Nieuws

Vernieuwde erkenning warmtepompen open voor kritiek

24.06.2021 | Nieuws

De vernieuwde erkenningsregeling voor niet-grondgebonden warmtepompen is recent gepubliceerd. Er is een mogelijkheid tot het indienen van kritiek op deze regeling.

De thuisklusser: Martijn van Kralingen en zijn pijpenlaatje uit 1907

24.06.2021 | 't Hoekje

Wie duurzaam wilt wonen, kijkt al gauw naar een toekomstbestendig nieuwbouwhuis. Installateur Martijn van Kralingen zag echter potentie in een zogeheten pijpenlaatje met een respectabele leeftijd van 100 jaar.

Op 20 kilometer diepte dankzij de magnetron

24.06.2021 | Actueel

Voor iedere 300 meter die je de hoogte in gaat wordt het zo’n 2 graden kouder. Maar dat geldt ook andersom: hoe dieper je in de aarde graaft, hoe warmer het wordt.

VEH: ‘Praat niet tegen, maar met burgers’

23.06.2021 | Nieuws

Een helder verhaal van Cindy van de Velde-Kremer, directeur van Vereniging Eigen Huis (VEH) op Cobouw.nl vandaag: “De energietransitie is een sociaal verhaal: kom met subsidies.

Passief koelen met een zomernachtventilatieluik

23.06.2021 | Analyse

In 1700 deden de Italianen het al: na een warme dag gingen ’s nachts beneden de luiken voor de ramen los en zette men een dakluik naar de sterren open. Door ‘de trek’ naar boven koelde het huis weer heerlijk af: passief koelen avant la lettre.

Lekkage warmtenet Rivierensingel

22.06.2021 | Nieuws

In Helmond is een lek ontdekt in een warmtenet van Ennatuurlijk. Graafwerkzaamheden zijn nodig om het lek te kunnen verhelpen. Het warmtenet transporteert warm water vanaf de warmtekrachtcentrale Helmond naar de wijk Brouwhuis.

De valkuil bij het vermogen bepalen van een warmtepomp

22.06.2021 | Column

Bij het kiezen van een warmtepomp is het juiste vermogen het belangrijkst. Uiteraard is dit afhankelijk van de isolatiewaarde van de woning. Als er na de bouw verbeteringen zijn aangebracht of de woning is vergroot, dan is het vermogen ook vaak anders.

Lage risico

22.06.2021 | Actueel

Wat van ver komt, is lekker en onbekend maakt onbemind. Zo ook aardwarmte dat zich diep onder de grond bevindt. Terwijl we deze duurzame warmte heel goed kunnen inzetten voor ons eigen comfort, is het nog een vrij onbekende vorm van energie.

103,5 miljoen voor warmteleiding Zuid-Holland

21.06.2021 | Nieuws

Een meerderheid in de Provinciale Staten van Zuid-Holland stemde voor het reserveren van maar liefst 103,5 miljoen euro voor de warmteleiding WarmtelinQ+ (WLQ+).

Diederik Samsom minister Energietransitie?

21.06.2021 | Nieuws

Er gaat een gerucht rond in het Haagse waarin de naam Diederik Samsom wordt genoemd als minister van Klimaat en Energietransitie. Uitkijkend naar een nieuw kabinet mag niet vergeten worden dat er een forse klimaat- en energieopgave aankomt.

G2 Energy zet in op combinatie zonthermie met andere bronnen

21.06.2021 | Interview

Nu dubbelgebruik steeds meer de norm lijkt te worden, worden instanties zich langzaamaan bewust van de grootse voordelen van zonthermie. G2 Energy, een bedrijf dat zich in zonnewarmte specialiseert, blikt terug op een bijzonder jaar en vooruit op de trends die komen gaan.

Boringen aardwarmte vormen dreigement drinkwater

18.06.2021 | Nieuws

De overheid moet meer actie ondernemen om de kwaliteit van ons drinkwater te beschermen bij boringen naar aardwarmte. Dat is de conclusie van de Algemene Rekenkamer in een rapport.

Zo gaat 1 op 5 de hitte te lijf

18.06.2021 | Nieuws

Bij 19 procent van de Nederlandse huishoudens is minstens één airco aanwezig. Dat onthult een onderzoek dat in opdracht van Milieu Centraal werd uitgevoerd.

‘Aerogel heeft de hoogste isolatiewaarde ter wereld’

18.06.2021 | Analyse

Binnen het BRIMM-project wordt gewerkt aan de isolatiematerialen en –methoden van morgen, om hiermee de woningbouw te verduurzamen. Zodat uiteindelijk in 2050 heel Nederland aardgasvrij kan wonen.

Rutte en Minnesma in gesprek over ambitieus klimaatplan

17.06.2021 | Nieuws

Jarenlang waren ze het niet met elkaar eens: Rutte en Minnesma. Urgenda, de organistatie waarvan Marjan Minnesma directeur is, sleepte het kabinet jaren geleden met succes voor de rechter.

Gemeente, zorggroep en corporatie werken aan warmtesysteem

17.06.2021 | Actueel

Woningcorporatie Woonforte werkt met Gemeente Alphen aan den Rijn en Alrijne Zorggroep aan het ontwikkelen van een warmtesysteem. Bart Fugers, consultant bij de Warmteregisseurs, helpt de gemeente met dit project.

Dagboek van een installateur: Geen cv meer nodig

17.06.2021 | 't Hoekje

Naast het installeren van warmtepompen, is het inmiddels ook niet ongebruikelijk dat ik af en toe een module moet verplaatsen. Consumenten hebben geen besef van de problemen die het kan opleveren als de pomp onhandig geplaatst wordt.

Helft kantoren voldoet nog niet aan juiste energielabel

16.06.2021 | Nieuws

Eigenaren van kantoorpanden hebben nog anderhalf jaar de tijd om te zorgen voor een energielabel C of beter, want vanaf 1 januari 2023 moeten alle kantoorgebouwen voldoen aan de eisen die horen bij dit energielabel.

Weer meer warmtepompen geïnstalleerd

16.06.2021 | Actueel

Het aantal geïnstalleerde warmtepompsystemen is vorig jaar gestegen tot een kleine miljoen warmtepompen, dat blijkt uit cijfers van het CBS. In 2019 steeg het aantal geïnstalleerde warmtepompsystemen met bijna 166.

Eneco wil met klanten klimaatneutraal zijn in 2035

15.06.2021 | Nieuws

De energiemaatschappij wil dat in 2035 de eigen activiteiten en de geleverde energie aan klanten klimaatneutraal zijn. Eneco presenteerde daarvoor vandaag zijn One Planet plan met concrete acties, duidelijke investeringskeuzes en meetbare doelstellingen.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu