Nieuws

Ze boren gaten in Amsterdam

06.07.2021 | Actueel

Dat klinkt erger dan het is. In de zoektocht naar alternatieve warmtebronnen doet Energie Beheer Nederland (EBN) seismisch onderzoek in de bodem van de hoofdstad op zoek naar aardwarmte.

Gezonde gebouwen moet je ventileren

06.07.2021 | Column

Veel nieuwbouw is dusdanig luchtdicht en goed geïsoleerd dat je er niet meer onderuit komt: je zult absoluut een degelijk en goed doordacht ventilatiesysteem toe moeten passen.

Bijna een half miljoen slimme meters met een storing

05.07.2021 | Nieuws

Om snel inzicht te krijgen in ons energieverbruik moesten we allemaal aan de slimme meter. Maar het systeem blijkt niet onfeilbaar. Maar liefst een half miljoen slimme meters hebben een storing waardoor de gegevens niet uit te lezen zijn of slechts met heel veel vertraging.

Isoleren met multifunctionele coatings levert forse energiereductie op

05.07.2021 | Analyse

Transparante isolerende infrarood werende glasfolies. Zijn dat niet gewoon een soort Warmte Koude Opslag-folies? “In principe eigenlijk wel ja”, lacht Eugène Veerkamp, business developer bij Brightlands Materials Center (BMC).

Zó werkt energie in Nederland: basis voor de energietransitie?

02.07.2021 | Nieuws

“Wanneer iets complex is, is het juist belangrijk om op een begrijpelijke manier uitleg te geven”, zo schreef staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Dilan Yeşilgöz, in het voorwoord van Zó werkt energie in Nederland.

Hoe kun je piekbelasting hoogbouw voorkomen met vraag en aanbod?

02.07.2021 | Actueel

In de komende jaren vindt er een enorme verdichtingsopgave plaats door het bouwen van hoge woontorens in bestaande gebieden. Een WKO met warmtepomp is veelal de gekozen oplossing voor duurzame warmte en koude-levering.

Gasnet moet stroom gaan leveren

01.07.2021 | Nieuws

Het kabinet wil dat Gasunie het gasleidingennetwerk ombouwt tot een netwerk voor waterstof. In eerste instantie moet met name de zware industrie middels deze weg gaan verduurzamen.

Duurzaam warmtekussen Stoov moet terrasverwarming in de ban doen

01.07.2021 | Nieuws

Stoov, producent van duurzame warmtekussens als alternatief voor bijvoorbeeld terrasverwarming, heeft een investeerder gevonden. Met het verkregen kapitaal hoopt het Utrechtse bedrijf internationaal verder te kunnen groeien.

De Pionier: Michael Beelen

01.07.2021 | 't Hoekje

De pionier zelfst.naamw. (m.) Uitspraak: [pijoˈnir]: Iemand die als een van de eersten een bepaald gebied betreedt en zijn/haar weg moet vinden zonder gebruik te kunnen maken van de ervaring van anderen.

Voormalig Ketelhuis TU Delft wordt aardgasvrije broedplaats

01.07.2021 | Analyse

Het voormalig Ketelhuis op het terrein van TU Delft heeft een fikse verduurzamingsslag gemaakt. Het gebouw uit de jaren '60 voorzag lange tijd faculteitsgebouwen in de omgeving van energie.

Seizoensopslag Groningen krijgt vier miljoen euro subsidie

30.06.2021 | Nieuws

De provincie en gemeente Groningen geven ieder twee miljoen euro subsidie voor een project dat seizoensopslag van WarmteStad mogelijk maakt, schrijft Solarfields.

Wil je een koel huis? Plant een boom!

30.06.2021 | Interview

Weet je wat de grote uitdaging is? Niet hoe we in koude winters onze goed geïsoleerde huizen warm kunnen houden, maar hoe we ze bij toekomstige warme zomers koel kunnen houden.

PBL:

29.06.2021 | Nieuws

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft de CO2-uitstootreductie van Nederland met verschillende Europese landen vergeleken. Daaruit blijkt dat Nederland nog veel kan leren door van deze landen af te kijken.

Het dak op

29.06.2021 | Column

Het dak is een plek waar steeds meer techniek samen komt. Dat weten we natuurlijk al langer. Maar de mogelijkheden zijn talrijker dan menigeen denkt! Neem bijvoorbeeld Rotterdam.

Vitens mengt zich in geothermiediscussie

29.06.2021 | Actueel

Het gebruik van aardwarmte als energiebron heeft de afgelopen weken tot veel discussie geleid. Het Nederlandse waterleidingbedrijf Vitens heeft zich hier nu ook in gemengd met een uitgebreid statement van Peter Salverda, de Strategisch Omgevingsmanager.

Startup Voltgoed wint met slimme aansturing warmtepomp

28.06.2021 | Nieuws

De Eindhovense startup Voltgoed heeft de hoofdprijs van de Enpuls Challenge in de wacht gesleept. Het bedrijf ontvangt budget en begeleiding voor het ontwikkelen van hun product.

Het emissiehandelssysteem: hoe zit het ook alweer?

28.06.2021 | Analyse

Begin mei ging de prijs voor het uitstoten van een ton CO2 voor het eerst door de 50 euro-grens heen. Volgens velen een historisch moment dat laat zien dat het Europese emissiehandelssysteem (ETS) begint te werken.

Voorstel NVDE voor klimaatrijke rijksbegroting

25.06.2021 | Nieuws

In het najaar behandelt zal het parlement de Rijksbegroting 2022 behandelen. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) pleit voor een stevig pakket dat de noodzakelijke sprong vooruit in het Klimaatplan mogelijk maakt.

Doekle Terpstra reageert op ophef om verduurzamen kantoren

25.06.2021 | Nieuws

Onlangs ontstond er ophef over de situatie dat eigenaren van kantoorpanden nog anderhalf jaar hebben om voor minimaal energielabel C te zorgen, ook Warmte365 besteedde hier aandacht aan.

Gorinchem en Schiedam: warmtenetten in de praktijk

25.06.2021 | Actueel

In de provincie Zuid-Holland zijn meerdere initiatieven gestart voor het realiseren van slimme warmtenetten. Tijdens een kennissessie van Smart Energy NL lichtte Arien van der Maas van Provincie Zuid-Holland de realisatie van de warmtenetten in Schiedam en Gorinchem toe.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu