Nieuws

Recordkrapte op de arbeidsmarkt bedreigt energietransitie

21.04.2022 | Nieuws

Het historisch grote tekort aan personeel blijkt steeds meer een struikelblok voor het slagen van de energietransitie. Van de vacatures die te maken hebben met de energietransitie is maar liefst 36 procent onvervulbaar, zo berekende het Economisch Bureau van ABN AMRO.

Earth Day: Vijf manieren om je footprint te verkleinen

21.04.2022 | 't Hoekje

Morgen vieren we de 51e verjaardag van de Earth Day, dé dag waarop we alles vieren dat de aarde te bieden heeft. Ook een dag om ons als mens extra te realiseren hoezeer we de aarde nodig hebben.

Warmtenet blijkt anderhalf keer goedkoper dan cv op aardgas

21.04.2022 | Nieuws

Klanten van warmtenetten zijn op dit moment veel goedkoper uit dan mensen met nieuwe gascontracten. Een nieuw gascontract in maart bleek gemiddeld anderhalf keer zo duur als een warmtecontract, zo analyseerde onderzoeksbureau DWA.

De runner-up van de Duurzaam Verwarmd Innovation Award 2022: Thermaflex

21.04.2022 | Innovatie

Waar Resolar er met zijn O'so Easy zonneboiler vandoor ging met de Best Innovation Award tijdens de vakbeurs Duurzaam Verwarmd, was er ook een zeer geschikte runner-up: de kant-en-klare voorgeïsoleerde buis, inclusief fittingen, voor Monobloc warmtepompen van Thermaflex.

Geen btw-nultarief voor warmtepompen

20.04.2022 | Nieuws

Per 1 januari wordt de btw op zonnepanelen 0 procent. Dit geldt niet voor thuisbatterijen en warmtepompen. Het ministerie van Financiën is een internetconsultatie gestart over het voorstel voor de toepassing van een btw-nultarief op de levering en installatie van zonnepanelen op of in de onmiddellijke nabijheid van woningen, schrijft Overheid.

Aanzienlijk deel Groeifonds naar klimaatmaatregelen

20.04.2022 | Nieuws

Een groot deel van de 6,3 miljard euro die het kabinet beschikbaar stelt in de tweede ronde van het Nationaal Groeifonds is bestemd voor projecten die relevant zijn voor de afspraken in het Klimaatakkoord.

Europese Commissie wil F-gassen versneld terugfaseren

20.04.2022 | Actueel

Onlangs publiceerde de Europese Commissie zijn voorstel voor de herziening van de F-gassenverordening. Het voorstel bevat verschillende voorstellen om gefluoreerde broeikasgassen in warmtepompen dit decennium te verbieden en ligt nu ter consultatie bij het Europees Parlement en de Raad van Ministers van de Europese Unie.

Ook Metaalunie akkoord met nieuwe cao

19.04.2022 | Nieuws

Werkgevers en vakbonden waren onlangs al tot een akkoord gekomen voor nieuwe cao’s in de sector Metaal & Techniek. De grootste werkgeversorganisatie, de Metaalunie, had zijn handtekening toen nog niet gezet onder het akkoord.

VVD en D66 willen 8 gigawatt groene waterstof in 2030

19.04.2022 | Nieuws

De Tweede Kamerfracties van VVD en D66 hebben zeer ambitieuze groene waterstofplannen voorgelegd aan Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, dat meldt NRC.

Warmtenetten, klaar voor opschaling?

19.04.2022 | Column

Er is alweer een derde ronde proeftuinen van het Programma Aardgasvrije Wijken bekend gemaakt. Fantastisch, met in totaal zo’n zestig proeftuinen zijn we nu echt ‘op stoom’.

Aardgas als politiek instrument, dat vraagt ook om een geopolitieke strategie

19.04.2022 | Analyse

De afgelopen maanden heeft er zich een perfect storm ontwikkeld op de energiemarkt, waardoor de prijzen voor onder andere gas en elektriciteit enorm gestegen zijn.

‘De Amsterdamse BENG-norm is nog een tikje strenger’

18.04.2022 | Interview

Tijdens het congres Duurzaam Bouwen op de beurs Duurzaam Verwarmd sprak Marieke van Doorninck, wethouder ruimtelijke ontwikkeling en duurzaamheid van de gemeente Amsterdam.

Hoe kun je uit de voeten met vloerverwarming?

15.04.2022 | Innovatie

De naam WARP Systems gonst inmiddels maanden over de Nederlandse ether. Middels een radioreclame bereikt het Zuid-Hollandse bedrijf het hele land. Toch blijft algemeen directeur Joop Voogd altijd kritisch kijken naar zijn product.

Resolar wint Duurzaam Verwarmd Innovation Award 2022

14.04.2022 | Actueel

Resolar is de winnaar geworden van de Best Innovation Award tijdens de vakbeurs Duurzaam Verwarmd. De O'so Easy zonneboiler werd door de jury beoordeeld als een “gemakkelijk te installeren zonneboiler”.

Duurzaam Verwarmd 2022 in vijf foto

14.04.2022 | 't Hoekje

Van 12 tot en met 14 april stond Expo Haarlemmermeer in het teken van de energietransitie. Grote spelers uit de verduurzamingssector kwamen bijeen in Expo Haarlemmermeer om kennis en innovaties voor het voetlicht te doen treden.

‘De knelpunten van de warmtetransitie kunnen niet wachten, we moeten nú aan de slag’

13.04.2022 | Seminar

Onlangs organiseerde Branchevereniging Bodemenergie de themamiddag Duurzaamheid Dendert Door. Hierop kwam onder andere de stand van zaken en te verwachte ontwikkelingen met betrekking tot het klimaatakkoord en de warmtetransitie aan bod.

Duurzaam Verwarmd 2022 is van start

12.04.2022 | Actueel

Het is dinsdag 12 april, het is heerlijk warm en de parkeerplaats in Haarlemmermeer stroomt langzaam vol. Het is tijd voor het startschot van drie geweldige dagen op de beurs.

Met infraroodpanelen van het gas af

12.04.2022 | Nieuws

Een huis volledig verwarmen met infrarode verwarmingspanelen is heel goed mogelijk zegt Greeniuz, een bedrijf gespecialiseerd in de productie van geavanceerde infrarode verwarmingspanelen.

Waterpompen?

12.04.2022 | Column

Woningcorporaties zijn dé startmotor van het klimaatakkoord. Als verhuurder van 30 procent van de Nederlandse woningvoorraad kunnen zij in één klap grote impact maken op de verduurzaming van huurwoningen, zo is het idee.

Record: 54 procent gebruikte energie uit hernieuwbare bronnen

11.04.2022 | Nieuws

Uit cijfers van Energieopwek.nl, een samenwerkingsverband van Tennet, de Gasunie en Netbeheer Nederland, blijkt dat afgelopen week meer dan de helft van alle gebruikte elektriciteit uit hernieuwbare bronnen kwam.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu