Nieuws

‘De warmtetransitie gaat nog te veel over gas’

19.01.2022 | Seminar

Onlangs organiseerde branchevereniging Bodemenergie Nederland de online themamiddag Energietransitie: denken in de breedte én diepte waarin verschillende sprekers de potentie van bodemenergie verder uitdiepten.

Groene industriepolitiek betekent vooral jarenlang (heel) veel CO2 afvangen

18.01.2022 | Analyse

De ruim dertig bedrijven die samen verantwoordelijk zijn voor ongeveer 60 procent van de Nederlandse industriële CO2-emissies, willen hun CO2-reductie hoofdzakelijk verminderen door in te zetten op het afvangen en opslaan van CO2 (CCS).

Nijmegen heeft spijt van de aanpak van aanleg warmtenet

18.01.2022 | Nieuws

Tien jaar geleden werd er in Nijmegen-Noord een warmtenet aangelegd. Van de manier waarop dit is gegaan heeft oud-wethouder en huidig gedeputeerde van de provincie Gelderland Jan van der Meer nu spijt, schrijft Omroep Gelderland.

Doorbraak grootschalige warmteopslag

18.01.2022 | Column

Een volledig duurzaam energiesysteem dat vooral draait op wind- en zonne-energie heeft vormen van energieopslag nodig om onbalans tussen opwek en gebruik op te kunnen vangen.

Duurzaam Verwarmd verplaatst naar april 2022

17.01.2022 | Actueel

De gecombineerde vakbeurs Duurzaam Verwarmd / Solar Solutions International vindt dit jaar plaats van dinsdag 12 tot en met donderdag 14 april 2022, in de gebruikelijke locatie Expo Haarlemmermeer.

Kantoren verduurzamen te langzaam

17.01.2022 | Nieuws

Vanaf volgend jaar is het wettelijk verplicht voor kantoorpanden om aan tenminste energielabel C te voldoen. Op dit moment voldoen vier op de tien Nederlandse kantoren niet aan deze eis.

‘Ons nieuwe pand is onze showroom én ons visitekaartje’

17.01.2022 | Interview

Het zweet staat Dennis van der Blom, productspecialist comfort techniek bij klimaatbeheersingsbedrijf STULZ Groep, net niet meer op zijn bovenlip. Drie maanden geleden verhuisde het bedrijf van het oude pand in Amstelveen naar een nagelnieuw pand in Hoofddorp.

Pilot hybride warmtepompen levert deelnemers 500 euro op

14.01.2022 | Nieuws

Iedereen die overweegt een warmtepomp aan te schaffen, kunnen 500 euro verdienen als ze deelnemen aan de pilot Demonstratieproject Hybride Warmtepompen. Dit houdt in dat de installatie en prestatie van hun nieuwe systeem in de gaten wordt gehouden.

‘Laat individuele huishoudens ook uitgaan van de trias energetica’

14.01.2022 | Seminar

Onlangs sprak Arlo Hemkes, oprichter van Powerly, op consumentenbeurs Huis & Energie over het verduurzamen van de individuele woning. In zijn seminar Voorbeeldwoning: bestaande bouw naar all-electric zette hij de belangrijkste pijlers en aandachtspunten uiteen.

Grote energieverbruikers kunnen niet voor 1 oktober van Gronings gas af

13.01.2022 | Nieuws

NCR meldt dat het, onder andere, Eneco en Uniper niet lukt om zich voor de wettelijk vastgestelde einddatum van 1 oktober af te koppelen van laagcalorisch gas dat wordt gewonnen in Groningen.

Warmte Powervrouw: Bianca Verhage (WARP Systems)

13.01.2022 | 't Hoekje

Bianca Verhage groeide op in een boerengezin in een klein dorp nabij Gouda. Verder studeren leek er niet in te zitten, maar middels een creatieve route kwam de powervrouw uiteindelijk toch terecht op de stoel van projectmanager bij WARP Systems, leverancier van duurzame vloerverwarming.

Feiten en fabels bij infraroodverwarming

13.01.2022 | Innovatie

Infrarood is een techniek met veel potentie voor de duurzame verwarmingssector. Toch weet niet iedereen wat een infraroodpaneel precies voor zijn verduurzamingsslag zou kunnen betekenen.

Neptunusballen houden de boel warm

12.01.2022 | Nieuws

Eigenlijk heten ze posidonia oceanica, maar in de volksmond kennen we ze als neptunusballen of zeegrasballen en in Duitsland worden ze nu verwerkt tot isolatiemateriaal, schrijft Innovation Origins.

Zijn woningcorporaties dé startmotor van de warmtetransitie?

12.01.2022 | Analyse

Het Rijk wil tienduizenden woningen per jaar van het aardgas af halen en woningcorporaties bezitten 30 procent van de Nederlandse woningvoorraad. De corporaties worden in het Klimaatakkoord aangewezen als dé startmotor van de warmtetransitie en de aanpak aardgasvrije wijken.

Nu officieel: prijs stadsverwarming HVC ruim onder landelijk gemiddelde

11.01.2022 | Nieuws

Er werd al wat gespeculeerd, maar de officiële warmtetarieven voor de stadsverwarming voor 2022 zijn bekend. De prijs van warmte voor het warmtenet gaat omhoog, maar blijft onder het maximum van de Autoriteit Consument en Markt, zo meldt de HVC.

De industrie praat met elektrificatie en groene waterstof, maar werkt met CCS

11.01.2022 | Analyse

De toekomst van de Nederlandse industrie is uitstootvrij en dat betekent elektrificeren, met groene waterstof werken én het afvangen en opslaan van CO2 (CCS).

Hoofdpijn van de ventilatiebranche

11.01.2022 | Column

Hoofdpijn, een bekende klacht als het over ventilatie gaat. Zelfs in de media hebben ze het over dit probleem. In luchtdichte huizen zijn te hoge CO2-waarden de oorzaak van hoofdpijnklachten bij bewoners, zo schrijven de kranten.

Eerste minister voor Klimaat en Energie beëdigd

10.01.2022 | Nieuws

Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis kent het land een minister voor Klimaat en Energie. Vandaag werd Rob Jetten beëdigd als deze minister. Jetten zette zich jaren in de Tweede Kamer in voor een goed en eerlijk klimaatbeleid.

Aquathermie: potentie en aandachtspunten

10.01.2022 | Seminar

Uit onderzoek naar verschillende vormen van aquathermie – waarbij een warmtepomp oppervlaktewater als bron gebruikt – blijkt dat deze techniek in een aanzienlijk deel van de totale warmtevraag van de gebouwde omgeving kan voorzien.

Twee keer zoveel gas uit Groningen lijkt nodig

07.01.2022 | Nieuws

Het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen lijkt nog even op zich te moeten laten wachten. Gasunie houdt er rekening mee dat er twee keer zoveel gas als vorig jaar uit de Groningse bodem gewonnen zal moeten worden, dat schrijft RTV Noord.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu