Nieuws

Warmte powervrouw: Arwen Willemsen

04.03.2021 | 't Hoekje

Arwen Willemsen kreeg duurzaamheid met de paplepel ingegoten, maar was lange tijd niet zeker wat voor baan ze zichzelf zag hebben. Na jaren in verschillende landen uiteenlopende functies te hebben bekleed, streek ze neer in Nederland om omhoog te klimmen bij Tonzon.

Kan warmte uit Brennerpas Innsbruck verwarmen?

03.03.2021 | Nieuws

Het drainagewater van de spoortunnel onder de Brennerpas wordt mogelijk gebruikt voor het verwarmen en koelen van huizen of zelfs hele stadsdelen in Innsbruck. Een onderzoeksteam onder leiding van de Technische Universiteit Graz is de mogelijkheden aan het onderzoeken, zo schrijft Think Geoenergy.

Nijmegen verwarmd met hondenpoep

03.03.2021 | Nieuws

Heb jij je weleens afgevraagd wat er met de hondenpoep die je weggooit in de speciale hondenpoepafvalbakken gebeurt? In de buurt Nijmegen zocht het uit. En wat blijkt? De poep wordt gebruikt om in de regio huizen en bedrijven te verwarmen.

Vijf dingen die installateurs moeten weten over hun klant

03.03.2021 | Analyse

"We weten allemaal dat we moeten meedoen aan de energietransitie, maar mag dat alsjeblieft met zo min mogelijk gedoe?" Zo denken consumenten volgens nieuw onderzoek van Delta-EE, een Europees onderzoeksbureau op het gebied van de energietransitie.

EIB: “Een huis aardgasvrij maken kost 40.000 euro”

02.03.2021 | Nieuws

Volgens een berekening van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) kost het aardgasvrij maken van een woning gemiddeld 40.000 euro. De helft van dit bedrag zou niet terug te verdienen zijn door lagere energiekosten, beweert de Telegraaf.

Een aardgasvrije limerick voor Den Haag

02.03.2021 | Column

De kranten staat er richting de verkiezingen vol mee. De rijksoverheid moet zich meer gaan bemoeien met aardgasvrij en de energietransitie, want anders gaat het hem niet worden.

De verkiezingen: het kostenplaatje en de rol in Europa

02.03.2021 | Actueel

In de aanloop naar de verkiezingen spraken we met Agnes Mulder (CDA), Joris Thijssen (PvdA), Matthijs Sienot (D66), Mark Harbers (VVD), Tom van der Lee (GroenLinks) en Sandra Beckerman (SP) over een aantal duurzame onderwerpen.

PBL presenteert doorrekening politieke partijen

01.03.2021 | Nieuws

Planbureau voor de Leefomgeving presenteert een analyse van de verkiezingsprogramma’s van een aantal grote partijen. Alle partijen hebben grote plannen met betrekking tot het thema leefomgeving maar hebben hier diverse ideeën over.

Tweede Kamer schrapt subsidies biomassa tot nader orde

01.03.2021 | Nieuws

Biomassa ligt onder vuur, zo blijft nu ook uit de politiek. De meerderheid van de tweede kamer eist dat er geen nieuwe subsidies worden uitgedeeld tot het kabinet met een afbouwplan komt.

“Per 1 juli ook digitaal energielabel”

01.03.2021 | Interview

Sinds 1 januari is het nieuwe energielabel ingegaan. Voor een paar honderd euro komt een energieadviseur langs om je woning een letter toe te kennen die aangeeft hoe energiezuinig je huis is.

TNO stelt nieuwe aanpak voor: “Energietransitie gebouwde omgeving kan sneller en goedkoper”

26.02.2021 | Nieuws

TNO heeft een paper gepubliceerd waarin zij een nieuwe aanpak, een zogeheten "contingenten-aanpak" voorstellen voor de energietransitie. De transitie in de gebouwde omgeving gaat volgens hen te langzaam, waardoor de klimaatdoelen voor 2050 niet gehaald dreigen te worden.

Panasonic’s Nanoe X technologie bewijst zich als virusdodend en veilig

26.02.2021 | Actueel

Hoewel de functie van Nanoe X momenteel relevanter dan ooit is, is de innovatieve luchtreiniging van Panasonic het resultaat van jarenlang onderzoek. Michael Maessen, Key Accountmanager, vertelt in een webinar hoe de technologie in elkaar zit.

All electric, óók voor oude huizen

25.02.2021 | Nieuws

In het AD vertelt Jan van der Meer, GroenLinks-politicus, gedeputeerde in Gelderland met energie en klimaat in zijn portefeuille, waarom hij besloot om zijn bovenwoning uit 1909 zelf aardgasvrij te maken.

Alle handen zijn nodig in de techniek

25.02.2021 | Actueel

Het kabinet trekt het enorme bedrag van 8,5 miljard euro uit voor het wegwerken van de achterstanden in het onderwijs.  "Maar waar blijft de impuls voor het techniekonderwijs?" vraagt Doekle Terpstra van Techniek Nederland zich af.

De thuisklusser: Mandy Feller en Mike Houtman

25.02.2021 | 't Hoekje

Vaak hoor je dat het huis van de schilder niet altijd goed in de lak staat en de aannemer zijn eigen woning laat versloffen. Deze vooroordelen zijn zeker niet van toepassing op de hoofdpersoon uit de rubriek ‘de thuisklusser’.

Subsidie voor ventilatie schoolgebouwen bijna op

24.02.2021 | Nieuws

De subsidieregeling waarmee gemeenten de ventilatie van hun schoolgebouwen kunnen aanpakken, is al een goed eind op, zo meldt de Algemene Onderwijsbond. Na zes weken zijn 547 aanvragen binnen gekomen, samen goed voor 82 van de beschikbare 100 miljoen euro.

Miljoenen huishoudens pakken verwarming of isolatie aan

24.02.2021 | Nieuws

In 2020 heeft 51% van de Nederlanders duurzame aanpassingen aan de woning gedaan of laten uitvoeren. Dit komt neer op ruim vier miljoen huishoudens die hun woning hebben verduurzaamd, zo meldt marktonderzoeker Multiscope.

Duurzaam Verwarmd verplaatst naar september

24.02.2021 | Nieuws

Vakbeurs Duurzaam Verwarmd en vakbeurs Solar Solutions International zullen dit jaar plaats vinden van dinsdag 28 tot en met donderdag 30 september 2021, in de gebruikelijke locatie Expo Haarlemmermeer.

De verkiezingen: duurzaam verwarmen

24.02.2021 | Actueel

17 maart zijn de verkiezingen. Wij spraken daarom met Matthijs Sienot (D66), Mark Harbers (VVD), Agnes Mulder (CDA), Joris Thijssen (PvdA), Tom van der Lee (GroenLinks) en Sandra Beckerman (SP) over een aantal onderwerpen.

Twents bedrijf test met gasgestookte warmtepomp

23.02.2021 | Nieuws

Een gasgestookte warmtepomp van het Twentse bedrijf Cooll is in een jaren ’60 woning geplaatst om de functionaliteit te kunnen testen. De vervanger van de CV won de wedstrijd ‘Warmtewissel’ van Brabantse woningbouwverenigingen.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu