Nieuws

Voorkomen is beter dan genezen

19.10.2021 | Column

We kennen ze allemaal, de verhalen uit de media over het buitendeel van de warmtepomp die zo’n herrie maakt of misschien heb je zelf een buurman die helemaal trots is op zijn of haar warmtepomp maar jij zit met de decibels die om je oren vliegen of misschien is dit omgedraaid.

Den Haag wil nu ook SDE-schotten om de warmtetransitie te versnellen

19.10.2021 | Actueel

In een recent tweeminutendebat Klimaat en energie dienden de Tweede Kamerleden Tom van der Lee (GroenLinks) en Joris Thijssen (PvdA) een motie in waarin ze de regering oproepen om de positie van warmte binnen de SDE++ beter te waarborgen.

Meer inzicht in warmtetransitie door Warmteprojectentool en onderzoek

18.10.2021 | Actueel

De laatste jaren worden langzaamaan meer en meer woningen van het gas af worden gehaald met behulp van een warmtenet. Maar wat kost dat, en wat levert het op? Tijdens het event Nieuwe handvatten en tools voor gemeenten en warmtesector, georganiseerd door Stichting Warmtenetwerk gingen sprekers dieper in op de ontwikkelingen van de laatste maanden, en werd tevens een bijzondere tool gelanceerd.

Kabinet compenseert stijging gasprijs met 400 euro per huishouden

15.10.2021 | Nieuws

Het kabinet gaat huishoudens die door de stijging van de gasprijs gedupeerd zijn compenseren met gemiddeld ruim 400 euro. Dit gebeurt voornamelijk door de energiebelasting te verlagen.

Power-to-Industry-coalitie:

15.10.2021 | Nieuws

Een coalitie van bedrijven en belangenbehartigers uit de energiesector, genaamd de Power-to-Industry-coalitie, presenteert de Oproep Elektrificatie van de Industrie.

Aardgasvrije wijken met aquathermie

15.10.2021 | Seminar

Een van de sprekers op Duurzaam Verwarmd was Rik van den Oever, specialist aquathermie bij VHGM. Hij vertelde over de laatste ontwikkelingen van aquathermie in het Programma Aardgasvrije Wijken.

Hoge gasprijs zorgt voor meer steun energietransitie

14.10.2021 | Nieuws

Volgens zeven op de tien Nederlanders moet de Nederlandse regering veel meer doen op het gebied van de energietransitie. Helaas biedt de huidige kabinetsformatie maar weinig hoop.

De bronzen plak voor de Best Innovation Award van Duurzaam Verwarmd 2021

14.10.2021 | Actueel

Het Slim Groen Warmtenet van Energie voor Elkaar is als derde geëindigd in de verkiezing voor Best Innovation Award van Duurzaam verwarmd 2021. Belangrijk pluspunt is dat het grootschalige warmtenet “kan inspelen op de fluctuerende vraag naar warmte in de wijk en het fluctuerende aanbod van warmte vanuit de verschillende bronnen”, aldus het juryrapport.

Isoleren, isoleren, isoleren, dit vindt Twitter

14.10.2021 | 't Hoekje

Gasprijzen door het dak. Hysterie op de energiemarkt. Energiearmoede. Allemaal termen waarmee we de laatste weken om de oren worden geslagen. Nu de gasprijzen zo stijgen, zijn we ons bewust dat we moeten doen wat we kunnen om het lekker warm te houden.

IEA:

13.10.2021 | Nieuws

Het wereldwijde gebruik van kolen is dit jaar sterk gegroeid, zo blijkt uit de jaarlijkse rapportage van het Internationaal Energieagentschap (IEA), meldt NU.nl.

Kabinet wil ‘gerichte maatregelen’ tegen stijgende energieprijzen

13.10.2021 | Nieuws

Door de stijgende gasprijzen dreigt de energierekening de komende winter met tientallen euro's per maand omhoog te gaan. Demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Stef Blok gaf bij de NOS aan iets te gaan doen en het probleem heel serieus te nemen.

De TOjuli-eis: wat is het en wat betekent het voor airco

13.10.2021 | Analyse

Vanaf 1 juli geldt een belangrijke nieuwe eis die de distributie van airco’s verder moet versterken: de TOjuli. Volgens deze eis mag de temperatuur in een woning niet boven een bepaalde norm komen.

Radar: ‘Overheid moet gas- en warmtenetprijzen loskoppelen’

12.10.2021 | Nieuws

Consumentenprogramma Radar had gister een aantal gasten aan tafel die meepraatten over de bizarre gevolgen van het stijgen van de gasprijs op de prijs van warmtenetten.

62 passief gekoelde appartementen in Den Bosch

12.10.2021 | Actueel

In Den Bosch worden 62 appartementen gebouwd onder architectuur van Studio M10 voor BrabantWonen. Het bijzondere aan dit complex, bestaande uit twee gebouwen, is dat er gebruik wordt gemaakt van passief koelen.

‘Energiebesparing verplicht stellen, appeltje, eitje?’

12.10.2021 | Column

Afgelopen mei leek het er even op dat de rechter op de stoel van de politiek ging zitten. De rechter in de zaak, aangespannen door Milieudefensie (en een hele berg mede-eisers) tegen Shell, oordeelde dat Shell haar beleid in lijn moet brengen met het klimaatakkoord van Parijs.

11.10.2021 | Nieuws

Deskundigen op het gebied van ventilatie roepen de Nederlandse overheid voor de zoveelste maal op ventilatie veel serieuzer te nemen. Ze zouden, net zoals in België al het geval is, moeten verplichten een CO2-meter op te hangen in openbare binnenruimtes zoals cafés, restaurants, sportscholen en vooral scholen, beweert RTL Nieuws.

11.10.2021 | Interview

Daikin is producent van kwalitatief hoogwaardige klimaatsystemen. Het bedrijf is de wereldwijde marktleider in warmtepomptechnologie. Edwin Hoogerwerf is sinds begin 2019 managing director van Daikin Nederland.

Verkoop CV-ketels 5 procent gedaald

08.10.2021 | Nieuws

Gasmonitor 2021, een jaarlijks onderzoek van Natuur & Milieu, laat zien dat de verkoop van cv-ketels het afgelopen jaar met 5 procent afnam ten opzichte van 2019.

Informatie over een warmtenet nodig? Gebruik de Warmteprojectentool

08.10.2021 | Nieuws

Stichting Warmtenetwerk heeft, in samenwerking met Talent voor Transitie, de Warmteprojectentool ontwikkeld. Met deze tool kunnen gemeenten, woningcorporaties en de warmtebranche eenvoudiger en sneller inzicht in de sector krijgen.

Grootschalige toepassingen van zonthermie voor warmtenetten

08.10.2021 | Seminar

Geconcentreerde zonthermie is driemaal zo efficiënt als PV, heeft een temperatuurbereik tot 400 graden Celsius en kan makkelijk geïntegreerd worden in een bestaand warmtesysteem in de industrie en bebouwde omgeving.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu