Nieuws

Solargevel verwarmt tapwater voor

26.03.2021 | Actueel

Voorverwarming van water voor ruimteverwarming of warm tapwaterbereiding levert een substantiële bijdrage aan de energiebesparing. In moderne, goed geïsoleerde woningen met warmteterugwinning uit ventilatie, kan het energiegebruik van de warmtapwaterbereider oplopen tot circa 60 procent van het totale gebruik.

Brussel wil aardgas duurzame brandstof noemen

25.03.2021 | Actueel

Terwijl heel Nederland zich moet voorbereiden om van het gas af te gaan meldt de NOS, naar aanleiding van een uitgelekt plan, dat de Europese Commissie overweegt hypermoderne aardgascentrales het stempel ‘groene onderneming’ te geven.

Warme billen op Drents terras

25.03.2021 | Nieuws

We kennen het allemaal van lang vervlogen tijden toen we nog wel eens op het terras zaten: zit je net lekker achter je biertje, gaat de zon weg en krijg je het koud.

Warmte Powervrouw: Gina Bijnen

25.03.2021 | 't Hoekje

Al meer dan de helft van haar leven bevindt Gina Bijnen zich in de warmtebranche, in eerste instantie bij een elektrotechnische groothandel, om uiteindelijk neer te strijken bij ebm-papst.

Duurzaam verwarmd zonder warmtepomp of andere installatie

24.03.2021 | Nieuws

Voor huiseigenaren die hun woning duurzaam willen verwarmen, wordt al snel de warmtepomp aangewezen als uitkomst. Maar is zo’n pomp wel nodig voor een vooruitstrevende woning? Theo Smidt denkt daar kritisch over na in zijn onlangs verschenen boek 'Eenvoudig duurzaam bouwen'.

Wat zijn de risico

24.03.2021 | Analyse

Dat de binnenkant van de aarde pittig warm is, is welbekend. Ook weten steeds meer consumenten dat die ondergrondse warmte het bovengronds aangenaam kan maken. Hoe zit het nu met de ontwikkeling van geothermie in ons land? We spraken Radboud Vorage, voorzitter van Geothermie Nederland, over de kansen maar ook de risico’s van geothermie.

Ventilatierobot Droid Robin houdt klimaat in klas gezond

23.03.2021 | Nieuws

De nieuwe ventilatiekast op basisschool Henri Dunant in Wijk aan Aalburg heeft niet alleen een functie, maar ook een naam. Droid Robin is een semi-permanente ventilatie-oplossing die binnen een halve dag een gezond binnenklimaat verzorgt in ruimte als klaslokalen.

Wie is de monteur van de toekomst?

23.03.2021 | Column

De monteur van de toekomst, deze term roept meteen vragen op. Wie is dat? Waar halen we die vandaan?  En wat moet hij/zij kunnen? Als instructeur installatietechniek bij opleidingsbedrijf IW Noord-Holland stel ik mijzelf die vraag regelmatig.

Welke warmtepompen voldoen aan de geluidsnorm?

23.03.2021 | Actueel

Per 1 april worden de geluidsnormen met betrekking tot buiten opgestelde warmtepompen en airco’s een slag strenger. We gaan in meerdere stukken dieper in op wat de norm inhoudt, de gevolgen voor de markt en de doelmatigheid.

Appartementen verwarmd met ijs

22.03.2021 | Nieuws

Het klinkt onlogisch, je woning verwarmen met ijs. Toch wordt dit de realiteit voor 37 woonzorgappartementen die worden gebouwd in Rosmalen. Zij krijgen een betonnen vat vol met ijs onder hun appartementencomplex om hun woning te verwarmen, meldt het Algemeen Dagblad.

De toekomst van het net volgens Liander

22.03.2021 | Analyse

Voor netbeheerder Liander is het cruciaal om goed in te spelen op de opwek en het verbruik van energie in de toekomst. Helemaal nu er steeds meer vraag ontstaat door bijvoorbeeld het gebruik van warmtepompen.

Prijs nieuwbouwhuizen matig beinvloed door BENG-norm

19.03.2021 | Nieuws

Begin van dit jaar werden er kamervragen ingediend over de kostenstijging die ontstaat door de BENG-norm. De kosten van nieuwbouwwoningen zouden met maar liefst 16% stijgen werd berekend.

TKI Urban Energy: spijtvrije na-isolatie

19.03.2021 | Actueel

TKI Urban Energy heeft op 16 maart een webinar georganiseerd over spijtvrije na-isolatie. Verschillende leveranciers vertellen over de producten die zij aanbieden waarmee woningen een verduurzamingsslag kunnen maken.

Twee wijken gaan

18.03.2021 | Nieuws

Overheden en diverse partijen uit de sector hebben onlangs de afspraak ‘H2-wijken: Naar praktische toepassing van waterstof als warmtevoorziening in woonwijken' gesloten, staat te lezen in een persbericht van de Rijksoverheid.

Delftse startup laat huishouden verwarmen met eigen afvalwater

18.03.2021 | Innovatie

Een startup in Delft wil warm water niet onbenut in het riool laten verdwijnen. De HeatCycle is een warmterugwinsysteem dat warmte onttrekt uit afvalwater. Kleine startups maken er een sport van om alle natuurlijk ontstane warmte te kunnen benutten.

Microwave als nieuw alternatief

18.03.2021 | Nieuws

Heat Wavy, het bedrijf achter de microwave-boiler, ziet deze als een simpele uitstootvrije vervanging van gasboilers. Op dit moment ontwikkelen ze prototypes, die ze in 2022 verwachten te kunnen testen in huishoudens.

De thuisklusser

18.03.2021 | 't Hoekje

Vaak hoor je dat het huis van de schilder niet altijd goed in de verf staat en de aannemer zijn eigen woning laat versloffen. Deze vooroordelen zijn zeker niet van toepassing op de hoofdpersoon uit de rubriek ‘de thuisklusser’.

“Opschalen voor gasvrij vereist andere aanpak”

17.03.2021 | Actueel

Pessimistische geluiden bij de NOS over aardgasvrij Nederland: het zou allemaal te langzaam gaan, doelen worden niet gehaald en het kost de burger teveel geld. Is het echt zo slecht gesteld met het overschakelen naar gasvrij of valt het eigenlijk wel mee? We spraken erover met Maurice van Rees, onderzoeker bij Dutch New Energy Research en Marjan Minnesma van Thuisbaas, een expertisecentrum over duurzaam wonen zonder aardgas.

‘Geef elk huishouden 2000 euro’

16.03.2021 | Nieuws

Natuur & Milieu, Koninklijk Bouwend Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie, Energie-Nederland en de Consumentenbond willen dat er een ‘isolatievoucher’ geïntroduceerd wordt als onderdeel van het Nationaal Isolatie Programma, staat te lezen op www.

De stille opmars van PVT panelen als bron voor de warmtepomp

16.03.2021 | Column

De interesse vanuit de markt voor PVT-panelen, zowel bij particulieren als projectontwikkelende bouwers en wooncorporaties, is het afgelopen jaar fors toegenomen.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu