Nieuws

Musk wil Tesla warmtepompen aanbieden voor thuis

06.12.2021 | Nieuws

Miljardair Elon Musk stelt dat zijn bedrijf, Tesla, de residentiële warmtemarkt gaat betreden, dat schrijft ACHR News. Volgens Musk gaat het bedrijf de apparatuur die het voor elektrische auto’s gebruikt aanpassen voor thuisgebruik.

‘Dit is de volgende industriële revolutie, elektrificatie is echt een immense klus’

06.12.2021 | Analyse

In 2020 was de haven van Rotterdam nog verantwoordelijk voor 13,5 procent van alle Nederlandse CO2-uitstoot. Om ervoor te zorgen dat de haven klimaatneutraal wordt, is elektrificatie volgens Josepha van Kollenburg, directeur van het Fieldlab Industrial Electrification (FLIE), een noodzakelijke stap die nú gezet moet worden.

SDE++: ruim twee keer meer subsidie aangevraagd dan beschikbaar

03.12.2021 | Nieuws

Dilan Yeşilgöz, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de SDE++. Er is voor 12 miljard euro aan SDE-subsidie aangevraagd, terwijl er 5 miljard euro beschikbaar is.

Opleiding installatie hybride warmtepomp aanstaande

03.12.2021 | Nieuws

Installatiebedrijven slaan de handen ineen met Vakschool Technische Installaties (VTI) om een specifieke opleiding voor het installeren van hybride warmtepompen te ontwikkelen.

Moeten we verduurzaming optellen bij de hypotheek?

03.12.2021 | Actueel

De Britse infrastructuurtopman Sir John Armitt deed onlangs de suggestie om de kosten van de warmtepomp bij te schrijven bij de hypotheek. Zou het Nederlanders ook een impuls kunnen geven om de kosten van de warmtepomp of zonnepanelen bij de lening bij de bank bij te schrijven? Romano Hagen, eigenaar van Duurzaam Gefinancierd, denkt dat dit niet de oplossing is voor kleinere bedragen.

Vitens wijst op risico’s bij boringen naar aardwarmte

02.12.2021 | Nieuws

In september concludeerde Staatstoezicht op de Mijnen nog, dat de industriestandaard Duurzaam Putontwerp een gedragscode heeft ontwikkeld die bijdraagt aan een veilige en verantwoorde winning van aardwarmte.

Passief koelen met regenwater

02.12.2021 | Innovatie

We hebben het in overvloed, het is gratis en we doen er verder niets mee: regenwater. Nog steeds gebruiken we drinkwater om onze toiletten mee door te spoelen, onze tuin mee te sproeien of de wasmachine, een verwarmings- of koelingssysteem of sprinklerinstallatie op te laten draaien.

Verbeter de wereld, begin bij je eigen huis

02.12.2021 | 't Hoekje

Er zijn mensen die het verschrikkelijk vinden dat er aardbevingen in Groningen zijn. En er zijn mensen die het vreselijk vinden en dat aangrijpen om hun huis van het gas af te halen.

Onyx kolencentrale in Rotterdam gaat sluiten, wisselende reacties

01.12.2021 | Nieuws

Staatssecretaris Dilan Yeşilgöz heeft besloten steun te verlenen zodat de kolencentrale van Onyx Power in Rotterdam kan sluiten. De eigenaar van de kolencentrale ontvangt maximaal 212,5 miljoen euro subsidie om de centrale volledig te sluiten.

Consumentenorganisatie: ‘Elektrische warmtepomp wordt goedkoopste oplossing’

01.12.2021 | Nieuws

Uit een nieuwe studie, in opdracht van The European Consumer Organisation (BEUC), blijkt dat warmtepompen de meest goedkope groene verwarmingsoptie zal worden voor consumenten.

Remt onderzoek naar geluidshinder de warmtepompsector af?

01.12.2021 | Actueel

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deed 17 november een belangrijke uitspraak. Zij stellen dat er meer onderzoek moet worden verricht naar de blootstelling aan laagfrequent geluid (LFG) en de potentiële gevolgen voor de gezondheid omdat het aantal bronnen de komende jaren flink zal toenemen, mede dankzij de groei van het aantal warmtepompen en airco’s.

Amsterdamse wijken krijgen stadsverwarming

30.11.2021 | Nieuws

Vierduizend Amsterdamse woningen in Nieuw-West en Zuidoost kunnen de komende jaren al van het aardgas af, bericht het Parool. De huurwoningen hoeven niet gerenoveerd te worden, maar krijgen meer isolatie en een aansluiting op het warmtenet.

Bewoners geven de warmtepomp een 8

30.11.2021 | Nieuws

Over het algemeen zijn mensen die hun woning verwarmen met een warmtepomp buitengewoon tevreden, meldt het AD. Het gemiddelde cijfer dat zij toekennen in een enquête van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal is een 8.

Het kan verkeren

30.11.2021 | Column

Nog geen half jaar geleden durfde ik de stelling aan dat de marktpartijen klaar staan om de BV Nederland te helpen bij het afkicken van haar fossiele brandstof verslaving, maar dat onze toekomstige klanten niet staan te trappelen om zich door ons te laten ontzorgen naar een energiezuinige woning.

Waarom de warmtepomp zo populair is in Zweden

30.11.2021 | Analyse

Wat kunnen wij op het gebied van verwarmen leren van Zweden? Dit land loopt lichtjaren voor bij de implementering van warmtepompen. Waar we hier nog druk zijn met het introduceren op grote schaal, zijn de Scandinaviërs inmiddels toe aan de grootschalige vervanging van de eerste generatie.

Emissievrije gascentrale? In Texas kan het

29.11.2021 | Nieuws

De Amerikaanse start-up NET Power heeft een demonstratieversie van hun innovatieve gasturbine succesvol getest. De turbine draait op aardgas, pure zuurstof en eigen (gerecyclede) CO2, en heeft geen schoorsteen, valt te lezen op wattisduurzaam.

29.11.2021 | Interview

In de afgelopen tien jaar heeft klimaatbeheersingsbedrijf Stulz Groep de omzet zien verviervoudigen. CEO Carlo Brouwer: "Dat komt ook omdat alle productgroepen die wij verkopen toen net aan hun beginpunt in de markt stonden.

Berlijn onderzoekt mogelijkheid geothermie

26.11.2021 | Nieuws

In het kader van het GeoFern-project van het Duitse Centrum voor Geo-Onderzoek (GFZ) wordt binnenkort een proefboring gedaan op een terrein in Berlijn, dat schrijft Think Geoenergy.

26.11.2021 | Actueel

De experts zijn op de hoogte van het reilen en zeilen van de warmtetransitie, maar het draagvlak van de burger heeft een veto. Hoe krijg je de bewoners overtuigd? Sven Ringelberg, strategisch adviseur duurzaamheid voor gemeente Rotterdam, trekt lessen uit het verleden en deelde deze tijdens zijn seminar op consumentenbeurs Huis & Energie.

Elektrische warmtepomp meest duurzame oplossing

25.11.2021 | Nieuws

Elektrische warmtepompen zijn de beste en meest duurzame oplossing voor individuele verwarming, zo blijkt uit een vandaag gepubliceerde studie van de Europese Consumentenorganisatie (BEUC).

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu