Nieuws

Minister Dijkgraaf bezoekt ROC van Twente om technisch personeelstekort

31.03.2022 | Nieuws

Afgelopen maandag bezocht Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, onderwijsinstellingen ROC van Twente, Saxion en de Universiteit Twente.

Eneco nieuwe partner in groene waterstof consortium NortH2

31.03.2022 | Nieuws

Eneco zal als investment partner toetreden tot het consortium NortH2. De stap is onderdeel van het One Planet Plan, dat stelt dat Eneco klimaatneutraal wil zijn in 2035.

Kleine beurs, maar hoge energierekening? FIXbrigade schiet te hulp

31.03.2022 | 't Hoekje

De eerste stap naar het verlagen van de energierekening is het isoleren van de woning. Isoleren hoeft over het algemeen niet duur te zijn, maar voor mensen met een kleine beurs is dit vaak toch een grote opgave.

Westpoort Warmte ging naar 50.000 woningen in 22 jaar

31.03.2022 | Innovatie

Warmtebedrijven zijn er in vele soorten en maten. In het noordwestelijke deel van Amsterdam opereert Westpoort Warmte. In 2000 begonnen als publiek-private pionier en nu, na 22 jaar, voor de uitdaging om in veel minder tijd veel méér woningen aan te sluiten op het warmtenet.

Warmtepomp van 8 megawatt voor Berlijn

30.03.2022 | Nieuws

Vattenfall en Siemens Energy bouwen een 8 megawatt warmtepomp voor een stadsverwarmingsproject in Berlijn, aldus PV Magazine. De faciliteit zal worden aangedreven door wind- en zonne-energie.

Koudemiddelen: Het klimaat en onze gezondheid als verdienmodel?

30.03.2022 | Analyse

Voor warmtepompfabrikanten is de keuze voor een koudemiddel een cruciale factor die het ontwerp en de componentkeuze voor een warmtepomp bepalen. De Europese F-gassen verordening bepaalt dat de productie van synthetische koudemiddelen (HFK) met een significant broeikaseffect worden teruggefaseerd.

Kabinet wil deel coronamiljarden inzetten voor hybride warmtepompen

29.03.2022 | Nieuws

Als laatste Europees land heeft Nederland een plan ingediend bij de Europese Commissie om aanspraak te maken op 4,7 miljard euro uit het Europese coronaherstelfonds, dat schrijft NRC.

6 procent btw op warmtepompen in België

29.03.2022 | Nieuws

Het voorstel van de Belgische minister van Financiën, Vincent van Peteghem, om het btw-tarief voor warmtepompen, zonneboilers, zonnepanelen en zonnecollectoren te verlagen van 21 naar 6 procent is goedgekeurd door de ministerraad, schrijft Het Nieuwsblad.

Energiebesparing bedrijven komt slecht van de grond

29.03.2022 | Nieuws

Al sinds 1993 zijn bedrijven verplicht energie te besparen en sinds 2019 hebben de bedrijven informatieplicht. Maar aangezien er niet gehandhaafd werd en er niet duidelijk is welke bedrijven onder de regelgeving vallen en hoeveel bedrijven er in gebreke blijven, komt de besparing niet van de grond, aldus NU.

De staat van de geothermiesector

29.03.2022 | Column

Het zal niemand ontgaan zijn, de oorlog in Oekraïne heeft er voor gezorgd dat de energiemarkt op hol geslagen is. Dit alles werpt ook een nieuw licht op de energietransitie en op de bronnen die in de energiemix van de toekomst zitten.

De Jonge: ‘Verwarmings- en koelinstallaties worden niet uitgesloten van renovatieregeling’

29.03.2022 | Actueel

Even leek het erop dat verwarmings- en koelingsinstallaties uitgezonderd zouden worden van de verplichting tot het opwekken van hernieuwbare energie bij een ingrijpende renovatie.

EU-regeringen gaan gezamelijk gas inkopen

28.03.2022 | Nieuws

Vrijdagavond zijn de 27 EU-lidstaten het na lange onderhandelingen eens geworden over een reeks maatregelen om de hoge energieprijzen te drukken. Gas gaat op vrijwillige basis gezamenlijk ingekocht worden.

Radiatorfolie op de grasmat

28.03.2022 | Nieuws

Op de grasmat van het Olympisch Stadion in Amsterdam geen wedstrijd maar gratis radiatorfolie. In de strijd tegen het gebruik van fossiele brandstoffen kon iedereen die wat nodig had, een paar meter afknippen.

‘Voor een hoger tempo van de warmtetransitie moet er meer standaardisering komen’

28.03.2022 | Interview

Sinds 2018 merkt Triodos Bank een sterk toenemende interesse in duurzame warmteoplossingen, vertelt teammanager Energie en Klimaat Harold Hofenk. In tegenstelling tot projecten met zonne- en windenergie – die de bank ook financiert – is de warmtebusinesscase nog minder ver ontwikkeld.

Wij Techniek: ‘Volop kansen voor zij-instromers in de technische installatiebranche’

25.03.2022 | Nieuws

Uit het rapport Prognose werkgelegenheid in de Technische installatiebranche en instroom vanuit het onderwijs van Wij Techniek wordt het beeld opnieuw bevestigd: de technische installatiebranche biedt enorme mogelijkheden, maar groeit niet hard genoeg.

Het Wijkkompas zorgt voor een gedeelde taal bij het verduurzamen van wijken

25.03.2022 | Analyse

Als een gemeente zijn wijken wil gaan verduurzamen via de wijkaanpak komt er veel op ze af. Dan is het goed te weten dat het Wijkkompas bestaat. Want als alle gemeenten voor zichzelf het wiel gaan uitvinden dan zou dat doodzonde zijn.

Geothermie Nederland: ‘Projecten in de knel door gestegen marktprijzen’

24.03.2022 | Nieuws

In een position paper aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft Geothermie Nederland uiteengezet wat er zou moeten gebeuren om de stagnatie van de groei van geothermieprojecten in 2020 en 2021 om te zetten in groei.

Tijd voor tegengas: zondag 27 maart is DAGtegenGAS

24.03.2022 | 't Hoekje

Zondag 27 maart is het tijd voor tegengas tegen de afhankelijkheid van (Russische) fossiele brandstoffen. De dag is in het leven geroepen door een groep experts uit de energiewereld.

Waar moet je op letten bij vloerverwarming?

24.03.2022 | Innovatie

Vloerverwarming is hot. Althans, niet extreem hot, want met een lage water aanvoertemperatuur, zoals je bij een warmtepomp krijgt, geeft de toekomstbestendige vloerverwarming al heel wat comfort.

Maandelijks wisselende prijzen bij variabel Eneco-contract

23.03.2022 | Nieuws

Klanten van Eneco die vanaf 1 april een nieuw variabel contract afsluiten krijgen te maken met maandelijks wisselende prijzen, schrijft de NOS. Als de prijzen voor gas en stroom flink verschillen met de maand ervoor, wordt ook het maandbedrag aangepast.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu