Nieuws

Ruim half miljoen Nederlanders in energiearmoede: mede door slechte isolatie

23.09.2021 | Nieuws

Uit een onderzoek van TNO is gebleken dat 550.000 Nederlandse huishoudens in zogenoemde energiearmoede leven. Dit houdt in dat de huishoudens een hoge energierekening hebben naast een relatief laag inkomen.

Installateurs over enge klussen: "Ik moest enorm mijn best doen niet te gaan gillen"

23.09.2021 | 't Hoekje

Als installateur kom je natuurlijk bij de meest uiteenlopende adressen. Die morgen belde ik aan bij een prachtig oud huis nabij de binnenstad van Alkmaar. De aardige, en niet verkeerd uitziende, dame des huizes verwachtte mij al en stond klaar met koffie.

Nationaal Isolatieprogramma voor slechtst geïsoleerde huizen

23.09.2021 | Actueel

We weten allemaal inmiddels wel dat onze gasrekening er de komende jaren niet beter op wordt. Dit komt door het afschalen van de productie van het Groningenveld, onderhoud aan de infrastructuur en inkoop van duur buitenlands gas.

Hoe het klonen van mammoeten de opwarming van de aarde kan stoppen

23.09.2021 | Nieuws

Nee, het is niet het plot van de nieuwste Ice Age-film. Onderzoekers onthullen hun plannen om de langgeleden uitgestorven mammoet middels genbewerking terug te laten keren op aarde, in de hoop dat het wollige beest een deuk slaat in klimaatverandering.

CE Delft pleit voor nationaal ETS voor gebouwde omgeving en transport

22.09.2021 | Analyse

De Europese Commissie heeft in zijn Fit for 55-suggestie een voorstel opgenomen om een apart Europese emissiehandelssysteem (ETS) in te voeren voor gebouwde omgeving en transport.

6,8 miljard extra voor klimaatmaatregelen

21.09.2021 | Nieuws

Onlangs lekte al uit dat het kabinet, ondanks zijn demissionaire status, flink extra geld zou uittrekken voor klimaatmaatregelen. Vandaag op Prinsjesdag werd bekend dat het kabinet inderdaad 6,8 miljard euro gaat uittrekken voor verduurzamende maatregelen.

Vattenfall in overleg met klanten van aardgas af

21.09.2021 | Nieuws

Vattenfall kondigt een miljardeninvestering aan waarmee een fikse reductie moet worden gerealiseerd. De in 2019 toegezegde CO2-reductie van 40 procent wordt opgehoogd naar 77 procent minder uitstoot in 2030.

Een warmtepomp in de markt zetten doe je zo

21.09.2021 | Seminar

Tijdens de Warmtepomp Business Day, waar het Warmtepomp Trendrapport werd gepresenteerd, sprong een van de sprekers – Trix van der Vleuten – nogal in het oog.

Duurzame warmte op een kantelpunt

21.09.2021 | Column

Door de lage spaarrentes, hoge gasprijzen en subsidies en regelingen is het voor een groot aantal Nederlandse huishoudens nu een goed moment om de woning te verduurzamen.

PBL:

20.09.2021 | Nieuws

Na een heisessie zonder vooruitgang wordt de situatie rond de lange formatie penibel als het gaat om de uitvoerbaarheid van het klimaat- en energiebeleid. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) maakt zich zorgen, schrijft de NOS.

Eneco ziet belangrijke transitierol voor e-boiler

20.09.2021 | Seminar

Op 8 en 9 september werd de eerste editie van het congres Recharge Earth in Rotterdam Ahoy gehouden, waar grote bedrijven uit de energiesector bij elkaar kwamen voor een verkenning van een nieuwe energietoekomst.

Tata Steel neemt de waterstofroute

17.09.2021 | Nieuws

Tata Steel is de grootste CO2-uitstoter van Nederland, maar ook hét symbool van de noodzaak van de warmtetransitie. Het laat zien hoe ingewikkeld groene industriepolitiek is, welke enorme CO2-besparingen het kan opleveren en hoe hard de ontwikkeling van waterstof nodig is.

"We bieden een standaardoplossing voor een niet-standaardprobleem"

17.09.2021 | Innovatie

Op vakbeurs Duurzaam Verwarmd geeft een breed scala aan innovatieve bedrijven acte de presence. Monarch, leverancier van Weishaupt-warmtepompen, heeft lang gedubd over hoe zij de duizenden bezoekers op een verrassende manier kunnen overtuigen van hun product.

Vol stroomnet bedreigt Amsterdamse warmtetransitie

16.09.2021 | Nieuws

In grote delen van Amsterdam-West en -Noord is de maximale capaciteit van het stroomnet bereikt. Het gaat onder meer om de Houthavens, het Centraal Station, en de hele westelijke helft van stadsdeel Noord.

Innovaties van thermische opslag in de praktijk: de warmtebatterij

16.09.2021 | Seminar

Bijna iedereen die wat te vertellen heeft in de duurzame warmte- of solarindustrie heeft hem al een hele tijd in zijn agenda staan: de beurs Solar Solutions International en Duurzaam Verwarmd (28 tot en met 30 september in Expo Haarlemmermeer).

Wat gaan we zien op Duurzaam Verwarmd?

16.09.2021 | 't Hoekje

Op de vakbeurs Duurzaam Verwarmd verzamelen ruim 250 exposanten zich in de Expo Haarlemmermeer om hun nieuwste innovaties en bevindingen wereldkundig te maken. Maar hoe gaan ze dat doen? We vroegen enkele exposanten om een voorproefje van wat ze ons straks zullen laten zien.

Vlaming met PV krijgt investeringspremie voor warmtepomp

15.09.2021 | Nieuws

Per 1 oktober kunnen onze zuiderburen met terugwerkende kracht een investeringspremie aanvragen voor warmtepompen en microwarmtekrachtinstallaties als zij ook zonnepanelen hebben geplaatst, meldt De Tijd.

‘Maak verduurzamen een makkie voor de consument’

15.09.2021 | Seminar

Als er een ding duidelijk werd tijdens de Warmtepomp Business Day vorige week is het wel dat het succes van de uitrol van warmtepompen van veel factoren afhankelijk is.

Nieuwegeinse aardwarmtewinning afgeblazen om gebrek publieke steun

14.09.2021 | Nieuws

Onderzoeksproject Lean keek naar de mogelijkheden van aardwarmtewinning in Nieuwegein. Het project wordt stopgezet omdat het raadplegen van het publiek te veel tijd in beslag neemt en de periode om de benodigde subsidies hierdoor te krap worden, dat meldt initiatiefnemer Warmtebron Utrecht.

De ongewenste effecten van subsidie

14.09.2021 | Column

Op korte termijn verduurzamen door grootschalig gebruik te maken van zon en wind lijkt bijzonder lastig. Zo laten de langlopende bezwaren van omwonenden van een windpark bij het Gelderse Ressen zien dat de strijd om de publieke ruimte voorlopig niet gestreden is.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu