Nieuws

Vertraging Warmtewet

20.08.2021 | Nieuws

Demissionair staatssecretaris Dilan Ye┼čilgöz van Energie en Klimaat heeft een Kamerbrief gestuurd over de voortgang Wet collectieve warmtevoorziening (Warmtewet 2).

Hoge energierekening of meer Groningse gaswinning door duur gas?

20.08.2021 | Analyse

Een artikel in het Financieele Dagblad (FD) heeft de discussie over de Groningse gasvelden weer helemaal tot leven gebracht. Moet de gaswinning uit het Groningenveld weer als optie op tafel? Het antwoord leek duidelijk, totdat verschillende energie-experts begonnen te pleiten voor meer gaswinning uit het Groningerveld.

100 miljoen voor ventilatie scholen eerder beschikbaar

19.08.2021 | Nieuws

100 miljoen euro voor de verbetering van ventilatie op scholen komt niet pas in 2023 vrij, maar al dit jaar. Het geld moet het binnenklimaat van scholen verbeteren en er voor zorgen dat het coronavirus zich minder makkelijk kan verspreiden.

Nanoe X pakt virussen en nare geuren aan

19.08.2021 | Innovatie

De Nanoe X technologie van Panasonic is al jaren in ontwikkeling, maar kwam door de pandemie hoger op de prioriteitenlijst te staan. Hoe maakt deze technologie zowel virusdeeltjes als vieze luchtjes onschadelijk? Nanoe X wordt al jarenlang onderzocht en doorontwikkeld door Panasonic, die een patent hebben op de technologie.

Geit in de tuin: Wouter Steijvers van Wera

19.08.2021 | 't Hoekje

Pas toen een van onze collega's al jaren bij Solar Solutions International had gewerkt, ontdekten wij dat zij een geit in haar kleine Amsterdamse stadstuin had lopen.

Gesloten haven voert prijzen en schaarste zeecontainers verder op

18.08.2021 | Nieuws

Nadat de grote zeecontainerbedrijven Maersk en Hapag Lloyd ons onlangs vertelden dat de schaarste aan zeecontainers eind dit jaar zou moeten zijn opgelost, doemt er een ander onverwacht probleem op aan de Chinese horizon meldt de NOS.

Gezocht: Nederlandse energietransitie zoekt regering

18.08.2021 | Opinie

Het zijn boeiende tijden voor de energiesector. De recente Fit for 55-suggestie van de Europese Commissie wil vol inzetten op de energietransitie en Europa hiermee in een leidende rol positioneren.

Verduurzaming winkelpanden blijft ook achter

17.08.2021 | Nieuws

Vastgoedadviseur Colliers heeft het energieverbruik van winkels in kaart gebracht en dat is nog veel te hoog om de doelen uit het klimaatakkoord te halen. Verduurzamen heeft voor veel pandeigenaars geen prioriteit, ook al zijn ingrepen vaak kleinschalig en met een korte terugverdientijd.

Gronings gas leidt opnieuw tot discussie

17.08.2021 | Analyse

Naar aanleiding van een artikel in het Financieele Dagblad (FD) is de discussie over de Groningse gasvelden terug van weggeweest. Centraal staat de vraag of gaswinning uit het Groningenveld weer als optie op tafel moet.

Weg naar fossielvrij verwarmen nog steeds juist

17.08.2021 | Column

De opgave is bekend: in 2030 1,5 miljoen woningen fossielvrij verwarmen en in 2050 alle woningen. De weg daarnaartoe is uitgewerkt in het Klimaat- en Energieakkoord.

Nederlandse start-up introduceert noise-cancelling raam

16.08.2021 | Nieuws

Stel: je woont naast Schiphol, een snelweg of een spoorbaan. Dan heb je last van geluidsoverlast via lage tonen. Geluid is vibratie, wordt verplaatst door de lucht en komt je woning binnen doordat glas vanwege het geluid trilt.

Warmte uit carbon? Hoe werkt dat?

16.08.2021 | Interview

Zes jaar geleden kwam een van de oprichters van Karbonik het product tegen waar het in dit artikel om draait. Tijdens een bezoek aan Turkije bleek dat ze daar de moskee verwarmen met carbon.

Raad van State: houdt rekening met cumulatief geluid warmtepompen

13.08.2021 | Nieuws

Gemeenten moeten naar de geluidsnorm uit het Bouwbesluit kijken én geluidsonderzoek naar het totale geluid van alle geplande woningen tezamen doen, dat is de conclusie van de Raad van State, zo meldt Binnenlands Bestuur.

Diep, dieper, diepst: wat hebben we aan ultradiepe geothermie?

13.08.2021 | Actueel

Hoe dieper je de aarde in gaat, hoe warmer het daar wordt. De warmte die we in Nederland tegenkomen op 2 à 3 kilometer diepte kunnen we bijvoorbeeld gebruiken voor het verwarmen van huizen, kassen of kantoren.

Energielabel geeft aan of woning zonder aardgas kan

12.08.2021 | Nieuws

Vanaf 1 augustus staat op alle nieuwe energielabels vermeld of de isolatie van de woning voldoet aan de ‘Standaard voor isolatie’. Is dat het geval, dan is de woning klaar voor een toekomst zonder aardgas.

Ontdek MRCOOL, het Hornbach van de VS

12.08.2021 | 't Hoekje

Vrijwel iedereen in Nederland kent ze wel, de reclames van Hornbach. Reclames die vaak zo absurd zijn dat iedereen vrijwel gelijk aan het merk denkt wanneer die op televisie komt.

FINEO-glas: ideaal voor monumentale panden

12.08.2021 | Innovatie

Stel: je hebt een mooi historisch huis en je wilt gaan isoleren. Wat doe je dan met het glas in je mooie oude kozijnen of erker? Driedubbel glas is hier natuurlijk geen optie.

Nagele gaat dapper voorwaarts

11.08.2021 | Nieuws

Nagele, een dorp met 1.900 inwoners en een bijzondere vijftiger jaren architectuur in de Nooroostpolder, heeft het voornemen één van de eerste zelfvoorzienende dorpen van Nederland te worden.

Midden- en kleinbedrijf krijgt 28,2 miljoen subsidie om te verduurzamen

10.08.2021 | Nieuws

Om ondernemers in het midden- en kleinbedrijf te helpen hun bedrijf te verduurzamen gaat de overheid vanaf 1 oktober gericht subsidie verstrekken. MKB-ondernemers die niet onder de Energiebesparingsplicht vallen kunnen subsidie krijgen voor een professioneel advies door een energieadviseur.

Zouden ze ooit weleens in een technische ruimte geweest zijn?

10.08.2021 | Column

In het Klimaatakkoord staan plannen hoe we in Nederland kunnen overstappen op apparaten die energiezuiniger zijn, zoals warmtepompen, zonder dat het voor de eindgebruiker hoge extra kosten met zich meebrengt.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu