Nieuws

Natuur & Milieu Gasmonitor 2022:

05.09.2022 | Nieuws

Natuur & Milieu heeft zijn Gasmonitor 2022 uitgebracht en de boodschap is duidelijk: de groei van het aantal warmtepompen gaat te langzaam. De huidige groei van 16 procent is hoofdzakelijk toe te wijzen aan nieuwbouwwoningen.

Gasprijs stijgt fors vanwege langere sluiting Nord Stream 1, Duitsland kondigt maatregelen aan

05.09.2022 | Nieuws

Dit weekend kondigde Gazprom al aan dat Nord Stream 1 dicht blijft vanwege een vermeend olielek. Wanneer de gastoevoer weer opengaat, is vooralsnog onbekend, dat meldt NRC.

Is de Omgevingsdienst klaar voor energielabel C voor kantoren?

05.09.2022 | Analyse

Als je als kantoorpandeigenaar met een matig verduurzaamd gebouw nu nog niet aan de slag bent met het duurzaam renoveren van je pand ben je rijkelijk laat. In 2023 moet het pand minimaal energielabel C hebben en in 2030 moet dat A zijn.

Duitsland zegt voorbereid te zijn om de winter door te komen

02.09.2022 | Nieuws

Door de vroege maatregelen die Duitsland heeft genomen om zijn eigen energievoorziening veilig te stellen is het nu klaar voor de komende winter, zo citeert Clean Energy Wire Robert Habeck, de Duitse minister van Economische Zaken en Klimaat.

Energieprijzen fors gedaald sinds aangekondigde noodinterventie

02.09.2022 | Actueel

In Europa zijn de energieprijzen sinds de inval van Rusland in Oekraïne sterk opgelopen. Zelfs zo sterk dat de Europese Commissie aankondigde een noodinterventie op de energiemarkt te overwegen.

25 procent meer warmtepompen verkocht in Duitsland

01.09.2022 | Nieuws

In de eerste helft van dit jaar is de verkoop van warmtepompen in Duitsland met 25 procent gestegen, dat meldt Handelsblatt. In dezelfde periode daalde de verkoop van gaskachels er met 10 procent, zo blijkt uit cijfers van de Federale Vereniging van de Duitse Verwarmingsindustrie.

Kijktip: Mr. Heatpump als politieke klimaatactivist

01.09.2022 | 't Hoekje

Soms worden in de politiek ideeën en dromen werkelijkheid. Een aantal maanden geleden deed president Biden een beroep op de Defense Production Act (DPA) om de binnenlandse productiecapaciteit voor warmtepompen, zonnepanelen, isolatie van gebouwen en kritieke netcomponenten te vergroten.

Slimme ramen koelen en verwarmen huizen als dat nodig is

01.09.2022 | Innovatie

We willen allemaal hetzelfde: een warm huis in de winter en een koel huis in de zomer. Overal ter wereld zijn onderzoekers bezig met het ontwikkelen van producten om ons daarbij te helpen.

Gazprom zet gasleveringen via Nord Stream 1 opnieuw stop

31.08.2022 | Nieuws

Opnieuw heeft het Russische staatsbedrijf Gazprom de gasleveringen via Nord Stream 1 tijdelijk stopgezet, dat meldt NRC. De aankondiging komt een dag nadat Gazprom de leveringen aan ENGIE stopte.

Korting op de energieprijzen blijft, maar in 2023 via een lagere energiebelasting

31.08.2022 | Nieuws

Het kabinet heeft vannacht een begrotingsakkoord gesloten, dat meldt de NOS. Daaruit blijkt dat de koopkrachtreparaties definitief pas in 2023 zullen komen. Wel zou het om een enorm pakket gaan van meer dan 15 miljard euro, onder andere om te compenseren voor de hoge energieprijzen.

Energie-intensieve bedrijven krijgen 835 miljoen euro compensatie voor CO2-kosten

31.08.2022 | Analyse

Nederland, Duitsland en Finland hebben toestemming gekregen van de Europese Commissie om energie-intensieve bedrijven te compenseren voor hun toegenomen aankoopkosten van emissierechten.

Tata Steel trekt 65 miljoen euro uit voor volgende fase waterstofroute

30.08.2022 | Nieuws

Tata Steel heeft contracten – ter waarde van 65 miljoen euro – afgesloten met ingenieursbureau McDermott, apparatuur en installatieleverancier Danieli en engineeringadviesbureau Hatch voor de verdere technische voorbereidingen van de waterstofroute.

25 procent minder gasverbruik in eerste halfjaar 2022

30.08.2022 | Nieuws

In het eerste halfjaar van 2022 is in Nederland 17,6 kubieke meter gas gebruikt, 25 procent minder dan in het eerste halfjaar van 2021, dat meldt het CBS. Met name de industrie en elektriciteitscentrales gebruikten minder aardgas, ook daalde de gasimport via Duitsland sterk.

Onderzoek ACM naar problemen WKO-systemen

30.08.2022 | Nieuws

In Nederland voorzien ongeveer 230 warmte-koude opslagsystemen (WKO-systemen) momenteel 21.000 huishoudens van warmte voor tapwater en verwarming. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) – naar aanleiding van enkele klachten – bleek dat bij 9 procent de netten soms voor storingen zorgden en bij tien WKO-systemen (4 procent) werden grotere problemen geconstateerd.

Crises 2022: oproep aan de regering

30.08.2022 | Column

Wooncrisis, stikstofcrisis, klimaatcrisis, toeslagencrisis, watercrisis, asielcrisis, coronacrisis, zorgcrisis, aardbevingscrisis, jeugdzorgcrisis, personeelscrisis, en dan ook nog een energie- en koopkrachtcrisis.

Europese Commissie overweegt gasprijsplafond en ontkoppeling gas- en stroomprijs

30.08.2022 | Actueel

Vanwege de enorm gestegen energieprijzen werkt de Europese Commissie aan een noodinterventie op de energiemarkt, dat zei Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen gisteren in een speech.

Gaat de IJssel Zutphen verwarmen?

29.08.2022 | Nieuws

In de IJssel ligt een groot potentieel voor de duurzame verwarming van de nabijgelegen steden. In Zutphen wordt met een modulaire aanpak gewerkt aan een warmtenet met thermische energie uit oppervlaktewater uit de rivier, schrijft Firan op de website van Stichting Warmtenetwerk.

Combinatie aquathermie en bodemenergie heeft potentie

29.08.2022 | Innovatie

De combinatie van aquathermie en bodemenergie is veelbelovend, zo schrijft de Branchevereniging Bodemenergie. Die conclusie volgt uit onderzoek, in opdracht van de provincie Utrecht, naar de haalbaarheid van grootschalige aquathermie als verduurzamende stap voor warmtenetten.

Duitsland reserveert spoorlijnen voor energie

26.08.2022 | Nieuws

In Duitsland loopt de energiecrisis zo hoog op dat het transport van olie, gas en kolen voorrang krijgt op het spoor, dat meldt de ARD. Door het droogvallen van de Rijn is het transport per schip ernstig verstoord en had de Duitse minister van Digitale Zaken en Transport, Volker Wissing, geen andere keus.

Canada verhoogt inzet op waardeketen kritieke mineralen

26.08.2022 | Analyse

Canada investeert bijna 4 miljard dollar in een (nog) groter aandeel in de wereldwijde markt voor kritieke mineralen. Met de Critical Minerals Strategy wil het land het voordeel uit de gehele waardeketen van kritieke mineralen vergroten – van exploratie tot recycling, de baten eerlijker verdelen en de risico’s verlagen.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu