Nieuws

De wachttijd voor een warmtepomp loopt op tot negen maanden

23.03.2022 | Nieuws

Het is geen geheim meer te noemen. De vraag naar warmtepompen gaat door het dak. En dat heeft meerdere oorzaken, waarbij het lijkt dat de oorlog in Oekraïne de meeste mensen heeft wakker geschud.

Ventilatienormen: Een hoog energielabel of een gezond binnenklimaat?

23.03.2022 | Analyse

“Nee”, is het vrij duidelijke antwoord van Rob Verbrugge, directeur Verbrugge Klimaatadvies, op de vraag of de Nederlandse ventilatienormen toereikend zijn voor de gezondheid.

Staatstoezicht op de Mijnen raadt extra gaswinning Groningen af

22.03.2022 | Nieuws

Het opschalen van gaswinning in Groningen wordt "niet aangemoedigd" vanuit een veiligheidsstandpunt. Dat er voor dit jaar hooguit een gelimiteerde extra productie nodig is om tegenvallers op te vangen, is volgens het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) “goed nieuws”, melden zij in een adviesrapport.

Warmteoplossingen krijgen meer ruimte door enorm SDE++-budget

22.03.2022 | Actueel

28 juni wordt de volgende ronde van de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) opengesteld met een budget van maar liefst 13 miljard euro.

Schudden drie rampen ons nu eindelijk wakker?

22.03.2022 | Column

Hoe langer ik in de energietransitie werk, hoe meer ik me realiseer dat we grote rampen nodig hebben om dat te doen wat we eigenlijk al lang weten wat we moeten doen.

Gasgebruik particulier lager door besparing

21.03.2022 | Nieuws

Consumenten hebben in de eerste maanden van 2022 zo’n 15 procent minder gas gebruikt dan het jaar ervoor. De oorzaak hiervan is deels dat de winter minder koud is dan het jaar ervoor, maar ook de hoge energieprijzen spelen een rol, stelt de NOS dat navraag deed bij meerdere energiemaatschappijen.

Hoe voldoe je aan de geluidsnorm bij het plaatsen van een warmtepomp?

21.03.2022 | Actueel

De warmtepomp is zeer in trek. De buitenunit van een warmtepomp, en overigens ook van een airco, moet met aandacht geplaatst worden. Sinds een jaar gelden er nieuwe eisen voor het geluidsniveau dat een systeem produceert, om mogelijke geluidsoverlast richting omwonenden te voorkomen.

SDE++-budget verhoogd naar 13 miljard euro

18.03.2022 | Nieuws

Op 28 juni wordt de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) voor dit jaar weer opengesteld. De Rijksoverheid laat weten dat er als gevolg van de hoge CO2-prijs en het extra budget vanuit het vorige kabinet een openstellingsbudget van 13 miljard euro beschikbaar is.

Schiphol zet verwarming lager om gas te besparen

18.03.2022 | Nieuws

Schiphol sluit zich aan bij de beweging om de verwarming een paar graden lager te zetten. De temperatuur is met 1 graad Celsius verlaagd in de terminal en het hoofdkantoor.

18.03.2022 | Actueel

Aan nieuwe gebouwen worden steeds striktere eisen gehangen. Hoe zorg je dat je na de eerste heipaal niet direct je plannen moet omgooien? Joost Straat spreekt over het onderwerp op vakbeurs Duurzaam Verwarmd.

Europees akkoord over CO2-grensheffing

17.03.2022 | Nieuws

De EU-ministers van Financiën hebben een akkoord bereikt over het invoeren van een CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism), of CO2-grensheffing. CBAM gaat gelden voor producten en stoffen uit landen waar minder milieu- en klimaateisen zijn dan in de Europese Unie.

Installatiemonitor: ‘Hybride warmtepomp interessante optie, maar niet dé oplossing’

17.03.2022 | Nieuws

Tijdens het project Installatiemonitor werden twee jaar lang, de prestaties van met name hybride warmtepompen in woningen gemonitord. Nu de eindrapportage van het adviesbureau BDH gepubliceerd is, kunnen er lessen geleerd worden van de conclusies.

Warmte Powervrouw: Marjan Paulusma (Technea)

17.03.2022 | 't Hoekje

Marjan Paulusma, productspecialist bij Technea, werd geboren in Terwispel, een klein dorpje in Friesland. Ondanks de lange route die ze aflegde om te komen waar ze nu staat, woont ze daar nog steeds pal naast.

De voordelen van convectoren ten opzichte van vloerverwarming

17.03.2022 | Innovatie

In nieuwbouw wordt in principe altijd vloerverwarming toegepast. Dit gebeurt omdat het prijstechnisch interessant is en omdat het een bepaald comfort geeft. Er kleven echter ook een aantal nadelen aan, vertelt Jan-Willem Plukaard, verkoopleider Nederland bij Radson.

CO2-uitstoot weer omhoog, Urgenda-vonnis niet nageleefd

16.03.2022 | Nieuws

Terwijl Nederland in Glasgow afgelopen november heeft getekend voor 65 procent minder uitstoot in 2030 en de regering 55 procent als officieel doel heeft tonen de nieuwe voorlopige cijfers met betrekking tot de CO2-uitstoot in 2021 dat de uitstoot weer omhoog is gegaan.

Hoe besparen we 5 miljard kubieke meter aan Russisch gas?

16.03.2022 | Nieuws

Wetenschappers, energie-experts en een groot aantal organisaties deden gisteren een oproep aan het kabinet om een samenwerkingsverband van burgers, bedrijven en overheid te starten om samen evenveel olie en gas te besparen als de totale Russische import, schrijft NU.

Nationale Woon- en Bouwagenda betekent ook nóg grotere vraag naar warmtepompen

16.03.2022 | Actueel

Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, heeft de belangrijkste punten van zijn Nationale Woon- en Bouwagenda gepresenteerd in een brief aan de Tweede Kamer.

Meer gas uit Groningen, maar minder dan eerder aangekondigd

15.03.2022 | Nieuws

Gezien het onder druk staan van de leveringszekerheid van gas en het zoeken naar alternatieven laten Hans Vijlbrief, staatssecretaris van Mijnbouw, en Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, weten dat het kabinet inzet op meer gas uit Groningen, meer opslag en een grotere import van vloeibaar gas (LNG) dit jaar, schrijft de NOS.

Vertraagde vergunningverlening zit geothermie in de weg

15.03.2022 | Nieuws

De potentie van aardwarmte is groot. Toch bleef de productie van aardwarmte in 2021 nagenoeg gelijk ten opzichte van 2020. Er werd in 2021 6,4 petajoule warmte geproduceerd ten opzichte van 6,2 petajoule in 2020, blijkt uit cijfers van Geothermie Nederland.

De warmtepomp is de onbetwiste opvolger van de hr-ketel

15.03.2022 | Column

Sinds 1 juli 2018 mogen nieuwbouwwoningen niet meer op het gasnet worden aangesloten. Dat was aanvankelijk even wennen, maar uiteindelijk heeft de warmtepomp in de nieuwbouwsector de gasgestookte hr-ketel toch betrekkelijk snel en geruisloos opgevolgd.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu