Nieuws

De amateursport verduurzaamt dankzij De Groene Club

09.02.2022 | Analyse

Om ook Nederlandse sportvereningen te verduurzamen is de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) een initiatief gestart: De Groene Club. In samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) en de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB), en de provincies Gelderland, Overijssel en Zuid-Holland helpt De Groene Club de clubs verduurzamen én de kosten terug te dringen.

‘12 miljard euro SDE-budget nodig voor warmtetransitie’

08.02.2022 | Nieuws

Duurzaam warmte, elektrificatie en hernieuwbaar gas zijn van cruciaal belang voor de energietransitie, maar deden niet goed in de recente SDE++-subsidierondes. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie stelt voor om een budget van 12 miljard euro vrij te maken voor het jaar 2022 om deze technologieën een kans te geven, meldt de NVDE.

‘Dit systeem kan een cv-ketel één-op-één vervangen’

08.02.2022 | Interview

Eind vorig jaar kwamen Vattenfall en Feenstra met het bericht naar buiten dat zij samen een hoge temperatuur warmtepomp in de markt gaan zetten. “Hiermee passen we de techniek aan de huizen aan, in plaats van dat de huizen zich moeten aanpassen aan de techniek”, aldus Wouter Wolfswinkel, programmamanager business development bij Vattenfall.

Waar stuurt ons energiebeleid nou eigenlijk op?

08.02.2022 | Column

Voor degenen die het duurzame debat in de gebouwde omgeving een beetje volgen is het een sport geworden. Wat is nu weer de ‘trend’ van het jaar. Is het nul-op-de-meter, aardgasvrij of niet spijtvrij verduurzamen? Net als bij iedere trend is te zien dat er vele miljoenen in innovatieprogramma’s, pilots en onderzoek worden gestopt.

Warmtepompen presteren in heel Europa, zo blijkt uit onderzoek

07.02.2022 | Nieuws

Uit Europees onderzoek van het European Environmental Bureau (EEB) en Coolproducts (een coalitie van Europese NGO’s die zich onder andere bezighoudt met campagne rondom ecodesign en energielabels) onder warmtepompgebruikers blijkt dat de warmtepomp in combinatie met PVT-panelen door heel Europa goed presteert, dat meldt de Vereniging Warmtepompen.

Aardgas en kernenergie definitief in wetsvoorstel EU-taxonomie

07.02.2022 | Actueel

Vlak voor de jaarwisseling diende de Europese Commissie haar conceptvoorstel voor de Europese taxonomie in, de lijst met investeringen die groen zijn volgens de Commissie.

CO2-meter in elke klas en meer ventilatiemaatregelen

04.02.2022 | Nieuws

Het kabinet, schoolbesturen en gemeenten presenteren een gezamenlijk plan om de ventilatie in scholen bij te kunnen schaven. Volgens het plan krijgt onder meer ieder klaslokaal een CO2-melder, dat schrijft Nu.

Kabinet kijkt naar mogelijkheid loskoppelen prijs warmtenet van gasprijs

04.02.2022 | Nieuws

Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten laat weten dat het kabinet kijkt naar de mogelijkheid om de prijs van een warmtenet los te koppelen van de gasprijs.

Met deze tools kunnen bedrijven hun reductiedoelen halen

04.02.2022 | Actueel

Ondernemers, bedrijven en andere instanties worden met de klimaatdoelstellingen in het achterhoofd gestimuleerd om een verduurzamingsslag te maken in hun bedrijf.

Hoge gasprijs zorgt voor megawinst Shell

03.02.2022 | Nieuws

In 2021 heeft het Britse olieconcern Shell een winst gemaakt van 20 miljard dollar, dit komt neer op zo’n 17,8 miljard euro, meldt de NOS. De megawinst komt voort uit de historisch hoge prijs voor onder andere gas en olie.

Aardgasloze nieuwbouw in 2021 groeit naar 90,6 procent

03.02.2022 | Nieuws

In 2021 liep het percentage nieuwbouw zonder aardgasaansluiting in Nederland op tot 90,6 procent in de verzorgingsgebieden van netbeheerders Liander, Enexis Netbeheer en Stedin.

Hoe zit het met ventilatie op Nederlandse scholen?

03.02.2022 | Innovatie

Per dag produceert een mens tussen de een à twee liter vocht. Dus in ruimtes waar veel mensen verkeren is een goede ventilatie van belang om dat vocht af te voeren.

Elke week een makkelijke manier om te verduurzamen

03.02.2022 | 't Hoekje

De eerste maand van 2022 zit erop. Heb jij al je goede voornemens al opgegeven? Of gaat het gezond eten en meer bewegen je nog goed af? Wie op zoek is naar laaghangend fruit op het gebied van egostrelen, self-care en besparing, kan zijn hart ophalen met 52 Weken Duurzaam.

26 blije buren isoleren 1.200 vierkante meter aan spouwmuur

02.02.2022 | Nieuws

Adriaan Switjink kun je erbij hebben als buurman én als voorbeeld hoe verduurzamen ook kan. Toen de buren van de Kempstraat 23 in Haarlem in de buurt-WhatsAppgroep meldden dat ze gingen isoleren, besloot Switjink eens te kijken wie er nog meer mee wilden doen.

Welke kabinetsleden gaan wat doen voor de energietransitie?

02.02.2022 | Analyse

Enige tijd geleden is de portefeuilleverdeling van het kabinet Rutte IV bekendgemaakt. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) maakte een overzichtelijke schema van de bewindspersonen die aan de slag gaan met de energietransitie.

Van deur tot deur om warmtenet van de grond te krijgen

01.02.2022 | Nieuws

Communicatie bij het aansluiten van een wijk op een warmtenet blijkt zeer belangrijk. Er zijn veel broodjes aap die in de rondte gaan bij de inwoners. In Sliedrecht-Oost gaat projectleider voor de gemeente Lucien van der Plaats bij de bewoners langs om het miljoenenproject van de grond te krijgen, schrijft Rijnmond Nieuws.

Warmte op st(r)oom

01.02.2022 | Column

Het is inmiddels alom bekend, we gaan van het gas af. Dit besluit was moeilijk en heeft de nodige tijd gekost, maar de uitvoering ervan en zal ook veel tijd nemen.

Moeten CO2-melders verplicht worden op scholen?

01.02.2022 | Analyse

Wie kan zich de geur niet herinneren van zijn oude school op een regenachtige dag? Een muffe, vochtige lucht die ergens in het midden hangt tussen natte pubersokken en vochtige regenpakken.

Rolf Heynen verlaat Good! en DNE Research bij tienjarig jubileum

01.02.2022 | Interview

Deze maand markeert een bijzonder moment voor Good! Events & Media, het moederbedrijf van Warmte365 en vakbeurs Duurzaam Verwarmd. Precies tien jaar geleden begonnen oprichters Peter Groot, Henriette Vrisekoop en Rolf Heynen in Heerhugowaard.

Klimaatplannen vragen 1,1 miljard euro extra

31.01.2022 | Nieuws

Een verhoging van 1,1 miljard euro van de Nederlandse afdracht aan de Europese Unie, dat is wat het gaat kosten, wanneer besloten wordt om het Social Climate Fund (SCF) onderdeel te maken van het Meerjarig Financieel Kader (MFK).

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu