Nieuws

Stekker uit Warmtebedrijf Rotterdam betekent miljoenenverlies gemeente

07.10.2021 | Nieuws

Gisteren nam gemeente Rotterdam het besluit geen verbinding van het warmtenet van de haven naar Leiden te maken, ze vinden het financieel te risicovol, schrijven het FD en de NOS.

Mag de kachel aan?

07.10.2021 | 't Hoekje

Ja hoor, het is weer zover. De dagen worden korten en we hebben alweer een zondag met uitsluitend regen achter de rug. In huis wordt het wat frisser en wat doe je dan? Kruip je onder een dekentje? Trek je een dikke trui aan? Of geef je gewoon een zwieper aan de thermostaat? En hoe doet die nieuwe warmtepomp het eigenlijk? We doken Twitter eens in om te kijken of iedereen er nog lekker warmpjes bijzit.

De runner-up van de Best Innovation Award van Duurzaam Verwarmd 2021

07.10.2021 | Actueel

De ThermoGenius Water M van ElringKlinger Engineered Plastics is de nummer 2 geworden in de verkiezing voor Best Innovation Award van Duurzaam verwarmd 2021. “De ThermoGenius speelt in op de flinke potentie voor het gebruik van oppervlaktewater als bron voor een warmtepomp”, aldus het juryrapport.

Topdrukte bij isolatiebedrijven

06.10.2021 | Nieuws

Mensen willen massaal hun huis isoleren. Dit heeft alles te maken met de stijgende gasprijzen, schrijft het Algemeen Dagblad. Tot het eind van het jaar krijgen mensen nog een deel van het geld dat zij aan isolatie besteden terug als zij minimaal twee energiebesparende maatregelen nemen.

Aangesloten op warmtenet maar toch last van stijgende gasprijs

06.10.2021 | Nieuws

Wordt je huis verwarmd via een warmtenet, krijg je toch een hogere rekening in verband met de stijgende gasprijs. Dit komt omdat de tarieven van alternatieve bronnen gekoppeld zijn aan de gasprijs, vertelt Vereniging Eigen Huis aan de Gelderlander.

Meer voorlichting, kennis en financiële ondersteuning nodig voor bestaande bouw

06.10.2021 | Interview

“Verkoop bodemgekoppelde warmtepompen in de lift”, zo luidde een recent persbericht van Bodemenergie Nederland. Hoe kijkt voorzitter Frank Agterberg naar de ontwikkeling van de warmtepomp en welke uitdagingen beginnen zich af te tekenen? In een tweeluik met Warmte365 blikt hij vooruit.

SDE++-regeling weer geopend

05.10.2021 | Nieuws

De nieuwste ronde voor de Subsidieregeling voor Duurzame Energie (SDE++) staat vanaf vandaag weer open voor aanvragen. Tot en met 11 november is er 5 miljard euro te verdelen voor duurzame initiatieven, zoals CO2-besparende maatregelen en hernieuwbare warmte.

Waterstofevaluatie IEA: doortastendheid overheden nu cruciaal voor groei

05.10.2021 | Nieuws

In de Global Hydrogen Review stelt het Internationaal Energieagentschap (IEA) dat overheden wereldwijd sneller en resoluter aan de gang moeten met de ontwikkeling van waterstof.

Nederland moet haar renovatiebeleid herzien

05.10.2021 | Column

Deze column gaat er niet over of je wel of niet in klimaatverandering als gevolg van onze levenswijze gelooft. Het gaat er ook niet over of je voor of tegen windmolens bent of dat je van gas los een goed idee vindt.

Superbroeikasgassen maken airco te schadelijk: kan het ook zonder?

05.10.2021 | Analyse

Nu de temperaturen gedurende alle seizoenen steeds hoger oplopen, raakt de airco steeds populairder. Een op de vijf Nederlanders heeft een airconditioning systeem in huis.

Recordprijzen voor gas en lege gasvelden

04.10.2021 | Nieuws

De gasprijzen blijven met een rap tempo stijgen. Betaalde een gemiddeld huishouden per juli 1500 euro per jaar, inmiddels is dat bedrag alweer bijna 200 euro gestegen.

HRSolar speelt in op geluidsnorm met PVT

04.10.2021 | Interview

HRsolar is inmiddels een gevestigde naam op het gebied van een van de meest voor de hand liggende dubbelfuncties binnen de duurzame energiesector: Stroom en warmte van de zon.

WKO triplet Warmtepomp monobron

01.10.2021 | Seminar

Het eerste WKO-systeem als triplet is dit jaar aangelegd in Zandvoort en bijna klaar voor ingebruikname. Hoe werkt het en zorgt deze innovatie daadwerkelijk voor lagere investeringskosten en een verbeterd rendement? Tijdens Duurzaam Verwarmd vertelde Wilmer Roest, specialist bodemenergie bij VHGM over het systeem.

Geothermie niet langer onder verscherpt toezicht

30.09.2021 | Nieuws

“Geothermie moet en kan veilig”, zo concludeert Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) in een evaluatie van de Staat van de Sector. Het naleefgedrag en de veiligheid bij geothermiebedrijven zijn verbeterd.

Dit is de beste innovatie van Duurzaam Verwarmd 2021

30.09.2021 | Actueel

De jury heeft de winnaar bekendgemaakt van de beste innovatie van Duurzaam Verwarmd 2021. Op de eerste plek is geëindigd: de Triple Solar PVT-warmtepomp 3,5 Kw van Triple Solar.

Roy Titulaer: De thuisklusser

30.09.2021 | 't Hoekje

Vaak hoor je dat het huis van de schilder niet altijd goed in de lak staat en de aannemer zijn eigen woning laat versloffen. Deze vooroordelen zijn zeker niet van toepassing op de hoofdpersoon uit de rubriek ‘de thuisklusser’.

Wat is de route naar vakmanschap?

29.09.2021 | Seminar

Tijdens de beurs Duurzaam Verwarmd (28 tot en met 30 september) geven verschillende mensen met verstand van zaken hun kennis door tijdens de vele seminars. Dinsdag 28 september was het woord aan Remco Pakker, projectmanager bij Wij Techniek.

Geen extra gas uit Groningenveld

28.09.2021 | Nieuws

Hoewel er stemmen opgingen voor extra gaswinning uit het Groningenveld vanwege de hoge gas- en elektriciteitsprijzen, heeft Stef Blok, minister van Economische Zaken en Klimaat besloten dat het ook komend gasjaar – dat loopt van oktober 2021 tot en met oktober 2022 – bij de afgesproken 3,9 miljard kuub blijft, dat meldt Rijksoverheid.

Duurzaam Verwarmd 2021 is begonnen

28.09.2021 | Actueel

Vandaag is de grootste vakbeurs voor duurzame klimaattechnieken in de Benelux begonnen: Duurzaam Verwarmd. In de Expo Haarlemmermeer vindt de gecombineerde vakbeurs Duurzaam Verwarmd / Solar Solutions International plaats.

Warmtepompen en woningen matchen steeds beter

28.09.2021 | Column

In Scandinavië worden warmtepompen al decennialang grootschalig toegepast in woningbouw. Hierdoor beschikt de installatiebranche aldaar over veel expertise.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu