Nieuws

De bronzen plak voor de Best Innovation Award van Duurzaam Verwarmd 2021

14.10.2021 | Actueel

Het Slim Groen Warmtenet van Energie voor Elkaar is als derde geëindigd in de verkiezing voor Best Innovation Award van Duurzaam verwarmd 2021. Belangrijk pluspunt is dat het grootschalige warmtenet “kan inspelen op de fluctuerende vraag naar warmte in de wijk en het fluctuerende aanbod van warmte vanuit de verschillende bronnen”, aldus het juryrapport.

Isoleren, isoleren, isoleren, dit vindt Twitter

14.10.2021 | 't Hoekje

Gasprijzen door het dak. Hysterie op de energiemarkt. Energiearmoede. Allemaal termen waarmee we de laatste weken om de oren worden geslagen. Nu de gasprijzen zo stijgen, zijn we ons bewust dat we moeten doen wat we kunnen om het lekker warm te houden.

IEA:

13.10.2021 | Nieuws

Het wereldwijde gebruik van kolen is dit jaar sterk gegroeid, zo blijkt uit de jaarlijkse rapportage van het Internationaal Energieagentschap (IEA), meldt NU.nl.

Kabinet wil ‘gerichte maatregelen’ tegen stijgende energieprijzen

13.10.2021 | Nieuws

Door de stijgende gasprijzen dreigt de energierekening de komende winter met tientallen euro's per maand omhoog te gaan. Demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Stef Blok gaf bij de NOS aan iets te gaan doen en het probleem heel serieus te nemen.

De TOjuli-eis: wat is het en wat betekent het voor airco

13.10.2021 | Analyse

Vanaf 1 juli geldt een belangrijke nieuwe eis die de distributie van airco’s verder moet versterken: de TOjuli. Volgens deze eis mag de temperatuur in een woning niet boven een bepaalde norm komen.

Radar: ‘Overheid moet gas- en warmtenetprijzen loskoppelen’

12.10.2021 | Nieuws

Consumentenprogramma Radar had gister een aantal gasten aan tafel die meepraatten over de bizarre gevolgen van het stijgen van de gasprijs op de prijs van warmtenetten.

62 passief gekoelde appartementen in Den Bosch

12.10.2021 | Actueel

In Den Bosch worden 62 appartementen gebouwd onder architectuur van Studio M10 voor BrabantWonen. Het bijzondere aan dit complex, bestaande uit twee gebouwen, is dat er gebruik wordt gemaakt van passief koelen.

‘Energiebesparing verplicht stellen, appeltje, eitje?’

12.10.2021 | Column

Afgelopen mei leek het er even op dat de rechter op de stoel van de politiek ging zitten. De rechter in de zaak, aangespannen door Milieudefensie (en een hele berg mede-eisers) tegen Shell, oordeelde dat Shell haar beleid in lijn moet brengen met het klimaatakkoord van Parijs.

11.10.2021 | Nieuws

Deskundigen op het gebied van ventilatie roepen de Nederlandse overheid voor de zoveelste maal op ventilatie veel serieuzer te nemen. Ze zouden, net zoals in België al het geval is, moeten verplichten een CO2-meter op te hangen in openbare binnenruimtes zoals cafés, restaurants, sportscholen en vooral scholen, beweert RTL Nieuws.

11.10.2021 | Interview

Daikin is producent van kwalitatief hoogwaardige klimaatsystemen. Het bedrijf is de wereldwijde marktleider in warmtepomptechnologie. Edwin Hoogerwerf is sinds begin 2019 managing director van Daikin Nederland.

Verkoop CV-ketels 5 procent gedaald

08.10.2021 | Nieuws

Gasmonitor 2021, een jaarlijks onderzoek van Natuur & Milieu, laat zien dat de verkoop van cv-ketels het afgelopen jaar met 5 procent afnam ten opzichte van 2019.

Informatie over een warmtenet nodig? Gebruik de Warmteprojectentool

08.10.2021 | Nieuws

Stichting Warmtenetwerk heeft, in samenwerking met Talent voor Transitie, de Warmteprojectentool ontwikkeld. Met deze tool kunnen gemeenten, woningcorporaties en de warmtebranche eenvoudiger en sneller inzicht in de sector krijgen.

Grootschalige toepassingen van zonthermie voor warmtenetten

08.10.2021 | Seminar

Geconcentreerde zonthermie is driemaal zo efficiënt als PV, heeft een temperatuurbereik tot 400 graden Celsius en kan makkelijk geïntegreerd worden in een bestaand warmtesysteem in de industrie en bebouwde omgeving.

Stekker uit Warmtebedrijf Rotterdam betekent miljoenenverlies gemeente

07.10.2021 | Nieuws

Gisteren nam gemeente Rotterdam het besluit geen verbinding van het warmtenet van de haven naar Leiden te maken, ze vinden het financieel te risicovol, schrijven het FD en de NOS.

Mag de kachel aan?

07.10.2021 | 't Hoekje

Ja hoor, het is weer zover. De dagen worden korten en we hebben alweer een zondag met uitsluitend regen achter de rug. In huis wordt het wat frisser en wat doe je dan? Kruip je onder een dekentje? Trek je een dikke trui aan? Of geef je gewoon een zwieper aan de thermostaat? En hoe doet die nieuwe warmtepomp het eigenlijk? We doken Twitter eens in om te kijken of iedereen er nog lekker warmpjes bijzit.

De runner-up van de Best Innovation Award van Duurzaam Verwarmd 2021

07.10.2021 | Actueel

De ThermoGenius Water M van ElringKlinger Engineered Plastics is de nummer 2 geworden in de verkiezing voor Best Innovation Award van Duurzaam verwarmd 2021. “De ThermoGenius speelt in op de flinke potentie voor het gebruik van oppervlaktewater als bron voor een warmtepomp”, aldus het juryrapport.

Topdrukte bij isolatiebedrijven

06.10.2021 | Nieuws

Mensen willen massaal hun huis isoleren. Dit heeft alles te maken met de stijgende gasprijzen, schrijft het Algemeen Dagblad. Tot het eind van het jaar krijgen mensen nog een deel van het geld dat zij aan isolatie besteden terug als zij minimaal twee energiebesparende maatregelen nemen.

Aangesloten op warmtenet maar toch last van stijgende gasprijs

06.10.2021 | Nieuws

Wordt je huis verwarmd via een warmtenet, krijg je toch een hogere rekening in verband met de stijgende gasprijs. Dit komt omdat de tarieven van alternatieve bronnen gekoppeld zijn aan de gasprijs, vertelt Vereniging Eigen Huis aan de Gelderlander.

Meer voorlichting, kennis en financiële ondersteuning nodig voor bestaande bouw

06.10.2021 | Interview

“Verkoop bodemgekoppelde warmtepompen in de lift”, zo luidde een recent persbericht van Bodemenergie Nederland. Hoe kijkt voorzitter Frank Agterberg naar de ontwikkeling van de warmtepomp en welke uitdagingen beginnen zich af te tekenen? In een tweeluik met Warmte365 blikt hij vooruit.

SDE++-regeling weer geopend

05.10.2021 | Nieuws

De nieuwste ronde voor de Subsidieregeling voor Duurzame Energie (SDE++) staat vanaf vandaag weer open voor aanvragen. Tot en met 11 november is er 5 miljard euro te verdelen voor duurzame initiatieven, zoals CO2-besparende maatregelen en hernieuwbare warmte.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu