Nieuws

Regenwateropvang als bron voor warmtepomp

25.08.2021 | Nieuws

Een bufferzak in de kruipruimte als bron voor de warmte die geoogst wordt achter zonnepanelen bestond al. Nu heeft het bedrijf SolarFreezer iets nieuws: regenwatertanks worden 60 centimeter onder het maaiveld ingegraven om het openbare riool te ontlasten bij hoosbuien.

Hoe pakt Brugge de warmtetransitie van de monumentale binnenstad aan?

25.08.2021 | Analyse

De Vlaamse stad Brugge is baanbreker op het gebied van warmtenetten. Vanaf 1982 werden het ziekenhuis, de gevangenis, bedrijven en later ook particuliere woningen aangesloten op een warmtenet.

Gouden dak

24.08.2021 | Nieuws

De enorme prijsstijging van riet is de ruim 300 rietdekkersbedrijven die Nederland rijk is, rauw op hun dak gevallen. Het riet, dat uit China geïmporteerd wordt, heeft te kampen met enorme vervoerskosten, zo bericht de NOS.

Grote groei van de hybride warmtepomp verwacht

24.08.2021 | Column

Met steeds hogere doelstellingen om klimaatverandering aan te pakken neemt de druk toe. Druk om snel CO2-uitstoot te verminderen in de bestaande woningbouw. Zo lanceerde Europa laatst het Fit for 55-plan.

24.08.2021 | Actueel

Tijdens de Warmtepomp Business Day, op 8 september in Bimhuis Amsterdam, spreken er diverse experts over de kansen en uitdagingen in de warmtesector. Een van hen is Christian van Someren, researcher bij Hanzehogeschool Groningen.

Industrieterrein verwarmt met restwarmte datacenter?

23.08.2021 | Nieuws

Industrieterrein Waarderpolder in Haarlem wil een warmtenet aanleggen en gebruik maken van het koelwater van datacenter Iron Mountain. Hiermee zouden 900 verschillende kantoorgebouwen en bedrijven kunnen worden verwarmd.

Centraal opleiden voor de warmtetransitie nu mogelijk

23.08.2021 | Interview

Rik Koppelaar heeft al jarenlang een missie: duurzame warmte voor iedereen beschikbaar maken. Dit doet hij als adviseur en ontwikkelaar op dit gebied vanuit Greenvis en de WarmteTransitieMakers.

Vertraging Warmtewet

20.08.2021 | Nieuws

Demissionair staatssecretaris Dilan Ye┼čilgöz van Energie en Klimaat heeft een Kamerbrief gestuurd over de voortgang Wet collectieve warmtevoorziening (Warmtewet 2).

Hoge energierekening of meer Groningse gaswinning door duur gas?

20.08.2021 | Analyse

Een artikel in het Financieele Dagblad (FD) heeft de discussie over de Groningse gasvelden weer helemaal tot leven gebracht. Moet de gaswinning uit het Groningenveld weer als optie op tafel? Het antwoord leek duidelijk, totdat verschillende energie-experts begonnen te pleiten voor meer gaswinning uit het Groningerveld.

100 miljoen voor ventilatie scholen eerder beschikbaar

19.08.2021 | Nieuws

100 miljoen euro voor de verbetering van ventilatie op scholen komt niet pas in 2023 vrij, maar al dit jaar. Het geld moet het binnenklimaat van scholen verbeteren en er voor zorgen dat het coronavirus zich minder makkelijk kan verspreiden.

Nanoe X pakt virussen en nare geuren aan

19.08.2021 | Innovatie

De Nanoe X technologie van Panasonic is al jaren in ontwikkeling, maar kwam door de pandemie hoger op de prioriteitenlijst te staan. Hoe maakt deze technologie zowel virusdeeltjes als vieze luchtjes onschadelijk? Nanoe X wordt al jarenlang onderzocht en doorontwikkeld door Panasonic, die een patent hebben op de technologie.

Geit in de tuin: Wouter Steijvers van Wera

19.08.2021 | 't Hoekje

Pas toen een van onze collega's al jaren bij Solar Solutions International had gewerkt, ontdekten wij dat zij een geit in haar kleine Amsterdamse stadstuin had lopen.

Gesloten haven voert prijzen en schaarste zeecontainers verder op

18.08.2021 | Nieuws

Nadat de grote zeecontainerbedrijven Maersk en Hapag Lloyd ons onlangs vertelden dat de schaarste aan zeecontainers eind dit jaar zou moeten zijn opgelost, doemt er een ander onverwacht probleem op aan de Chinese horizon meldt de NOS.

Gezocht: Nederlandse energietransitie zoekt regering

18.08.2021 | Opinie

Het zijn boeiende tijden voor de energiesector. De recente Fit for 55-suggestie van de Europese Commissie wil vol inzetten op de energietransitie en Europa hiermee in een leidende rol positioneren.

Verduurzaming winkelpanden blijft ook achter

17.08.2021 | Nieuws

Vastgoedadviseur Colliers heeft het energieverbruik van winkels in kaart gebracht en dat is nog veel te hoog om de doelen uit het klimaatakkoord te halen. Verduurzamen heeft voor veel pandeigenaars geen prioriteit, ook al zijn ingrepen vaak kleinschalig en met een korte terugverdientijd.

Gronings gas leidt opnieuw tot discussie

17.08.2021 | Analyse

Naar aanleiding van een artikel in het Financieele Dagblad (FD) is de discussie over de Groningse gasvelden terug van weggeweest. Centraal staat de vraag of gaswinning uit het Groningenveld weer als optie op tafel moet.

Weg naar fossielvrij verwarmen nog steeds juist

17.08.2021 | Column

De opgave is bekend: in 2030 1,5 miljoen woningen fossielvrij verwarmen en in 2050 alle woningen. De weg daarnaartoe is uitgewerkt in het Klimaat- en Energieakkoord.

Nederlandse start-up introduceert noise-cancelling raam

16.08.2021 | Nieuws

Stel: je woont naast Schiphol, een snelweg of een spoorbaan. Dan heb je last van geluidsoverlast via lage tonen. Geluid is vibratie, wordt verplaatst door de lucht en komt je woning binnen doordat glas vanwege het geluid trilt.

Warmte uit carbon? Hoe werkt dat?

16.08.2021 | Interview

Zes jaar geleden kwam een van de oprichters van Karbonik het product tegen waar het in dit artikel om draait. Tijdens een bezoek aan Turkije bleek dat ze daar de moskee verwarmen met carbon.

Raad van State: houdt rekening met cumulatief geluid warmtepompen

13.08.2021 | Nieuws

Gemeenten moeten naar de geluidsnorm uit het Bouwbesluit kijken én geluidsonderzoek naar het totale geluid van alle geplande woningen tezamen doen, dat is de conclusie van de Raad van State, zo meldt Binnenlands Bestuur.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu