Nieuws

Scholz wint, sleutelrol voor hernieuwbare energie

27.09.2021 | Nieuws

Gisteren ging Duitsland naar de stembus en de Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD) is met 25,7 procent van de stemmen de grootste geworden. Lijsttrekker Olaf Scholz zal om een regering te vormen vermoedelijk de Groenen nodig hebben en die zetten in op ‘degene die de meeste toezeggingen wil doen op klimaatgebied’.

330 miljoen euro aan Europese steun voor Groningen

27.09.2021 | Nieuws

Om de energietransitie bij te kunnen benen en omdat de gasproductie wordt afgeschaald, krijgt de provincie Groningen 330 miljoen euro steun vanuit Europa. Vooral de chemische industrie en maakindustrie moeten zo worden geholpen.

Wat is de potentie van energy conservation coatings?

27.09.2021 | Innovatie

Om de woningbouw versneld te verduurzamen vroeg de provincie Limburg het BRIMM-project om met nieuwe materialen en methoden te komen. Brightlands Materials Center (BMC) en Kriya Materials kwamen met transparante isolerende infrarood werende coatings.

Zeeland krijgt regionaal waterstoftransportnetwerk

24.09.2021 | Nieuws

Zeeland krijgt een regionaal transportnetwerk voor overwegend groene waterstof dat grotendeels in wordt gezet om de industrie van duurzame warmtetechnieken te voorzien.

Huur een hybride warmtepomp

24.09.2021 | Nieuws

Econic, speler in de residentiele verduurzamingsmarkt, gaat hybride warmtepompen verhuren. De pomp kan slapend worden terugverdiend op de gemiste stookkosten. De module is vanaf 36 euro per maand te huren.

Een SolarFreezer als residentiële power to heat-oplossing

24.09.2021 | Seminar

Binnenkort zal Duurzaam Verwarmd, de grootste vakbeurs voor duurzame klimaattechnieken in de Benelux, weer plaatsvinden. 28 tot en met 30 september zullen de belangrijkste spelers uit de HVAC-sector bij elkaar komen om elkaars innovaties te bewonderen.

Geothermie bij nieuwbouw met heipalen als bodembron

23.09.2021 | Nieuws

Hoewel geothermische technologie al tientallen jaren bestaat, is deze nog grotendeels in ontwikkeling voor dagelijks gebruik in vastgoed. Dat is aan het veranderen.

Ruim half miljoen Nederlanders in energiearmoede: mede door slechte isolatie

23.09.2021 | Nieuws

Uit een onderzoek van TNO is gebleken dat 550.000 Nederlandse huishoudens in zogenoemde energiearmoede leven. Dit houdt in dat de huishoudens een hoge energierekening hebben naast een relatief laag inkomen.

Installateurs over enge klussen: "Ik moest enorm mijn best doen niet te gaan gillen"

23.09.2021 | 't Hoekje

Als installateur kom je natuurlijk bij de meest uiteenlopende adressen. Die morgen belde ik aan bij een prachtig oud huis nabij de binnenstad van Alkmaar. De aardige, en niet verkeerd uitziende, dame des huizes verwachtte mij al en stond klaar met koffie.

Nationaal Isolatieprogramma voor slechtst geïsoleerde huizen

23.09.2021 | Actueel

We weten allemaal inmiddels wel dat onze gasrekening er de komende jaren niet beter op wordt. Dit komt door het afschalen van de productie van het Groningenveld, onderhoud aan de infrastructuur en inkoop van duur buitenlands gas.

Hoe het klonen van mammoeten de opwarming van de aarde kan stoppen

23.09.2021 | Nieuws

Nee, het is niet het plot van de nieuwste Ice Age-film. Onderzoekers onthullen hun plannen om de langgeleden uitgestorven mammoet middels genbewerking terug te laten keren op aarde, in de hoop dat het wollige beest een deuk slaat in klimaatverandering.

CE Delft pleit voor nationaal ETS voor gebouwde omgeving en transport

22.09.2021 | Analyse

De Europese Commissie heeft in zijn Fit for 55-suggestie een voorstel opgenomen om een apart Europese emissiehandelssysteem (ETS) in te voeren voor gebouwde omgeving en transport.

6,8 miljard extra voor klimaatmaatregelen

21.09.2021 | Nieuws

Onlangs lekte al uit dat het kabinet, ondanks zijn demissionaire status, flink extra geld zou uittrekken voor klimaatmaatregelen. Vandaag op Prinsjesdag werd bekend dat het kabinet inderdaad 6,8 miljard euro gaat uittrekken voor verduurzamende maatregelen.

Vattenfall in overleg met klanten van aardgas af

21.09.2021 | Nieuws

Vattenfall kondigt een miljardeninvestering aan waarmee een fikse reductie moet worden gerealiseerd. De in 2019 toegezegde CO2-reductie van 40 procent wordt opgehoogd naar 77 procent minder uitstoot in 2030.

Een warmtepomp in de markt zetten doe je zo

21.09.2021 | Seminar

Tijdens de Warmtepomp Business Day, waar het Warmtepomp Trendrapport werd gepresenteerd, sprong een van de sprekers – Trix van der Vleuten – nogal in het oog.

Duurzame warmte op een kantelpunt

21.09.2021 | Column

Door de lage spaarrentes, hoge gasprijzen en subsidies en regelingen is het voor een groot aantal Nederlandse huishoudens nu een goed moment om de woning te verduurzamen.

PBL:

20.09.2021 | Nieuws

Na een heisessie zonder vooruitgang wordt de situatie rond de lange formatie penibel als het gaat om de uitvoerbaarheid van het klimaat- en energiebeleid. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) maakt zich zorgen, schrijft de NOS.

Eneco ziet belangrijke transitierol voor e-boiler

20.09.2021 | Seminar

Op 8 en 9 september werd de eerste editie van het congres Recharge Earth in Rotterdam Ahoy gehouden, waar grote bedrijven uit de energiesector bij elkaar kwamen voor een verkenning van een nieuwe energietoekomst.

Tata Steel neemt de waterstofroute

17.09.2021 | Nieuws

Tata Steel is de grootste CO2-uitstoter van Nederland, maar ook hét symbool van de noodzaak van de warmtetransitie. Het laat zien hoe ingewikkeld groene industriepolitiek is, welke enorme CO2-besparingen het kan opleveren en hoe hard de ontwikkeling van waterstof nodig is.

"We bieden een standaardoplossing voor een niet-standaardprobleem"

17.09.2021 | Innovatie

Op vakbeurs Duurzaam Verwarmd geeft een breed scala aan innovatieve bedrijven acte de presence. Monarch, leverancier van Weishaupt-warmtepompen, heeft lang gedubd over hoe zij de duizenden bezoekers op een verrassende manier kunnen overtuigen van hun product.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu