Nieuws

IEA eist keuzes van internationale gemeenschap

18.05.2021 | Nieuws

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) zegt in zijn nieuwste rapport dat er wereldwijd radicale keuzes gemaakt moeten worden om de klimaatdoelen van Parijs te halen.

De aarde, bron voor betaalbare warmte

18.05.2021 | Column

Je hoeft de radio of TV maar aan te zetten en de discussie gaat over de energietransitie. Gemeenten zijn momenteel hun warmtevisies aan het opstellen, waarin ze ingaan op hoe ze de komende decennia hun burgers en bedrijven duurzaam warm gaan houden.

De vliegende start van SpeedComfort

18.05.2021 | Interview

“Een jongen uit mijn netwerk heeft altijd duizenden ideeën, ik heb er maar eens een opgepakt en uitgewerkt.” Toen Pieter van der Ploeg besloot om de radiatorventilator te bouwen had hij niet durven dromen dat het zo’n succes zou worden.

Winactie april: winnaar bekend

18.05.2021 | Nieuws

April deed wat 'ie wil, en wij dus ook! In april maakten onze LinkedIn-volgers kans op een gepersonaliseerde messenset. De winnaar van deze actie is Erwin Smits geworden.

Nederlandsche Bank pleit voor duidelijker klimaatbeleid vanwege financieringsmogelijkheiden

17.05.2021 | Nieuws

Door een te hoog risico en een te laag rendement wordt er te zuinig geïnvesteerd in duurzame projecten, meent De Nederlandsche Bank (DNB). Hierdoor zouden onze klimaatdoelen weleens in gevaar kunnen komen, is te lezen in een rapport van een onderzoeksbureau.

“Overstap op waterstof is slechtste voor klimaat”

17.05.2021 | Nieuws

Duitse wetenschappers waarschuwen voor de gevolgen van stoken op waterstof. Huizen hebben veel meer baat bij warmtepompen. In zijn column in Trouw behandelt Vincent Dekker het imago van waterstof, dat volgens hem teveel wordt toegejuicht.

Superbatterij met basalt werkt als straalkachel

17.05.2021 | Innovatie

Cees van Nimwegen (77) is uitvinder en slaat energie op in stenen. Zijn systeem valt op door zijn eenvoud. Met basalt, metaal en steenwol als hoofdingrediënten bouwde hij een zeer doeltreffende superbatterij.

FNV presenteert groene toekomstschets voor Tata Steel

14.05.2021 | Nieuws

Om een kleine 40.000 banen én de staalindustrie voor de Nederlandse economie te behouden heeft FNV een verduurzamingsplan voor Tata Steel gepresenteerd, dat meldt NRC.

Natuurlijke koudemiddelen in warmtepompen afhankelijk van situatie

14.05.2021 | Actueel

De warmtepomp speelt een grote rol binnen de transitie naar duurzame energie. Maar zelfs deze pomp heeft nog terrein te winnen op het gebied van verduurzaming. Met welke natuurlijke koudemiddelen kan het apparaat goed functioneren en tegelijkertijd de ecologische voetafdruk verder verminderen? Tijdens een webinar over het gebruik van natuurlijke koudemiddelen zijn de belangrijkste bevindingen uit het rapport over dit onderwerp gepresenteerd door partijen die eraan mee hebben gewerkt.

Geen jeuk bij installeren Master ISO AKS Demper

13.05.2021 | Innovatie

Viel ventilatie voorheen nog wel eens onder de afdeling ‘sluitpost’, sinds corona wordt het uitermate serieus genomen. Henry Kale, accountmanager bij Panflex, specialist in flexibele rookafvoersystemen en ventilatieslangen, vertelt dat ontwikkelingen een enorme vlucht hebben genomen.

Dagboek van een installateur

13.05.2021 | 't Hoekje

Zo nu en dan tref je als installateur dingen aan die een soort plaatsvervangende schaamte opwekken. In een klein cafétje moest ik een paar dingen inspecteren.

Prefab integraalvloer moet woningbouw versnellen

12.05.2021 | Nieuws

We moeten sneller bouwen maar hebben te weinig handjes om dat voor elkaar te krijgen. VBI, producent van vloersystemen, ontwikkelde een prefab-vloeroplossing waar de technische installaties al in zitten om de bouw van seriematige, grondgebonden woningen te versnellen.

Met geld EU groeifonds en herstelfonds zijn doelen te halen

12.05.2021 | Nieuws

Al vaker kwam De Nederlandsche Bank (DNB) met ongevraagd advies richting Den Haag. Naar aanleiding van een onderzoek dat vandaag verschijnt, meldt de NRC hun visie op het klimaatbeleid: “Nederland loopt achter bij de gestelde klimaatdoelen.

Duitsland scherpt klimaatdoelen aan, wat doet Nederland?

12.05.2021 | Analyse

De hoogste rechtelijke macht in Duitsland besloot dat het land zijn klimaatdoelstellingen scherper moet stellen. Nog geen week later had de Duitse regering dit gerealiseerd.

Bodemenergie risico voor kwaliteit drinkwater

11.05.2021 | Nieuws

Door boringen voor bodemenergie loopt het diepe grondwater in Nederland, waar op veel plaatsen drinkwater uit wordt gewonnen, loopt het risico vervuild te raken.

DDA: “Datacenters draaien 80 à 85% op luchtkoeling”

11.05.2021 | Analyse

Datacenters staan volop in de belangstelling. Je kunt de krant niet openslaan of er staat een artikel over het opkopen van enorme hoeveelheden duurzame energie, restwarmte die verloren zou gaan en zorgen over exorbitant watergebruik.

‘Baas in Eigen Huis’ – De energietransitie op zijn Hollands

11.05.2021 | Column

Eind maart werd bekend dat Nederland weer een plekje is gestegen op de ranglijst van landen met de meest gelukkige inwoners, het World Happiness Report. Nederland bezet inmiddels de vijfde plek en moet alleen nog vier Scandinavische landen voor zich dulden.

EnergieCoalitie brengt technisch personeel naar warmtesector

10.05.2021 | Nieuws

De groeiende behoefte aan technisch personeel in de duurzame warmtesector heeft geleid tot de gloednieuwe EnergieCoalitie. Deze stichting gaat de instroom van professionals bevorderen.

Vertraagt verwendheid Nederlander de energietransitie?

10.05.2021 | Interview

Sinds begin dit jaar is Ernst Japikse voorzitter van de Stichting Warmtenetwerk. Maar de afgelopen jaren draaide hij al warm in deze sector. Hij legt uit waarom het niet erg is dat de overgang op duurzame warmte nog financieel onaantrekkelijk lijkt.

Nieuwe cv gereed voor pure waterstof

07.05.2021 | Nieuws

De eerste generatie waterstofketels zijn over een paar jaar al aan te schaffen als het aan Remeha ligt. Ook is het voor bestaande ketels al goed mogelijk om een verduurzamingsslag te maken zonder enige aanpassing: in de toekomst zou er tot 20 procent waterstof bij het gas kunnen worden gemengd, zonder dat de ketel hieronder leidt.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu