Nieuws

5 februari: Warmtetruiendag

05.02.2021 | Nieuws

Een hartverwarmend nieuwtje: Vandaag, vrijdag 5 februari, is het in Nederland Warmetruiendag! Op deze frisse vrijdag wanen honderdduizenden Nederlanders zich in een dikke trui om zo de verwarming verder dicht te kunnen draaien.

Infographic: Wat is geothermie?

05.02.2021 | Analyse

Geothermie is warm water onttrokken uit de diepe ondergrond vanaf 500 meter. Hoe dieper de boring, hoe hoger de temperatuur van het water: per 1 kilometer stijgt de temperatuur met 30°C in Nederland.

Samen sterk: impact energiecoöperaties stijgt

04.02.2021 | Actueel

De impact van Nederlandse energiecoöperaties stijgt, blijkt uit de Lokale Energie Monitor van klimaatstichting HIER. De 623 Nederlandse energiecoöperaties hebben een dikke vinger in de pap bij de energietransitie, valt te lezen bij Hier Opgewekt.

Stagnatie groei bioketelbranche

04.02.2021 | Nieuws

In 2020 kwam de groei van het aantal bioketels tot een abrupte stop, zegt de brancheorganisatie voor leveranciers van bioketels NBKL. De afzet van bioketels was zeer beperkt en volgens de brancheorganisatie heeft dit vooral te maken met de beëindiging van subsidies.

Maya van der Steenhoven: Pionier in duurzame warmte

04.02.2021 | 't Hoekje

De pionier: zelfst.naamw. (m.) Uitspraak: [pijoˈnir]: Iemand die als een van de eersten een bepaald gebied betreedt en zijn/haar weg moet vinden zonder gebruik te kunnen maken van de ervaring van anderen.

Je huis bouwen van goed isolerende paddenstoel

03.02.2021 | Nieuws

Je huis gebouwd van paddenstoelen. Het klinkt misschien als een sprookje over kabouters, maar de eerste bakstenen gemaakt van paddenstoelen zijn een feit. Zo is te zien op techwebsite The Verge.

Werkt de Deense warmtewet in Nederland?

03.02.2021 | Analyse

Denemarken loopt ver voorop ten opzichte van Nederland als het gaat om warmtenetten. Duidelijke regelgeving heeft daar een grote rol in gespeeld. Morten Duedahl waarschuwde eerder al dat het noodzaak is voor Nederland om ook hier met spoed een goede warmtewet te creëren.

G40: “Zonder extra geld niet van het gas”

02.02.2021 | Nieuws

Veertig middelgrote gemeenten zoals Eindhoven, Alkmaar, Amersfoort, Tilburg en Maastricht, verenigt in stedennetwerk G40, geven aan dat het ze zonder extra geld en bevoegdheden niet lukt om tot 2030 genoeg wijken van het aardgas af te halen en met een duurzamere bron te verwarmen, schrijft het Reformatorisch Dagblad.

 Aardgasvrij komt dichterbij

02.02.2021 | Column

Nederland gaat van het aardgas af. Inmiddels heeft iedereen het gehoord en we hebben er allemaal een mening over. De noodzaak, de alternatieven, de termijn, de betaalbaarheid: over alles hebben we verschillende ideeën, en dat is ook goed.

Eerst vaccineren, dan isoleren?

01.02.2021 | Actueel

Een onverwachts gevolg van de coronacrisis: isolatiemateriaal is veel duurder dan een jaar geleden. Hoe kan dat? En is de prijsstijging dusdanig hoog dat men misschien maar beter kan wachten met het verduurzamen van een woning? We zochten het uit.

Monitor concept-RES:

01.02.2021 | Nieuws

Een Monitor concept-RES is ontwikkeld op verzoek van het Nationaal Programma Regionale Energie Strategieën . Hierin wordt in beeld gebracht in hoeverre de doelstellingen van 2030 haalbaar zijn op basis van alle dertig concept-RES’en.

Het plan van aanpak van de Nederlandse Verwarmingsindustrie

01.02.2021 | Interview

Aan het roer van de Nederlandse Verwarmingsindustrie staat een nieuwe kapitein; Anne-Jaap Deinum is sinds 1 januari 2021 de nieuwe branchedirecteur. Hij vertelt over het belang van isoleren, hybride verwarmingstoestellen en de inzet van ons huidige gasnet.

Flexibele warmtepompen en -netten bevorderen duurzaam elektriciteitssysteem

29.01.2021 | Nieuws

Het slimmer inzetten van warmtepompen en warmtenetten kan in theorie veel flexibele elektriciteitsvraag opleveren: in uren met weinig duurzame elektriciteit kan een deel van de warmtesystemen tijdelijk pauzeren, en in uren met veel elektriciteit uit zon en wind kunnen de warmtesystemen juist extra verwarmen.

Coronacrisis voor grote bedrijven uitgelezen kans om te verduurzamen

29.01.2021 | Nieuws

Een onderzoek, uitgevoerd door de ING bank, heeft aangetoond dat grotere MKB-bedrijven dit jaar ondanks de crisis verduurzaming hoog op de agenda hebben staan. Dat meldt de NOS.

87 procent van de nieuwbouwwoningen in 2020 aardgasvrij opgeleverd

29.01.2021 | Nieuws

De Nederlandse overheid wil afstappen van het gebruik van aardgas. Daarom is per 1 juli 2018 de plicht voor netbeheerders om nieuwe huizen en kleine bedrijfspanden aan te sluiten op het aardgasnet, vervallen.

Apeldoornse wijk in één generatie energieneutraal

29.01.2021 | Actueel

De Rijksoverheid investeert een bedrag van bijna 100 miljoen euro in proeftuinen die 19 gemeenten moeten helpen aardgasvrij te worden. Warmte365 profileert al deze projecten om te zien wat er van geleerd wordt.

Waterstof, een cruciale schakel

28.01.2021 | Actueel

De interesse voor waterstof neemt toe, zowel in Nederland als in het buitenland. Maar hoe belangrijk gaat klimaatneutrale waterstof worden als grondstof, brandstof en energiedrager in een duurzame Nederlandse economie? De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur schreef een advies dat onlangs werd aangeboden aan het Ministerie van Economische Zaken.

Battolyser: de batterij die alles kan, zelfs waterstof maken

28.01.2021 | Nieuws

Battolyser, de spin-off van de Technische Universiteit Delft (TU Delft), bereidt zich voor op de installatie van een grootschalig energieopslagsysteem van batterijen dat ook waterstof gaat produceren.

Investeerders stoppen nu al met gas

28.01.2021 | Nieuws

Heeft aardgas nog toekomst? Experts zeggen dat we er niet zomaar mee kunnen stoppen en bedrijven als Shell en gasproducerende landen als Rusland willen er juist extra in investeren, schrijft NU.

Dagboek van een installateur

28.01.2021 | 't Hoekje

Wie geen fouten maakt leert niks Toen ik jonger was werkte ik als loodgieter voor een Alkmaars loodgietersbedrijf. Alles wat ik kan heb ik daar geleerd van oudere collega’s.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu