Nieuws

Winactie voor verduurzamers

16.12.2021 | 't Hoekje

Ben jij iemand die regelmatig bezig is de wereld een beetje groener te maken? Ligt je dak vol zonnepanelen? Heb je net een warmtepomp aangeschaft? Staat je kachel laag en heb je een dikke trui aan? Of ruim je buiten altijd op wat een ander laat liggen? Dan is deze winactie voor jou! Want al weten we dat jij dat doet om de planeet en de toekomstige generaties te helpen, je mag best een keer een schouderklopje hebben.

Voorwaarden MOOI-subsidie 2022 gepubliceerd

15.12.2021 | Nieuws

Onlangs zijn de vernieuwde voorwaarden voor de Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI)-subsidie ronde in 2022 gepubliceerd in de Staatscourant.

200 miljard euro voor renovatie slecht geïsoleerde gebouwen

15.12.2021 | Nieuws

De Europese Commissie maakt vandaag bekend 200 miljard euro te gaan uittrekken voor de renovatie van woningen en gebouwen met energielabel G, schrijft de NOS. Vanaf 2030 mogen panden dit minst zuinige label niet meer hebben.

Energietransitie in de gebouwde omgeving: waar staan we?

15.12.2021 | Seminar

In verschillende bestuurslagen worden de doelstellingen uit het Klimaatakkoord momenteel omgezet in plannen voor concrete uitvoering. Van welke scenario’s wordt daarbij uitgegaan en welke rol kunnen warmtepompen daarbij spelen? Tijdens het Warmtepompcongres gaf Casper Tigchelaar, onderzoeker bij de afdeling energietransitiestudies van TNO, en betrokken bij het doorberekenen van de plannen van het Planbureau voor de Leefomgeving, een overzicht.

Leveringszekerheid gas niet gegarandeerd

14.12.2021 | Nieuws

Omdat het kabinet de gaslevering overlaat aan de commerciële markt kan het momenteel de leveringszekerheid van gas niet garanderen. Dat brengt vooral onzekerheid met zich mee voor bedrijven zoals de glastuinbouw, zink- en aluminiumfabrieken die gasintensief zijn, schrijft de NOS.

Warmtepomp in Zweden is net zo ingeburgerd als de cv-ketel in Nederland

14.12.2021 | Interview

De eerste warmtepomp werd begin van de twintigste eeuw in Zürich in gebruik genomen. Halverwege de jaren zeventig begon men in Zweden de warmtepomp verder te ontwikkelen en produceren.

Wees voorbereid op de toekomst met de juiste kennis

14.12.2021 | Column

Verandering in het klimaat is ook in ons land steeds duidelijker waarneembaar. Zo kregen we het afgelopen jaar naast tropische temperaturen ook te maken met extreme regenval en overstromingen.

Rotterdam reduceert ruim één miljoen ton CO2

13.12.2021 | Nieuws

De city slogan van Rotterdam is Make it Happen en als je het over de lokale klimaataanpak hebt, dan kan dat wel eens kloppen. De stad heeft in de afgelopen vier jaar ruim 1 miljoen ton CO2 gereduceerd.

Wat kan Nederland leren van Denemarken als het gaat om warmtenetten?

13.12.2021 | Analyse

Warmtelevering via een warmtenet is de meest voorkomende manier van verwarmen in Denemarken. Maar liefst 65 procent van de Deense huishoudens is aangesloten op zo’n net.

Kan geothermie CO2-neutraal worden?

10.12.2021 | Nieuws

Hoewel geothermie een van de schoonste warmtebronnen is, is boren naar aardwarmte niet geheel zonder uitstoot. TNO heeft onderzocht of en hoe de exploitatie van geothermie CO2-neutraal gerealiseerd kan worden.

Kamer wil overprogrammering tegengaan met second opinion

10.12.2021 | Nieuws

Verschillende partijen in de Tweede Kamer pleiten voor een second opinion voorafgaand aan de uitkering van de SDE++-subsidie. Op 9 december dienden vier leden hierover een motie in, waar 14 december over zal worden gestemd.

‘Een hybride oplossing past perfect in de vervangingsmarkt’

10.12.2021 | Seminar

Jeroen Peeters is manager heating bij Daikin en vertelde tijdens zijn seminar op Huis & Energie hoe  belangrijk de invloed van de installateur is bij het inspelen op de vervangingsmarkt.

Rendement warmteleveranciers daalt in 2019 en 2020

09.12.2021 | Nieuws

Over de afgelopen jaren is het gemiddelde financiële rendement van vergunninghoudende warmteleveranciers gedaald. Dit is gebaseerd op de Rendementsmonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor de jaren 2019 en 2020.

TONZON innoveert Thermoskussen en verhoogt isolatiewaarde

09.12.2021 | Innovatie

Dat de thermoskussens van TONZON de laatste veertig jaar menig woning wist te verduurzamen, betekent niet dat oprichter Ton Willemsen achterover kon leunen. Het kan altijd beter volgens hem, en dat moest op een zeker moment ook om aan de eisen voor een subsidie vandaag de dag te kunnen blijven voldoen.

Geit in de tuin: Folkert Struijs van Libra Energy

09.12.2021 | 't Hoekje

Pas toen een van onze collega's al jaren bij Duurzaam Verwarmd & Solar Solutions International had gewerkt, ontdekten wij dat zij een geit in haar kleine Amsterdamse stadstuin had lopen.

Energie-uitwisselingsnet zonder warmtebuffer een succes

08.12.2021 | Nieuws

Een potplantenexporteur, zwembad met sporthal en kindcentrum in Aalsmeer gebruiken naar volle tevredenheid een deel van de beschikbare restwarmte van het nabijgelegen datacenter.

08.12.2021 | Opinie

Een persoonlijk verhaal op deze manier ligt wellicht niet in de lijn der verwachtingen op Warmte365. Maar het is wel een belangrijk verhaal. Het opleiden van nieuwe installateurs is essentieel bij de stappen die we nemen richting de energietransitie.

Warmtepompen op zonne-energie presteren beter dan op propaan

07.12.2021 | Nieuws

Een onderzoeksteam uit de Verenigde Staten en Zweden ontdekte dat, in vergelijking met propaan, een zonne-warmtepomp tot 20 procent kan besparen op prijzen en 30 procent op koolstofemissies, dat meldt PV magazine.

Hekjes moeten voor SDE++ voor warmteprojecten zorgen

07.12.2021 | Actueel

De grote hoeveelheid aanvragen voor de SDE++ zorgen ervoor dat (onder andere) vrijwel alle warmteprojecten naast deze subsidie te grijpen, ten faveure van het afvangen – en met name opslaan – van CO2.

Certificering helpt je een nóg betere monteur te zijn

07.12.2021 | Column

Om het aantal ongelukken door koolmonoxide terug te dringen, mogen werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties vanaf 1 januari 2023 alleen nog worden uitgevoerd door bedrijven die hiervoor gecertificeerd zijn.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu