Nieuws

Wat hebben woningcorporaties nodig om de startmotor van de warmtetransitie te zijn?

31.01.2022 | Analyse

Omdat woningcorporaties 30 procent van de Nederlandse woningvoorraad bezitten worden zij door het Rijk gezien als dé startmotor van de warmtetransitie. In deel een en twee van deze serie over de verduurzaming van woningcorporatiewoningen kon je al lezen dat dit geen eenvoudige opgave is.

Wordt een biertje in de kroeg duurder door de gasprijzen?

28.01.2022 | Nieuws

De horeca is dolblij met de heropening, maar waarschuwt wel voor een domper. Als gevolg van de fors stijgende energieprijzen, stijgen de prijzen van eten en drinken noodgedwongen mee, schrijft Nu.

‘Warmteopslag is cruciaal voor het laten slagen van de warmtetransitie’

28.01.2022 | Seminar

Enige tijd geleden organiseerde branchevereniging Bodemenergie Nederland de online themamiddag Energietransitie: denken in de breedte én diepte waarin verschillende sprekers de potentie van bodemenergie verder uitdiepten.

Kabinet bereidt zich voor op gastekort met noodscenario

27.01.2022 | Nieuws

Zelfs nu er momenteel nog geen indicatie is van een gastekort, zal het kabinet een plan opstellen met maatregelen voor het geval dat een gastekort wordt veroorzaakt door de situatie tussen Rusland en Oekraïne.

De thuisklusser: Ron Hartog

27.01.2022 | 't Hoekje

Vaak hoor je dat het huis van de schilder niet altijd goed in de lak staat en de aannemer zijn eigen woning laat versloffen. Deze vooroordelen zijn zeker niet van toepassing op de hoofdpersoon uit de rubriek ‘de thuisklusser’.

Kan de houtkachel in de ban of is hij juist nodig door de hoge gasprijs?

27.01.2022 | Actueel

Geven de stookalerts voldoende lucht of is het einde van de houtkachel in aantocht? Er is veel te zeggen voor het stoken op hout met de huidige gasprijzen, maar of het voordeel opbokst tegen de grote hoeveelheid fijnstof die de kachel produceert is nog maar de vraag.

TNO test warmtewingevel

26.01.2022 | Nieuws

Huizen met grote raampartijen op het zuiden vangen veel warmte. TNO is nu een pilot begonnen met zes huizen in Eindhoven en Helmond om deze warmte in te zetten om het huis te verwarmen via een warmtepomp.

Besparing wordt verplicht, zijn de doelen haalbaar?

26.01.2022 | Analyse

Een nieuwe afkorting voor op het lijstje: EED, oftewel energy efficiency directive, moet garanderen dat Nederlandse bedrijven en instanties de komende jaren voldoende energie besparen om de klimaatdoelen te doen slagen.

Komst van aardgasvrije wijken vertraagd door onzekerheid Warmtebedrijf Rotterdam

25.01.2022 | Nieuws

Projecten die de Rotterdamse wijken Pendrecht-Zuid en Reyerord-West van het aardgas af zouden helpen zijn met zeven maanden uitgesteld. Als gevolg van de onzekerheden rond de toekomst van het Warmtebedrijf Rotterdam, kunnen er voorlopig geen warmtelevering overeenkomsten worden afgesloten, meldt PZC.

De warmtetransitie moet

25.01.2022 | Actueel

Elke gemeente moet voor eind 2021 een Transitievisie Warmte opstellen. Hiermee maken gemeenten het tijdspad inzichtelijk wanneer ze welke wijken of buurten van het aardgas kunnen afkoppelen.

Gekke tijden, maar we laten ons niet gek maken

25.01.2022 | Column

Op het moment dat ik dit schrijf hebben ze in Brussel ‘waarschijnlijk’ het licht gezien: aardgas en kernenergie worden waarschijnlijk aangemerkt als ‘groen’.

Consumentenbond: leveranciers onduidelijk over energietarief

24.01.2022 | Nieuws

Bijna een op de drie energieleveranciers is niet duidelijk over de variabele tarieven, stelt de Consumentenbond. Zij deden onderzoek naar 27 leveranciers. Modelcontracten hebben variabele tarieven voor gas en stroom, de tarieven mogen zelf bepaald worden door de leverancier.

Bestaat er een ultieme verduurzamingsroute voor woningcorporaties?

24.01.2022 | Interview

Woningcorporaties hebben 30 procent van de Nederlandse woningvoorraad in bezit en worden door het Rijk gezien als dé startmotor van de warmtetransitie en de aanpak aardgasvrije wijken.

Hybride warmtepomp werkt al bij matige isolatie - en andere redenen om hem aan te schaffen

21.01.2022 | Nieuws

De Volkskrant schotelt lezers de voordelen van een hybride warmtepomp voor. Onder meer wordt gesteld dat hybride modules ook bij matig geïsoleerde woningen goede resultaten vervaardigen.

Nieuwe warmtewet laat op zich wachten

21.01.2022 | Nieuws

Uit het introductiedossier dat ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat hebben opgesteld voor de nieuwe ministers Micky Adriaansens en Rob Jetten, blijkt dat de nieuwe warmtewet niet voor 2023 wordt aangeboden.

Het Deense Næstved Fjernvarme werft zonder moeite zijn warmteklanten

21.01.2022 | Actueel

Op zo’n 80 kilometer ten zuiden van Kopenhagen bevindt zich de stad Næstved. Hier gaan rond de 43.000 inwoners voor 2025 over op warmtelevering via een warmtenet.

De Geologische Dienst maakt Nederlandse ondergrond zichtbaar

20.01.2022 | Nieuws

Nederland staat bekend om het ondernemen van grootschalige projecten, waaronder klimaatadaptatie en de energietransitie. Om deze vraagstukken op te lossen, is (basis)kennis van de ondergrond van groot belang.

Geit in de tuin: Giel Janssen van Dutch New Energy Research

20.01.2022 | 't Hoekje

Pas toen een van onze collega's al jaren bij Solar Solutions International had gewerkt, ontdekten wij dat zij een geit in haar kleine Amsterdamse stadstuin had lopen.

42 warmtepompen voor vakantiewoningen Landal

20.01.2022 | Innovatie

Panasonic kan een mooi project bijschrijven op hun cv. Ze hebben namelijk 42 all-in-one-warmtepompen geplaatst bij vakantiewoningen van Landal GreenParks naast de Volendamse haven.

Energie Beheer Nederland laat feiten en cijfers energie(systeem) zien

19.01.2022 | Nieuws

Voor het zesde jaar op rij heeft Energie Beheer Nederland de infographic Energie in cijfers uitgebracht met feiten en cijfers over energie en het energiesysteem in Nederland.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu