Nieuws

Dagboek van een installateur

28.01.2021 | 't Hoekje

Wie geen fouten maakt leert niks Toen ik jonger was werkte ik als loodgieter voor een Alkmaars loodgietersbedrijf. Alles wat ik kan heb ik daar geleerd van oudere collega’s.

Aandeel

27.01.2021 | Nieuws

Nederland is in 2020 fors meer gebruik gaan maken van zogenaamd groen gas, zo meldt Netbeheer Nederland. Het aandeel van deze duurzame variant van aardgas bedroeg vorig jaar 196 miljoen kuub (gelijk aan 1.

Warmtepomp krijgt universele, digitale tweeling

27.01.2021 | Innovatie

Over een jaar of drie moet ‘ie klaar zijn voor gebruik: een universele digitale tweeling voor de grootschalige warmtepomp. Hiermee kan je de werking van je pomp volgen, defecten vroegtijdig opsporen én aanpassingen testen voordat je die op de daadwerkelijke pomp doorvoert.

Sociale huur in Amsterdam voorzien van blauwgroene daken

26.01.2021 | Nieuws

In Amsterdam worden sociale huurwoningen in verschillende wijken voorzien van een blauwgroen dak. Dit houdt in dat de daken voorzien worden van planten met daaronder water, om de huizen te kunnen koelen tijdens warme zomerdagen.

Warmtebatterijen: is de grote doorbraak nu echt begonnen?

26.01.2021 | Column

Blokje hout erbij. Even oppoken. De vlammen stijgen weer op en de warmte komt me tegemoet. Daar gaan we! Warmtebatterijen! Een ‘hot topic’, zogezegd.

De kritiek op de kritiek op de proeftuinen

26.01.2021 | Actueel

Deze week verschenen er in de media verschillende stukken waarin kritiek werd geuit op het tempo waarop huizen in Nederland van het aardgas worden gehaald. Ironisch genoeg verscheen er vervolgens kritiek op de kritiek.

Personeelstekort installatiebranche verdubbelt

25.01.2021 | Nieuws

Een tekort aan 40.000 vakmensen in de installatiebranche, daarvoor waarschuwt Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland. Het tekort in de branche zal de komende drie tot vijf jaar verdubbelen als er niets gebeurt, valt te lezen in De Telegraaf.

“Docent installatietechniek is de leukste baan ter wereld”

25.01.2021 | Interview

Dik 32 jaar ervaring én de leukste baan ter wereld heeft hij. Erik Vellema ademt installatietechniek en heeft de gave dit goed over te brengen op anderen.

Bodemenergie tot op de bodem uitgezocht

22.01.2021 | Analyse

De komende weken brengen we in samenwerking met Dutch New Energy Research uiteenlopende soorten warmtebronnen voor warmtenetten in kaart. We behandelen de opwekking en de voor- en nadelen die hiermee gepaard gaan.

Tienduizenden corporatiewoningen duurzaam verwarmd

21.01.2021 | Nieuws

Ook de woningcorporaties dragen hun steen bij in de verduurzaming van hun sociale huurwoningen. In 2020 werden bij veel huurders zonnepanelen, een hoogrendementsketel of warmtepomp aangesloten en  werden veel huizen beter geïsoleerd.

Ministerie van EZ: ‘Stimuleer omscholing naar technische beroepen’

21.01.2021 | Nieuws

“We moeten veel meer aandacht besteden aan de verduurzamingsopgave om de Nederlandse economie en het verdienvermogen toekomstbestendig te maken. We staan hierbij voor de uitdaging om de doelen op de korte en de lange termijn beter bij elkaar te brengen”, schrijft secretaris-generaal Lidewijde Ongering van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in haar nieuwjaarsartikel.

Warmte Powervrouw: Amber Harms

21.01.2021 | 't Hoekje

Op 5 januari spreek ik met Amber Harms, tijdens haar eerste werkdag bij Monarch. Het is voor haar geen onbekende omgeving. Het bedrijf is in handen van haar ouders.

Groene waterstof over 10 jaar nog flink duurder dan aardgas

20.01.2021 | Nieuws

Groene waterstof is een veelbelovende oplossing om de uitstoot van CO2 fors te verminderen. Maar de verwachte prijs in de toekomst laat minder mooie beloftes zien, zo blijkt uit een rapport uitgebracht door ABN AMRO.

Tips van een Deense warmtenet-expert

20.01.2021 | Analyse

Daar waar bijna heel Nederland zit aangesloten op het gas, is het voor Denemarken de normaalste zaak van de wereld om aangesloten te zijn op een warmtenet. Meer dan 80% van de bevolking gebruikt hier geen gas om hun huis te verwarmen.

19.01.2021 | Nieuws

De doelstelling om minstens dertigduizend bestaande woningen gasloos te maken voor de verkiezingen gaan we bij lange na niet halen. Ondanks nieuwe programma’s van het ministerie blijft de teller vlak voor de verkiezingen op een schamele achtduizend woningen steken.

Van ePC naar BENG; maar hoe zit het met een gezond binnenklimaat?

19.01.2021 | Column

Een nieuw jaar, een nieuw platform en een andere wereld. Onze vurige wens voor 2021: snel door zonder de ellende en belemmeringen van Covid 19. Laten we ons hier maar richten op de nieuwe wereld van de normering en ons daar in 2021 groen en geel aan gaan ergeren.

35% meer aanvragen particuliere subsidie warmtepompen

19.01.2021 | Actueel

Er is in 2020 aanzienlijk minder budget aangevraagd voor het zakelijk subsidiëren van duurzame warmtesystemen. Van de 100 miljoen euro die beschikbaar werd gesteld is er 70,2 miljoen euro aangevraagd.

Kritiek op trage ontwikkeling aardgasvrije huizen

18.01.2021 | Nieuws

In de Volkskrant wordt de functionaliteit van de proeftuinen op de hak genomen. Een stuk, waarvan de titel “Na twee jaar experimenteren in ‘aardgasvrije wijken’ zijn slechts 206 huizen van het gas af” luidt, levert kritiek op het uitblijven van aardgasvrije woningen.

Van gas naar warmtepomp, Intergas beweegt soepel mee

18.01.2021 | Interview

De verwarmingsmarkt is de afgelopen jaren ongekend veranderd. Daar waar eerst nog drie grote bedrijven over waren gebleven die onze HR-ketels leverden, zijn er nu alleen al honderden leveranciers van warmtepompen.

Utrechters pleiten voor wering houtkachels

15.01.2021 | Nieuws

Al 40 jaar wonen Maarten en Tiny van Schaik in het Utrechtse plaatsje Woerden. Hoewel het woonplezier hen niet op kan, onder meer door het prachtige uitzicht, zit er een keerzijde aan het geluk.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu