Nieuws

Warmteopslag voor industriële toepassingen zoals stoom

05.05.2022 | Innovatie

Hoe kan warmte opgeslagen worden om de industrie van stoom te voorzien? Daarover vertelde Doron Brenmiller van Brenmiller Energy tijdens zijn seminar op Duurzaam Verwarmd.

Warmtepomp goedkoper dan gasboiler voor Britten door hoge gasprijs

04.05.2022 | Nieuws

Britten zijn met een efficiënte warmtepomp goedkoper uit dan met een boiler die draait op gas. Dit blijkt uit een nieuwe analyse van het onafhankelijke Regulatory Assistance Project (RAP).

Hoe een succesvolle businesscase van warmteopslag uitblijft

04.05.2022 | Analyse

Zowel de zuider- als de oosterburen haalden het al in huis: energieopslag. Nederland blijft nog achter, onder meer door de salderingsregeling, maar ook omdat Nederlanders het niet zien zitten door het prijskaartje, het gebrek aan ruimte in huis, en het feit dat we het niet hard nodig hebben dankzij het betrouwbare stroomnet in ons land.

Steeds minder scholieren kiezen technisch vakkenpakket

03.05.2022 | Nieuws

Steeds minder havisten en vwo’ers kiezen voor de technische schoolprofielen Natuur en Techniek (N&T) of Natuur en Gezondheid (N&G). Dat blijkt uit cijfers van Techniekpact, een platform voor het technisch onderwijs.

Leer je toekomstige collega nu al kennen

03.05.2022 | Column

We zien dagelijks in het nieuws dat de ontwikkelingen in het energievraagstuk elkaar in rap tempo opvolgen. Installatiebedrijven worden overstroomd met aanvragen voor voorzieningen ter verduurzaming zoals zonnepanelen en warmtepompen.

Russische roebeleis speelt Europa dan toch uiteen, waar blijft de langetermijnstrategie?

03.05.2022 | Analyse

Opnieuw liet Europa zich op energiegebied verrassen door de Russische president Vladimir Poetin. Hij eiste betalingen in roebels en prompt werden Polen en Bulgarije als afschrikwekkend voorbeeld afgeschakeld van gasleveringen.

Kabinet wil dat de Nederlandse glastuinbouw in 2040 klimaatneutraal is

02.05.2022 | Nieuws

In 2040 moet de Nederlandse glastuinbouw klimaatneutraal zijn. Dat schrijft Henk Staghouwer, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, in een brief aan de Tweede Kamer.

Santander Consumer Finance wil Groen Lenen ook inzetten voor warmteoplossingen

02.05.2022 | Interview

Met Groen Lenen kunnen consumenten een lening krijgen voor duurzame woonoplossingen en energiebesparende maatregelen. “Aan de ene kant vanwege de huidige marktontwikkelingen rondom duurzaam investeren en aan de andere kant het belang van de energietransitie dat we zien”, zo vertelt Marco Schreuders, sales manager bij Santander Consumer Finance.

Koolstoflekkage kan voorkomen worden bij uitbreiding emissiehandel op Europees niveau

29.04.2022 | Nieuws

Onderzoeksbureau Trinomics heeft, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, onderzocht hoe groot de risico’s op koolstoflekkage zijn voor het brandstofgebruik in de ESR-sectoren en of dit veranderd als de Europese emissiehandel wordt uitgebreid.

Welke opslagmogelijkheden biedt de ondergrond voor groene waterstof?

29.04.2022 | Seminar

Vanwege steeds verdergaande netcongestie wordt de noodzaak van meer flexibiliteit in het netbeheer steeds groter. Dit vergroot ook de roep om efficiënte energieopslag.

Geen huurverhoging voor matig geïsoleerde huizen

28.04.2022 | Nieuws

Huurders van Portaal, met 50.000 huurwoningen in Amersfoort, Arnhem, Nijmegen, Utrecht en Leiden, die in een matig geïsoleerde flat of huis wonen krijgen dit jaar geen huurverhoging, volgens het Leidsch Dagblad.

Climer, TKM en Dimplex:

28.04.2022 | Actueel

"Warmtepompen zijn niet aan te slepen. Ze verkopen zichzelf. Daar hoef je geen promotie meer voor te maken, want we kunnen de vraag nu al nauwelijks aan." Herkenbaar? Tijdens de beurs Duurzaam Verwarmd sprak Warmte365 met drie deelnemers met een stand in het Warmtepomppaviljoen.

Afscheid van 365-powervrouw Joyce Beuken

28.04.2022 | 't Hoekje

"Parting is such sweet sorrow", zei een bekende schrijver al eens. Solar365 en Warmte365 nemen afscheid van een van hun journalisten. Joyce Beuken gaat een nieuwe uitdaging aan en heeft het schrijversteam verlaten.

Waarom Daikin bij residentiële warmtepompen kiest voor het koudemiddel R32

27.04.2022 | Analyse

Welk koudemiddel een warmtepompfabrikant gebruikt is een cruciale factor die het ontwerp en de componentkeuze voor het apparaat bepalen. Warmte365 sprak met Martin Dieryckx, general manager van het environment research center van Daikin, over de keuzes van het bedrijf voor wat betreft het gebruik van koudemiddelen in hun residentiële warmtepompen.

Wetswijziging moet vergunningaanvraagtraject open bodemenergiesystemen versnellen

26.04.2022 | Nieuws

Na input van haar leden is Branchevereniging Bodemenergie met verschillende betrokken overheidspartijen in gesprek gegaan om de Waterregeling en de Omgevingsregeling gewijzigd te krijgen.

Perspectief

26.04.2022 | Column

In februari van dit jaar heb ik eindelijk toegegeven aan een al langer bestaande behoefte om een time-out te nemen om ‘in de breedte bij te lezen’. Ik lees in mijn werk natuurlijk heel veel teksten, maar te weinig boeken waarin slimme mensen slimme dingen zeggen en die uitvoerig onderbouwen en van discussie voorzien.

‘Er moet minimaal 3,5 keer meer geïnvesteerd worden in hernieuwbare energie’

26.04.2022 | Analyse

Door het internationaliseren van de gasmarkt is deze ook gevoeliger geworden voor geopolitieke omstandigheden. Zolang Nederland en de Europese Unie blijven reageren in plaats van regeren op actuele ontwikkelingen, blijven de EU-lidstaten zeer gevoelig voor prijsschommelingen.

Geen nieuwe subsidies voor lagetemperatuurwarmte uit houtige biogrondstoffen

25.04.2022 | Nieuws

Het kabinet heeft besloten om “onmiddellijk te stoppen” met nieuwe subsidies voor lagetemperatuurwarmte uit houtige biogrondstoffen. Dat schrijven Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, en Vivianne Heijnen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, in een brief aan de Tweede Kamer.

Nederland hoopt eind dit jaar onafhankelijk te zijn van Russisch gas en kolen

25.04.2022 | Nieuws

Nederland wil nog dit jaar volledig onafhankelijk zijn van Russisch gas en kolen. "We zitten midden in een oorlog en we hebben ingegrepen", zo lichtte Hans Vijlbrief, staatssecretaris van Mijnbouw, na afloop van de ministerraad toe tegenover de NOS.

Iedereen wordt blij van groene muren

25.04.2022 | Interview

Een gezonde werkplek betekent minder ziekteverzuim. En wie kan kiezen tussen een kantoor met een matig binnenklimaat en een ‘gezellig’ systeemplafond of een kantoor met een wand vol luchtzuiverende planten, zal vermoedelijk voor de tweede optie gaan.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu