Nieuws

TONZON innoveert Thermoskussen en verhoogt isolatiewaarde

09.12.2021 | Innovatie

Dat de thermoskussens van TONZON de laatste veertig jaar menig woning wist te verduurzamen, betekent niet dat oprichter Ton Willemsen achterover kon leunen. Het kan altijd beter volgens hem, en dat moest op een zeker moment ook om aan de eisen voor een subsidie vandaag de dag te kunnen blijven voldoen.

Geit in de tuin: Folkert Struijs van Libra Energy

09.12.2021 | 't Hoekje

Pas toen een van onze collega's al jaren bij Duurzaam Verwarmd & Solar Solutions International had gewerkt, ontdekten wij dat zij een geit in haar kleine Amsterdamse stadstuin had lopen.

Energie-uitwisselingsnet zonder warmtebuffer een succes

08.12.2021 | Nieuws

Een potplantenexporteur, zwembad met sporthal en kindcentrum in Aalsmeer gebruiken naar volle tevredenheid een deel van de beschikbare restwarmte van het nabijgelegen datacenter.

08.12.2021 | Opinie

Een persoonlijk verhaal op deze manier ligt wellicht niet in de lijn der verwachtingen op Warmte365. Maar het is wel een belangrijk verhaal. Het opleiden van nieuwe installateurs is essentieel bij de stappen die we nemen richting de energietransitie.

Warmtepompen op zonne-energie presteren beter dan op propaan

07.12.2021 | Nieuws

Een onderzoeksteam uit de Verenigde Staten en Zweden ontdekte dat, in vergelijking met propaan, een zonne-warmtepomp tot 20 procent kan besparen op prijzen en 30 procent op koolstofemissies, dat meldt PV magazine.

Hekjes moeten voor SDE++ voor warmteprojecten zorgen

07.12.2021 | Actueel

De grote hoeveelheid aanvragen voor de SDE++ zorgen ervoor dat (onder andere) vrijwel alle warmteprojecten naast deze subsidie te grijpen, ten faveure van het afvangen – en met name opslaan – van CO2.

Certificering helpt je een nóg betere monteur te zijn

07.12.2021 | Column

Om het aantal ongelukken door koolmonoxide terug te dringen, mogen werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties vanaf 1 januari 2023 alleen nog worden uitgevoerd door bedrijven die hiervoor gecertificeerd zijn.

Musk wil Tesla warmtepompen aanbieden voor thuis

06.12.2021 | Nieuws

Miljardair Elon Musk stelt dat zijn bedrijf, Tesla, de residentiële warmtemarkt gaat betreden, dat schrijft ACHR News. Volgens Musk gaat het bedrijf de apparatuur die het voor elektrische auto’s gebruikt aanpassen voor thuisgebruik.

‘Dit is de volgende industriële revolutie, elektrificatie is echt een immense klus’

06.12.2021 | Analyse

In 2020 was de haven van Rotterdam nog verantwoordelijk voor 13,5 procent van alle Nederlandse CO2-uitstoot. Om ervoor te zorgen dat de haven klimaatneutraal wordt, is elektrificatie volgens Josepha van Kollenburg, directeur van het Fieldlab Industrial Electrification (FLIE), een noodzakelijke stap die nú gezet moet worden.

SDE++: ruim twee keer meer subsidie aangevraagd dan beschikbaar

03.12.2021 | Nieuws

Dilan Yeşilgöz, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de SDE++. Er is voor 12 miljard euro aan SDE-subsidie aangevraagd, terwijl er 5 miljard euro beschikbaar is.

Opleiding installatie hybride warmtepomp aanstaande

03.12.2021 | Nieuws

Installatiebedrijven slaan de handen ineen met Vakschool Technische Installaties (VTI) om een specifieke opleiding voor het installeren van hybride warmtepompen te ontwikkelen.

Moeten we verduurzaming optellen bij de hypotheek?

03.12.2021 | Actueel

De Britse infrastructuurtopman Sir John Armitt deed onlangs de suggestie om de kosten van de warmtepomp bij te schrijven bij de hypotheek. Zou het Nederlanders ook een impuls kunnen geven om de kosten van de warmtepomp of zonnepanelen bij de lening bij de bank bij te schrijven? Romano Hagen, eigenaar van Duurzaam Gefinancierd, denkt dat dit niet de oplossing is voor kleinere bedragen.

Vitens wijst op risico’s bij boringen naar aardwarmte

02.12.2021 | Nieuws

In september concludeerde Staatstoezicht op de Mijnen nog, dat de industriestandaard Duurzaam Putontwerp een gedragscode heeft ontwikkeld die bijdraagt aan een veilige en verantwoorde winning van aardwarmte.

Passief koelen met regenwater

02.12.2021 | Innovatie

We hebben het in overvloed, het is gratis en we doen er verder niets mee: regenwater. Nog steeds gebruiken we drinkwater om onze toiletten mee door te spoelen, onze tuin mee te sproeien of de wasmachine, een verwarmings- of koelingssysteem of sprinklerinstallatie op te laten draaien.

Verbeter de wereld, begin bij je eigen huis

02.12.2021 | 't Hoekje

Er zijn mensen die het verschrikkelijk vinden dat er aardbevingen in Groningen zijn. En er zijn mensen die het vreselijk vinden en dat aangrijpen om hun huis van het gas af te halen.

Onyx kolencentrale in Rotterdam gaat sluiten, wisselende reacties

01.12.2021 | Nieuws

Staatssecretaris Dilan Yeşilgöz heeft besloten steun te verlenen zodat de kolencentrale van Onyx Power in Rotterdam kan sluiten. De eigenaar van de kolencentrale ontvangt maximaal 212,5 miljoen euro subsidie om de centrale volledig te sluiten.

Consumentenorganisatie: ‘Elektrische warmtepomp wordt goedkoopste oplossing’

01.12.2021 | Nieuws

Uit een nieuwe studie, in opdracht van The European Consumer Organisation (BEUC), blijkt dat warmtepompen de meest goedkope groene verwarmingsoptie zal worden voor consumenten.

Remt onderzoek naar geluidshinder de warmtepompsector af?

01.12.2021 | Actueel

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deed 17 november een belangrijke uitspraak. Zij stellen dat er meer onderzoek moet worden verricht naar de blootstelling aan laagfrequent geluid (LFG) en de potentiële gevolgen voor de gezondheid omdat het aantal bronnen de komende jaren flink zal toenemen, mede dankzij de groei van het aantal warmtepompen en airco’s.

Amsterdamse wijken krijgen stadsverwarming

30.11.2021 | Nieuws

Vierduizend Amsterdamse woningen in Nieuw-West en Zuidoost kunnen de komende jaren al van het aardgas af, bericht het Parool. De huurwoningen hoeven niet gerenoveerd te worden, maar krijgen meer isolatie en een aansluiting op het warmtenet.

Bewoners geven de warmtepomp een 8

30.11.2021 | Nieuws

Over het algemeen zijn mensen die hun woning verwarmen met een warmtepomp buitengewoon tevreden, meldt het AD. Het gemiddelde cijfer dat zij toekennen in een enquête van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal is een 8.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu