Nieuws

Nagele gaat dapper voorwaarts

11.08.2021 | Nieuws

Nagele, een dorp met 1.900 inwoners en een bijzondere vijftiger jaren architectuur in de Nooroostpolder, heeft het voornemen één van de eerste zelfvoorzienende dorpen van Nederland te worden.

Midden- en kleinbedrijf krijgt 28,2 miljoen subsidie om te verduurzamen

10.08.2021 | Nieuws

Om ondernemers in het midden- en kleinbedrijf te helpen hun bedrijf te verduurzamen gaat de overheid vanaf 1 oktober gericht subsidie verstrekken. MKB-ondernemers die niet onder de Energiebesparingsplicht vallen kunnen subsidie krijgen voor een professioneel advies door een energieadviseur.

Zouden ze ooit weleens in een technische ruimte geweest zijn?

10.08.2021 | Column

In het Klimaatakkoord staan plannen hoe we in Nederland kunnen overstappen op apparaten die energiezuiniger zijn, zoals warmtepompen, zonder dat het voor de eindgebruiker hoge extra kosten met zich meebrengt.

Belang energietransitie benadrukt door IPCC-rapport

09.08.2021 | Analyse

Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties heeft het eerste deel van zijn nieuwste rapport uitgebracht, waarin de menselijke invloed op klimaatverandering staat centraal.

Infographic: Wat is biomassa?

09.08.2021 | Actueel

Biomassa is organisch materiaal waaruit warmte wordt gewonnen door het in vaste of vloeibare vorm direct te verbranden in een biomassacentrale of door het via vergisting of vergassing om te zetten in biogas of syngas.

Energieslurpend zwembad springt in het diepe

05.08.2021 | Nieuws

Bij een zwembad met een wildwaterbaan denk je waarschijnlijk niet meteen dat ze van het aardgas af en aan de warmtepomp zullen gaan. Toch sprong Bosbad Putten in het diepe en zijn ze nu grotendeels van het gas af met behulp van een hoge temperatuur-warmtepomp van Linthorst Techniek.

De Amerena: topsportaccommodatie met 75 procent minder CO2-uitstoot

05.08.2021 | Actueel

Onlangs (23 juli) begonnen de Olympische Zomerspelen in Tokio. Voor veel sporters en supporters een moment waar lang naartoe gewerkt is, zeker nu de Spelen een jaar waren uitgesteld.

03.08.2021 | Actueel

Wie nu besluit een airco aan te schaffen, wacht gemiddeld nog een jaar op de installatie ervan. We hebben dringend vakmensen nodig, maar waar halen we ze vandaan? Jeroen Pepers van Aedes en Maxime Verhagen van Bouwend Nederland gingen tijdens een webinar van Stichting Warmtenetwerk in dialoog over de mogelijkheden.

Aardgasproject Canada loopt spaak om kosten en weerstand

02.08.2021 | Nieuws

Een door Shell geleid project voor de bouw van een installatie voor winning en transport van vloeibaar aardgas in Canada ter waarde van 40 miljard Canadese dollar dreigt opnieuw vertraging op te lopen.

De rol van ventileren bij coronabestrijding

30.07.2021 | Actueel

Dat je je handen moet wassen, afstand moet houden en je moet laten testen mag na ruim een jaar vol persconferenties wel duidelijk zijn. Maar hoe zit het met de nieuwe maatregel tegen het coronavirus? Onlangs kwam het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu met een verrassende en ingrijpende conclusie.

Ventilatie horeca in nieuwe norm gebrekkig

29.07.2021 | Nieuws

De ventilatiemaatregelen in de horeca zijn ondermaats. Dat schrijft het NRC naar aanleiding van de ingang van de nieuwe Alcoholwet, die ervoor gezorgd heeft dat de ventilatienorm vijf keer lager is geworden.

Geit in de tuin: Rajesh Kotireddy van Solarus

29.07.2021 | 't Hoekje

Pas toen een van onze collega's al jaren bij Solar Solutions International had gewerkt, ontdekten wij dat zij een geit in haar kleine Amsterdamse stadstuin had lopen.

NVDE:

22.07.2021 | Nieuws

De NVDE pleit voor een flinke uitbreiding van het SDE++-budget voor 2022. Het budget is met name nodig voor duurzame warmte en zou vrij kunnen komen dankzij de Green Deal.

Is de regeling legionellapreventie nog in lijn met de huidige wetenschappelijke kennis?

21.07.2021 | Innovatie

Legionella doet bij velen een belletje rinkelen. De ziekte verwierf wereldwijde bekendheid tijdens een grote uitbraak in 1999 bij een bloemententoonstelling in Bovenkarspel, doordat het vrij spel kreeg in stilstaand warmwater.

Lekker warm

20.07.2021 | Column

Het is zomer, dus de kop boven deze column lijkt logisch. Alleen staat “lekker warm” in dit geval voor aangename warmte tijdens de wintermaanden. Wanneer je wegdroomt zie je al snel een vrolijk gezin, gezellig rond de haard genietend van heerlijke echte warmte.

Professional in de duurzame warmte? Kom naar de Warmtepomp Business Day!

20.07.2021 | Actueel

Ben je actief in de hard groeiende warmtepompenmarkt? Wil je dat jouw functie en bedrijf relevant blijven? Laat je dan informeren over de belangrijkste trends die deze sector de komende jaren zullen veranderen.

‘Topsportaccommodaties verduurzamen is puzzelen met strenge eisen’

19.07.2021 | Actueel

Vrijdag (23 juli) beginnen de Olympische Zomerspelen in Tokio. Voor veel sporters en supporters een moment waar lang naartoe gewerkt is, zeker nu de Spelen een jaar zijn uitgesteld.

4,9 miljoen euro subsidie voor (bij)scholing

16.07.2021 | Nieuws

Middels een gezamenlijk subsidieproject willen NVKL, Fedecom en FNV (bij)scholing makkelijk en betaalbaar maken. Via een subsidieregeling van de Nederlandse overheid is er voor werkenden in de agro-, groen- en koudetechniek een bijdrage van 4,9 miljoen euro beschikbaar gesteld.

FlexTherm Eco slaat stroom op als warmte dankzij zout

16.07.2021 | Innovatie

In 2019 lanceerde Flamco de FlexTherm Eco, om vervolgens direct in de prijzen te vallen. Jeroen van Halem, training development manager van Flamco legt uit waarom de compacte warmteopslag zo in de smaak valt.

EU: ‘ETS moet versterkt de laatste fase in’

15.07.2021 | Analyse

Begin mei ging de prijs voor het uitstoten van een ton CO2 voor het eerst door de 50 euro-grens heen. Volgens velen een historisch moment dat laat zien dat het Europese emissiehandelssysteem (ETS) begint te werken.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu