Nieuws

‘Duurzame technieken moeten meer samenwerken voor de energietransitie’

26.10.2021 | Interview

Frank Agterberg, voorzitter van Bodemenergie Nederland, kijkt in een tweeluik met Warmte365 naar de toekomst van de warmtepomp. In deel 1 ging hij in op de omschakeling van nieuwbouw naar bestaande bouw, in dit tweede deel staan de techniek en het technische personeel centraal.

Warmtenetten in de transitie: een eerlijke deal?

26.10.2021 | Column

Dat warmtenetten een positieve bijdrage kunnen leveren aan de transitie in de gebouwde omgeving staat als een paal boven water. Maar wat minder helder is, is onder welke voorwaarden ze zowel voor het klimaat als voor de eindgebruiker een goede deal zijn.

Ombudsman:

25.10.2021 | Nieuws

Nationale ombudsman Reinier van Zutphen heeft in een rapport geadviseerd om het aardgevingsgebied in Groningen waar gas wordt gewonnen aan te merken als crisisgebied, dat meldt Nu.

‘Als je de markt wilt veranderen moet je niet het beste jongetje van de klas willen zijn’

25.10.2021 | Interview

In het Warmtepomp Trendrapport 2021 liet Ildert Burghout, manager marketing & demand planning van Panasonic, zijn licht schijnen over de warmtepompmarkt. Volgens hem is de overheid de doorslaggevende factor voor het blijvende succes van de warmtepomp.

VK wil 68 procent minder CO2-uitstoot in 2030

22.10.2021 | Nieuws

Twee weken voor het begin van de Klimaatconferentie van Glasgow (COP26) heeft premier Boris Johnson de Net Zero Strategy: Build Back Greener bekendgemaakt. Het land zet in op verregaande elektrificatie, waterstof en innovatie, door middel van grotere opwek van kern- en hernieuwbare energie.

Een historisch pand verduurzamen

22.10.2021 | Seminar

In Nederland hebben ruim 100.000 woningen een monumentenstatus en dat zijn meestal niet de meest energiezuinige panden. Er gelden andere regels voor monumenten en energielabels heb je hier niet nodig.

Grote warmtenetten besparen 60 procent CO2-emissie

21.10.2021 | Nieuws

Uit onderzoek van het Expertise Centrum Warmte blijkt dat grote warmtenetten 60 procent in CO2-emissie besparen ten opzichte van een cv-ketel – wat het referentiepunt is.

Duurzame jonge talenten: Auke de Vries (DeWarmte)

21.10.2021 | 't Hoekje

In 2050 moeten een kleine zeven miljoen woningen en een miljoen andere gebouwen aardgasvrij zijn. Waar er in de beginfase werd ingezet op het grootschalig omzetten van wijken en gebieden naar aardgasvrije alternatieven, komt er nu steeds meer aandacht voor maatwerk.

Boerderij uit 1597 kan zonder gas dankzij zonneboiler

21.10.2021 | Innovatie

Techniq Energy combineert alle duurzame opwekkers en verwarmers. Vanuit hun eigen merknaam hebben ze een zonneboiler uitgebracht, die op de vakbeurs Duurzaam Verwarmd werd gepresenteerd.

Isolatiebedrijven negeren regels purschuim

20.10.2021 | Nieuws

Cobouw heeft onderzoek gedaan naar de mate waarin bedrijven zich aan de vorig jaar aangescherpte regels houden rondom de veiligheid van gespoten purschuim. Hieruit is gebleken dat een aantal bedrijven de regels aan hun laars lappen, bijvoorbeeld door bewoners tijdens de werkzaamheden aanwezig te laten zijn.

Het verband tussen de prijs van duurzame warmte en gas

20.10.2021 | Actueel

De prijs van gas neemt de laatste weken rare wendingen. Door het 'niet meer dan anders'-principe schiet de rekening voor huishoudens die ’s winters warm blijven dankzij een warmtenet mogelijk net zo hard mee de lucht in.

NVDE: ‘compensatiepakket voor hoge gasprijs is verstandig’

19.10.2021 | Nieuws

Het kabinet kondigde onlangs een aantal maatregelen aan om huishoudens en bedrijven tijdelijk te compenseren voor de hoge aardgasprijs. De belastingteruggaaf wordt verhoogd, er komen aanvullende subsidies voor isolatie, de energiebelastingen worden tijdelijk gewijzigd en kwetsbare huishoudens worden ondersteund.

‘Zet Nationaal Groeifonds in voor een CO2-arme economie’

19.10.2021 | Nieuws

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur heeft onlangs besloten een ongevraagd advies uit te brengen over het Nationaal Groeifonds, ook wel bekend als het Wopke-Wiebes-Fonds.

Voorkomen is beter dan genezen

19.10.2021 | Column

We kennen ze allemaal, de verhalen uit de media over het buitendeel van de warmtepomp die zo’n herrie maakt of misschien heb je zelf een buurman die helemaal trots is op zijn of haar warmtepomp maar jij zit met de decibels die om je oren vliegen of misschien is dit omgedraaid.

Den Haag wil nu ook SDE-schotten om de warmtetransitie te versnellen

19.10.2021 | Actueel

In een recent tweeminutendebat Klimaat en energie dienden de Tweede Kamerleden Tom van der Lee (GroenLinks) en Joris Thijssen (PvdA) een motie in waarin ze de regering oproepen om de positie van warmte binnen de SDE++ beter te waarborgen.

Meer inzicht in warmtetransitie door Warmteprojectentool en onderzoek

18.10.2021 | Actueel

De laatste jaren worden langzaamaan meer en meer woningen van het gas af worden gehaald met behulp van een warmtenet. Maar wat kost dat, en wat levert het op? Tijdens het event Nieuwe handvatten en tools voor gemeenten en warmtesector, georganiseerd door Stichting Warmtenetwerk gingen sprekers dieper in op de ontwikkelingen van de laatste maanden, en werd tevens een bijzondere tool gelanceerd.

Kabinet compenseert stijging gasprijs met 400 euro per huishouden

15.10.2021 | Nieuws

Het kabinet gaat huishoudens die door de stijging van de gasprijs gedupeerd zijn compenseren met gemiddeld ruim 400 euro. Dit gebeurt voornamelijk door de energiebelasting te verlagen.

Power-to-Industry-coalitie:

15.10.2021 | Nieuws

Een coalitie van bedrijven en belangenbehartigers uit de energiesector, genaamd de Power-to-Industry-coalitie, presenteert de Oproep Elektrificatie van de Industrie.

Aardgasvrije wijken met aquathermie

15.10.2021 | Seminar

Een van de sprekers op Duurzaam Verwarmd was Rik van den Oever, specialist aquathermie bij VHGM. Hij vertelde over de laatste ontwikkelingen van aquathermie in het Programma Aardgasvrije Wijken.

Hoge gasprijs zorgt voor meer steun energietransitie

14.10.2021 | Nieuws

Volgens zeven op de tien Nederlanders moet de Nederlandse regering veel meer doen op het gebied van de energietransitie. Helaas biedt de huidige kabinetsformatie maar weinig hoop.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu