Nieuws

Energieverbruik uit biomassa met 10 procent gestegen

01.06.2021 | Nieuws

Vorig jaar is het energieverbruik uit biomassa met 10 procent gestegen ten opzichte van 2019, dat blijkt uit cijfers van het CBS. Het aandeel van alle vormen van hernieuwbare energie in Nederland steeg in 2020 ook tot een nieuwe recordhoogte van 11,1 procent, toch is dit niet genoeg.

‘Veilige klimaattechniek draait altijd om maatwerk’

01.06.2021 | Interview

Om explosies te voorkomen of de kans hierop zoveel mogelijk te beperken, werkt Horos zoveel mogelijk met explosieveilige uitvoeringen. Het bedrijf adviseert, levert en installeert installaties voor ieder soort binnenklimaat.

Regeljungle installatiebranche vraagt om goede gids op certificeringsgebied

01.06.2021 | Column

Toen ik als teamleider installatie en fabrikanten bij Kiwa werd gevraagd om een column te schrijven voor Warmte365 ontging de ironie me niet. Want bij Warmte365 ligt de focus op duurzaamheid en slimme innovaties op dit gebied, terwijl de grootste uitdaging waarmee we de komende tijd bij Kiwa te maken krijgen, draait om doodgewone ouderwetse gasverbrandingstoestellen.

Whiskystokerij destilleert met aquathermie

31.05.2021 | Nieuws

De Japanse brouwer Shin Group maakte bekend een whiskystokerij te zullen bouwen. Voor de distillatie zal aquathermische warmte uit het nabijgelegen Kanose-gebied worden gebruikt.

‘Forse subsidie in beginfase goedkoper op lange termijn’

31.05.2021 | Analyse

Dat concluderen onderzoekers van het Rochester Institute of Technology in hun studie What is the optimal subsidy for residential solar? De hoge kosten in de beginfase worden ruimschoots gecompenseerd door toekomstige besparingen, waardoor hogere subsidies uiteindelijk de goedkopere optie blijkt.

Hoe ventileer je corona de deur uit?

28.05.2021 | Nieuws

Van het RIVM moet je ventileren tot je een ons weegt. Maar hoe ventileer je nu eigenlijk op de juiste manier? Trouw zocht het uit, samen met een hoogleraar van de Delftse Universiteit.

Het Waterstofhuis geeft een kijkje in de toekomst

28.05.2021 | Actueel

Netwerkbedrijf Alliander en Kiwa, een bedrijf dat zich specialiseert in testen, inspectie en certificering, bouwen momenteel samen in Apeldoorn een waterstofhuis.

De sponsoring: Tonzon, Yara van Kerkhof en Johan Reekers

28.05.2021 | 't Hoekje

Veel bedrijven sponsoren een sporter, vereniging of club. In deze rubriek lichten we de band tussen de sponsor en gesponsorde uit. Deze editie is het podium voor Tonzon en de twee bijzondere sporters die aan het bedrijf verbonden zijn.

Coalitie adviseert nieuw kabinet grootschalige elektrificatie

27.05.2021 | Nieuws

Holland Solar, NWEA en Energie Nederland hebben een advies aan de regering aangeboden over de toekomst van duurzame energie. Samen adviseren zij om middels bepaalde beslissingen in te zetten op elektrificatie.

Tweede Kamer stelt derde fase aardgasvrije wijken uit voor onderzoek bewoners

27.05.2021 | Nieuws

Omwille van het bewonerstevredenheidsonderzoek is de derde en laatste ronde van de proeftuinen voor aardgasvrije-wijken met een maand verschoven. De Tweede Kamer nam hier gister een motie over aan.

27.05.2021 | Interview

Panflex is specialist in flexibele rookafvoersystemen en ventilatieslangen en al die producten komen gewoon uit Ede. “Wij produceren inderdaad alles in Nederland.

Energy Skid van ACR Klimaat helpt corporatie verduurzamen

27.05.2021 | Innovatie

Nu de geluidsnorm per 1 april strenge eisen stelt aan het niveau dat de buitenunit van een warmtepomp produceert, is het aan leveranciers en fabrikanten om hier slim op in te spelen.

Gaat biomassacentrale in Meppel over de kop?

26.05.2021 | Nieuws

Voortschrijdend inzicht, maar dan wel een hele dure: tien jaar geleden leek de biomassacentrale voor de verwarming van 400 woningen middels een warmtenet nog een goed idee.

Aardgasvrij wonen in Haarlemse kerk

26.05.2021 | Actueel

Verduurzaming van de bestaande bouw is een uitdaging, met name als we kijken naar zeer oude woningen. Maar ook monumentale gebouwen moeten op een punt de verduurzamingsslag maken.

Scholieren zetten een raampje open

25.05.2021 | Nieuws

Volgens het kabinet kan het voortgezet onderwijs worden heropend. Ondertussen hecht het RIVM steeds meer belang aan ventilatie. Een artikel op de website van Trouw vraagt zich af of het ventilatievraagstuk al is opgelost.

Samen werken aan de warmtetransitie

25.05.2021 | Column

Van de warmtesector wordt er de komende jaren het nodige verwacht. We nemen als sector een prominente rol in de plannen van het Klimaatakkoord in. Dat is natuurlijk een heel mooi perspectief, maar het verplicht ons ook om daar invulling aan te geven.

Airco-doorbraak zonder F-gassen komt uit Nederland

24.05.2021 | Innovatie

De grote ironie van de opwarming van de aarde is dat de manier waarop we koelen juist de opwarming bespoedigt. Airconditioning levert wereldwijd de grootste bijdrage aan klimaatverandering door het enorme energiegebruik en het gebruik van super-broeikasgassen.

ISDE nu te combineren met lokale subsidies

21.05.2021 | Nieuws

Tot voor kort was het voor huizenbezitters niet mogelijk om ISDE-subsidie aan te vragen als zij ook al een subsidie van hun lokale gemeente of provincie hadden ontvangen.

Waterstof: het ei van Columbus?

21.05.2021 | Actueel

Ze staan bekend om het transporteren van aardgas, maar gezien de publieke rol die ze vervullen en de ophanden zijnde energietransitie richt Gasunie de blik naar de toekomst en verdiepen ze zich momenteel in het transport van waterstof, vertelt René Schutte, programmamanager waterstof van Gasunie, tijdens een kennissessie van Smart Energy Nederland.

Steeds minder leerlingen kiezen voor technisch onderwijs

20.05.2021 | Nieuws

Ondanks de steeds grotere vraag naar installateurs die de energietransitie kunnen verwezenlijken, neemt het aantal leerlingen dat kiest voor een technische richting nog steeds af.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu