Nieuws

Hybride? Ja graag, maar hoe als er geen materiaal is?

13.09.2022 | Column

Gezien de situatie die we momenteel hebben, aardgas tekort en hoge gasprijzen, wil men maar wat graag het gasverbruik in de woning reduceren. Logisch, gezien de inflatie die er momenteel ook nog eens overheen gaat.

Kabinet wil energieafsluitingen voorkomen met noodfonds

12.09.2022 | Nieuws

Het kabinet doet een uiterste poging om huishoudens toch nog dit jaar te helpen met de oplopende energierekening, dat meldt NRC. De overheid en energieproducenten zouden miljoenen euro’s in een noodfonds storten om te voorkomen dat mensen worden afgesloten van energie vanwege acute betalingsproblemen.

Eerste kas zonder gas failliet

12.09.2022 | Nieuws

In 2006 was orchideeënkweker Maurice van der Hoorn een voorloper met zijn duurzame kas, maar door de gestegen energieprijzen is zijn bedrijf nu failliet verklaard.

Netbeheer Nederland waarschuwt voor massale energieafsluitingen

12.09.2022 | Actueel

Hans-Peter Oskam, directeur beleid en energietransitie bij Netbeheer Nederland, schoof vorige week aan bij de technische briefing van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat.

Vattenfall presenteert routekaart richting CO2-vrije warmte in 2040

09.09.2022 | Nieuws

Om warmtenetten met 100 procent fossielvrije warmte te kunnen gebruiken, is een grootschalige overgang naar middentemperatuur essentieel, dat betoogt Vattenfall in zijn whitepaper Samen verder verduurzamen naar 100% fossielvrije warmtenetten.

Wat kan Nederland leren van het Duitse energiebesparingspakket?

09.09.2022 | Analyse

Gezien de huidige oorlog, energiecrisis en problemen met het klimaat is men in heel Europa volop bezig met energiebesparing en verduurzamen. Duitsland is een van Europa’s belangrijkste economieën en daarbij een buurland.

Europese Commissie wil energiecrisis bestrijden met prijsplafond van 200 euro per megawattuur

08.09.2022 | Nieuws

De Europese Commissie heeft een aantal verstrekkende voorstellen bedacht om de crisis op de gas- en elektriciteitsmarkt in te dammen. De maatregelen zijn bedoeld om de energievraag in de Europese Unie te verminderen en huishoudens en bedrijven te compenseren voor astronomische energierekeningen, aldus de NOS.

Britten willen tientallen miljarden investeren om de energierekening te bevriezen

08.09.2022 | Nieuws

De nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk, Liz Truss, trekt de portemonnee om de Britten te ontzien voor hoge energierekeningen. De premier is van plan meer dan 130 miljard pond (151 miljard euro) uit te geven om de last te verlichten, meldt Business News Radio.

Off grid en autarkisch leven met drie generaties

08.09.2022 | 't Hoekje

We schreven al eens eerder over de bijzondere levensstijl van Harm Speksnijder en zijn familie in de rubriek De Thuisklusser. Hij woont, samen met twaalf anderen  (schoonvader en -moeder, hun twee zoons, drie dochters, twee schoonzonen en vier kleinkinderen), op een terrein volledig off-grid.

Hiermee besparen installateurs enorm veel engineeringstijd

08.09.2022 | Innovatie

“Grote en middelgrote installatiebedrijven gaan steeds meer prefabben. Zeker nu, in tijden van personeelstekorten, kunnen zij hun schaarse engineeringscapaciteit efficiënt inzetten met gebruik van de Rensa Revit Add-in”, vertelt Patrick Jansen, hoofd kennis en innovatie bij Rensa Family.

Warmtepompkeuzehulp-module voor consumenten via Kieskeurig

07.09.2022 | Nieuws

Kieskeurig.nl en Warmtepompvergelijker.nl hebben per 1 september een strategisch partnership gesloten. Met de samenwerking bieden deze twee platformen gezamenlijk alles wat de consument nodig heeft om zich op een warmtepomp te oriënteren, schrijft Customersfirst.

Gasopslagen in Nederland ruim 80 procent gevuld, EU-doel behaald

07.09.2022 | Nieuws

De gasopslagen in Nederland zijn nu gemiddeld voor 80 procent gevuld. Daarmee heeft Nederland het EU-doel voor het vullen van de gasopslagen voor komende winter behaald, schrijft de Rijksoverheid.

Duurzame Dinsdag, de Prinsjesdag van de duurzaamheid

07.09.2022 | Actueel

Gisteren was het Duurzame Dinsdag. Een bijzondere dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag. Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten nam de Duurzame Dinsdag-koffer met honderden duurzame ideeën en initiatieven uit alle hoeken van onze samenleving in ontvangst.

Shell en ExxonMobil zetten de NAM te koop

06.09.2022 | Nieuws

Shell en ExxonMobil, die allebei een aandeel van 50 procent in de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) hebben, hopen 1 miljard dollar (1 miljard euro) over te houden aan de verkoop van een deel van haar activiteiten, dat melden Nederlandse media op basis van berichtgeving van het Britse persbureau Reuters.

Rusland sluit Nord Stream 1 zolang westerse sancties van kracht zijn

06.09.2022 | Nieuws

Rusland stelt dat de westerse sancties het onmogelijk maken om de gaspijplijn te repareren, zo citeert NRC Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov. Aangenomen wordt echter dat Rusland Nord Stream 1 gebruikt als geopolitiek wapen om chaos op de westerse energiemarkten te zaaien.

Kamer bekritiseert Jetten om dure gascontracten gemeenten

06.09.2022 | Nieuws

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, zijn mandaat aan ruim 120 gemeenten, waterschappen, onderwijsinstellingen en bedrijven intrekt.

Gaswinning Groningen leverde 428 miljard euro op

06.09.2022 | Nieuws

Bijna zestig jaar nadat de gaswinning in Groningen begon, is eindelijk duidelijk hoeveel geld er is verdiend aan gas er is geproduceerd. In totaal werd er, gecorrigeerd voor inflatie, 428 miljard euro winst gemaakt.

Uitrol warmtepompen moet sneller om doelstellingen te halen

06.09.2022 | Analyse

Natuur & Milieu heeft zijn Gasmonitor 2022 uitgebracht en de boodschap is duidelijk: de groei van het aantal warmtepompen gaat te langzaam. De huidige groei van 16 procent is hoofdzakelijk toe te wijzen aan nieuwbouwwoningen.

All-electric-ready versnelt de energietransitie

06.09.2022 | Column

In 2018 is voor nieuwbouwwoningen al een belangrijke stap gezet, waardoor nieuwe bouwaanvragen niet meer met een gasaansluiting kunnen worden ingediend. De vraag én een enorme uitdaging is nu hoe deze switch voor de bestaande bouw kan worden doorgezet.

Vattenfall verhoogt energietarieven opnieuw per 1 oktober

05.09.2022 | Nieuws

Per 1 oktober gaat Vattenfall de tarieven voor klanten met een variabel contract opnieuw verhogen, dat meldt de NOS. Het energiebedrijf deed dit ook al per 1 juli.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu