Nieuws

“PVT geeft stille warmte en stroom uit één paneel zonder overlast”

13.04.2021 | Actueel

Dat we met behulp van de zon stroom opwekken is welbekend. Maar we kunnen veel meer met de zonnestralen die ons dagelijks gegund worden. Jeroen Prinsen, Business Development Manager bij de HRsolar groep, vertelt hoe we de  energie van de zon kunnen benutten voor de duurzame warmtesector.

Buurt Bouwdoos Warmtetransitie gaat Utrecht van het gas afhalen

12.04.2021 | Nieuws

Het project Buurt Bouwdoos Warmtetransitie is van start gegaan in Utrecht. Bewoners hebben voor dit project zelf de regie in handen over hun woning en de benodigde verduurzamingsslag.

Effecten warmtenet ondergronds moeten onderzocht worden

12.04.2021 | Actueel

Op dinsdag 6 april vond de webinar ‘Slim samenwerken in de ondergrond’ van Netbeheer Nederland plaats. Dat de transitie bovengronds de huizen langzaamaan betreed is inmiddels welbekend.

Regio Leiden wil zich aansluiten op Rotterdamse restwarmte

09.04.2021 | Nieuws

Leiden, Leiderdorp, Zoeterwoude, Voorschoten, Oegstgeest en Katwijk hebben 2 miljoen euro vrijgemaakt om zich aan te sluiten op de restwarmte uit de haven van Rotterdam, dat meldt Nu.

Heeft Nederland al zin in de energietransitie?

09.04.2021 | Analyse

41 procent van de Nederlanders is bewuster bezig met de verschillende mogelijkheden voor aardgasvrije warmte dan vijf jaar geleden. Slechts 14 procent staat negatief tegenover aardgasvrij wonen volgens een onderzoek van Vattenfall.

Plan voor hergebruik booreilanden voor geothermie

08.04.2021 | Nieuws

Een Australisch bedrijf beweert dat het oude booreilanden in de Noordzee kan ombouwen zodat ze niet langer olie en gas oppompen, maar in plaats daarvan aardwarmte.

Pionier: Ton Willemsen

08.04.2021 | 't Hoekje

Ton Willemsen bezit het brein achter de innovatieve thermoskussens van zijn bedrijf Tonzon, die vloerisolatie in Nederland een gigantische impuls hebben gegeven.

Nieuwe geluidsnorm: te streng of juist toegeeflijk?

08.04.2021 | Analyse

Per 1 april is de nieuwe geluidsnorm voor buitenunits van warmtepompen van kracht. Hoe is dat zo gekomen? We spraken Frank Agterberg van Vereniging Warmtepompen over het pleidooi om de norm te voorkomen, maar ook Erik Roelofsen van Nederlandse Stichting Geluidshinder over het belang van de norm.

Voorzichtige opmars industriële warmtepomp

07.04.2021 | Nieuws

Voorzichtig positief nieuws over het gebruik van warmtepompen bij de elektrificatie van de industrie: er zit vooruitgang in, volgens VEMV, kenniscentrum en belangenbehartiger van zakelijke energie- en watergebruikers.

Digitale schouw bij verkoop warmtepompen

07.04.2021 | Interview

Tussen de vijftig tot honderd warmtepompen per maand plaatst het jonge team van HeatTransformers (nov. 2018). Stijn Otten en Gijs van Vrede, oprichters van het warmtepompenadvies en -installatiebedrijf, waren drie jaar geleden nog onbekenden van elkaar en deden niets met installatietechniek.

Rioolwaterzuivering levert meer biogas op

06.04.2021 | Nieuws

In 2019 hebben rioolwaterzuiveringsinstallaties bijna 125 miljoen kubieke meter biogas geproduceerd. Een recordproductie en een toename van 7,5 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Vergezichten scherpstellen

06.04.2021 | Column

In 2013 werd het ‘Energieakkoord voor duurzame groei’ gesloten, de basis onder een gezamenlijke aanpak om de energievoorziening in Nederland sneller te verduurzamen.

ACR Klimaat: Hoe verduurzamen we duurzame warmte verder?

06.04.2021 | Analyse

Warmtepompen, airco’s en ventilatiesystemen zijn tegenwoordig bekend om hun vermogen om op een duurzame manier het binnenklimaat aangenamer te maken. Maar op welke fronten kunnen deze systemen terrein winnen op het gebied van uitstootreductie? Jacques Robeerst, directeur van ACR Klimaat BV, heeft verduurzaming van de branche hoog op de agenda staan.

Netbeheerders willen eerlijker tariefstelsel

05.04.2021 | Interview

Netbeheerders pleiten voor een nieuw en eerlijker tariefstelsel voor capaciteit. Door het aanschaffen van zware apparatuur als een warmtepomp kan je capaciteitstarief nu namelijk in een keer enorm omhoog schieten.

Flinke prijsstijging isolatiemateriaal

02.04.2021 | Nieuws

De prijzen van bouwmaterialen, waaronder ook isolatiemateriaal, zijn sinds eind 2020 tot 30 procent gestegen, dat meldt Livios. De bouwsite baseert zich op maandelijkse prijslijsten, de Mercuriale van bouwmaterialen genaamd, en ziet het tekort aan basisgrondstoffen als belangrijkste oorzaak.

Infographic: Wat is zonthermie?

02.04.2021 | Analyse

Zonthermie is het genereren van warmte door het opvangen van zonne-energie middels thermische zonnepanelen. In combinatie met een vorm van (seizoens)opslag kan gedurende het hele jaar warmte worden geleverd.

Aardgasvrij met een zonnewarmtenet

01.04.2021 | Nieuws

Op The Green Village, het openlucht onderzoeksdorp voor duurzame innovatie bij de TU Delft, zijn ze erachter gekomen dat met thermische zonnepanelen, een gemeenschappelijke warmtekoudeopslag en warmtepompen ook een wijk met minder goed geïsoleerde woningen aardgasvrij is te verwarmen, schrijft Gawalo.

‘Nieuwe energielabel veel te duur’

01.04.2021 | Actueel

Slimmeriken deden het vorig jaar nog bijna gratis: een energielabel aanvragen voor hun koopwoning. Vanaf 1 januari moet de huiseigenaar diep in de buidel tasten voor het label en is het haast onmogelijk een afspraak te maken.

Dagboek van een installateur

01.04.2021 | 't Hoekje

Als controleur van CV-ketels en andere verwarmingsinstallaties ben ik vaak gekke situaties tegengekomen. Soms om om te lachen, maar helaas nog vaker om te huilen.

Warmtepompproject Qwark geeft Berlijn klimaatvriendelijke impuls

31.03.2021 | Nieuws

Vattenfall Wärme Berlin AG en Siemens Energy hebben een overeenkomst ondertekent om een proef te doen met een grootschalige hoogtemperatuurwarmtepomp in Berlijn, meldt Euroheat & Power.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu