Nieuws

Brugge: kasseien eruit, warmtenet erin?

14.07.2021 | Analyse

De kasseien moeten uit de grond in Brugge. Als het aan de gemeente ligt gaat ze flink aan de slag om de stad te verduurzamen met een warmtenet. Een warmtenet zal volgens een studie 75 procent van de woningen en panden moeten verwarmen.

Gulpener brouwt in 2030 fossielvrij

13.07.2021 | Nieuws

Bierbrouwer Gulpener wil in 2030 af zijn van fossiele brandstoffen, dat meldt Gawalo. Hiervoor zet het bedrijf grotendeels in op het gebruik van restwarmte en een butaan-warmtepomp.

Wat werd er besloten tijdens het energiedebat?

13.07.2021 | Actueel

Donderdag debatteerde de Tweede Kamer over klimaat en energie. De ene na de andere motie werd besproken, 22 in totaal. 13 werden aangenomen, 9 verworpen. Welke moties werden er besproken met betrekking op de warmtesector, welke werden aangenomen en gaan in de toekomst terugkomen? De Kamerleden Christine Teunissen en Lammert van Raan (PvdD) riepen het kabinet op om binnen de EU te pleiten om met de werkelijke uitstoot van houtige biomassa te rekenen.

Combi koelen én verwarmen is sleutel in energietransitie

13.07.2021 | Column

Nu de zomers warmer worden en de winters milder, begint onze energiebehoefte voor verwarmen en koelen te veranderen. Het energiegebruik voor koeling gemeten in zgn.

Sociaal leerbedrijf aan de slag met tweedehands CV-ketel

12.07.2021 | Nieuws

Het sociaal leer- en werkbedrijf 'Iederz' had een nieuwe CV-ketel nodig, maar had geen baat bij een gloednieuw exemplaar. In plaats van een nieuwe ketel aan te schaffen, kon er dankzij Strukton Worksphere gebruik worden gemaakt van een tweedehands ketel.

‘Marktspeculatie zorgt voor hoge emissieprijzen’

12.07.2021 | Analyse

Begin mei ging de prijs voor het uitstoten van een ton CO2 voor het eerst door de 50 euro-grens heen. Volgens velen een historisch moment dat laat zien dat het Europese emissiehandelssysteem (ETS) begint te werken.

09.07.2021 | Actueel

De checklist voor een aardgasvrij Nederland is lang. Hoe krijgen we meer vakmensen en bewoners enthousiast, en welke middelen hebben we daarvoor nodig? Ernst Japikse van Stichting Warmtenetwerk, Jeroen Pepers van Aedes en Maxime Verhagen van Bouwend Nederland gingen met elkaar rond de tafel om te beraadslagen wat er nodig is voor een succesvolle transitie naar een aardgasvrij land.

General Motors krijgt geothermisch lithium

08.07.2021 | Nieuws

Controlled Thermal Resources Limited (CTR) is een strategische en commerciële samenwerking aangegaan met General Motors (GM) om de fabrikant te voorzien van duurzaam geproduceerd lithium uit de geothermische bron Hell's Kitchen Lithium and Power Development, gelegen in Imperial, Californië, dat meldt ThinkGeoEnergy.

Isobooster: warm als het moet, koel als je wil

08.07.2021 | Innovatie

We hebben een probleem: onze kierdichte woningen zijn dan in de winter wel lekker warm, in de steeds warmer wordende zomers liggen we te zweten in ons bed. En als de Nederlander niet lekker slaapt, dan wordt hij chagrijnig.

Nieuw in de sector: Renée Vermeulen, Mark van Minde en Tina Dijkhuizen

08.07.2021 | 't Hoekje

De duurzame verwarmingssector groeit als kool, en de werknemers ook. In deze rubriek stellen we elke maand een aantal nieuwe gezichten uit de sector voor. Nieuwe collega's vertellen meer over hun carrière, nieuwe baan en hoe de sector hen bevalt.

Ollongren: ‘Verduurzaming woningen goed op gang’

07.07.2021 | Nieuws

Vandaag verstuurde minister van Binnenlandse Zaken Ollongren de resultaten van enkele onderzoeken over de betaalbaarheid van de energietransitie naar de Kamer. Het gaat om het Dashboard Eindgebruikerskosten dat gemeenten inzicht geeft in de gemiddelde kosten en de financiële haalbaarheid van de verschillende warmtestrategieën van de Klimaatakkoorddoelstellingen, schrijft Rijksoverheid.

Label niets waard als je niet bespaart

07.07.2021 | Analyse

Het energielabel speelt een grote rol bij de waarde van een woning. Toch is die grote gekleurde letter niet alles waard, stelt Ton Willemsen van Tonzon. Zelfs met de nieuwe NEN-norm is het energielabel volgens Willemsen niet representatief voor het daadwerkelijke verbruik.

Keijzer kondigt technische omscholingsubsidie aan

06.07.2021 | Nieuws

Om een gedeelte van de arbeidsmarkt te hervormen heeft het kabinet een aanvullend pakket van            1,4 miljard euro gepresenteerd om mensen begeleiding te bieden bij het zoeken (of het behouden) van werk.

Ze boren gaten in Amsterdam

06.07.2021 | Actueel

Dat klinkt erger dan het is. In de zoektocht naar alternatieve warmtebronnen doet Energie Beheer Nederland (EBN) seismisch onderzoek in de bodem van de hoofdstad op zoek naar aardwarmte.

Gezonde gebouwen moet je ventileren

06.07.2021 | Column

Veel nieuwbouw is dusdanig luchtdicht en goed geïsoleerd dat je er niet meer onderuit komt: je zult absoluut een degelijk en goed doordacht ventilatiesysteem toe moeten passen.

Bijna een half miljoen slimme meters met een storing

05.07.2021 | Nieuws

Om snel inzicht te krijgen in ons energieverbruik moesten we allemaal aan de slimme meter. Maar het systeem blijkt niet onfeilbaar. Maar liefst een half miljoen slimme meters hebben een storing waardoor de gegevens niet uit te lezen zijn of slechts met heel veel vertraging.

Isoleren met multifunctionele coatings levert forse energiereductie op

05.07.2021 | Analyse

Transparante isolerende infrarood werende glasfolies. Zijn dat niet gewoon een soort Warmte Koude Opslag-folies? “In principe eigenlijk wel ja”, lacht Eugène Veerkamp, business developer bij Brightlands Materials Center (BMC).

Zó werkt energie in Nederland: basis voor de energietransitie?

02.07.2021 | Nieuws

“Wanneer iets complex is, is het juist belangrijk om op een begrijpelijke manier uitleg te geven”, zo schreef staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Dilan Yeşilgöz, in het voorwoord van Zó werkt energie in Nederland.

Hoe kun je piekbelasting hoogbouw voorkomen met vraag en aanbod?

02.07.2021 | Actueel

In de komende jaren vindt er een enorme verdichtingsopgave plaats door het bouwen van hoge woontorens in bestaande gebieden. Een WKO met warmtepomp is veelal de gekozen oplossing voor duurzame warmte en koude-levering.

Gasnet moet stroom gaan leveren

01.07.2021 | Nieuws

Het kabinet wil dat Gasunie het gasleidingennetwerk ombouwt tot een netwerk voor waterstof. In eerste instantie moet met name de zware industrie middels deze weg gaan verduurzamen.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu