake geothermie besproken

21.02.2022 | Nieuws

Donderdag vond het plenaire Kamerdebat plaats over de wijziging van de Mijnbouwwet, specifiek over de aanpassing van het vergunningsstelsel voor het opsporen en winnen van aardwarmte.

Kleinbehuisde klant? Dan is deze warmtepomp interessant

21.02.2022 | Interview

Ze hebben hem al jaar en dag naar volle tevredenheid in de handel en hij heeft bijna geen introductie meer nodig: de Aquarea Monobloc warmtepomp van Panasonic. Hij is plug-and-play installeerbaar en vooral heel handig voor kleinbehuisde klanten.

140 Belgische huishoudens testen zelf of woning geschikt is voor warmtepomp

18.02.2022 | Nieuws

Een 140-tal gezinnen in Mechelen doet de komende twee weken mee aan de '50 graden-test'. Door de temperatuur van hun verwarmingsketel een tijdje te verlagen, kunnen ze onderzoeken of hun woning al geschikt is voor een warmtepomp of extra isolatie nodig heeft.

Hier lopen warmtenetten en geothermieprojecten tegenaan

18.02.2022 | Actueel

Tijdens het derde webinar in de reeks Partners in energie-uitdagingen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) werd er gesproken over de pijnpunten bij het aanleggen van een warmtenet en de hulpvraag aan de overheid voor geothermie.

Bitcoins mijnen met geothermische energie

17.02.2022 | Nieuws

Mexicaanse miljardair Ricardo Salinas Pliego wil grootschalig Bitcoins mijnen in Mexico met geothermische energie. Door gebruik te maken van de energie die wordt opgewekt door de geothermische centrale van Domo San Pedro in Mexico, hoopt Pliego zijn vermogen verder uit te breiden, schrijft ThinkGeoEnergy.

Huh? Teake dacht dat hij lekker bezig was

17.02.2022 | 't Hoekje

In de rubriek 'Huh?' plaatsen wij berichten waarvan je denkt 'dit kan niet waar zijn'. Stel: je bent als installatiebedrijf lekker groen bezig.

Tonzon onderzocht effectiviteit met warmtecamera

17.02.2022 | Actueel

Vloerverwarming wordt vaak geprezen als een duurzame oplossing. Maar met vloerverwarming alleen ben je er nog niet. Toch is niet elke partij zich daarvan bewust.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu