Nieuws

Oproep aan Timmermans: ‘fossiele brandstof bouw in de ban’

28.10.2021 | Nieuws

Dertien toonaangevende organisaties voor de energietransitie, waaronder de European Heat Pump Association, hebben een gezamenlijke brief ondertekend aan de Europese Commissie.

Klimaat- en Energieverkenning 2021: Verwachting biomassa gedaald

28.10.2021 | Nieuws

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft de Klimaat- en Energieverkenning (KEV) 2021 gepubliceerd. Het doel met betrekking tot de vermindering van uitstoot is nog ver van ons verwijderd, mede door netwerkcongestie.

Techem maakt individuele rekening van collectieve bron

28.10.2021 | Innovatie

De hoogoplopende problemen als gevolg van de woningnood vragen om creatieve oplossingen. Maar als je een leegstaand pand onderverdeelt in verschillende woningen of commerciële ruimtes en die op dezelfde bron laat verwarmen, hoe verdeel je dan de rekening? Techem lost dat probleem op.

Zes mensen die he-le-maal klaar zijn met de gasprijzen

28.10.2021 | 't Hoekje

De prijs van gas houdt de gemoederen flink bezig de laatste weken. Zorgwekkende berichten vullen het internet, maar naast een hoop geklaag zaten er op Twitter ook een paar pareltjes tussen die om proberen te denken.

Gezond binnenklimaat vereist meer overheidsmaatregelen

27.10.2021 | Nieuws

Binnenklimaattechniek, het platform voor alle professionals die te maken hebben met binnenklimaatinstallaties, heeft gisteren de petitie Meten is weten aan de leden van de vaste Tweede Kamercommissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport overhandigd.

Ook Nederland moet pijnlijke keuzes maken om Fit for 55 te implementeren

27.10.2021 | Analyse

Onlangs vond het webinar EU legt de lat hoger van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord plaats. Onder leiding van voorzitter Ed Nijpels gingen Michiel Hekkenberg, senior onderzoeker bij Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), en Niels Kastelein, directeur Klimaat op het ministerie Economische Zaken en Klimaat, in gesprek over de implementatie van Fit for 55 in Nederland.

Stiesdal maakt waterstof goedkoop

26.10.2021 | Nieuws

Mukesh Ambani, een van 's werelds rijkste mannen, zet snel stappen om de nieuwe goedkope waterstofelektrolyser van Stiesdal in massa te produceren en de nieuwste doorbraak op het gebied van groene technologie te veroveren, volgens Recharge.

‘Duurzame technieken moeten meer samenwerken voor de energietransitie’

26.10.2021 | Interview

Frank Agterberg, voorzitter van Bodemenergie Nederland, kijkt in een tweeluik met Warmte365 naar de toekomst van de warmtepomp. In deel 1 ging hij in op de omschakeling van nieuwbouw naar bestaande bouw, in dit tweede deel staan de techniek en het technische personeel centraal.

Warmtenetten in de transitie: een eerlijke deal?

26.10.2021 | Column

Dat warmtenetten een positieve bijdrage kunnen leveren aan de transitie in de gebouwde omgeving staat als een paal boven water. Maar wat minder helder is, is onder welke voorwaarden ze zowel voor het klimaat als voor de eindgebruiker een goede deal zijn.

Ombudsman:

25.10.2021 | Nieuws

Nationale ombudsman Reinier van Zutphen heeft in een rapport geadviseerd om het aardgevingsgebied in Groningen waar gas wordt gewonnen aan te merken als crisisgebied, dat meldt Nu.

‘Als je de markt wilt veranderen moet je niet het beste jongetje van de klas willen zijn’

25.10.2021 | Interview

In het Warmtepomp Trendrapport 2021 liet Ildert Burghout, manager marketing & demand planning van Panasonic, zijn licht schijnen over de warmtepompmarkt. Volgens hem is de overheid de doorslaggevende factor voor het blijvende succes van de warmtepomp.

VK wil 68 procent minder CO2-uitstoot in 2030

22.10.2021 | Nieuws

Twee weken voor het begin van de Klimaatconferentie van Glasgow (COP26) heeft premier Boris Johnson de Net Zero Strategy: Build Back Greener bekendgemaakt. Het land zet in op verregaande elektrificatie, waterstof en innovatie, door middel van grotere opwek van kern- en hernieuwbare energie.

Een historisch pand verduurzamen

22.10.2021 | Seminar

In Nederland hebben ruim 100.000 woningen een monumentenstatus en dat zijn meestal niet de meest energiezuinige panden. Er gelden andere regels voor monumenten en energielabels heb je hier niet nodig.

Grote warmtenetten besparen 60 procent CO2-emissie

21.10.2021 | Nieuws

Uit onderzoek van het Expertise Centrum Warmte blijkt dat grote warmtenetten 60 procent in CO2-emissie besparen ten opzichte van een cv-ketel – wat het referentiepunt is.

Duurzame jonge talenten: Auke de Vries (DeWarmte)

21.10.2021 | 't Hoekje

In 2050 moeten een kleine zeven miljoen woningen en een miljoen andere gebouwen aardgasvrij zijn. Waar er in de beginfase werd ingezet op het grootschalig omzetten van wijken en gebieden naar aardgasvrije alternatieven, komt er nu steeds meer aandacht voor maatwerk.

Boerderij uit 1597 kan zonder gas dankzij zonneboiler

21.10.2021 | Innovatie

Techniq Energy combineert alle duurzame opwekkers en verwarmers. Vanuit hun eigen merknaam hebben ze een zonneboiler uitgebracht, die op de vakbeurs Duurzaam Verwarmd werd gepresenteerd.

Isolatiebedrijven negeren regels purschuim

20.10.2021 | Nieuws

Cobouw heeft onderzoek gedaan naar de mate waarin bedrijven zich aan de vorig jaar aangescherpte regels houden rondom de veiligheid van gespoten purschuim. Hieruit is gebleken dat een aantal bedrijven de regels aan hun laars lappen, bijvoorbeeld door bewoners tijdens de werkzaamheden aanwezig te laten zijn.

Het verband tussen de prijs van duurzame warmte en gas

20.10.2021 | Actueel

De prijs van gas neemt de laatste weken rare wendingen. Door het 'niet meer dan anders'-principe schiet de rekening voor huishoudens die ’s winters warm blijven dankzij een warmtenet mogelijk net zo hard mee de lucht in.

NVDE: ‘compensatiepakket voor hoge gasprijs is verstandig’

19.10.2021 | Nieuws

Het kabinet kondigde onlangs een aantal maatregelen aan om huishoudens en bedrijven tijdelijk te compenseren voor de hoge aardgasprijs. De belastingteruggaaf wordt verhoogd, er komen aanvullende subsidies voor isolatie, de energiebelastingen worden tijdelijk gewijzigd en kwetsbare huishoudens worden ondersteund.

‘Zet Nationaal Groeifonds in voor een CO2-arme economie’

19.10.2021 | Nieuws

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur heeft onlangs besloten een ongevraagd advies uit te brengen over het Nationaal Groeifonds, ook wel bekend als het Wopke-Wiebes-Fonds.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu