Nieuws

EU stemt voor halvering CO2-uitstoot in 2030

21.04.2021 | Nieuws

De EU-landen hebben er vanmorgen mee ingestemd de CO2-uitstoot in 2030 met minstens 55 procent te verlagen. Tevens werd vastgelegd dat de EU in 2050 klimaatneutraal moet zijn en dus geen broeikasgassen mag uitstoten noch die uitstoot compenseren, schrijft de Volkskrant.

HVC Alkmaar op termijn over op aardwarmte?

21.04.2021 | Nieuws

De Huisvuilcentrale (HVC) Alkmaar heeft haar plannen al klaar als de Tweede Kamer de subsidie op verbranding van biomassa stop wil zetten. Het warmtenet in de regio Alkmaar, dat verwarmd wordt met de warmte uit verbranding uit de ovens, zal niet in gevaar komen, meldt Alkmaar Centraal.

Energieverbruikmanager geeft inzicht in besparing

21.04.2021 | Nieuws

Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft onderzocht of zogeheten energieverbruikmanagers, in combinatie met de zeven miljoen slimme meters die in Nederlandse woningen hangen, de bewoners helpen met bezuinigen op het energieverbruik.

Alle kantoren energielabel C per 2023: “Wie het wil, kan dat halen”

21.04.2021 | Analyse

Per 2023 moeten alle kantoren energielabel C of hoger hebben, anders riskeren ze dat het pand niet meer als kantoor mag worden gebruikt. Co de Smalen werkt als adviseur bij Omgevingsdienst Noord-Holland Noord.

Volg Warmte365 op LinkedIn en WIN!

20.04.2021 | Nieuws

Wil jij altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws rondom de duurzame warmtesector? Volg Warmte365 op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de branche.

Nog ruim 100 miljoen euro aan warmtesubsidie beschikbaar

20.04.2021 | Nieuws

De investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) heeft voor heel 2021 een budget van 124 miljoen, maar in het eerste kwartaal is op slechts 12,6 procent aanspraak gemaakt.

Waarom Tata Steel IJmuiden tot de meest energie-efficiënte staalfabrieken in de wereld behoort

20.04.2021 | Actueel

Om staal te maken heb je flink wat warmte nodig. Dat weten ze in IJmuiden als geen ander. Nu we steeds meer verschillende vormen van  ‘toevallige’ warmte willen benutten, lijken er kansen te liggen in de hoogovens.

En we bengen door....

20.04.2021 | Column

Sinds januari 2021 kunnen we er in de ontwerp-, ontwikkel- bouw- en installatiesector niet meer omheen: de NTA8800. Maar wat betekent dit voor een fabrikant van lucht/lucht - en lucht/waterwarmtepompen en hoe kunnen wij de krachten bundelen met de hiervoor genoemde partijen of hoe kunnen we ze helpen? Zoals inmiddels bekend wordt de energieprestatie uitgedrukt met 3 indicatoren, te weten: BENG 1: De energiebehoefte van het gebouw.

Megaklimaatplan: TU Delft wordt levend laboratorium

19.04.2021 | Nieuws

De komende tien jaar gaat de TU in Delft miljoenen investeren in onderzoek naar klimaatactie en in het klimaatneutraal maken van de campus. Zo kunnen studenten en medewerkers oplossingen voor klimaatvraagstukken in de praktijk brengen.

Makkelijker hypotheek verhogen voor woningverduurzaming

19.04.2021 | Nieuws

De kennis- en ervaringstoets voor huiseigenaren die een extra hypotheek wilden afsluiten voor het verduurzamen van hun woning zonder financieel advies is per 1 april afgeschaft.

‘Onze installateurs zijn even belangrijk als de directeur’

19.04.2021 | Interview

econic timmert hard aan de weg met hun verschillende e-homeservices. Hierbij hoeft een consument niet zelf te investeren in een duurzaam huis, maar kan hij ook huren.

CHT combineert warmtepomp en ventilatie in zelfde behuizing

16.04.2021 | Nieuws

Het van oorsprong Duitse Wolf Energiesystemen lanceert een combinatiemodule waarbinnen woonhuisventilatie en warmtepomp samenwerken. Het CHT-monoblock is volgens Wolf een compacte oplossing voor nieuwbouwwoningen.

Ventilatie lijkt de kans op coronaverspreiding te halveren

16.04.2021 | Actueel

Een studie van de University of Central Florida laat zien dat mondkapjes en ventilatie de verspreiding van COVID-19 beter tegengaan dan afstand houden, dat meldt SciTechDaily.

Rijksmuseum gaat gebruikmaken van restwarmte

15.04.2021 | Nieuws

Het Rijksmuseum gaat omliggende gebouwen verwarmen met restwarmte. In het hoofdgebouw bevindt zich reeds een warmte-koudeopslag (wko). Deze wordt gekoppeld aan onder meer het nabijgelegen restauratieatelier, zodat de restwarmte uit de wko-installatie deze ruimtes op temperatuur kan houden.

Wie draait er op voor risico’s bij warmteprojecten?

15.04.2021 | Actueel

In de jaren zestig ging Nederland over van kolen op gas. Terugkijkend lijkt dat zonder al te veel hobbels te zijn gegaan. Inmiddels wordt er in heel Nederland hard gewerkt aan de overgang op duurzame bronnen en dat lijkt veel meer voeten in aarde te hebben.

Hugo Vermeulen: Vreemde Eend bij Solarus

15.04.2021 | 't Hoekje

In de snelgroeiende duurzaamheidssector werken veel mensen die uit andere bedrijfstakken afkomstig zijn. In de rubriek 'Vreemde eend in de bijt' portretteren wij hen.

14.04.2021 | Nieuws

Gemeenten stellen dat ‘een wijkgerichte aanpak op basis van louter vrijwilligheid niet haalbaar is’. In een brief aan de Tweede Kamer informeert minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken over de voortgang van het PAW, Programma Aardgasvrije Wijken, ook wel bekend onder de naam ‘proeftuinwijken’.

Duurzaam Verwarmd breidt uit naar Düsseldorf

14.04.2021 | Actueel

Op 1 en 2 december vindt de eerste editie plaats van Solar Solutions Düsseldorf, waar onder de naam Green Heating Solutions ook veel ruimte is voor de duurzame HVAC-sector.

Geothermisch genieten

13.04.2021 | Nieuws

Basalt Architects heeft een nieuw geothermisch project gerealiseerd;  Guðlaug Baths op het strand van Langisandur in IJsland, zo valt te lezen op dezeen.

Het wel en wee van coöperatieve warmtenetten

13.04.2021 | Column

Jarenlang had ‘stadsverwarming’ een ouderwets Oostblok-imago. Nu lijkt iedereen wel een warmtenet te willen. Onze Scandinavische bovenburen hebben al langer begrepen dat warmtenetten ‘hot’ zijn, maar in Nederland komen we slechts mondjesmaat van dat stoffige imago af.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu