Nieuws

"Dode leidingen verhogen risico op legionella"

14.09.2021 | Actueel

Tijdens de presentatie van de conceptversie van het kennisdossier Legionella in de Energietransitie zijn de eerste bevindingen uiteengezet. David van Petersen van TKI Urban Energy deelt waar de risico’s van legionella in duurzame warmtesystemen zich bevinden.

Partijen willen tegoedbon voor isolatie

13.09.2021 | Nieuws

Een aantal politieke partijen hebben samen een plan gelanceerd dat met name de armere huiseigenaar zou moeten helpen om sneller te verduurzamen. Bewoners met een laag inkomen krijgen volgens het plan recht op een tegoedbon waarmee ze hun woning kunnen isoleren.

De warmtepomp en de politiek. Hoe blijven we groeien?

13.09.2021 | Actueel

Ruim 60.000 nieuwe systemen werden in 2020 geïnstalleerd en naar verwachting zal eind dit jaar de totale marktomvang met 64 procent zijn toegenomen ten opzichte van eind 2019.

‘Warmtewet 2 kan nog wel een jaar op zich laten wachten’

10.09.2021 | Nieuws

Volgens Niels Hanskamp, adviseur marktordening warmte van Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), kan het ‘nog wel enkele maanden tot een jaar’ duren voordat een hernieuwd voorstel van Warmtewet 2 naar de Tweede Kamer kan, dat zegt hij tegenover Stichting Warmtenetwerk.

Collectieve warmtenetten: "Het speelveld maakt het ingewikkeld"

10.09.2021 | Seminar

Op de lijst van sprekers op Duurzaam Verwarmd mag Ernst Japikse niet ontbreken. Als voorzitter van Stichting Warmtenetwerk zet hij zich in voor verbinding en samenwerkingen binnen de duurzame warmtesector.

Propaanraad ziet kansen tegen klimaatverandering

09.09.2021 | Nieuws

De Amerikaanse Propane Education and Research Council (PERC) wil dat propaangas wordt beschouwd als een deel van de oplossing voor de klimaatproblemen van het land.

‘Wij zijn er voor iedere installateur’

09.09.2021 | Innovatie

Al jarenlang is LG Climate Solutions een graag geziene gast bij de groothandels. Jeroen Bustin, Business Developer Heating bij het bedrijf: “Groothandels als Centercon, Maxicool en Rexel zijn bij ons kind aan huis.

3x flauwe grappen over de bouw van Evert Kwok

09.09.2021 | 't Hoekje

Dat bouw en flauw rijmen mag geen toeval zijn. Wie wel eens op een bouwplaats gestaan heeft, weet dat er gestrooid kan worden met woordgrappen en scherpe opmerkingen.

Aedes: ‘draai tijdelijk stopzetting RVV voor verduurzaming terug’

08.09.2021 | Nieuws

In een recent verstuurde Kamerbrief aan de Tweede Kamer heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken aangekondigd dat de Regeling Vermindering Verhuurderheffing (RVV) voor verduurzaming per 1 oktober sluit.

Ondanks recordgroei warmtepompen blijft klimaatdoel onzeker

08.09.2021 | Actueel

Het totale aantal warmtepompen in Nederland stijgt dit jaar tot boven de 330.000, dankzij een recordaantal van meer dan 70.000 nieuw geïnstalleerde systemen.

Twee kleine warmtepompen voor slecht geïsoleerd huis

07.09.2021 | Nieuws

Jan Putman van Solar Energy Booster bedacht een oplossing voor gebouwen waar goed isoleren niet goed mogelijk is of alleen tegen hele hoge kosten: twee in serie geschakelde kleine warmtepompen die samen een afgiftetemperatuur van 80 graden halen en door slimme zonering een flinke efficiëntieslag maken.

Maar liefst 414 groene initiatieven op Duurzame Dinsdag

07.09.2021 | Nieuws

Het is vandaag Duurzame Dinsdag. Staatssecretaris Steven van Weyenberg zal namens het kabinet de Duurzame Dinsdagkoffer, met maar liefst 414 groene initiatieven van betrokken burgers en ondernemers, in ontvangst nemen.

VVD en D66: ‘Forser investeren in isolatie en hybride warmtepompen’

07.09.2021 | Actueel

Vorige week gaf informateur Mariëtte Hamer haar eindverslag aan de Tweede Kamer, waarna ook het Document op hoofdlijnen van VVD en D66 publiek werd gemaakt.

De warmtetransitie moet eenvoudiger

07.09.2021 | Column

Beste fabrikant, distributeur of installateur: loop eens met een consument mee bij een verbouwing. Bekijk de verschillende installatie-offertes eens vanuit het oogpunt van een welwillende consument met weinig kennis van de materie.

Leveringszekerheid van gas vraagt om politieke keuzes

06.09.2021 | Analyse

Nadat verschillende energie-experts er in een artikel in het Financieele Dagblad (FD) voor pleitten om meer gaswinning uit het Groningenveld als optie te overwegen, was de discussie rondom Nederlandse gaswinning weer helemaal terug.

Uitstoot-doelstelling lijkt toch gehaald

03.09.2021 | Nieuws

Voorlopige cijfers van het RIVM, Emissieregistratie en het CBS wijzen uit dat Nederland vorig jaar mogelijk toch de Urgenda-doelstelling heeft gehaald. Het doel was minimaal 25 procent minder uitstoot dan in 1990.

Duurzame warmte in bestaande bouw: wat kun je laten hangen?

03.09.2021 | Actueel

Met de woningschaarste kan nieuwbouw niet snel genoeg uit de grond worden gestampt. Voor een nieuwe woning kun je nog voor de eerste baksteen een warmtepomp in laten passen.

Japan wil vulkanen inzetten voor aardwarmte

02.09.2021 | Nieuws

Japan wil de vulkanen in nationale parken gebruiken voor aardwarmte. Eerder was het land terughoudend over het gebruik van de hete bronnen, maar de knoop lijkt nu te zijn doorgehakt naar aanleiding van bijgestelde, ambitieuze klimaatdoelstellingen.

Olieproducenten aangespoord te richten op hernieuwbare energie

02.09.2021 | Nieuws

 De minister van Financiën van Irak, een van de oprichters van het wereldwijde oliekartel OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries), heeft in de aanloop naar een belangrijke OPEC-vergadering een ongekende oproep gedaan aan collega-olieproducenten.

Kusters THO: ‘Gree wordt net zo populair in Nederland als daarbuiten’

02.09.2021 | Innovatie

Eén op de drie airco’s die wereldwijd in gebruik zijn hebben dezelfde leverancier: het Chinese Gree. Ze hebben wereldwijd maar liefst 300 miljoen gebruikers.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu