Nieuws

Kabinet kijkt naar mogelijkheid loskoppelen prijs warmtenet van gasprijs

04.02.2022 | Nieuws

Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten laat weten dat het kabinet kijkt naar de mogelijkheid om de prijs van een warmtenet los te koppelen van de gasprijs.

Met deze tools kunnen bedrijven hun reductiedoelen halen

04.02.2022 | Actueel

Ondernemers, bedrijven en andere instanties worden met de klimaatdoelstellingen in het achterhoofd gestimuleerd om een verduurzamingsslag te maken in hun bedrijf.

Hoge gasprijs zorgt voor megawinst Shell

03.02.2022 | Nieuws

In 2021 heeft het Britse olieconcern Shell een winst gemaakt van 20 miljard dollar, dit komt neer op zo’n 17,8 miljard euro, meldt de NOS. De megawinst komt voort uit de historisch hoge prijs voor onder andere gas en olie.

Aardgasloze nieuwbouw in 2021 groeit naar 90,6 procent

03.02.2022 | Nieuws

In 2021 liep het percentage nieuwbouw zonder aardgasaansluiting in Nederland op tot 90,6 procent in de verzorgingsgebieden van netbeheerders Liander, Enexis Netbeheer en Stedin.

Hoe zit het met ventilatie op Nederlandse scholen?

03.02.2022 | Innovatie

Per dag produceert een mens tussen de een à twee liter vocht. Dus in ruimtes waar veel mensen verkeren is een goede ventilatie van belang om dat vocht af te voeren.

Elke week een makkelijke manier om te verduurzamen

03.02.2022 | 't Hoekje

De eerste maand van 2022 zit erop. Heb jij al je goede voornemens al opgegeven? Of gaat het gezond eten en meer bewegen je nog goed af? Wie op zoek is naar laaghangend fruit op het gebied van egostrelen, self-care en besparing, kan zijn hart ophalen met 52 Weken Duurzaam.

26 blije buren isoleren 1.200 vierkante meter aan spouwmuur

02.02.2022 | Nieuws

Adriaan Switjink kun je erbij hebben als buurman én als voorbeeld hoe verduurzamen ook kan. Toen de buren van de Kempstraat 23 in Haarlem in de buurt-WhatsAppgroep meldden dat ze gingen isoleren, besloot Switjink eens te kijken wie er nog meer mee wilden doen.

Welke kabinetsleden gaan wat doen voor de energietransitie?

02.02.2022 | Analyse

Enige tijd geleden is de portefeuilleverdeling van het kabinet Rutte IV bekendgemaakt. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) maakte een overzichtelijke schema van de bewindspersonen die aan de slag gaan met de energietransitie.

Van deur tot deur om warmtenet van de grond te krijgen

01.02.2022 | Nieuws

Communicatie bij het aansluiten van een wijk op een warmtenet blijkt zeer belangrijk. Er zijn veel broodjes aap die in de rondte gaan bij de inwoners. In Sliedrecht-Oost gaat projectleider voor de gemeente Lucien van der Plaats bij de bewoners langs om het miljoenenproject van de grond te krijgen, schrijft Rijnmond Nieuws.

Warmte op st(r)oom

01.02.2022 | Column

Het is inmiddels alom bekend, we gaan van het gas af. Dit besluit was moeilijk en heeft de nodige tijd gekost, maar de uitvoering ervan en zal ook veel tijd nemen.

Moeten CO2-melders verplicht worden op scholen?

01.02.2022 | Analyse

Wie kan zich de geur niet herinneren van zijn oude school op een regenachtige dag? Een muffe, vochtige lucht die ergens in het midden hangt tussen natte pubersokken en vochtige regenpakken.

Rolf Heynen verlaat Good! en DNE Research bij tienjarig jubileum

01.02.2022 | Interview

Deze maand markeert een bijzonder moment voor Good! Events & Media, het moederbedrijf van Warmte365 en vakbeurs Duurzaam Verwarmd. Precies tien jaar geleden begonnen oprichters Peter Groot, Henriette Vrisekoop en Rolf Heynen in Heerhugowaard.

Klimaatplannen vragen 1,1 miljard euro extra

31.01.2022 | Nieuws

Een verhoging van 1,1 miljard euro van de Nederlandse afdracht aan de Europese Unie, dat is wat het gaat kosten, wanneer besloten wordt om het Social Climate Fund (SCF) onderdeel te maken van het Meerjarig Financieel Kader (MFK).

Wat hebben woningcorporaties nodig om de startmotor van de warmtetransitie te zijn?

31.01.2022 | Analyse

Omdat woningcorporaties 30 procent van de Nederlandse woningvoorraad bezitten worden zij door het Rijk gezien als dé startmotor van de warmtetransitie. In deel een en twee van deze serie over de verduurzaming van woningcorporatiewoningen kon je al lezen dat dit geen eenvoudige opgave is.

Wordt een biertje in de kroeg duurder door de gasprijzen?

28.01.2022 | Nieuws

De horeca is dolblij met de heropening, maar waarschuwt wel voor een domper. Als gevolg van de fors stijgende energieprijzen, stijgen de prijzen van eten en drinken noodgedwongen mee, schrijft Nu.

‘Warmteopslag is cruciaal voor het laten slagen van de warmtetransitie’

28.01.2022 | Seminar

Enige tijd geleden organiseerde branchevereniging Bodemenergie Nederland de online themamiddag Energietransitie: denken in de breedte én diepte waarin verschillende sprekers de potentie van bodemenergie verder uitdiepten.

Kabinet bereidt zich voor op gastekort met noodscenario

27.01.2022 | Nieuws

Zelfs nu er momenteel nog geen indicatie is van een gastekort, zal het kabinet een plan opstellen met maatregelen voor het geval dat een gastekort wordt veroorzaakt door de situatie tussen Rusland en Oekraïne.

De thuisklusser: Ron Hartog

27.01.2022 | 't Hoekje

Vaak hoor je dat het huis van de schilder niet altijd goed in de lak staat en de aannemer zijn eigen woning laat versloffen. Deze vooroordelen zijn zeker niet van toepassing op de hoofdpersoon uit de rubriek ‘de thuisklusser’.

Kan de houtkachel in de ban of is hij juist nodig door de hoge gasprijs?

27.01.2022 | Actueel

Geven de stookalerts voldoende lucht of is het einde van de houtkachel in aantocht? Er is veel te zeggen voor het stoken op hout met de huidige gasprijzen, maar of het voordeel opbokst tegen de grote hoeveelheid fijnstof die de kachel produceert is nog maar de vraag.

TNO test warmtewingevel

26.01.2022 | Nieuws

Huizen met grote raampartijen op het zuiden vangen veel warmte. TNO is nu een pilot begonnen met zes huizen in Eindhoven en Helmond om deze warmte in te zetten om het huis te verwarmen via een warmtepomp.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu