Nieuws

De warmtetransitie moet eenvoudiger

07.09.2021 | Column

Beste fabrikant, distributeur of installateur: loop eens met een consument mee bij een verbouwing. Bekijk de verschillende installatie-offertes eens vanuit het oogpunt van een welwillende consument met weinig kennis van de materie.

Leveringszekerheid van gas vraagt om politieke keuzes

06.09.2021 | Analyse

Nadat verschillende energie-experts er in een artikel in het Financieele Dagblad (FD) voor pleitten om meer gaswinning uit het Groningenveld als optie te overwegen, was de discussie rondom Nederlandse gaswinning weer helemaal terug.

Uitstoot-doelstelling lijkt toch gehaald

03.09.2021 | Nieuws

Voorlopige cijfers van het RIVM, Emissieregistratie en het CBS wijzen uit dat Nederland vorig jaar mogelijk toch de Urgenda-doelstelling heeft gehaald. Het doel was minimaal 25 procent minder uitstoot dan in 1990.

Duurzame warmte in bestaande bouw: wat kun je laten hangen?

03.09.2021 | Actueel

Met de woningschaarste kan nieuwbouw niet snel genoeg uit de grond worden gestampt. Voor een nieuwe woning kun je nog voor de eerste baksteen een warmtepomp in laten passen.

Japan wil vulkanen inzetten voor aardwarmte

02.09.2021 | Nieuws

Japan wil de vulkanen in nationale parken gebruiken voor aardwarmte. Eerder was het land terughoudend over het gebruik van de hete bronnen, maar de knoop lijkt nu te zijn doorgehakt naar aanleiding van bijgestelde, ambitieuze klimaatdoelstellingen.

Olieproducenten aangespoord te richten op hernieuwbare energie

02.09.2021 | Nieuws

 De minister van Financiën van Irak, een van de oprichters van het wereldwijde oliekartel OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries), heeft in de aanloop naar een belangrijke OPEC-vergadering een ongekende oproep gedaan aan collega-olieproducenten.

Kusters THO: ‘Gree wordt net zo populair in Nederland als daarbuiten’

02.09.2021 | Innovatie

Eén op de drie airco’s die wereldwijd in gebruik zijn hebben dezelfde leverancier: het Chinese Gree. Ze hebben wereldwijd maar liefst 300 miljoen gebruikers.

Installateurs over enge klussen: "Ik had een touw om mijn voet voor het geval dat"

02.09.2021 | 't Hoekje

Marcel Knippers herinnert zich de klus die hij in 2016 uitvoerde nog als de dag van gisteren. Hij moest een expansievat uit 1973 vervangen, maar niet op een hele gezellige plek.

40 procent huurverlaging door verkeerde warmtepomp

01.09.2021 | Nieuws

Twee winters zaten ze in de kou. Nu heeft de rechter besloten dat de huurders van appartementen aan de Touwbaan in Harderwijk een huurverlaging van maar liefst 40 procent moeten krijgen.

‘Geothermie moet zijn zaak beter uitleggen’

01.09.2021 | Interview

Voor de zomerperiode ontstond er nogal wat onrust over de risico’s van geothermie naar aanleiding van een rapport van de Algemene Rekenkamer. Conclusie: de overheid moet drinkwater beter beschermen bij het boren naar aardwarmte.

Nieuwe datacentra kansrijker met duurzame warmtekoppeling

31.08.2021 | Nieuws

Datacentra blijven voer voor discussie, zo ook deze week weer. Advocatenkantoor Stibbe wijst erop dat de sturing door de provincie Noord-Holland in het aantal centra, een onduidelijke juridisch basis heeft.

Woekeren met ruimte bij duurzame warmte-installaties

31.08.2021 | Column

De opstelruimte voor duurzame energie-installaties is in de meeste bestaande Nederlandse woningen beperkt. Zelfs in nieuwbouwwoningen wordt er, in tegenstelling tot in veel andere Europese landen, beperkt ruimte ingepland voor technische installaties.

Hebben we de ruimte om aan de verplichtingen voor elektrificatie te voldoen?

31.08.2021 | Actueel

Duurzame warmte maakt een opmars die veel kennis en kunde vergt. Tijdens de vakbeurs Duurzaam Verwarmd, 28 t/m 30 september in Expo Haarlemmermeer, bespreken verschillende vakmensen de ontwikkelingen rond de energietransitie en overstap op duurzame warmte.

Eneco verzorgt WKO in Amsterdam

30.08.2021 | Nieuws

Energieleverancier Eneco gaat zorgen voor het collectief warmte- en koudenet voor de verwarming, de koeling en warm kraanwater in drie deelgebieden in Amsterdam Weespertrekvaart Midden/Oost, Amstelkwartier 3e fase en Kauwgomballenkwartier.

Opleiden, kennis delen en elkaar ontmoeten

30.08.2021 | Analyse

Met ongeveer 13.000 wijken die van het gas af moeten en per wijk zo’n zes stakeholders, is het een eenvoudige rekensom dat er dan heel veel professionals moeten worden opgeleid.

Twee miljoen woningen nu al betaalbaar te verduurzamen

27.08.2021 | Nieuws

Nederland beschikt over twee miljoen woningen die nu al relatief eenvoudig en betaalbaar verduurzaamd kunnen worden, dat blijkt uit onderzoek van DWA, in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

Wat moet er gebeuren voor de landelijke uitrol van de warmtepomp?

27.08.2021 | Actueel

Tijdens de Warmtepomp Business Day, op 8 september in Bimhuis Amsterdam, spreken er diverse experts over de kansen en uitdagingen in de warmtesector. Een van hen is Roy Roessink,  programmamanager warmtepompen bij Enpuls, onderdeel van de Enexis-groep.

Kou ruilen tegen warmte of stroom

26.08.2021 | Nieuws

Bij een nieuw distributiecentrum in Amsterdam gaan ze onderling warmte, koude en elektriciteit uitwisselen. Uiteraard is dit goed voor de portemonnee, maar het helpt ook om problemen op het elektriciteitsnet terug te dringen, beweert de NOS.

Prefab all-electric oplossing voor corporatiewoningen en nieuwbouw

26.08.2021 | Innovatie

Dat onze huizen van het aardgas af moeten is allang geen geheim meer. Maar hoe gaan woningbouwcorporaties, die enorme hoeveelheden woningen moeten gaan verduurzamen, met deze enorme klus aan de slag?  Een slimme oplossing is de Energy Skid: een all-electric systeem dat prefab geleverd en in een dag geplaatst wordt.

Duurzame jonge talenten: Ellen van der Veer (Port of Amsterdam)

26.08.2021 | 't Hoekje

Als energy transition consultant bij de Port of Amsterdam probeert Ellen van der Veer de lange termijn in de gaten te houden en de haven de groene richting op te sturen.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu