Nieuws

Meer subsidie voor isolatie en warmtepomp

04.01.2022 | Nieuws

Per 1 januari gelden nieuwe subsidieregels bij het verduurzamen van een woning, schrijft Rijksoverheid.nl. Vanaf die datum krijgt men, bij twee verduurzamingsmaatregelen, niet twintig maar dertig procent van de kosten vergoed.

Warmwateroplossing voor residentiële en industriële behoefte

04.01.2022 | Innovatie

Als men voor thuis of op de werkvloer naar een oplossing voor warm tapwater zoekt, waarmee energie wordt bespaard én je een alles-in-één-unit hebt die bijzonder compact en stil is, dan lijkt het erop dat klimaatbeheersingsbedrijf STULZ Groep daar de oplossing voor heeft.

Ondernemers met het hart op de groene plek

04.01.2022 | Column

Soms verdienen bedrijven een podiumplek. Omdat zij staan voor hun medewerkers; omdat ze verantwoordelijkheid dragen voor de energietransitie; omdat ze innoveren, omdat ze maatschappelijk betrokken zijn.

Ramen, deuren en scholen open

03.01.2022 | Nieuws

De scholen gaan weer open. Het kabinet heeft vandaag besloten dat leerlingen op 10 januari weer fysiek naar school kunnen gaan. Ventilatie in gebouwen speelt een belangrijke rol bij het tegengaan van de verspreiding van het virus.

Aardgas is ‘groen’ volgens Europese Comissie

03.01.2022 | Nieuws

De Europese Commissie heeft vlak voor de jaarwisseling haar voorstel ingediend omtrent investeringen in bepaalde vormen van gas- en kernenergie in de toekomst als ‘groen’ te kwalificeren rondgestuurd.

Hoe Fjernvarme Fyn warmte levert aan 100.000 huishoudens in het Deense Odense

03.01.2022 | Actueel

De Deense Vereniging voor warmtenetten bestaat al sinds 1978. Het ontstaan van de vereniging was een logisch gevolg van de keuze van de Deense overheid tijdens de oliecrisis in de jaren zeventig vol in te zetten op het verwarmen van het land via deze netten.

Winterstop op Warmte365

24.12.2021 | Actueel

Van 25 december tot en met 2 januari verschijnen er geen nieuwe artikelen op Warmte365. De redactie laadt op om duurzame verwarmingsprofessionals in het nieuwe jaar van het laatste nieuws, uitgebreide analyses en bijzondere innovaties te kunnen voorzien.

De bestgelezen artikelen van 2021

23.12.2021 | Actueel

Van superbatterijen tot een tripje naar Zweden: deze artikelen trokken de meeste aandacht tijdens het eerste jaar van Warmte365. 1. Consumentenorganisatie: ‘Elektrische warmtepomp wordt goedkoopste oplossing’ Een studie van de European Consumer Organisation laat zien dat de elektrische warmtepomp de goedkoopste groene verwarmingsoptie in meerdere landen.

ILT handhaaft bij verkopen verwarmingsapparatuur met ander gebruiksdoel

22.12.2021 | Nieuws

Tijdens inspecties van verwarmingsapparatuur constateerde de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) dat sommige aanbieders zoals technische groothandels en webwinkels, verwarmingsapparatuur verkopen die volgens de fabrikant voor een ander gebruiksdoel is gemaakt.

Warmte Powerman: Steven Heshusius (Dutch New Energy Research)

22.12.2021 | 't Hoekje

Naast hoofdonderzoeker van Dutch New Energy Research is Steven Heshusius ook fervent wielrenner. Wat heet, naast het bestuderen van warmtenetten en warmtepompen, maakt hij zelfs kans op de publieksprijs Fietser van het Jaar van Bicycling.

Is

22.12.2021 | Analyse

Het belang en de rol van hybride warmtepompen voor de transitie naar een duurzame gebouwde omgeving is een onderwerp dat tot discussie leidt. Houden ‘hybrides’ die samenwerken met een gasketel ons aan het aardgas, of zijn ze cruciaal voor een succesvolle overgang naar ‘het nieuwe verwarmen’? Rokus Wijbrans, directeur bij CarbonCapital Solutions, ging tijdens zijn presentatie op het Warmtepompcongres in op deze en andere vragen.

TNO en TU Eindhoven krijgen extra miljoenen van EU voor warmtebatterij

21.12.2021 | Nieuws

TNO en TU Eindhoven werken al een tijdje aan de ontwikkeling en het vermarkten van een warmtebatterij voor thuisopslag. Dat harde werk is niet onopgemerkt gebleven en er lijkt nu schot in de zaak meldt DeepResource.

Versnellen

21.12.2021 | Column

Wat vliegt die tijd. Ik ben alweer bijna een jaar ‘onderweg’ als voorzitter van Stichting Warmtenetwerk. Een organisatie die volop in ontwikkeling is, waarin we met onze leden op verschillende manieren samenwerken aan duurzame, collectieve warmte.

Hoe kan bodemenergie dominant worden in de ruimtelijke ordening?

21.12.2021 | Seminar

Onlangs organiseerde branchevereniging Bodemenergie Nederland de online themamiddag Energietransitie: denken in de breedte én diepte waarin verschillende sprekers de potentie van bodemenergie verder uitdiepten.

Is de warmtepasta uit Enschede een wereldwijde gamechanger?

20.12.2021 | Nieuws

Ronald Meijer en Edgar van Hattum doen een grote belofte: een warm huis voor slechts de helft van het geld. Met hun warmtepasta willen ze vanuit Enschede de wereld veroveren, dat schrijft RTV Oost.

Little Lilly meet luchtkwaliteit binnenshuis en vergroot bewustzijn

20.12.2021 | Actueel

Anno 2021 lijkt luchtkwaliteit belangrijker dan ooit. Maar ver voor de coronacrisis ons in een greep hield, terwijl de toename van CO2-uitstoot vaker zijn tol eiste, hield de Vlaamse Alexandra Lybeart zich al bezig met de vraag hoe de consument op een laagdrempelige manier de luchtkwaliteit kan controleren.

Wetsvoorstel warmtetransitie in gebouwde omgeving open voor consultatie

17.12.2021 | Nieuws

Het Rijk heeft het wetsvoorstel gemeentelijke instrumenten warmtetransitie in consultatie gebracht. Dit biedt gemeenten de mogelijkheid om te regelen welke wijken op termijn overstappen op een duurzaam alternatief voor aardgas.

Hoe krijgen we duizend woningen per dag van het gas af?

17.12.2021 | Seminar

Econic is in 2018 gestart met één simpele missie: Een wereld zonder emissie. In 2030 moeten 1,5 miljoen woningen van het gas af. Een snelle rekensom leert dat dat neerkomt op duizend woningen per dag.

New York verbiedt gebruik van aardgas bij constructie nieuwe gebouwen

16.12.2021 | Nieuws

New York City wordt de grootste stad van de VS die het gebruik van aardgas zal verbieden in de constructie van nieuwe gebouwen. Een zet die de ontwikkeling en bouw van onroerend goed in de grootste stad van de natie aanzienlijk zal beïnvloeden, zo meldt The New York Times.

Er is een regeerakkoord, wat staat de warmtesector te wachten?

16.12.2021 | Analyse

Woensdag 15 december kwam het verlossende bericht dat er na 274 dagen een regeerakkoord was bereikt door VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Het kabinet komt met een breed pakket maatregelen om onder aanvoering van een minister van Klimaat en Energie tenminste 55 procent CO2-reductie in 2030 mogelijk te maken.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu