Nieuws

‘Topsportaccommodaties verduurzamen is puzzelen met strenge eisen’

19.07.2021 | Actueel

Vrijdag (23 juli) beginnen de Olympische Zomerspelen in Tokio. Voor veel sporters en supporters een moment waar lang naartoe gewerkt is, zeker nu de Spelen een jaar zijn uitgesteld.

4,9 miljoen euro subsidie voor (bij)scholing

16.07.2021 | Nieuws

Middels een gezamenlijk subsidieproject willen NVKL, Fedecom en FNV (bij)scholing makkelijk en betaalbaar maken. Via een subsidieregeling van de Nederlandse overheid is er voor werkenden in de agro-, groen- en koudetechniek een bijdrage van 4,9 miljoen euro beschikbaar gesteld.

FlexTherm Eco slaat stroom op als warmte dankzij zout

16.07.2021 | Innovatie

In 2019 lanceerde Flamco de FlexTherm Eco, om vervolgens direct in de prijzen te vallen. Jeroen van Halem, training development manager van Flamco legt uit waarom de compacte warmteopslag zo in de smaak valt.

EU: ‘ETS moet versterkt de laatste fase in’

15.07.2021 | Analyse

Begin mei ging de prijs voor het uitstoten van een ton CO2 voor het eerst door de 50 euro-grens heen. Volgens velen een historisch moment dat laat zien dat het Europese emissiehandelssysteem (ETS) begint te werken.

Ventileren vierde basisregel coronapreventie

15.07.2021 | Nieuws

De eerste drie basisregels kunnen we inmiddels wel dromen: was je handen, houd 1,5 meter afstand en laat je testen/blijf thuis bij klachten. Tijdens het afgelopen coronadebat liet demissionair minister-president Mark Rutte weten hier een vierde aan toe te voegen, namelijk ventilatie.

3 mythes over de warmtepomp

15.07.2021 | 't Hoekje

De traditionele CV-ketel maakt plaats voor de warmtepomp. Toch is nog niet iedereen overtuigd van deze duurzame oplossing. Wat zijn de voornaamste redenen waarom de klant nog even wacht met de aanschaf van de pomp, en zijn die argumenten wel zo gegrond? In het televisieprogramma Radar zijn de systemen vaker aan de schandpaal genageld om het geluidsniveau.

Groene gevel tegen hittestress

14.07.2021 | Nieuws

In het Belgische Gent gaan de handen op elkaar voor een proefproject van de Gentse universiteit en het bedrijf Muurtuin. Hun groene gevel zuivert water, isoleert en voorkomt een veel voorkomend stadsprobleem, namelijk hittestress, schrijft VRT.

Brugge: kasseien eruit, warmtenet erin?

14.07.2021 | Analyse

De kasseien moeten uit de grond in Brugge. Als het aan de gemeente ligt gaat ze flink aan de slag om de stad te verduurzamen met een warmtenet. Een warmtenet zal volgens een studie 75 procent van de woningen en panden moeten verwarmen.

Gulpener brouwt in 2030 fossielvrij

13.07.2021 | Nieuws

Bierbrouwer Gulpener wil in 2030 af zijn van fossiele brandstoffen, dat meldt Gawalo. Hiervoor zet het bedrijf grotendeels in op het gebruik van restwarmte en een butaan-warmtepomp.

Wat werd er besloten tijdens het energiedebat?

13.07.2021 | Actueel

Donderdag debatteerde de Tweede Kamer over klimaat en energie. De ene na de andere motie werd besproken, 22 in totaal. 13 werden aangenomen, 9 verworpen. Welke moties werden er besproken met betrekking op de warmtesector, welke werden aangenomen en gaan in de toekomst terugkomen? De Kamerleden Christine Teunissen en Lammert van Raan (PvdD) riepen het kabinet op om binnen de EU te pleiten om met de werkelijke uitstoot van houtige biomassa te rekenen.

Combi koelen én verwarmen is sleutel in energietransitie

13.07.2021 | Column

Nu de zomers warmer worden en de winters milder, begint onze energiebehoefte voor verwarmen en koelen te veranderen. Het energiegebruik voor koeling gemeten in zgn.

Sociaal leerbedrijf aan de slag met tweedehands CV-ketel

12.07.2021 | Nieuws

Het sociaal leer- en werkbedrijf 'Iederz' had een nieuwe CV-ketel nodig, maar had geen baat bij een gloednieuw exemplaar. In plaats van een nieuwe ketel aan te schaffen, kon er dankzij Strukton Worksphere gebruik worden gemaakt van een tweedehands ketel.

‘Marktspeculatie zorgt voor hoge emissieprijzen’

12.07.2021 | Analyse

Begin mei ging de prijs voor het uitstoten van een ton CO2 voor het eerst door de 50 euro-grens heen. Volgens velen een historisch moment dat laat zien dat het Europese emissiehandelssysteem (ETS) begint te werken.

09.07.2021 | Actueel

De checklist voor een aardgasvrij Nederland is lang. Hoe krijgen we meer vakmensen en bewoners enthousiast, en welke middelen hebben we daarvoor nodig? Ernst Japikse van Stichting Warmtenetwerk, Jeroen Pepers van Aedes en Maxime Verhagen van Bouwend Nederland gingen met elkaar rond de tafel om te beraadslagen wat er nodig is voor een succesvolle transitie naar een aardgasvrij land.

General Motors krijgt geothermisch lithium

08.07.2021 | Nieuws

Controlled Thermal Resources Limited (CTR) is een strategische en commerciële samenwerking aangegaan met General Motors (GM) om de fabrikant te voorzien van duurzaam geproduceerd lithium uit de geothermische bron Hell's Kitchen Lithium and Power Development, gelegen in Imperial, Californië, dat meldt ThinkGeoEnergy.

Isobooster: warm als het moet, koel als je wil

08.07.2021 | Innovatie

We hebben een probleem: onze kierdichte woningen zijn dan in de winter wel lekker warm, in de steeds warmer wordende zomers liggen we te zweten in ons bed. En als de Nederlander niet lekker slaapt, dan wordt hij chagrijnig.

Nieuw in de sector: Renée Vermeulen, Mark van Minde en Tina Dijkhuizen

08.07.2021 | 't Hoekje

De duurzame verwarmingssector groeit als kool, en de werknemers ook. In deze rubriek stellen we elke maand een aantal nieuwe gezichten uit de sector voor. Nieuwe collega's vertellen meer over hun carrière, nieuwe baan en hoe de sector hen bevalt.

Ollongren: ‘Verduurzaming woningen goed op gang’

07.07.2021 | Nieuws

Vandaag verstuurde minister van Binnenlandse Zaken Ollongren de resultaten van enkele onderzoeken over de betaalbaarheid van de energietransitie naar de Kamer. Het gaat om het Dashboard Eindgebruikerskosten dat gemeenten inzicht geeft in de gemiddelde kosten en de financiële haalbaarheid van de verschillende warmtestrategieën van de Klimaatakkoorddoelstellingen, schrijft Rijksoverheid.

Label niets waard als je niet bespaart

07.07.2021 | Analyse

Het energielabel speelt een grote rol bij de waarde van een woning. Toch is die grote gekleurde letter niet alles waard, stelt Ton Willemsen van Tonzon. Zelfs met de nieuwe NEN-norm is het energielabel volgens Willemsen niet representatief voor het daadwerkelijke verbruik.

Keijzer kondigt technische omscholingsubsidie aan

06.07.2021 | Nieuws

Om een gedeelte van de arbeidsmarkt te hervormen heeft het kabinet een aanvullend pakket van            1,4 miljard euro gepresenteerd om mensen begeleiding te bieden bij het zoeken (of het behouden) van werk.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu